Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για τον ΓΔ

Στις 892 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης, ενώ ο τραπεζικός κατέγραψε απώλειες 2,44%. Θετικός πρωταγωνιστής η ΔΕΗ αλλά μόλις τρεις τίτλοι του FTSE 25 με θετικό πρόσημο. Πτώση 34% για το δικαίωμα της Lamda.

Κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για τον ΓΔ

Άλλη μία συνεδρίαση, όπου ο Γενικός Δείκτης “ταλαιπωρήθηκε” σε κίνηση πέριξ των 900 μονάδων, όμως σήμερα δεν σημειώθηκε παρέμβαση των αγοραστών κατά το τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών και τις τελικές δημοπρασίες, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά και ο Γενικός Δείκτης να κλείσει χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα επιβαρύνθηκε σχετικά μετά το γύρισμα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών σε αρνητικό πρόσημο και το άνοιγμα της Wall Street με μικρές απώλειες.

Επιστροφή των πωλητών και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την αύξηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (στο 1,513% η απόδοση του 10ετους).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η συνεχιζόμενη αδύναμη εικόνα στον Δεικτοβαρή Τραπεζικό κλάδο, οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στο υπόλοιπο και μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ και η ευδιάκριτη υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 15 συνεδριάσεων).

Ξεκινώντας και σήμερα την περιήγηση από το Τραπεζικό ταμπλώ και τις Δεικτοβαρείς μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελικές δημοπρασίες απέτρεψαν το κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας, η μετοχή της Eurobank (-2,67%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-1,57%), Εθνική (-2,44%) και Πειραιώς (-1,57%).

Στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών, ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε σε “κόκκινο φόντο” μεταξύ 903,98 (+0,01%) και 881,52 μονάδων (-2,47%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 881,86 (2,44%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 884,86 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,11%.

Για τον εν λόγω δείκτη, η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στις 869 μονάδες, που είναι και το ημερήσιο “stop long” και η πρώτη αντίσταση στις 912 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “την προσδοκία ότι το Υπουργείο Εργασίας έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο τροποποίησης της διάταξης Πετρόπουλου, με την οποία μεταφέρθηκαν Δικαιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ, έχουν στην Εθνική Τράπεζα. Εκτιμούν, δε, ότι υπάρχει πιθανότητα η τροπολογία να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον μήνα. Στην Αιόλου κυκλοφορεί ότι η διάταξη θα επιφέρει μικρές τροποποιήσεις. Δεν θα αλλάξουν, δηλαδή, οι εργοδοτικές εισφορές, ούτε η προβλεπόμενη αναδρομική πληρωμή συντάξεων. Θα τροποποιηθεί, όμως, η διάταξη για τη συμπληρωματική ασφαλιστική εισφορά 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Η Εθνική θα συνεχίσει να καταβάλλει 40 εκατ. ετησίως για μια πενταετία, όμως, θα αναδιατυπωθεί η διάταξη, ώστε η Τράπεζα να μην υποχρεούται, λόγω IFRS, να εγγράψει μπροστά το σύνολο της επίπτωσης (200 εκατ. ευρώ)”.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “οι ανακατατάξεις και πολιτικές ζυμώσεις στη Γερμανία μπορούν να ‘ρίξουν τη σκιά τους’ στο Eurogroup της Τετάρτης, όπου αναμένεται να συζητηθεί η έγκριση της αποδέσμευσης μέρους από τα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων (προγράμματα SNP και ANFAs). Η θετική έκθεση της Κομισιόν και η εν πολλοίς θετική συζήτηση που έγινε στο EuroWorkingGroup για την έγκριση, δημιούργησε συγκρατημένη αισιοδοξία”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου η τελική εικόνα μόνο ικανοποιητική δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι Αεροπορία Αιγαίου (+0,48%), ΔΕΗ (+1,73%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,27%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΑΔΜΗΕ, CENER και ΜΠΕΛΑ.

Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΔΕΗ (+1,73%), έστω και αν ο τίτλος υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 3,374 ευρώ (+4,33%). Οι Αναλυτές θεωρούν ότι τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσε η Επιχείρηση δεν ήταν ικανοποιητικά, όμως η Αγορά συνεχίζει να ποντάρει στο “ turnaround story ”.

Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 3,10 ευρώ και με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 3,40 και 3,54 ευρώ.

Μετά το +3,44% της Παρασκευής, που ακολούθησε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα η μετοχή της Viohalco (-0,66%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έστω και αν ανέκαμψε σχετικά από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 3,69 ευρώ (-1,86%).

Η μετοχή δείχνει να προσεγγίζει το ημερήσιο “stop long” (3,63 ευρώ), ενώ έχει ισχυροποιηθεί σημαντικά η πρώτη αντίσταση στα 3,80 ευρώ.

Κατηφορίζοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της εταιρείας Νάκας ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,60 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,09 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: €1,9700.

Επίσης, από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα 79.721.775 δικαιώματα (ΛΑΜΔΑΔ) της εταιρείας Lamda Development συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 02/12/2019 έως και 11/12/2019, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €0,6080. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 2/12/2019, έως και 16/12/2019.

Εν τω μεταξύ, τη διάθεση 30 εκατομμυρίων μετοχών της ΕλβαλΧαλκόρ (+1,48% και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση) σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Viohalco. Κατά τις ίδιες πηγές η διαδικασία του βιβλίου προσφορών θα τρέξει αύριο μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Αποβλέπει δε στην ενίσχυση του free float και της εμπορευσιμότητας του τίτλου. Axia και Euroxx έτρεξαν τις παρουσιάσεις και έχουν την ευθύνη του βιβλίου.

Να σημειωθεί ότι με σημερινή της ανακοίνωση, η ΕλβαλΧαλκόρ αρκέστηκε να σημειώσει προς τις Χρηματιστηριακές Αρχές ότι “δεν έχει λάβει πληροφόρηση από τη Viohalco, τον βασικό της Μέτοχο, για οποιαδήποτε συναλλαγή αυτού επί μετοχών της και θα ενημερώσει τους επενδυτές, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, εφόσον λάβει σχετική πληροφόρηση”.

Σημειώνεται πως η Viohalco κατέχει το 91,44% της ΕλβαλΧαλκόρ.

Από εκεί και πέρα, πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Performance Technologies (+6,15% και νέα ιστορικά υψηλά), οκτώ οι συνεχόμενες ανοδικές για τον Μαθιό (+6,80% και υψηλά 100 μηνών), επιστροφή αγοραστών σε Ναύπακτο (+5%), Νηρέα (+3,77%) και Μοτοδυναμική (+2,92%), ενώ ευδιάκριτη αύξηση των συναλλαγών σημειώθηκε στον Περσέα (+1,46%), αλλά με τους πωλητές να περιμένουν σχετικά ψηλότερα.

Έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Mermeren (+2,17%, πάντα με ελάχιστες συναλλαγές), πέντε οι ανοδικές για την Ίλυδα (+1,04%, αλλά με το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο), ενώ χρειάζεται να αυξήσει συναλλαγές η Optronics (+20%).

Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, για τον Γενικό Δείκτη η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στην ζώνη 909 – 911 και η πρώτη στήριξη στις 882 – 880 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη αντίσταση στις 2270 και η πρώτη στήριξη στις 2242 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Οι κινήσεις ‘rotation’ αναμένεται να διατηρήσουν την επαφή του Χ.Α. με τα υψηλά έτους και οι επιλεκτικές αγορές, ενόψει του 2020, να ξεκινήσουν μετά και την ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων εννεαμήνου”, εκτιμά η Beta Sec.

“Την Τετάρτη 4/12, το Eurogroup αποφασίζει για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ από τα Ελληνικά ομόλογα, ενώ σήμερα ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα 9μηνου και ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της Lamda Development. Την Πέμπτη 5/12 η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τις επιδόσεις του ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο. Η εδραίωση της παραμονής του ΓΔ πάνω από τις 900 μονάδες, συνιστά το στόχο για τον τελευταίο μήνα του έτους, εγχείρημα εφικτό κατά τις εκτιμήσεις της τεχνικής ανάλυσης”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο μήνας ξεκινά με τον ΓΔ να στοχεύει στην κατοχύρωση των 900 μονάδων, την οποία ορίζουμε ως το κατώτερο επίπεδο στην επόμενη διευρυμένη διόρθωση των τιμών. Ο στόχος αυτός είναι μεσοπρόθεσμος, αν και υπάρχουν ανοδικά περιθώρια βραχυπρόθεσμα, ενόψει και του κλεισίματος του έτους, ειδικότερα αν διατηρηθεί το ευνοϊκό κλίμα στο εξωτερικό και συνοδευτεί με θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας. Τα αποτελέσματα της ΔΕΗ ήταν αναμενόμενα, καθώς η θετική επίπτωση ορισμένων μέτρων θα αρχίσει να φαίνεται από το Α΄ εξάμηνο του 2020”, αναφέρει η Leon Depolas Sec.

