Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Δεμένο» στις γεωπολιτικές εξελίξεις το Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Η ένταση στη Μέση Ανατολή, η ανοδική κίνηση στη Wall Street και πώς αναμένεται να κινηθεί η εγχώρια αγορά. Η αύξηση της μεταβλητότητας και τα κρίσιμα επίπεδα για τον Γενικό Δείκτη. Ποιες μετοχές παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

«Δεμένο» στις γεωπολιτικές εξελίξεις το Χρηματιστήριο

Έβγαλαν αντίδραση οι traders στη Wall Street, γυρίζοντας σε θετικό πρόσημο τους βασικούς δείκτες. Απορροφώντας τις εύλογες ανησυχίες που προκάλεσε η ένταση στη Μέση Ανατολή, με τη συνδρομή των μεγαθηρίων Amazon, Facebook, η Νέα Υόρκη ανηφόρισε, διασκεδάζοντας έτσι τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί την Παρασκευή.

Άλλωστε προπομποί δείκτες αλλά και άλλοι, με ενδεικτικότερο τον VIX/CBOE, σε καμία στιγμή αυτά τα κρίσιμα 24ωρα δεν ξεπέρασαν τα όρια συναγερμού, με το Euro2day.gr να εστιάζει, στο χθεσινό σχόλιό του, στη διακύμανση του λεγόμενου «δείκτη φόβου».  Στις 14,82 μονάδες νωρίτερα ο VIX/CBOE, λίγο υψηλότερα τα futures του DAX, στις 13.185 μονάδες και μικρή αποκλιμάκωση για την τιμή του brent.

Αρα, λήξις συναγερμού; Προφανώς και όχι, όσο το θερμόμετρο στα γεωπολιτικά παραμένει σε βαθύ κόκκινο, ωστόσο οι αγορές φάνηκε χθες πως διαθέτουν ανθεκτικούς μηχανισμούς αυτοάμυνας και ισχυρά επενδυτικά αντισώματα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αυτή την εβδομάδα στις αγορές μετοχών η μεταβλητότητα θα είναι στο φόρτε της, οι traders θα ενεργούν προσεκτικά μεν ταχύτερα δε, με ζητούμενο ένα κλείσιμο εβδομάδας για λ.χ. τον S&P 500 όχι χαμηλότερα των 3.216 μονάδων.

Για τα ελληνικά συμφέροντα, ενθαρρυντική ένδειξη το ότι το GREK/ETF-Global X MSCI Greece παρά τις εκροές δεν διόρθωσε χαμηλότερα του ορίου των 10 ευρώ. Ετερη παράμετρος, πιθανόν ενδιαφέρουσα, οι επαφές που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επενδυτικούς παράγοντες αύριο. Το ορόσημο της 24ης Ιανουαρίου, οπότε θα βαθμολογήσει την προοπτική της οικονομίας ο Fitch παραμένει ενεργό, όπως και το επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνει στις 28 του μηνός στην Αθήνα.

Σε αυτό το διάστημα, στη διεθνή σκακιέρα θα φανεί εάν ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιδιώξει να κλείσει ένα άλλο «πολεμικό» μέτωπο, αυτό με την Κίνα. Εξέλιξη που θα προσμετρούνταν ανάλογα στις αγορές.

Στα καθ' ημάς, η χθεσινή αργία μάλλον προς όφελος των long δείχνει να λειτούργησε, εκτίμηση που μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Στις 920,09 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τη long τάση ενεργή όσο δεν υποχωρεί χαμηλότερα των 910 και δεν χάνονται σε κλείσιμο οι 900 μονάδες.

Αδύναμος ο τραπεζικός κλάδος, δεν συνέδραμε στην αντίδραση της Πέμπτης, είχε τις μεγαλύτερες απώλειες την Παρασκευή. Στις 867,39 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με τις 867 σημείο αναφοράς. Τεχνικά Alpha Bank και Εθνική δείχνουν ικανές για ένα «γύρισμα» σήμερα-αύριο, προφανώς σε συσχέτιση με την κατάσταση στις αγορές.

Στις 2.298,65 ο FTSE25, σημείο στήριξης στις 2.280 μονάδες, με κλειδιά τους ΟΤΕ και Coca Cola. Στα 14,10 και 30,46 ευρώ αντίστοιχα, μία από τις δύο μετοχές θα πρέπει -λογικά- να βγει μπροστά, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν Lamda Development -μετά τη θεαματική κόντρα κίνηση της Παρασκευής-, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η 4άδα των Mytilineos, Jumbo, Motor Oil, ΔΕΗ. Με long τάση η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, όπως και του ΟΛΠ.

Αυτά για αρχή, με θερμές ευχές σε Ιωάννηδες και Ιωάννες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v