Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη ζώνη των 880 μονάδων υποχωρεί το Χρηματιστήριο

Ενα βήμα πίσω για τον Γενικό Δείκτη, μετά την προσέγγιση των 900 μονάδων. Πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές, σε ρόλο «αντίβαρου» η ΔΕΗ που συνεχίζει ανοδικά. Κινητικότητα στην ElvalHalcor, μέτριος ο τζίρος.

Στη ζώνη των 880 μονάδων υποχωρεί το Χρηματιστήριο

Ανοδικά η Φρανκφούρτη, με απώλειες το Λονδίνο, σταθεροποιητικά η Αθήνα. Παρά την κλιμάκωση των εντάσεων στο «εμπορικό μέτωπο» ΗΠΑ - Κίνας, στο γερμανικό χρηματιστήριο ο DAX αντιδρά 0,75% στις 13.060 μονάδες, με τη Σύνοδο Κορυφής για την 70ή επέτειο του ΝΑΤΟ, στο Λονδίνο, στο επίκεντρο της προσοχής και των αγορών. Με απώλειες 0,36% στις 7.258 μονάδες ο FTSE100, με την 12η Δεκεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής των κρίσιμων εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, να έχει αρχίσει να συνεκτιμάται για τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις των traders.

Στο συν τα futures στη Wall Street, με τον S&P 500 από τις 3.119 μονάδες (0,17%), στις 14,71 μονάδες ο δείκτης VIX/CBOE, που σε λιγότερες από 5 συνεδριάσεις από τις 11,75 πήρε 3 μονάδες, μεταβολή ενδεικτική της αύξησης του επενδυτικού ρίσκου. Ωστόσο απέχει αρκετά από τα επίπεδα συναγερμού των 18 και 20 μονάδων.

Στα καθ' ημάς, διερευνητικό το ξεκίνημα της συνεδρίασης αλλά με επίσπευση πωλήσεων σε συγκεκριμένες μετοχές του τραπεζικού κλάδου και blue chips. Στα επιμέρους η εστίαση αρκετών traders και επενδυτών, με τις ΕlvalHalcor, Lamda Develpment και ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο επίκεντρο.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με το μεγαλύτερο ποσοστό στις τραπεζικές αλλά και σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ, που ήταν στις πρώτες τρεις θέσεις, λίγο μετά τις 11:20.

Στις 890,12 χαμηλότερα κατά 0,32% ο Γενικός Δείκτης, καθώς στις τραπεζικές συνεχίζονται ελεγχόμενης έκτασης ρευστοποιήσεις, με συνέπεια τη νέα διόρθωση του δείκτη προς τις 873 μονάδες. Μικρότερες οι απώλειες για τον FTSE25, στις 2.247 μονάδες, με τις 2.240 να αποτελούν σημαντική στήριξη.

Σε λογική stock picking αρκετοί βραχυπρόθεσμοι, με τη μετοχή της ΔEH να καταγράφει την ισχυρότερη αντίδραση από τις μετοχές του δείκτη. Στα 3,368 ευρώ, με 2,37% και αξία συναλλαγών στo 1,4 εκατ., στη δεύτερη θέση μετά τον ΟΠΑΠ. Στη μετοχή της ΔEH εντοπίζονται και κινήσεις κάλυψης short θέσεων, με αγορές από traders και funds καθώς προχωρούν σε short covering.

Στα επιμέρους, στο 1,788 ευρώ η μετοχή της ElvalHalcor, με λίγες συναλλαγές και την αγορά να περιμένει την έκβαση του placement, κυρίως δε σε ποια «ισχυρά χέρια» θα καταλήξει το 6,5% του μ.κ. της εισηγμένης.

Εως και την Πέμπτη θα είναι «ανοιχτό» το βιβλίο για το ομόλογο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με τη μετοχή, με μικρή άνοδο, στο 1,744 ευρώ.

Σε διαπραγμάτευση το δικαίωμα στην αμκ της Lamda Development, με τη διαδικασία να διαρκεί μέχρι την προσεχή Τετάρτη (11/12) και η άσκησή του έως την Παρασκευή (13/11). Σήμερα, το δικαίωμα αντιδρά λίγο, στο 0,4090 ευρώ, με περισσότερα από 50 χιλ. κομμάτια, στην πρώτη ώρα συνεδρίασης. Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως ένα σημαντικό ποσοστό της σχετικής διαδικασίας (κάνουν λόγο για πάνω από 60%) καλύπτεται ήδη από τον βασικό μέτοχο (πλευρά Λάτση) αλλά και των μετόχων μειοψηφίας (Γερμανός, Κάτσος, Βασιλάκης κ.α.). Παράλληλα σημειώνουν πως βάσει του ενημερωτικού, η διοίκηση έχει τη δυνατότητα να παρακάμψει το ενδεχόμενο εμπλοκής στο θέμα της άδειας για το καζίνο στο Ελληνικό και να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου. Ή ακόμη και 1-2 ημέρες νωρίτερα ή αργότερα. Στα 7,10 ευρώ η μετοχή, στις 11:35.

Σε εξέλιξη και η διαδικασία αμκ της BriQ, με τη μετοχή στα 2,12 ευρώ.

Στις 41 οι μετοχές με άνοδο (ΜΑΘΙΟΣ, Performance, Newsphone, Πλαίσιο κ.α.), στις 48 με πτώση (ξεχωρίζει το μείον 11,25% στο 1,16 της MLS) και 98 χωρίς μεταβολή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v