Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόρθωση μέσω… Βαγδάτης για το Χρηματιστήριο

Ευθυγραμμισμένο με τις μεγάλες αγορές το ΧΑ υποχώρησε στις 920 μονάδες. Παράλληλες ρευστοποιήσεις σε τράπεζες και blue chips με την Coca Cola και την Lamda σε ρόλο… αντίβαρου. Στα 52,8 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

Διόρθωση μέσω… Βαγδάτης για το Χρηματιστήριο

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται τα κυριότερα Χρηματιστήρια της Ευρώπης, πλην Λονδίνου που έχει γυρίσει σε οριακά κέρδη, καθώς δείχνει να κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης και τον θάνατο του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί με εντολή του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που επιβεβαιώθηκε από το Αμερικανικό Πεντάγωνο, με το Ιράν να κάνει λόγο για “επικίνδυνη κλιμάκωση και εκδίκηση”

Απώλειες καταγράφουν και οι δείκτες και στη Wall Street.

Ανοδική κίνηση από Πετρέλαιο και Χρυσό.

Το κύμα ανησυχιών, επόμενο ήταν να επεκταθεί και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι βασικοί δείκτες του οποίου κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι αντέδρασαν σημαντικά από τα χαμηλά ημέρας, ενώ σε επίπεδο Γενικού Δείκτη κράτησε η πρώτη στήριξη στις 909 μονάδες.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σχετική αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), η συνεχιζόμενη αδύναμη εικόνα στο Δεικτιβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, οι κινήσεις μείωσης θέσεων στα μη Τραπεζικά blue chips και η περίπου παντελής απόσυρση των αγοραστών από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Όλα τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα, στα χαμηλά ημέρας να μην υπάρχει τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν πενταπλάσιες των ανοδικών.

Αντίθετα, αγοραστικό ενδιαφέρον σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την νέα υποχώρηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (στο 1,403% η απόδοση του 10ετους).

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων, με εβδομαδιαίες απώλειες 0,05% για τον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 2,10%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 0,37% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 2%.

Ξεκινώντας από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές και των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών.

Μόνιμα στο “κόκκινο” κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 849,9 μονάδες (-4,08%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 866,09 (-2,25%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 867,39 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,10%.

Ο εν λόγω δείκτης έχασε την στήριξη στις 876 – 873 μονάδες και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 860 και 845 μονάδες. Το ημερήσιο “stop short” στις 889 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, αύξηση κατά 838 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Νοέμβριο του 2019, οι καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης, έναντι μείωσης κατά 593 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -11,8% από -17,7% τον προηγούμενο μήνα.

Μείωση κατά 206 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Νοέμβριο του 2019, οι καταθέσεις του Ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 643 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 6,5%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Συνολικά, οι καταθέσεις του Ιδιωτικού τομέα διαμορφώνονταν το Νοέμβριο στα 139,57 δισ. ευρώ, από 139,69 δισ. ευρώ στα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, αξίζει να σημειωθεί ότι η τελική εικόνα είναι οριακά καλύτερη της ενδοσυνεδριακής και με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΕΕ (+0,53%), Lamda Development (+2,25%) και TITC (+0,10%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “η DG Comp, στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη λήψη ‘διορθωτικών αντι-μονοπωλιακών μέτρων’, όπως τα χαρακτηρίζει, επιμένει πως η απολιγνιτοποίηση δεν ανοίγει την Αγορά. Και σύμφωνα με πληροφορίες, επαναφέρει στο τραπέζι άλλα εργαλεία που έχουν τη μορφή δημοπρασιών ηλεκτρικής ισχύος της ΔΕH, ώστε οι Ανταγωνιστές της να έχουν πρόσβαση στις μονοπωλιακές της πηγές Ενέργειας, το Λιγνίτη και το Νερό. Το ΥΠΕΝ από την άλλη μεριά, λένε πηγές, αρνείται την εφαρμογή μέτρων τέτοιου χαρακτήρα, επιχειρηματολογώντας με όπλο την οικονομική ζημιά που υπέστη η Δημόσια Εταιρεία, αλλά και με τον αργό ρυθμό με τον οποίο έχει ανοίξει η Αγορά Ρεύματος”.

