Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο πιθανό είναι ένα year-end rally στο Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Στα υψηλά έτους, λίγο πριν το κλείσιμο του 2019, ο δείκτης με εντυπωσιακή άνοδο 47%. Οι κινήσεις των επενδυτών, τα ανοιχτά μέτωπα και το... κράτει στις τραπεζικές μετοχές. Ποιοι τίτλοι έχουν long τάση.

Πόσο πιθανό είναι ένα year-end rally στο Χρηματιστήριο

Πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, με τον Γενικό Δείκτη από τα «υψηλά έτους» των 901,58 μονάδων.
Από σήμερα και για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, με καταληκτική την τρίτη Παρασκευή του μηνός, στις 20/12, οπότε και η λήξη της τελευταίας τρίτης σειράς στα Παράγωγα για φέτος.

Ενα triple witching που έχει τη σημασία του, καθώς ολοκληρώνεται ένας επιτυχής/ανοδικός κύκλος που ξανάφερε το ελληνικό χρηματιστήριο, την αγορά ευρύτερα, σε καλύτερη θέση απ΄ό,τι ξεκινούσε με αβεβαιότητα, τις πρώτες συνεδριάσεις του έτους.

Στο 47% η ανοδική αντίδραση για τον ΓΔ, στο 41,43% για τον FTSE25 και 105,60% για τον ΔΤΡ.

Τι μέλλει γενέσθαι, από σήμερα και για τις συνεδριάσεις που απομένουν για την ολοκλήρωση (και) του χρηματιστηριακού έτους, πιθανά να το εικάζουμε μετά από 2-3 συνεδριάσεις. Με την πλειονότητα των ξένων να έχουν «κλείσει βιβλία» την Παρασκευή, το διάστημα που ακολουθεί η έκβαση της αντίδρασης θα εξαρτηθεί, σε σημαντικό βαθμό, από τους Ελληνες. Επαγγελματίες της αγοράς, διαχειριστές χαρτοφυλακίων, βασικοί μέτοχοι και επενδυτικά σχήματα έχουν τη δυνατότητα είτε να ξαναθυμηθούν τα year-end rallies ή να διαφυλάξουν τα κεκτημένα, να «κλειδώσουν» και αυτοί κέρδη και να συντηρήσουν την αγορά κοντά σε αυτά τα επίπεδα, ώστε το 2020 να μην ξεκινήσει από υψηλότερα.

Στον ρυθμό του Eurogroup, της Τετάρτης, το ΧΑ, με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου να αναφέρεται στο ενδεχόμενο γερμανικό εμπόδιο για την αποδέσμευση μέρους από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Ωστόσο, κύρια παράμετρος επηρεασμού της στάσης των traders εκτιμάται πως θα είναι οι εξελίξεις στα διάφορα επιχειρηματικά μέτωπα. Από αυτό που αφορά στην ιδιωτικοποίηση των δύο ΔΕΠΑ, με τον Χρήστο Κολώνα να αναφέρεται στις λεπτομέρειες της διαδικασίας, τη διαδικασία έκδοσης του ομολόγου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ μέχρι τις αποφάσεις για το καζίνο στο Ελληνικό, την αύξηση της LAMDA Development (σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση του δικαιώματος συμμετοχής στην ΑΜΚ).

Δεδομένου ότι το προηγούμενο διάστημα έγινε ένα μικρό... κράτει στον τραπεζικό κλάδο, καθώς στο παιχνίδι πρωταγωνίστησαν ισχυρά blue chips, μένει να φανεί εάν ο κλάδος-κλειδί μπορεί το κάτι παραπάνω.

Στις 903,89 μονάδες ο κλαδικός δείκτης, με πιο κοντινή αντίσταση στις 912 μονάδες. Ενδεχόμενη υπέρβασή της ενισχύει το σενάριο προς τις 941, με αμέσως υψηλότερα τις 956 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος θα είναι, κατά την εκτίμησή μου, αυτός που με αφορμή το ΟΚ της DG Comp για το project Hρακλής θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά, ωθώντας και τον 25άρη προς τις 2.320 μονάδες.

Από ένα ενδεικτικό χαρτοφυλάκιο, long τάση έχουν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Motor Oil, Jumbo, EXAE, Eurobank, Alpha Bank, AEGEAN, Viohalco, Sarantis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v