“O Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,15% την προηγούμενη εβδομάδα και έκλεισε την Παρασκευή στις 901,58 μονάδες. Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 890 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 910 μονάδες. Αδύναμη παρέμεινε η εικόνα των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ, καθώς η αναδιάρθρωση της Εταιρείας έχει ξεκινήσει μόλις εδώ και λίγο καιρό. Στα θετικά στοιχεία ήταν η αύξηση του κύκλου εργασιών (€119 εκατ.) και ο περιορισμός των καθαρών ζημιών (-€221 εκατ.) σε ετήσια βάση. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα €3,9 δισ., αυξημένος κατά €214,3 εκατ. σε σχέση με το 2018. Πολύ καλή η εικόνα των αποτελεσμάτων για την Ευρ. Πίστη, η οποία όμως επηρεάστηκε από την αύξηση των ασφαλιστικών προβλέψεων (+€5 εκατ.). Τα μικτά ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά €15 εκατ. σε ετήσια βάση και τα καθαρά κέρδη κατά €4,4 εκατ. Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα €134,7 εκατ., αυξημένα κατά €18,2 εκατ. Αδύναμη η εικόνα των αποτελεσμάτων για την Intralot, με μείωση σε όλες τις γραμμές των αποτελεσμάτων χρήσης, με παραγωγή ελεύθερων ταμειακών εκροών (-€16 εκατ.) και αύξηση του καθαρού δανεισμού κατά €18,7 εκατ., σε σχέση με το 2018, στα €634 εκατ. Σε άλλα νέα, η Intralot Inc, υπέγραψε επέκταση συμβολαίου για την παροχή λύσεων Αθλητικού Στοιχήματος στη Λοταρία της Πολιτείας του New Hampshire. Η Intralot θα προσφέρει Αθλητικό Στοίχημα από τις αρχές του 2020 σε περισσότερα από1.300 υφιστάμενα σημεία πώλησης στο New Hampshire”, σημειώνει η Merit Sec.

“Τα βιβλία των Ξένων έκλεισαν, με την Ελλάδα να τους προσφέρει και τις μεγαλύτερες αποδόσεις, μιας και από τις αρχές του έτους η Αθήνα κερδίζει 47% και FTSE25 και Τραπεζικός 41% και 105,6%, αντίστοιχα. Συνήθως ο Δεκέμβριος είναι μήνας των Ελλήνων Θεσμικών, μιας και γίνεται ‘μάχη’ για τις αποδόσεις του κλεισίματος του έτους”, αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η κατοχύρωση του 900 είναι πολύ σημαντική, εφόσον ο ΓΔ μας το αποδείξει τις επόμενες συνεδριάσεις, μιας και ανοίγει ο δρόμος για αρκετά υψηλότερα επίπεδα, με πρώτο σοβαρό μεσοπρόθεσμο στόχο το 1000. Ουσιαστικά και έτσι όπως κινείται η Αγορά τα “stop” θα ανέβουν σε πολύ κοντινά επίπεδα. Ο ΓΔ έχει πολύ σημαντική στήριξη στην ζώνη του 882, μιας και κατοχύρωση θα χαλάσει την τάση του.

Οι Δεικτοβαρείς τίτλοι έχουν “πάρει το παιχνίδι στα χέρια τους” με τον ΟΠΑΠ μετά τον ΟΤΕ, την προηγούμενη εβδομάδα, να κάνουν την διαφορά. Η ΔΕΗ με νέο υψηλό κλείσιμο δείχνει ότι κάνει σοβαρές προσπάθειες να στοχεύσει σε πολύ μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση. Από την άλλη ο Μυτιληναίος φαίνεται να παίρνει την σκυτάλη, με αγοραστικό σήμα στην συνεδρίαση της Παρασκευής.

Η χρονιά φαίνεται να κλείνει αισιόδοξα και πλέον περιμένουμε τις εξελίξεις σε σχέση με τον Τραπεζικό κλάδο.

“Τις επόμενες μέρες, λογικά, θα ανακοινωθεί και ποιος ήταν ο Πλειοδότης για το Καζίνο στο Ελληνικό, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για το έργο, αν δεν προκύψουν ενστάσεις”, εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με θετικά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικός βηματισμός στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Οριακή αντίδραση για το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ.

Μικρές απώλειες για Χρυσό και Ασήμι, προς τα $7300 πιέζεται το Bitcoin.

Ανάπτυξη για τέταρτο συνεχόμενο μήνα σημείωσε ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας τον Νοέμβριο. Ο δείκτης ΡΜΙ των Ιδιωτικών Εταιρειών Caixin Media και Markit ενισχύθηκε στις 51,8 μονάδες, από 51,7 τον Οκτώβριο. Το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Αναστέλλει το Πεκίνο τις επισκέψεις Αμερικανικών στρατιωτικών πλοίων και αεροσκαφών στο Χονγκ Κονγκ, σε αντίποινα για τη νομοθεσία που ψήφισαν οι Βουλευτές στις ΗΠΑ, με την οποία, όπως λέει, υποστηρίζονται οι Διαδηλωτές.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Κίνα δήλωσε ότι θα επιβάλει κυρώσεις, τις οποίες δεν προσδιόρισε, κατά τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με έδρα τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Human Rights Watch και Freedom House, καθώς όπως αναφέρει, υποστηρίζουν τις βίαιες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Για δέκατο συνεχόμενο μήνα συρρικνώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο. Ο τελικός δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit, τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στις 46,9 μονάδες, υψηλότερα από τις 45,9 μονάδες του Οκτωβρίου και ανώτερα από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για 46,6 μονάδες.