Να σημειωθεί ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση ο τίτλος της ΔΕΗ (-0,55%) έκλεισε σε υψηλά 31 μηνών, ενώ σήμερα ακολούθησε την διορθωτική κίνηση της Αγοράς, δίνοντας αξιοπρόσεκτη αντίδραση από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 4,224 ευρώ (-2,90%). Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” στα 4,054 ευρώ και επόμενη ισχυρή αντίσταση στα 4,73 ευρώ.

Σημαντικές βοήθειες από την μετοχή της ΕΕΕ (+0,53%), που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και έξι συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 30,00 ευρώ. Το ημερήσιο διάγραμμα είναι “long” με “stop” στα 29,38 ευρώ και ιδιαίτερα αποφασιστική αντίσταση στα 30,60 ευρώ.

Καμία σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση, η σημερινή εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου συνέχισε να ξεχωρίζει η μετοχή της Frigoglass (+6,19%, με τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 19/12), εν μέσω εκτιμήσεων για έκδοση ομολογιακού δανείου με καλύτερους όρους και αποπληρωμή του προηγούμενου.

Εδώ το μεγάλο ζητούμενο είναι αν έχει ολοκληρώσει το “έργο του” ο τεράστιος πωλητής, κάτι που θα φανεί αν ο τίτλος δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 0,266 ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο προς τα 0,30 – 0,32 ευρώ.

Το σημερινό κλείσιμο της ΦΡΙΓΟ σε υψηλά 24 μηνών.

Από εκεί και πέρα, εμφάνιση αγοραστών στον Μπήτρο (+9,38%), συνεχίζει ανοδικά η Mediterra (+17,76%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Moda Bagno (+2,42%, αποτέλεσμα “ανοιχτών” εντολών αγοράς), από τις 18/12 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο η ΑΝΕΚ (+4,59%), ενώ όλο και χαμηλότερα υποχωρεί ο τίτλος της Euroxx (-7,07%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, έδειξε να αντέχει η στήριξη στις 909 μονάδες, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στις 901. Το ημερήσιο “stop long” παραμένει στις 861 μονάδες και η πρώτη αντίσταση στις 938 – 952 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη στήριξη στις 2257 μονάδες, το ημερήσιο “stop long” στις 2231 και η πρώτη αντίσταση στις 2333 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Το καλό ποδαρικό στο ξεκίνημα του νέου έτους αναβάθμισε την επενδυτική ψυχολογία, δημιουργώντας προϋποθέσεις για εκπλήρωση ενός ‘January effect’ για το 2020. Με την υπογραφή του East Med να ασκεί θετική επιρροή. Η συνεχιζόμενη Τουρκική επιθετικότητα, ωστόσο, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν, συμβάλουν στη διαμόρφωση αυξημένης αβεβαιότητας, σε σχέση με τα γεωπολιτικά δεδομένα”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Με νέο τοπικό υψηλό για τον ΓΔ ξεκίνησε η νέα χρονιά, ενώ παρόμοια ήταν η εικόνα και στις Διεθνείς Αγορές. Σε ικανοποιητικά επίπεδα ανακοινώθηκε ο Ελληνικός Markit PMI χθες, στο 53,9, υποδεικνύοντας την επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας. Για σήμερα, η πιθανή κλιμάκωση της έντασης των ΗΠΑ με το Ιράν αλλοίωσε το καλό κλίμα, τουλάχιστον έως ότου οι εξελίξεις μας απομακρύνουν από αυτό το σενάριο. Βαρύτητα θα δοθεί και στις ανακοινώσεις του δείκτη ISM manufacturing στις ΗΠΑ, καθώς οι προηγούμενες 4 μετρήσεις ήταν οι χειρότερες από τις αρχές του 2016”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Τέτοια εποχή συνηθίζεται να κάνουμε ένα απολογισμό του περασμένου έτους”, αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Το 2019 η απόδοση του Γενικού Δείκτη έπιασε το 50%, ενώ η απόδοση του δείκτη Τραπεζών ξεπέρασε το 100%.

Στη θετική πλευρά πρέπει να αναφέρουμε ότι για να βρούμε παρόμοια απόδοση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, πρέπει να πάμε στο μακρινό 1997, όπου η απόδοση ήταν πάλι 55%. Τότε ακολούθησε το 1998 με απόδοση 85% και το “αμαρτωλό” 1999 με απόδοση 102%. Φυσικά μετά είχαμε την κατρακύλα.

