Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Αγόρασε» χρόνο, αποφεύγοντας τα χειρότερα

Στις 881 μονάδες οπισθοδρόμησε ο ΓΔ εν μέσω των δηλώσεων Τραμπ και του κύματος ρευστοποιήσεων που προκάλεσαν στις διεθνείς αγορές. Παράλληλη πτώση για τράπεζες και blue chips. Μαζεύτηκαν, ωστόσο στο κλείσιμο οι απώλειες.

ΧΑ: «Αγόρασε» χρόνο, αποφεύγοντας τα χειρότερα

Ακόμα μία συνεδρίαση άνετης επικράτησης των πωλητών, με τον Γενικό Δείκτη να “ντουμπλάρει” τις πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 2,25% ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, τρίτωσε τις πτωτικές του συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 3,49%.

Εξαιρετικά κακή και η “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ, καθώς στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερπενταπλάσιες των ανοδικών.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη ήταν η μεγαλύτερη του τελευταίου μήνα, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 6/11 (-1,55%).

Όλα τα παραπάνω, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά φυσικό επακόλουθο των επανειλημμένων παρεμβάσεων των αγοραστών, κατά το τελευταίο ημίωρο και τις τελικές δημοπρασίες, που έλαβαν χώρα κατά τις περισσότερες από τις τελευταίες συνεδριάσεις του προηγούμενου μήνα και τις οποίες είχε επισημάνει εγκαίρως η στήλη και τώρα η Εγχώρια Αγορά, με αφορμή την επιδείνωση του διεθνούς κλίματος, επανέρχεται στην “κανονικότητα” και “ψάχνει τις ισορροπίες της”, σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα.

Η σημερινή κακή εικόνα, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η Αγορά “έχει αφεθεί στην τύχη της”, αυτό άλλωστε φαίνεται και από την σημαντική αντίδραση των βασικών δεικτών, αλλά και επιμέρους Δεικτοβαρών μετοχών (κυρίως Τραπεζικών) από τα χαμηλά ημέρας, όπως και από την προσπάθεια του Δείκτη να επιστρέψει υψηλότερα από την πρώτη ζώνη στήριξης των 882 – 880 μονάδων, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί η επιστροφή των πωλητών, στις επόμενες συνεδριάσεις, αν συνεχίσει το επιφυλακτικό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, το γνωστό και επαναλαμβανόμενο και σήμερα “come back” των αγοραστών, προς το τέλος της συνεδρίασης, μπορεί να “αγόρασε χρόνο” για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όμως τα πράγματα θα παραμείνουν δύσκολα, αν συνεχίσει να επιδεινώνεται η εικόνα στις Διεθνείς Αγορές.

Παρόντες δήλωσαν οι πωλητές και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την νέα ευδιάκριτη άνοδο των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (στο 1,569% η απόδοση του 10ετους).

Σύμφωνα με Αναλυτές, ο κύριος λόγος δημιουργίας κλίματος και διαθέσεων έχει μεταφερθεί στις Διεθνείς Αγορές και στα tweets του Ντόναλντ Τραμπ (δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο Dow Jones κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες από τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ και σήμερα, οι μέχρι στιγμής απώλειες είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτες), ενώ στο Χ.Α. αυξάνονται οι απαιτήσεις για “φρέσκα” κεφάλαια.

Έτσι, μετά τον ΟΤΕ και την Μυτιληναίος, βρίσκεται σε εξέλιξη η Α.Μ.Κ. της Lamda Development (-0,85%) και της BriQ (0%), είναι επί θύραις το ομόλογο ύψους 600 εκατ. ευρώ του Ελλάκτωρα (-0,92%), ενώ η Αγορά περίμενε τα νέα και από το placement της ΕΛXA, όπου η Διοίκηση χθες ούτε το διέψευσε, αλλά ούτε και το επιβεβαίωσε.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα ανοίξει σήμερα το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση του 6,5% των μετοχών της ΕλβαλΧαλκόρ σε Επενδυτές, που έχει ως στόχο την ενίσχυση του free float και της εμπορευσιμότητας του τίτλου. Axia και Euroxx έτρεξαν τις παρουσιάσεις και έχουν την ευθύνη του βιβλίου.

