Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πτωτική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη

Πιέσεις στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Η πανηγυρική ανοδική πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου για το 2020, οι γεωπολιτικές ανησυχίες και τα σινιάλα για τη συνέχεια. Τα «στοιχήματα» στα blue chips και σε ποια επίπεδα μπαίνουν στο... παιχνίδι οι τράπεζες.

ΧΑ: Πτωτική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη

Ανοδικό το ξεκίνημα του 2ο2ο για τις αγορές. Από Wall Street μέχρι Φρανκφούρτη και την «πρωταθλήτρια» 2ο19, Αθήνα, σε νέα υψηλά. Ωστόσο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή βαραίνουν στη σημερινή συνεδρίαση, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κινείται πτωτικά.

Χθες, κυρίως εγχώριες επενδυτικές δυνάμεις, θεσμικές αλλά και ισχυρές ιδιωτικές πρωταγωνίστησαν στην πρώτη συνεδρίαση, επιβεβαιώνοντας τον πανηγυρικό χαρακτήρα που από νωρίς είχε δοθεί από την πολιτική και χρηματιστηριακή ηγεσία. Στις 930,71 μονάδες ο ΓΔ, στις 2.315,46 ο FTSE25, στις 886,01 ο ΔΤΡ και στις 1.208,55 μονάδες ο FTMid Cap.

Από τα ξεχωριστά της συνεδρίασης, πως η όλη κίνηση προήλθε κυρίως από τα blue chips, χωρίς ιδιαίτερη συνδρομή των τραπεζικών, εισηγμένες/μετοχές που έχουν τις προϋποθέσεις να ξεχωρίσουν, στη συνέχεια, υπεραπέδωσαν, η ΔΕΗ ξεπέρασε -σε όρους χρηματιστηριακής αξίας- το φράγμα του 1 δισ. , ενώ ακολουθούν με αξιώσεις άλλες 2-3 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ενθαρρυντικές οι ενδείξεις από τη χθεσινή συνεδρίαση -παρότι μέτριου κόστους (41,8 εκατ.)- καθώς εξελίχθηκε με διασπορά συναλλαγών/ενδιαφέροντος και με τελικό θετικό πρόσημο για 89 μετοχές (έναντι 18 με αρνητικό).

Επίσης ενθαρρυντικά τα νέα από τη Νέα Υόρκη, με τον S&P500 στις 3.257,85 και το «ελληνικό καλάθι» /GREK ETF κατά 1,18% υψηλότερα, στα 10,25$. Εισροές κυρίως σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eθνική, δείχνοντας το ενδιαφέρον των ξένων για τις ελληνικές μετοχές. Ενδιαφέρον που θα μπορούσε να ενισχυθεί υ-πό προϋποθέσεις- στη διάρκεια προς τις 24 Ιανουαρίου (αξιολόγηση από τον Fitch) και τις 28 του μηνός (επενδυτικό συνέδριο του ξένου οίκου στην Αθήνα).

Παρότι από μία πρώτη συνεδρίαση δεν μπορεί να προεξοφληθεί η συνέχεια (πέρυσι είχε ξεκινήσει με απώλειες 1,30%), χθες έγινε φανερό πως κυβέρνηση, επιχειρηματικές και επενδυτικές δυνάμεις θέλουν να προωθήσουν το χρηματιστήριο, να δημιουργηθεί κλίμα.

Κλάδος-κλειδί, για την επόμενη κίνηση -είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση- σταθερά ο τραπεζικός. Στις 886,01 ο ΔΤΡ και ενδεχόμενη πειστική υπέρβαση των 888 μονάδων θα έδινε τάση long, βάζοντας τις τραπεζικές στο παιχνίδι. Η μόνη μας παρατήρηση έχει να κάνει με την αργία της Δευτέρας, γι' αυτό θα θέλαμε να δούμε και τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Τεχνικά η ανοδική υπέρβαση της ευρύτερης περιοχής των 900 μον. -για τον ΓΔ- μετά από 5μηνης διάρκειας συσσώρευση δίνει πλεονέκτημα στους long. Ωστόσο στις 938-940 μπορεί να ενεργοποιηθούν ρευστοποιήσεις και οι 910-900 πρέπει να πείσουν πως είναι σημείο αναφοράς και υψηλότερη στήριξη, για τη συνέχεια.

Η με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές άνοδος μετοχών-πρωταγωνιστών: ΟΤΕ, ΔΕΗ, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, Motor Oil, Lamda κ.α. προφανώς και έχει τη σημασία της, καθώς δείχνει τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου, σε συνέχεια της θεαματικής απόδοσης του 2ο19.

Παράλληλα ενθαρρυντική ένδειξη η αλλαγή τάσης (σε long) για τον MidCaP, καθώς από τις 1.208 δίνεται αγοραστικό σήμα -θυμίζοντας πως ήταν short από τις 9 Σεπτεμβρίου. Αντιστάσεις στις 1.243 και 1.258 μονάδες για τη μεσαία κατηγορία, που έδωσε και αυτή τα διαπιστευτήριά της.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v