Υπάρχουν όμως και μεγάλες διαφοροποιήσεις στο σήμερα από το τότε. Το 1997 ο τζίρος διπλασιάστηκε σε σχέση με το 1996, ενώ ο τζίρος του 2019 ήταν μόλις 20% μεγαλύτερος του 2018.

Τότε, τα προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει δημόσιες εγγραφές και Αυξήσεις Μετοχικών Κεφαλαίων που δυνάμωσαν το Ελληνικό Χρηματιστήριο και διόγκωσαν πολύ την κεφαλαιοποίηση του.

Τώρα είχαμε Εταιρείες να φεύγουν από το Ελληνικό Χρηματιστήριο και το μόνο που βελτίωσε τη ρευστότητα ήταν ομολογιακές εκδόσεις, που όμως δεν μετράνε στα ίδια κεφάλαια των Εισηγμένων.

Τότε, είχε προηγηθεί η αποϋλοποίηση που είχε δημιουργήσει προβλήματα στους Επενδυτές, αλλά όχι της τάξεως του σήμερα.

Τώρα, ανεβήκαμε από τα χαμηλά μετά από 10 χρόνια καταστροφής των επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Για παράδειγμα η Εθνική Τράπεζα ξεκίνησε στα € 1,10 και κατέληξε στα € 3,00, όταν η αναπροσαρμοσμένη τιμή της για τον Οκτώβριο του 2007 είναι € 27.209,00 (ολογράφως είκοσι επτά χιλιάδες διακόσια εννέα ευρώ) και η τελευταία αύξηση που έκανε το 2015 ήταν επίσης € 3,00.

Δηλαδή όποιος επένδυσε στην Εθνική πέρυσι, τριπλασίασε τα λεφτά του. Όμως όποιος έχει Εθνική για χρόνια, δικαιούται να νιώθει αδικημένος (κατ’ ελάχιστον).

Γενικά το 2019, δημιούργησε προσδοκίες για το 2020 και σίγουρα οι τεράστιες αποδόσεις θα μας βάλουν στο μικροσκόπιο των Ξένων.

Όμως πρέπει να σοβαρευτούμε και να μην γίνουν λάθη.

Πρέπει οι Εισηγμένες να βελτιώσουν τη σχέση χρέους προς ίδια κεφάλαια με Αυξήσεις Μετοχικών Κεφαλαίων και όχι με ομολογιακές εκδόσεις, που απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα. Επίσης το Χρηματιστήριο πρέπει να επιτελέσει τον θεσμικό του ρόλο και να πραγματοποιήσει δημόσιες εγγραφές νέων Εταιρειών.

Όπως σωστά κάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πρέπει να βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση για να αποφύγουμε νέα φαινόμενα Folli Follie.

Οι Τράπεζες πρέπει να εκμεταλλευτούν το σχέδιο “Ηρακλής” και να επιταχύνουν την επίλυση των “κόκκινων” δανείων, αλλά κυρίως να δανείσουν τις βιώσιμες Επιχειρήσεις με αντικειμενικά κριτήρια και να μην χρησιμοποιούν την όποια ρευστότητα για αναχρηματοδότηση Επιχειρήσεων “ζόμπι”.

Η υπερφορολόγηση πρέπει να σταματήσει και να δοθούν φορολογικά κίνητρα σε Επενδυτικά Προϊόντα.

Τέλος δεν πρέπει να γίνουν λάθη σε πολιτικό επίπεδο. Η Αγορά αγαπά τη σταθερότητα και τιμωρεί την αβεβαιότητα.

Φυσικά επηρεαζόμαστε και από το διεθνές περιβάλλον και το γεγονός ότι οι Ξένες Αγορές βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον βρίσκεται σε κρίση, επιτείνει τα προβλήματα. Ειδικά η Περιοχή μας βρίσκεται για πολλοστή φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Αν όλα πάνε καλά, το 2020 θα μπορούσε να είναι ένα επίσης καλό έτος και ελπίζουμε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

“Αυτό σημαίνει ότι δεν θέλουμε τεράστια άνοδο των τιμών, αλλά βελτίωση του ενδιαφέροντος και μακροβιότητα της ανόδου”, σημειώνει ο πρόεδρος της Prelium Investment Services.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα στους πωλητές, δίνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Απώλειες, πλην Λονδίνου στην Ευρώπη, διορθώνει από τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά η Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Προς τα $1550 κινείται ο Χρυσός, κέρδη και για το Ασήμι, υψηλότερα των $7300 κινείται το Bitcoin.

