Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει άμυνες το Χρηματιστήριο

Πιέσεις στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Το χθεσινό κλείσιμο του ΧΑ στα χαμηλά ημέρας σε συνδυασμό με τη σημαντική διόρθωση στη Wall απειλούν να ακυρώσουν τη βραχυπρόθεσμη τάση. Το placement της ElvalHalcor, το κλείσιμο βιβλίων των ξένων funds και τα κρίσιμα επίπεδα που δεν πρέπει να χαθούν.

Ψάχνει άμυνες το Χρηματιστήριο

Η χθεσινοβραδινή σημαντική διόρθωση στη Wall Street, σε συνδυασμό με την απροθυμία των αγοραστών να (υπο)στηρίξουν μία δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση την αγορά υψηλότερα των 900 μονάδων, φέρνει τους πωλητές σε πλεονεκτική θέση.

Αναμφίβολα στα σημαντικά της συνεδρίασης το placement της ElvalHalcor, για το 6,5% του μετοχικού κεφαλαίου. Το «βιβλίο προσφορών» ανοίγει σήμερα, με τη μετοχή της εισηγμένης στο 1,788 ευρώ, με άνοδο 1,48% και συναλλαγές 96.043 μετοχών (*).

Σε αναζήτηση αμυνών οι long, κατ' αρχάς για σήμερα και βλέπουμε, καθώς το χθεσινό «κλείσιμο» στο χαμηλό ημέρας, για τον Γενικό Δείκτη, στις 892,97 μονάδες απειλεί να ακυρώσει τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς. Πιο επίφοβη η κατάσταση για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς ο FSE25 στις 2.247,22 μονάδες έχει υποχωρήσει πολύ κοντά στη στήριξη των 2.240 μονάδων. Οπως φαίνεται στο διάγραμμα του δείκτη (Εκηβόλος), ενδεχόμενη απώλεια των 2.240 ενισχύει τον κίνδυνο περαιτέρω διόρθωσης προς τις 2.220 μονάδες.

Το γεγονός πως κυρίως τα ξένα funds και διαχειριστές «έκλεισαν βιβλία» στην τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου, την Παρασκευή, με συνέπεια από χθες τον κύριο λόγο να τον έχουν πλέον Ελληνες παίκτες, δυσχεραίνει την κατάσταση. Σημαντική μείωση συναλλαγών, τζίρου, στα 55,110 εκατ., με το 36% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, στοιχείο που παραπέμπει σε ενεργό ρόλο των «εγχώριων δυνάμεων».

Και εδώ είναι το ερώτημα για τις επόμενες συνεδριάσεις. Ελλείψει ισχυρών ξένων αγοραστών, οι Ελληνες δείχνουν να έχουν ως προτεραιότητα την άντληση ρευστότητας παρά την προετοιμασία ενός... εορταστικού ράλι. Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως η αμκ της Lamda Developmentαντλεί κεφάλαια από την ούτως ή άλλως «ρηχή» αγορά, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη διαμόρφωση της τάσης.

Στις 884,86 μονάδες ο Τραπεζικός, πολύ κοντά στο να χαθούν οι σημαντικές 880 μονάδες, ενδεχόμενο που θα ακύρωνε τη βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση.

Πόσο εφικτό είναι ένα year end rally, εστιάζοντας στον τραπεζικό κλάδο, θέταμε χθες, στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, πλην όμως η εικόνα της αγοράς στην πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ήταν αποκαρδιωτική. Ρευστοποιήσεις, κυρίως στις τραπεζικές, με τον κλάδο να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες (2,11%) καθώς είναι αυτός με τις μεγαλύτερες αποδόσεις, συνακόλουθα με τα μεγαλύτερα περιθώρια κατοχύρωσης υπεραξιών. Στο 19,54% η απόδοση 3μήνου και στο 101,27% για το 2019, ωστόσο ενδεχόμενη απώλεια των 880 μονάδων ξαναφέρνει τον ΔΤΡ σε αρνητική μηνιαία θέση.

Μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, που ολοκληρώνεται η σχετική διαδικασία (της άσκησης του δικαιώματος στην αμκ της Lamda) εκτιμάται πως οι εκροές θα υπερτερούν των εισροών. Τόσο -και κυρίως- από τον τραπεζικό κλάδο όσο από τα blue chips. Δείγμα των διαθέσεων των «εγχώριων δυνάμεων» δόθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, με πωλήσεις σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, αλλά και Μytilineos, Motor Oil, EΛΛΑΚΤΩΡ κ.α.

(*) με το placement της ElvalHalcor εκπληρώνεται μία από τις κύριες προϋποθέσεις (αυτή της ελεύθερης διασποράς/free float) για τη μελλοντική ένταξή της στον δείκτη FTSE25. Με αποτίμηση στα 670,93 εκατ. ευρώ θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για είσοδό της στη μεγάλη κατηγορία, όπου ο όμιλος έχει ήδη... διπλή παρουσία, με Viohalco και Cenergy.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v