Στη Γερμανία, ο ΡΜΙ του τομέα Μεταποίησης κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων πέντε μηνών, στις 44,1 μονάδες.

Ελαφρώς υψηλότερα ο δείκτης μεταποίησης PMI και στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 48,9 μονάδες.

“Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου διαπιστώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απέσυρε το σύνολο των επιδοτήσεων προς την Αεροναυπηγική Εταιρεία Airbus”, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα, σε μία απόφαση που είναι πιθανόν ότι θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν τους δασμούς επί των Ευρωπαϊκών Προϊόντων.

“Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι αδύναμη, αλλά η κατανάλωση παραμένει ανθεκτική και η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεχίζει να προσφέρει στήριξη”, δήλωσε η νέα πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η κα Λαγκάρντ υποστήριξε ότι “η αδύναμη ανάπτυξη της Ευρωζώνης οφείλεται, κυρίως, σε διεθνείς παράγοντες, ενώ οι προοπτικές για την Παγκόσμια Οικονομία παραμένουν αβέβαιες και απαισιόδοξες”.

H μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ παρέμεινε αδύναμη και τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Ινστιτούτου ISM. Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης ISM διολίσθησε στις 48,1 μονάδες, από 48,3 μονάδες τον Οκτώβριο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 49,4 μονάδες.

Επαναφέρει δασμούς σε Χάλυβα και Αλουμίνιο που εισάγονται από Βραζιλία και Αργεντινή ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε μέσω Twitter.

“H Βραζιλία και η Αργεντινή είναι σε πλεονεκτική θέση με την υποτίμηση του Νομίσματός τους, κάτι που δεν είναι καλό για τους Αγρότες μας. Γι’ αυτό, άμεσα, επαναφέρω τους δασμούς σε Χάλυβα και Αλουμίνιο που φτάνουν στις ΗΠΑ από αυτές τις Χώρες”, τονίζει.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, περιθώρια περαιτέρω ανατιμολόγησης της μετοχής της Μυτιληναίος βλέπει η Edison, δίνοντας τιμή - στόχο για τη μετοχή στα 14,5 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 902,41 (+0,09%) και 893,76 μονάδων (-0,87%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 893,92 (-0,86%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα χαμηλά και πιο συγκεκριμένα στις 892,97 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,95%.

Ο τζίρος στα 55,1 εκατ., από τα οποία τα 7,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΣΑΡ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΥΠΙΚ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ), ενώ ΟΠΑΠ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩ απασχόλησαν το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ και ΒΙΟ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Viohalco και στο χαμηλό οι ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Σαράντης, Lamda Development, Motor Oil, TITC.

Κακή η τελική εικόνα με 34 ανοδικές μετοχές, έναντι 78 πτωτικών, παρά ταύτα 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Με σημαντική υποχώρηση, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συναλλαγές παρουσίασαν αισθητή μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.340 συμβόλαια).

Στα 10.733 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 11.732 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 648, 504 για τον Δεκέμβριο και 144 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.247,75) κινήθηκε μεταξύ 2.245 και 2.279 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (33.946 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.472), Alpha Bank (2.525), Πειραιώς (1.808), ΔΕΗ (3.108), Εθνική (3.955), MIG (442), Ελλάκτωρα (1.549), Μυτιληναίο (519), ΟΠΑΠ (274), Intralot (446), ΑΔΜΗΕ (403), Ιντρακόμ (172), Cenergy (110), Lamda Development (257).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 38.954, Alpha Bank 61.547, Εθνική 39.016, MIG 78.932, ΔΕΗ 16.841, Ελλάκτωρα 23.182, Πειραιώς 29.764, Μυτιληναίο 13.630, ΓΕΚ 10.617.

Ας σημειωθούν τα 200 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Ιανουαρίου, με τιμή εξάσκησης τα 11,00 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                   Name of Issuer                   NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,61%

2019-11-05

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-10-30

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.326.468 τεμ., (από 43.326.468 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.315.051 τεμ. (23.356.551), ΔΕΗ 6.752.156 τεμ. (6.776.019), Eurobank 57.671.754 τεμ. (57.716.517), Εθνική 22.246.464 τεμ. (22.296.553), ΟΠΑΠ 1.697.605 τεμ. (1.697.605), MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847), OTE 1.078.798 (1.078.798).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v