Περισσότερο από ό,τι αναμενόταν ενισχύθηκε η ανεργία στη Γερμανία τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ο αριθμός των Ανθρώπων που βρέθηκε εκτός Αγοράς Εργασίας και υπέβαλε νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε κατά 8.000, φτάνοντας στα 2,279 εκατ. σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους. Πρόβλεψη του Reuters έκανε λόγο για άνοδο κατά 2.000 άτομα.

Το ποσοστό ανεργίας στο 5%, ελαφρώς υψηλότερα από το ιστορικό χαμηλό του 4,9% που είχε φτάσει νωρίτερα φέτος.

Οι χορηγήσεις δανείων στις Επιχειρήσεις της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκαν τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων στις μη Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις μειώθηκε στο 3,4%, από 3,8% τον Οκτώβριο, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός για τις χορηγήσεις δανείων στα Νοικοκυριά έμεινε αμετάβλητος στο 3,5%.

Αποδυναμώθηκε περαιτέρω ο Κατασκευαστικός τομέας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον τελευταίο μήνα του 2019. Ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στις 44,4 μονάδες, από 45,3 τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit. Πρόκειται για τον όγδοο μήνα που κινείται αρνητικά ο Κατασκευαστικός κλάδος.

Κατά 1,5% ενισχύθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωζώνης, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, ο δείκτης κινήθηκε ανοδικά κατά 0,6%.

Οι Αναλυτές είχαν προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί χαμηλότερα -στο 1,4% σε ετήσια βάση και στο 0,5% σε μηνιαία.

Η συρρίκνωση του τομέα της Μεταποίησης επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης Μεταποίησης του Ινστιτούτου ISM διολίσθησε στις 47,2 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 48,1 μονάδες τον Νοέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2009. Ήταν ο πέμπτος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίο καταγράφηκε πτώση του δείκτη.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch, προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 48,8 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 375 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 14 Απριλίου 2020.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 909,6 μονάδες (-2,27%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 918,18 (-1,35%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 920,09 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,14%.

Ο τζίρος στα 52,4 εκατ., από τα οποία τα 4,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΛΑΜΔΑ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 59% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΡΙ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Lamda Development και TITC και στο χαμηλό η Αεροπορία Αιγαίου.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 27 ανοδικές μετοχές, έναντι 85 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Νέα αλλαγή σκηνικού, με διορθωτική κίνηση και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ ο όγκος συναλλαγών μειώθηκε στο συμβόλαιο του δείκτη και σημείωσε περαιτέρω αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.877 συμβόλαια).

Στα 10.690 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.244 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.246, 1.146 για τον Ιανουάριο και 100 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.299,25) κινήθηκε μεταξύ 2.275,5 και 2.309,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (35.000 ΓΕΚ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.322), Alpha Bank (2.772), Πειραιώς (1.622), ΔΕΗ (1.227), Ελλάκτωρα (1.603), Μυτιληναίο (237), Lamda Development (159), MIG (792), ΑΔΜΗΕ (370), ΓΕΚ (480), Εθνική (3.280), ΕΧΑΕ (207), ΟΠΑΠ (122), Cenergy (250).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 47.309, Alpha Bank 42.441, MIG 68.637, Εθνική 39.415, ΓΕΚ 10.074, ΔΕΗ 11.943, Ελλάκτωρα 23.874, Μυτιληναίο 12.463, Πειραιώς 30.637.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

  Position Holder                                           Name of Issuer                 NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,61%

2019-11-05

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,56%

2019-12-20

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.466.468 τεμ., (από 53.938.989 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.141.779 τεμ. (32.381.422), ΔΕΗ 6.498.139 τεμ. (6.498.139), Eurobank 57.194.345 τεμ. (57.411.526), ΟΠΑΠ 1.357.606 τεμ. (1.357.652), Εθνική 20.795.701 (29.859.502) MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v