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το Τραπεζικό ταμπλώ και τις Δεικτοβαρείς μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε Πειραιώς, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Βank, Εθνική και Eurobank. Όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι απέφυγαν το κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος την “ανάδυσης” των Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Alpha Bank (+0,32%), έφθασε να υποχωρεί μέχρι τα 1,809 ευρώ (-3,78%), της Εθνικής (-1,57%) μέχρι τα 2,88 ευρώ (-3,97%), της Eurobank (-2,20%) μέχρι τα 0,8905 ευρώ (-4,30%) και της Πειραιώς (-4,09%) μέχρι τα 2,968 ευρώ (-5,18%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 848,91 μονάδες (-4,06%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 868,36 (-1,86%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 872,32 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,42%.

Για τον εν λόγω δείκτη, επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 869 μονάδων, γυρίζει το ημερήσιο διάγραμμα σε “short”, με το “stop” να ενεργοποιείται μόνο με κλείσιμο υψηλότερα των 913 μονάδων.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης των Θυγατρικών σε Βαλκάνια και Κύπρο, τις οποίες κράτησαν με νύχια και με δόντια εν μέσω των αυστηρών δεσμεύσεων που προκάλεσαν οι ανακεφαλαιοποιήσεις, επεξεργάζονται οι Διοικήσεις της Eurobank και της Alpha Bank, με δεδομένο ότι οι Τοπικές Οικονομίες αναπτύσσονται με υψηλούς ρυθμούς και αποτελούν ήδη πηγή ενίσχυσης της κερδοφορίας των Μητρικών Ελληνικών Τραπεζών”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Σαράντης (+0,48%) και TITC (+0,44%)

Από εκεί και πέρα, δεν μπόρεσαν να κάνουν το 5Χ5 οι αγοραστές στον τίτλο της ΔΕΗ (-0,91%), αν και ενδοσυνεδριακά η μετοχή έφθασε να αναρριχάται μέχρι τα 3,38 ευρώ (+2,74% και νέα υψηλά 30 μηνών). Αν η εβδομάδα ολοκληρωθεί με κλείσιμο υψηλότερα των 3,35 ευρώ, η τάση γίνεται και μεσοπρόθεσμα ανοδική, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 3,50 και 3,77 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 3,10 ευρώ.

Πέντε πτωτικά κλεισίματα, στα τελευταία έξι, συμπλήρωσε ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (-1,39%), ενώ σήμερα οι πωλητές εμφάνισαν επιθετικότερες διαθέσεις.

Ο τίτλος πλησιάζει απειλητικά το ημερήσιο “stop long” (8,44 ευρώ), ενώ έχει ισχυροποιηθεί η πρώτη αντίσταση στα 8,72 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ο Μαθιός (-3,35%) διέκοψε το ανοδικό σερί οκτώ συνεδριάσεων, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Newsphone (+4,34%), που, τεχνικά, θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 0,51 ευρώ, χωρίς πειστικό “bid” η έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Ίλυδα (+1,54%), ενώ διαθέσεις για κίνηση σε λίγο ψηλότερα επίπεδα, έδειξε η Σελόντα (+0,95%).

Εμφάνιση μικρού πωλητή στην Mermeren (-7,77%), έχει “bid” λίγο χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά ο Καρέλιας (0%), σε εξέλιξη το νέο πλαγιοκαθοδικό κύμα στην MLS (-5,47%), έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και νέα ιστορικά υψηλά για την Performance Technologies (+4,35%), ενώ αν το β΄ εξάμηνο είναι το ίδιο καλό με το πρώτο, η μετοχή της Optronics (+8,62%) θα διαπραγματεύεται με μονοψήφιο p/e. Μειονέκτημα παραμένει ο χαμηλός όγκος συναλλαγών.

