Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κλειδώνουν κέρδη στις τράπεζες

Σε επαφή με τις 900 μονάδες παραμένει ο Γενικός Δείκτης, με την εικόνα να επιδεινώνεται λόγω πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές και του αρνητικού γυρίσματος διεθνώς. Ξεχωρίζει ανοδικά η ΔΕΗ, κέρδη και για ΟΤΕ.

ΧΑ: Κλειδώνουν κέρδη στις τράπεζες

Στο μείον το ΧΑ, με τον τραπεζικό κλάδο να βαραίνει την αγορά.

Σε αρνητικό έδαφος βασικοί δείκτες και μετοχές, σταθερά από τις 11:15 και μετά, και τις πιέσεις να γίνονται ισχυρότερες από τη στιγμή που «γύρισαν» τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ενδεικτικά ο DAX από τις 13.338 να διορθώνει έως τις 13.205 μονάδες, αφορμή που στάθηκε ικανή να επιταχύνει τις πωλήσεις, κυρίως στις τραπεζικές και εδώ και μία ώρα σε αρκετά blue chips.

Στα περίπου 10 εκατ. η αξία των συναλλαγών, στην πρώτη ώρα συνεδρίασης, συνολικά στα 32 εκατ. ευρώ λίγο πριν τις 15:00. Το... οξύμωρο, ενώ επιβραδύνθηκαν οι συναλλαγές και μειώθηκαν σε αυτό το διάστημα, επιταχύνθηκε ο ρυθμός, αυξήθηκε ο τζίρος στις τραπεζικές μετοχές, με συνέπεια ο Δείκτης Τραπεζών να υποχωρήσει στις 890 μονάδες, παρασύροντας τον μεν Γενικό Δείκτη προς τις 897, τον δε FTSE 25 έως τις 2.260 μονάδες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν τη διόρθωση στο γεγονός πως οι υψηλές αποδόσεις που έχουν καταγραφεί στο 11μηνο στις τράπεζες δικαιολογούν πωλήσεις που παραπέμπουν ευθέως σε κλείδωμα υπεραξιών.

Και αν το προηγούμενο διάστημα πωλητές ήταν κυρίως ξένοι, σήμερα φαίνεται να υπερισχύουν εγχώρια χαρτοφυλάκια και διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων.

Στο 38% της συνολικής αξίας ο τζίρος που έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο αλλά και με συγκριτικά αυξημένο σε συγκεκριμένες μετοχές σηματωρούς και blue chips. Συγκεκριμένα, σε τίτλους των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, OTE, αλλά και σε Mytilineos, Lamda Development, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α.

Στο προσυνεδριακό σχόλιο αλλά και στον Εκηβόλο σημειώναμε πως εάν και εφόσον ενεργοποιηθεί ο τραπεζικός κλάδος-κλειδί, θα μπορούσε να δοθεί άμεσα συνέχεια στην αντίδραση της Παρασκευής.

Μάλιστα το ζητούμενο ήταν ο κλάδος να πάρει τη... σκυτάλη από συγκεκριμένα βαριά χαρτιά, δηλαδή στη θέση των Coca Cola, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ να αναλάβουν η Εθνική, η Alpha Bank. Ωστόσο με τους πωλητές να υπερισχύουν και στην πλειονότητά τους να είναι εγχώριοι παίκτες, το σενάριο «παγώνει», έστω για σήμερα.

Ωστόσο εάν μέχρι το τέλος της εβδομάδας δοθεί το ΟΚ των Βρυξελλών για το σχέδιο «Ηρακλής», τότε είναι πιθανόν, από λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών, να ενεργοποιηθούν εκ νέου αγορές.

Προσώρας, όμως, η Εθνική διορθώνει στα 3,024 και η Αlpha Βank στο 1,878 ευρώ. Με απώλειες και οι Eurobank, Πειραιώς.

Δεδομένης αυτής της εικόνας, η εστίαση γίνεται στα επιμέρους, ανάλογα με τις εξελίξεις στα διάφορα επιχειρηματικά μέτωπα. Τα νεότερα από τον όμιλο Viohalco, με το placement στην ElvalHalcor, έρχονται να προστεθούν στο άνοιγμα του βιβλίου για το ομόλογο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (από την προηγούμενη Παρασκευή μέχρι και την Πέμπτη) και της διαπραγμάτευσης-άσκησης δικαιώματος της Lamda Development.

Στο 1,788 με άνοδο η μετοχή της ElvalHalcor, στο 1,758 της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, επίσης με άνοδο και στα 7,15 της Lamda.

Στις 47 οι μετοχές με θετικό πρόσημο, στις 60 με αρνητικό και 80 χωρίς μεταβολή. 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v