Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ελεγχόμενες απώλειες με καθίζηση τζίρου

Εσπασε το επταήμερο ανοδικό σερί σε μια συνεδρίαση που κινήθηκε σχεδόν στο σύνολό της σε αρνητικό έδαφος. Ρευστοποιήσεις σε Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίο. Ανοδικά Eurobank και Coca Cola. H τεχνική εικόνα.

ΧΑ: Ελεγχόμενες απώλειες με καθίζηση τζίρου

Στάση αναμονής έδειξε η σημερινή εικόνα στο Χ.Α., παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αλλά ανέκαμψε αισθητά από τα πρωινά χαμηλά, καθώς οι ενεργοί traders επέλεξαν να περιμένουν την αυριανή “ετυμηγορία” της Fitch, αλλά και να δουν προς τα πού κατευθύνεται η βραχυπρόθεσμη τάση στις Διεθνείς Αγορές.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, οι διεθνείς ανησυχίες για τον ιό στην Κίνα, αλλά και η “νηοπομπή”, ήπια, ανοδικών συνεδριάσεων που έχει προηγηθεί, με σημαντικά κέρδη σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, διατηρούν “ζωντανό” το σενάριο για κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και προσπάθειας ανεύρεσης νέων ημερήσιων πρωταγωνιστών.

Από την άλλη, ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία “η υπέρβαση της πρώτης βραχυπρόθεσμης αντίστασης των 950 μονάδων, θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από τις “καθυστερημένες παρεμβάσεις” των αγοραστών προς το τέλος των συνεδριάσεων, καθώς ο βαθμός δυσκολίας κατάκτησης νέων επιπέδων γίνεται πιο απαιτητικός”.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η αδύναμη εικόνα στο μεγαλύτερο κομμάτι από το ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης (στα χαμηλά ημέρας, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25, που να διασώζεται με θετικό πρόσημο) και η ανησυχητική καθίζηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 14 συνεδριάσεων).

Να σημειωθεί ότι ο τζίρος έδωσε τα “διαπιστευτήριά” του από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, καθώς το πρώτο ημίωρο συμπληρώθηκε με αξία συναλλαγών 3,6 εκατ., η πρώτη ώρα με 6 εκατ. και το δίωρο με 11 εκατ., με την συναλλακτική δραστηριότητα να κατεβάζει ακόμα περισσότερο στροφές στην συνέχεια.

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω ελεγχόμενων απωλειών, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ νέα σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων, σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων (στο 1,336% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, “το Δημόσιο εξετάζει την έκδοση νέου ομολόγου τις επόμενες εβδομάδες”, δήλωσε Κυβερνητική πηγή στο Reuters.

"Θα είναι έκδοση μακράς διάρκειας", ανέφερε η πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ξεκινώντας, ως είθισται, την περιήγηση από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Εθνικής (-0,95%), δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” η Πειραιώς (-0,91%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+0,16%) και Eurobank (+1,50%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 867,8 (-1,34%) και 884,3 μονάδων (+0,53%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 882,58 (+0,34%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 881,10 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,17%.

Χωρίς αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα για τον ΔΤΡ. Ο εν λόγω δείκτης έχει μία πρώτη σημαντική αντίσταση στην ζώνη 889 – 900 και το ημερήσιο “stop long” στις 851 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, αμέσως μετά την έκδοση χρέους με 15ετες ομόλογο από την Ελληνική Δημοκρατία, θα λάβει η Διοίκηση της Alpha Bank τις αποφάσεις ως προς τον χρόνο που θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών, για τη διάθεση ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (Tier II), ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan, HSBC και Royal Bank of Scotland αποτελούν το σχήμα των Αναδόχων.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών Δεικτοβαρών μετοχών, όπου η τελική εικόνα είναι σχετικά καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά σαφώς υποδεέστερη των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΔΕΗ (+0,05%), ΕΕΕ (+0,46%), ΕΥΔΑΠ (+0,53%), Fourlis (+0,35%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Lamda Development και Motor Oil.

Προχωρά σε έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης, ύψους 50 εκατ. ευρώ η Ελλάκτωρ (-2,95% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).

Η εξ ολοκλήρου Θυγατρική της “ELLAKTOR VALUE PLC”, η οποία είναι Εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με το δίκαιο της Αγγλίας και της Ουαλίας, προτίθεται να προβεί στην έκδοση και διάθεση πρώτης τάξεως (senior) ομολογιών, ονομαστικής αξίας €50 εκατ., με επιτόκιο 6⅜% και λήξη το 2024, υπό την επιφύλαξη των συνθηκών της Αγοράς και της ζήτησης. Οι όροι και οι προϋποθέσεις των Νέων Ομολογιών θα είναι οι ίδιοι/ες με εκείνους/ες των πρώτης τάξεως (senior) ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας €600 εκατ. λήξεως το 2024, τις οποίες έχει ήδη εκδώσει η Εκδότρια στις 12 Δεκεμβρίου 2019, εκτός εάν εκεί προβλέπεται διαφορετικά.

Ο τίτλος σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ συνεχίζει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ, που είναι και το κάτω άκρο της ζώνης αντίστασης 2,00 – 2,10 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 1,818 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Την απόφασή της να κινηθεί κατά της απόφασης της ΕΕΕΠ με την οποία αποκλείστηκε από την επόμενη φάση του διαγωνισμού για το Καζίνο στο Ελληνικό, γνωστοποίησε με δελτίο Τύπου η Hard Rock. Όπως αναφέρει “πιστεύει ακράδαντα ότι αποκλείστηκε εσφαλμένα, με βάση ανακριβή αιτιολογία και εμφανή σύγκρουση συμφερόντων”.