Σταδιακή επιδείνωση, δείχνει η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών και αν επιμείνει η “νότια” κίνηση, πάρα πολλά θα κριθούν στα ημερήσια “stop long”, που ενεργοποιούνται με κίνηση χαμηλότερα των 854 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και χαμηλότερα των 2118 μονάδων, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η Αγορά φαίνεται ότι μετά το κλείσιμο των βιβλίων των Ξένων Διαχειριστών, δεν έχει το ίδιο ενδιαφέρον για στήριξη στο κλείσιμο. Επιβεβαιωμένη και μόνο κατοχύρωση του 2274, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα δώσει άμεσα ανοδική συνέχεια. Αντίθετα, η διάσπαση του 2240 μπορεί να μας φέρει και πάλι στην ζώνη του 2218 – 2200”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Το αρνητικό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές, μετά τις προειδοποιήσεις του Προέδρου Τραμπ σε Βραζιλία και Αργεντινή θα δώσουν τον τόνο, περιορίζοντας τις πιθανότητες ανόδου. Οι επιλεκτικές κινήσεις αναμένεται να συνεχιστούν”, εκτιμά η Beta Sec.

“Το ‘κρεσέντο’ νέων δασμολογικών επιβαρύνσεων που αποφάσισε ο Τραμπ, για Προϊόντα που προέρχονται από την Ευρώπη, τη Βραζιλία και την Αργεντινή είναι δυσάρεστες εξελίξεις για την Παγκόσμια Οικονομία. Ευλόγως οι δείκτες στα Χρηματιστήρια υποχώρησαν. Με αυτά τα δεδομένα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δύσκολα δεν θα ακολουθήσει, καθώς η εγχώρια επικαιρότητα χαρακτηρίζεται από ανυδρία” αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η Αγορά δυσκολεύεται στα επίπεδα των 900 μονάδων. Η τεχνική εικόνα δεν έχει αλλάξει, όμως η τάση κινδυνεύει κάτω από τις 869 μονάδες. Η πρώτη αντίσταση βρίσκεται στις 903 μονάδες. Τη μεταβλητότητα στις Διεθνείς Αγορές, προκαλεί ο νέος κύκλος απειλών δασμών σε Χώρες της Ν. Αμερικής και την Κίνα, από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ σε συνδυασμό με τα τελευταία αδύναμα στοιχεία για την Βιομηχανία των ΗΠΑ. Η προσοχή αναμένεται στις δηλώσεις Trump στα πλαίσια της συνεδρίασης των Μελών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο σήμερα”, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Η υπέρβαση των 900 μονάδων, κατά την τελευταία συνεδρίαση του 11μηνου, διαμόρφωσε προσδοκίες για εδραίωση της παραμονής πάνω από το κομβικής σημασίας όριο για το ΓΔ”, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας. Έστω και αν η υπέρβασή του συντελέστηκε με εναλλαγή των Τραπεζικών τίτλων, από κοινού με επιλεγμένους Δεικτοβαρείς, με τον ΟΠΑΠ να συμβάλει καθοριστικά λόγω των υψηλών μερισμάτων που αναγγέλθηκαν ότι θα καταβληθούν το 2020. Έστω και αν το τέλος του 11μηνου ταυτίζεται με το κλείσιμο των βιβλίων πολλών Διεθνών Επενδυτών που σημαίνει αυξημένη προσπάθεια “καλλωπισμού” των αποτιμήσεων.

Έστω και αν η συναλλακτική υποτονικότητα συνεχίζει να αποτελεί το καθημερινό χαρακτηριστικό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και το μεγαλύτερο μέρος των τίτλων της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης παραμένουν στα αζήτητα.

Είχαμε ωστόσο ξεχάσει, προσώρας μόνο, το βαθμό εξάρτησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από το διεθνές περιβάλλον. Έτσι, άρκεσαν μερικές “ροπαλιές” του Προέδρου Τραμπ για να επιβαρυνθεί πάλι η επενδυτική ψυχολογία. Ο δασμοί σε Ευρωπαϊκά Προϊόντα διατροφής, σε αντίποινα για τις επιδοτήσεις προς την Airbus. Η επιβολή δασμών στα Μεταλλουργικά Προϊόντα της Βραζιλίας και της Αργεντινής. Οι δηλώσεις για τα της συμφωνίας των ΗΠΑ με τη Κίνα, που μπορεί ακόμη και να μη γίνει μέχρι τις Προεδρικές εκλογές του 2020.

Με επιπτώσεις για το Διεθνές Εμπόριο και την Παγκόσμια Οικονομία προδήλως αρνητικές, αφήνοντας πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο για επιβράδυνση της μεγέθυνσης, ακόμη και για είσοδο σε ύφεση προς το τέλος του 2020 !

