Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα «πονταρίσματα» ανεβάζουν τον Γενικό Δείκτη

Πάνω από τις 920 μονάδες κινείται ο ΓΔ, καθώς «ζεσταίνεται» σταδιακά το κλίμα στο ΧΑ, με αρωγή και των διεθνών αγορών. Μεικτά πρόσημα για τράπεζες, υπεραποδίδουν Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco.

Νέα «πονταρίσματα» ανεβάζουν τον Γενικό Δείκτη

Ζεσταίνεται σταδιακά το κλίμα στο ΧΑ, ξεπερνώντας την... ψυχρή υποδοχή του 2ο2ο, την πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

Επιτάχυνση της ροής εντολών/συναλλαγών μετά τις 11:30-11:45, με επικέντρωση προς συγκεκριμένα blue chips, με αποτέλεσμα την άνοδο του Γενικού Δείκτη προς τις 925 μονάδες.

Με τον FTSE25 κατά 0,69% στις 2.315 μονάδες, τον Δείκτη Τραπεζών με άνοδο 0,34% στις 888 μονάδες.

Οπως σημειώναμε σε προηγούμενα σχόλια και αναφορές μας (στον Εκηβόλο), οι 888 μονάδες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ως σημείο make or break. Πάντα σε κλείσιμο, με ορίζοντα και την αυριανή συνεδρίαση, της Παρασκευής. Θυμίζοντας, την αργία των Θεοφανείων, τη Δευτέρα 6 του μηνός.

Στα σχεδόν 19 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών (*), όταν στην πρώτη ώρα δεν ξεπερνούσαν τα 5 εκατ.

Το 28% του τζίρου στις τραπεζικές μετοχές αλλά και ένα συγκριτικά ικανοποιητικό μερίδιο σε τίτλους των ΟΤΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Mytilineos, Lamda Development, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Viohalco κ.α., δίνοντας -κατά κάποιο τρόπο- το στίγμα προθέσεων traders και επενδυτών.

Σε αντίθεση με το ξεκίνημα του 2ο19, που ήταν με αρνητικό πρόσημο, για το 2ο2ο φαίνεται να υπάρχει η βούληση για ποδαρικό με το «δεξί». Βέβαια, πέρυσι, από τα μέσα-τέλη Ιανουαρίου ξεκίνησε η πρώτη φάση ανοδικής αντίδρασης, με τη δεύτερη να έπεται των πολιτικών εξελίξεων/αλλαγών.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, από την τάση του οποίου θα κριθεί η διακύμανση/πορεία της αγοράς συνολικότερα, πλην όμως το στοίχημα θα εξαρτηθεί και από την έκταση της διάχυσης ενδιαφέροντος/ρευστότητας κυρίως των ξένων διαχειριστών. Ενα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να είναι η αύξηση του αριθμού των εισηγμένων, η χρηματιστηριακή αξία των οποίων ξεπερνά το όριο του 1 δισ.

Δεδομένου ότι mega funds έχουν ως μία από τις βασικές προϋποθέσεις και αυτή της αποτίμησης, προκειμένου να θέσουν στο monitoring τους μία εισηγμένη, η περαιτέρω ενίσχυση αυτού του μεγέθους λειτουργεί υπέρ της αγοράς.

Η αναφορά αυτή γίνεται και με αφορμή το ότι η χρημ. αξία της ΔΕΗ πλησιάζει το όριο του 1 δισ., ενώ η Viohalco αποτιμάται στα 957 εκατ., η Τέρνα Ενεργειακή στα 880 εκατ. κ.ο.κ.

Στα 4,248 με νέο υψηλό η μετοχή της ΔΕΗ, από risky turn around story του 2ο19 σε πιο ασφαλή επενδυτική επιλογή για το 2ο2ο.

Με αγοραστές σε τίτλους των Mytilineos, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development κ.α.

Δεδομένης της εικόνας των blue chips, μετά τις 12:00 σταδιακά ενεργοποιήθηκαν εντολές και σε μετοχές εταιρειών της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας. Σε τίτλους των Αlumil, Space, Frigoglass, AVAX και άλλες από αυτές τις κατηγορίες η επικέντρωση, σχεδόν αποκλειστικά, των εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων.

(*) στις 13:55.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v