Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενες απώλειες στο Χρηματιστήριο

Συνεχίζονται οι επιλεκτικές κινήσεις από τους επενδυτές, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 940 μονάδες. Εντονότερες οι πιέσεις στις τράπεζες, απώλειες για Ελλάκτωρ, επιμένουν υψηλότερα ΔΕΗ, ΜΟΗ, Lamda.

Ελεγχόμενες απώλειες στο Χρηματιστήριο

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος το ΧΑ, καθώς στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές οι πωλητές έχουν μικρό προβάδισμα και τα futures στη Νέα Υόρκη «δείχνουν» λίγο χαμηλότερα. Στις 3.319 μονάδες για τον S&P500.

Κλειστές οι αγορές στην Κίνα, από αύριο μέχρι και την προσεχή Παρασκευή, λόγω του νέου έτους, γεγονός που δικαιολογεί τις τελευταίες εσπευσμένες ρευστοποιήσεις και τη συγκριτικά ψυχραιμότερη αντίδραση των ευρωπαϊκών.

Επίσης την επόμενη εβδομάδα, συνεδριάζει η FeD (την Τετάρτη), την Πέμπτη η BoE, ενώ μία μέρα μετά, την Παρασκευή, είναι το Brexit. Κάτι που εξηγεί τη νευρικότητα, τα τελευταία 24ωρα, στην ισοτιμία της στερλίνας. Οσον αφορά στα επιτόκια, η μεν FeD προεξοφλείται πως θα αφήσει αμετάβλητο το βασικό στο 1,75% ενώ μένει να φανεί τι θα κάνει το Λονδίνο, στο 0,75% το βασικό.

Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι τη Δευτέρα ανακοινώνει αποτελέσματα η Caterpillar, με σημαντική έκθεση στην κινεζική αγορά και την Τρίτη, μεταξύ άλλων, οι Apple, Harley Davidson, eBay κ.α.

Απαραίτητη η αναφορά τους, κυρίως για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα, όπως και η εικοτολογία που αναπτύσσεται από το πρωί για ενδεχόμενη «έξοδο» στις αγορές τη Δευτέρα. 

Ξεκινώ τα εσωτερικά από το τελευταίο, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί ανάλογη κίνηση της Alpha Bank για την Tier II, έκδοση που είναι έτοιμη.

Σ' αυτό το περιβάλλον, οι κινήσεις πωλητών και αγοραστών παραμένουν μειωμένες και επιλεκτικές, συντηρώντας τον ΓΔ στην περιοχή των 940 μονάδων.

Περιορισμένης έκτασης οι ρευστοποιήσεις, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα η απορρόφηση της προσφοράς, που φτάνει έως τις 867,80 μονάδες για τον τραπεζικό κλάδο και τις 2.337,49 για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης αλλά εν γένει της αγοράς, από τη Δευτέρα φαίνεται πως ούτε οι long ούτε οι short επιδιώκουν να ωθήσουν ή πιέσουν την αγορά υψηλότερα ή χαμηλότερα των σημαντικών αντιστάσεων ή στηρίξεων.

Αλλωστε, με την αξία των συναλλαγών στα 16,8 εκατ., νωρίτερα, μόνο για αντιπροσωπευτική ζήτηση ή προσφορά δεν μπορεί να γίνει λόγος.

Στις τραπεζικές το 25% του τζίρου αλλά και σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Lamda, Motor Oil, Jumbo.

Μεικτές οι τάσεις για τα blue chips, στο συν ΔΕΗ, ΜΟΗ, Lamda, στο μείον τα άλλα, ενδεικτικό και αυτό της στάσης των ενεργών παικτών, σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Με αγοραστές στην AEGEAN στα 8,95 ευρώ, στη ΔΕΗ στα 4,208, στην Coca Cola στα 32,69, στην ΕΥΔΑΠ στα 7,51, στη Motor Oil στα 20,36, στη Lamda στα 8,33, στον Fourlis στα 5,80 ευρώ.

Συγκριτικά αυξημένες, σήμερα, οι συναλλαγές στη μετοχή του Καράτζη, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να αναφέρεται στις λεπτομέρειες της δημόσιας πρότασης, με το μειοψηφικό 5% να μη θεωρεί εύλογα αποτιμημένη την τιμή των 10 ευρώ. Και δικαιολογημένα, θα έλεγα.

Εχει επιβαρυνθεί σε σχέση με την προηγούμενη αναφορά μας, η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 43 προς 53.

Μεγαλύτερη άνοδος για Minerva, Doppler, Intertech, Flexopack, Lykos, ΓΕΒΚΑ, Λεβεντέρης, Centric κ.α., κυρίως από τη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v