Έτσι, ευλόγως οι δείκτες των Διεθνών Αγορών που κατέγραφαν υψηλές επιδόσεις, ακόμη και ιστορικά ρεκόρ στη Wall Street, “κοκκίνισαν”, καθώς οι Διαχειριστές θεώρησαν ότι οι εξελίξεις αυτές συνιστούν ισχυρό σκεπτικό για ρευστοποιήσεις μετοχικών τίτλων.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο αναπόφευκτα δεν μπορούσε να εξαιρεθεί από τη γενικευμένα αυξημένη διάθεση για πωλήσεις. Παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις της Ελληνικής Οικονομίας είναι σε θετική κατεύθυνση.

Με τη θεσμοθέτηση του σχεδίου “Ηρακλής” να δρομολογεί την εξυγίανση των Τραπεζικών χαρτοφυλακίων από τα “κόκκινα” δάνεια. Το αυριανό Eurogroup να αποφασίζει την καταβολή 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη ομολόγων, αποδίδοντας τα εύσημα, καθώς η έκθεση για την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας είναι θετική.

Με τις καταθέσεις Ιδιωτών να ανακάμπτουν τον Οκτώβριο (+643 εκατ. ευρώ) μεταφέροντας μήνυμα αυξημένης εμπιστοσύνης για τις Τράπεζες. Με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις του 9μηνου να καταγράφουν ύψος ρεκόρ 16 δισ. ευρώ, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει και σε επίδοση – έκπληξη για το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ του 3ου τριμήνου που θα αναγγελθεί από την ΕΛΣΤΑΤ την Πέμπτη. Και με τη αύξηση - μαμούθ ύψους 650 εκατ. ευρώ να δρομολογείται, μετά την αποκοπή των δικαιωμάτων, η ολοκλήρωση της οποίας θα μεταφέρει το μήνυμα για επικείμενη έναρξη του επενδυτικού σχεδίου στο Ελληνικό, κατά τους πρώτες μήνες του 2020, ενδεχομένως.

“Θα χρειασθεί ωστόσο μια εύλογη περίοδος συσσώρευσης για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με το Γ.Δ. να επιβεβαιώνει τη στήριξη στα επίπεδα των 860 - 860 μονάδων. Προσβλέποντας σε απομάκρυνση των “μαύρων κύκνων” του εξωτερικού περιβάλλοντος και εξομάλυνση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας στην Περιοχή, εξαιτίας της έξαρσης της Τουρκικής επιθετικότητας, ώστε να καταστεί δυνατή η δρομολόγηση των δράσεων που θα επιταχύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας”, εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Πλεονέκτημα στους πωλητές, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Οι πωλητές δείχνουν να έχουν τον πρώτο λόγο, πλην DAX και στην Ευρώπη, ενώ με αξιοσημείωτες απώλειες κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακές μεταβολές για Πετρέλαιο και Ευρώ.

Κέρδη μετά από πολύ καιρό για Χρυσό και Ασήμι, προς τα $7350 κινείται το Bitcoin.

H βουτιά των τιμών Ενέργειας συγκράτησε τις τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, όπως αναμενόταν, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Οι τιμές στα Εργοστάσια των 19 Κρατών - Μελών της Ευρωζώνης υποχώρησαν κατά 1,9% ,σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Η πτώση 7,9% των τιμών Ενέργειας συνέβαλε κυρίως σε αυτή την αρνητική κίνηση. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,1%.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς έως και 100% στα Αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ από τη Γαλλία, αξίας $2,4 δισ. τον χρόνο, σε αντίποινα για την επιβολή φόρου σε Κολοσσούς του Ηλεκτρονικού Εμπορίου και των Ψηφιακών Υπηρεσιών, που θεωρεί ότι επιβαρύνουν αθέμιτα και ασυνήθιστα Αμερικανικές Εταιρείες.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενεργήσει ως Μία και Ενωμένη, έναντι των σχεδιαζόμενων δασμών των ΗΠΑ σε Γαλλικά Προϊόντα και πιστεύει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου είναι ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθούν αυτές οι διαφωνίες”, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Η εμπορική συμφωνία με την Κίνα θα συμβεί μόνο αν το θέλει ο ίδιος”, τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ από το Λονδίνο όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

