Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τροχιά διόρθωσης το Χρηματιστήριο

Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και οι πιέσεις στις αγορές διαχέονται και στο ΧΑ. Πιέσεις για τράπεζες και blue chips. Μεγαλύτερες οι απώλειες για Motor Oil. Επιμένουν ανοδικά Coca Cola και Σαράντης.

Σε τροχιά διόρθωσης το Χρηματιστήριο

Αρνητικό το άνοιγμα της συνεδρίασης, διευρύνονταν οι απώλειες μετά τις πρώτες πωλήσεις.

Η αρνητική εικόνα στο προσυνεδριακό της Wall Street, με τα futures του S&P500 να "δείχνουν" 0,92% χαμηλότερα και από τις 3.228 μονάδες επηρεάζουν πτωτικά τα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια. Συνακόλουθα το ΧΑ.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο Ουάσιγκτον- Τεχεράνης λειτουργούν ως αφορμή για γύρισμα της αγοράς, ωστόσο ο δείκτης VIX/CBOE αντί να επιβαρύνεται, αμβλύνεται με νέα υποχώρηση στις 12,47 μονάδες.

Με απώλειες ο DAX στην Φρανκφούρτη, στις 13.260 μονάδες, χαμηλότερα ο FTSE100 στο Λονδίνο και τις 7.576 μονάδες.

Με αυτό το κλίμα εκτός, εντός το ξεκίνημα της συνεδρίασης ήρθε, λίγο ως πολύ, φυσιολογικά. Ανοιγμα, για τον ΓΔ, με μικρό πτωτικό χάσμα από τις 926 μονάδες και με μέτριες ελεγχόμενες συναλλαγές στα πρώτα 35' . Χαμηλότερα ο τραπεζικός κλάδος, διορθώνει η μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με τα blue chips να χάνουν μόνο μικρό μέρος από την χθεσινή σημαντική αντίδραση. Ενδειξη- τουλάχιστον μέχρι νωρίτερα,
πως οι επενδυτικές δυνάμεις που δημιούργησαν την χθεσινή άνοδο επιδιώκουν να απορροφηθούν, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, οι έξωθεν πιέσεις.

Εως τις 929,71 μονάδες ο ΓΔ, με αξία συναλλαγών στα 5,9 εκατ. (στις 11.15΄) και το 25% να πραγματοποιείται στις τραπεζικές μετοχές.

Για τον κλάδο, που δεν συμμετείχε στην χθεσινή κίνηση καταγράφονται απώλειες μεγαλύτερες απ΄άλλους κλαδικούς, που υπεραπέδωσαν στην πρώτη του 2ο2ο.

Κατά 1,61% ο ΔΤΡ, έναντι 0,49% του δείκτη Κοινής Ωφέλειας, του 1,35% των Τηλεπικοινωνιών, του 0,78% των Ταξ.- Αναψυχής.

Μεγαλύτερος τζίρος, από τις 4 του κλάδου, στον τίτλο της Εθνικής, με την Eurobank να ακολουθεί. Ωστόσο, πρώτη στην σχετική κατάταξη η Lamda Development, ενώ ΟΤΕ και ΔΕΗ συμπληρώνουν την 5άδα.

Στο προ συνεδριακό σχόλιο συνεκτιμούσαμε την παράμετρο της αργίας της Δευτέρας, σημειώνοντας πως για να έχουμε καλύτερη εικόνα (σε εβδομαδιαίο) καλό θα ήταν να συν μετρούσαμε και την συνεδρίαση της Τρίτης, σε κλείσιμο.

Οπως επίσης, πως μία διόρθωση προς τις 910 (για τον ΓΔ ) δεν ακυρώνει την long τάση.

Προσώρας, από τα αρχικά χαμηλά γίνεται μία προσπάθεια να μειωθούν οι απώλειες, να περιοριστούν, να απορροφηθούν οι κραδασμοί που καταγράφονται εκτός. Προσπάθεια, που φαίνεται να αποδίδει 45' μετά το ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Με απώλειες και για τις 4 τραπεζικές, όπως και για τα 18 από τα 21 blue chips, με την Coca Cola να "επιστρατεύεται" , στα 30,47 ευρώ και τον ΑΔΜΗΕ, στα 2,47 και τον Sarantis, στα 8,82 να ακολουθούν.

Ομως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, πως για τις 18 μη τραπεζικές οι μεγαλύτερες απώλειες δεν ξεπερνούν το 2,10%.

Συντήρηση και στη μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία, με 27 μετοχές στο συν και 48 στο μείον.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v