Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε δοκιμασία η στήριξη της ζώνης 900-910 μονάδων

Εντείνονται οι πιέσεις στην εγχώρια αγορά, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Σε πίεση τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, σε ανοδική τροχιά ο μαύρος χρυσός. Σε ρόλο «άμυνας» η μετοχή της Coca Cola.

ΧΑ: Σε δοκιμασία η στήριξη της ζώνης 900-910 μονάδων

γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή «ανεβάζουν» τις τιμές του πετρελαίου και «ρίχνουν» αυτές των μετοχών. Ράλι 4% για το αργό, μετά την επίθεση Τραμπ με στόχο Ιρανό στρατηγό, βουτιά 1,34% για τα futures του S&P 500, με ταυτόχρονο «γύρισμα» του δείκτη φόβου κατά 3 και πλέον μονάδες μέσα σε λιγότερο από 3 ώρες.

Ενταση με άμεσες, αιφνίδιες συνέπειες, με εκτός προγράμματος εμφάνισε joker που αλλάζει τον συσχετισμό δυνάμεων, φέρνοντας τους short σε πλεονεκτική θέση. 

Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα εικόνα των αγορών μετοχών, η έκταση της διόρθωσης υπερκαλύπτει την όποια χθεσινή αντίδραση, με ενδεικτικό τον DAX που διορθώνει 1,83%, την ώρα που στη Νέα Υόρκη η VIX/CBOE εκτινάσσεται στις 15,80 μονάδες.

Σε ανάλογες «αναμπουμπούλες» οι short χαίρονται, λέει μία χρηματιστηριακή παροιμία και εν προκειμένω οι αγορές που την πληρώνουν περισσότερο από την ενέργεια των ΗΠΑ είναι αυτές της Ευρώπης. Υποχωρούν οι μετοχές, ενισχύονται τα ομόλογα της ευρωζώνης, με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή. Καταδεικνύοντας το πόσο ευάλωτη και ασταθής είναι η ευρωπαϊκή αγορά, από εντάσεις που πυροδοτούνται από άλλες χώρες.

Στο 1,83% η διόρθωση για τον DAX, στο 1,97% για τον ΓΔ. Εξανεμίζονται οι χθεσινές αποδόσεις, ενώ οι αγορασμένοι στα υψηλά της πρώτης συνεδρίασης του 2ο2ο «τρέχουν» είτε να κλείσουν είτε να καλύψουν τις βραχυπρόθεσμες θέσεις τους.

Παρότι στα πρώτα 45' - μία ώρα της συνεδρίασης φάνηκε να απορροφάται η προσφορά και να ισορροπεί χαμηλότερα μεν, πάνω από τις 920 μονάδες δε, σταδιακά μετά τις 12:30 και όσο βάραινε η εικόνα στο pro market στη Wall τόσο οι αγοραστές χαμήλωναν τις εντολές τους, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να φτάνει έως τις 910 μονάδες.

Αφορμής δοθείσης δοκιμάζεται η πρώτη περιοχή στήριξης, το άνω όριο του εύρους 910-900 μον. Συν τοις άλλοις, η αργία της Δευτέρας μειώνει τη διάθεση διακράτησης που θα έδειχναν οι traders υπό φυσιολογικές συνθήκες. Παράλληλα έρχεται να επιβεβαιώσει όλους όσοι προειδοποιούν ότι το ΧΑ παραμένει ένα «ρηχό» χρηματιστήριο, ευάλωτο σε έξωθεν αφορμές και πιέσεις.

Ετσι, από το χθεσινό 1,53% στη σημερινή βουτιά, με τις απώλειες για βασικούς δείκτες/μετοχές να διευρύνονται όσο περνά η ώρα.

Με τζίρο 26 εκατ., ο ΓΔ διόρθωνε νωρίτερα πάνω από 2%, με την προσφορά να αποδίδεται κυρίως σε εγχώριους παίκτες. Προφανώς πωλητές είναι και από την πλευρά των ξένων, αλλά με πολύ πιο περιορισμένες θέσεις.

Μάλιστα το εσπευσμένο κλείσιμο βραχυπρόθεσμων θέσεων ενισχύει την εκτίμηση χρηματιστών πως στη χθεσινή συνεδρίαση παίχτηκαν αγορές με «αέρα» και σε πολύ στενό/σύντομο χρονικό διάστημα.

Μεγαλύτερες οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, από την αρχή της συνεδρίασης, με τον ΔΤΡ να χάνει 2,36% αλλά και με άξιο αναφοράς το ότι η ελληνική 10ετία υποχωρεί, επίσης, στο 1,398%.

Περισσότερες συναλλαγές και τζίρος σε Εθνική και Alpha Bank, μεγαλύτερες απώλειες για Πειραιώς.
Ωστόσο οι πρώτες δύο μετοχές, στη σχετική κατάταξη, είναι ο ΟΤΕ και η Lamda Development ενώ έπονται ΟΠΑΠ, Mytilineos, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και γενικά μετοχές που υπεραπέδωσαν χθες.
Από τις αρχικά 3 μετοχές-εξαίρεση στον πτωτικό κανόνα (Coca Cola, Sarantis και ΑΔΜΗΕ) έχουν μείνει οι πρώτες δύο.

Με απώλειες μεγαλύτερες της αγοράς ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΟΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ.
Εντελώς αντίστροφη, σε σχέση με χθες, η σχέση ανοδικών/πτωτικών. Στις 18/93.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v