“Δεν υπάρχει διορία για την εμπορική συμφωνία με την Κίνα, μπορεί να κλείσει και μετά τις εκλογές του 2020”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, δήλωσε ότι “ο Ντόναλντ Τραμπ δεν βρίσκεται υπό πίεση, για να ολοκληρώσει την εμπορική συμφωνία με την Κίνα. Οι δασμοί στις Κινεζικές εισαγωγές θα επιβληθούν στις 15 Δεκεμβρίου, εκτός και αν υπάρξει κάποιος λόγος για να καθυστερήσουν, όπως η επίτευξη σημαντικής προόδου στις εμπορικές συνομιλίες”.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι “υπάρχουν αρκετά ‘πυρομαχικά’ διαθέσιμα για να χρησιμοποιηθούν κατά της Κίνας”, ενώ πρόσθεσε πως “δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση υψηλόβαθμων Αξιωματούχων, αν και θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, “αξιοπρεπή” χαρακτηρίζει η Bank of America Merrill Lynch τα αποτελέσματα εννεαμήνου των Ελληνικών Τραπεζών, σε έκθεσή της στην οποία προχωρά σε αλλαγές στις τιμές - στόχους και τις προβλέψεις για την κερδοφορία τους.

O Οίκος διατηρεί τη σύσταση “buy” για τη Eurobank, μειώνοντας την τιμή - στόχο στα 1,09, από 1,12 ευρώ. Διατηρεί επίσης το “neutral” για την Alpha Bank, με την τιμή - στόχο στα 2,1, από 2,04 ευρώ και τη σύσταση “underperform” τόσο για την Εθνική, αυξάνοντας την τιμή - στόχο στα 3,16, από 3,04 ευρώ, όσο και για την Πειραιώς, ανεβάζοντας τον στόχο στα 3,08 ευρώ, από 3,04 ευρώ.

Η BofA διατηρεί επιφυλακτική στάση για τον κλάδο, λόγω της μεγάλης ανόδου των μετοχών μέχρι στιγμής στο έτος (με τις αποτιμήσεις να μην είναι τόσο ελκυστικές) αλλά και λόγω της διατήρησης σημαντικών μακροπρόθεσμων δομικών ρίσκων.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 894,1 (+0,13%) και 873,05 μονάδων (-2,23%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 880,23 (-1,43%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 881,28 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,31%.

Ο τζίρος στα 75,8 εκατ., από τα οποία τα 5,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΚΟΥΕΣ, ΑΒΑΞ), ενώ ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ, απασχόλησαν το 59% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, CENER, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Alpha Bank και στο χαμηλό οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Lamda Development, Fourlis.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 36 ανοδικές μετοχές, έναντι 76 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

----ΧΠΑ

Δεύτερη συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συναλλαγές παρουσίασαν αισθητή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (29.587 συμβόλαια).

Στα 10.752 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.733 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.047, 1.728 για τον Δεκέμβριο και 319 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.219) κινήθηκε μεταξύ 2.191 και 2.250 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (69.600 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.284), Alpha Bank (5.692), Πειραιώς (5.269), ΔΕΗ (2.356), Εθνική (6.000), MIG (2.921), Ελλάκτωρα (1.289), Μυτιληναίο (582), ΟΠΑΠ (376), Intralot (422), ΑΔΜΗΕ (241), ΓΕΚ (106), Jumbo (165), Lamda Development (262), ΟΤΕ (138).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 39.502, Alpha Bank 61.825, Εθνική 39.325, MIG 79.160, ΔΕΗ 16.854, Ελλάκτωρα 23.058, Πειραιώς 30.129, Μυτιληναίο 13.718, ΓΕΚ 10.654.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                     Name of Issuer                NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,61%

2019-11-05

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-10-30

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.326.468 τεμ., (από 43.326.468 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.196.751 τεμ. (23.315.051), ΔΕΗ 6.752.156 τεμ. (6.752.156), Eurobank 57.341.981 τεμ. (57.671.754), Εθνική 22.246.464 τεμ. (22.246.464), ΟΠΑΠ 1.697.605 τεμ. (1.697.605), MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847), OTE 1.078.798 (1.078.798).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v