Για την περίπτωση των Εμπλεκόμενων στην υπόθεση ΛΑΜΔΑ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η μετοχή της Lamda Development (0%) παραμένει σε πλαγιολισθητικό κανάλι από τα 8,80 ευρώ (κλείσιμο 7/1). Ισχυροποιημένη η πρώτη αντίσταση στα 8,85 – 9,00 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 8,27 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,72% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), υποχωρώντας από τα πρόσφατα υψηλά 139 μηνών. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 8,47 - 8,52 και 9,00 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 7,66 ευρώ.

Ελεγχόμενη διόρθωση, από τα χθεσινά νέα ιστορικά υψηλά για την Jumbo (-0,67%). Οι επόμενες, θεωρητικές αντιστάσεις στα 19,40 – 19,50 και 19,92 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 17,90 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στον Λεβεντέρη (+9,09%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Ιντεάλ (+1,85%), ενώ “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Λύκος (+0,98%), Έλτον (+0,55%), Ευρ. Πίστη (+1,18%) και Audiovisual (+6,67%, για “τιμή των όπλων”).

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την Μινέρβα (+29,79%), που αύξησε και συναλλαγές, στις 14/1 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την Ελλάδος (+0,52%), κάποιοι βαρέθηκαν να περιμένουν στην Τεχν. Ολυμπιακή (-1,24%), ενώ κάτι έχει αρχίσει να κινείται στο Πλαίσιο (+0,26%), όμως θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 4,00 – 4,10 ευρώ, για να διεκδικήσει κάτι σημαντικά καλύτερο.

Με “ανοιχτές” εντολές αγορών σε νέα υψηλά 5μηνου η Alpha Αστικά Ακίνητα (+2%), δεύτερη μέρα απωλειών για την Mediterra (-4,02%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε στην Doppler (+18,80%), που όλα δείχνουν ότι θα είναι το “ροκ χαρτί” του 2020 (!)

Χωρίς αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη παραμένει η πρώτη αντίσταση στις 945 – 950 μονάδες και οι αμέσως επόμενες στις 990 και 1004 μονάδες.

Οι πρώτες στηρίξεις στις 922 και 904 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη αντίσταση στις 2375 μονάδες και οι στηρίξεις στις 2274 και 2255 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Ένα ήπιο πισωγύρισμα από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και τις διεθνείς ανησυχίες για τις επιπτώσεις από το νέο ιό στην Κίνα, ήταν τα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης”, σύμφωνα με την Eurobank Eq.

“Οι Επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής ενόψει της αυριανής αξιολόγησης της Fitch, ενώ το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον διατήρησε την επαφή του Γενικού Δείκτη με τα υψηλά του”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Η Αγορά είναι καθαρά ανοδική και οι ταλαντωτές, πλέον, με σήμα διόρθωσης. Επόμενη αντίσταση οι 945 και στήριξη στις 934 μονάδες”, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο αυξημένος αριθμός θανάτων λόγω του κοροναϊού είναι πιθανό να αποτελέσει τον καταλύτη για αυξημένες ρευστοποιήσεις στις Διεθνείς Αγορές, λόγω της έξαρσης του φόβου για τις επιπτώσεις στις Οικονομίες, ενδεχόμενο που δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά από την πολυήμερη ανοδική κίνησή του ΓΔ”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι εναλλαγές των πρωταγωνιστών συνεχίζονται στο Χ.Α. κρατώντας τον ΓΔ σε επαφή με τα πρόσφατα υψηλά. Ωστόσο, αποφασίστηκε ο περιορισμός των μετακινήσεων στην Κίνα, εν μέσω εορτασμού του νέου έτους (σύμφωνα με το παραδοσιακό Κινεζικό ημερολόγιο) λόγω ανησυχιών για μετάδοση του ιού. Πιθανές οι ελεγχόμενες πιέσεις λόγω συγκυρίας”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

“Η έξαρση του νέου ιού στην Ασία, οι συγκεχυμένες πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων και οι αμφιβολίες για τον τρόπο αντιμετώπισής του (καραντίνα σε Μεγαλουπόλεις), δημιουργούν ανησυχία στις Διεθνείς Αγορές. Σε συνδυασμό με τις δηλώσεις της C. Lagarde για τους εκτιμώμενους κινδύνους της Παγκόσμιας Οικονομίας τα επόμενα χρόνια, λόγω κλιματικών & γεωπολιτικών αλλαγών, αλλά και οικονομικών κινδύνων, βοηθά το σύνολο, σχεδόν, των Χρηματιστηριακών Αγορών να παρουσιάζουν ελαφρώς πτωτικές τάσεις, μετά τα πρόσφατα υψηλά”, σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Ειδικά για την Ελληνική Οικονομία, η σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού στο Συνέδριο του Davos, επανέφερε την συζήτηση στην προσέλκυση Ξένων επενδύσεων & στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, επαναλαμβάνοντας τις θετικές μακροοικονομικές προβλέψεις, το βελτιούμενο οικονομικό κλίμα αλλά & τις αναμενόμενες αναβαθμίσεις πιστοληπτικών Οίκων.

Αν και αναφέρθηκε στο Μεταναστευτικό πρόβλημα & στην προκλητικά εντεινόμενη γεωπολιτική αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν έπεισε ότι είμαστε κοντά σε λύση για κανένα από τα δύο φλέγοντα θέματα. Έτσι οι “ταύροι” μετά από 7 ημέρες ανοδικών συνεδριάσεων αποσύρθηκαν, μειώνοντας και τους όγκους συναλλαγών σημαντικά.

Παρόλα αυτά οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, συνεχίζουν να παραμένουν κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σε όλη την καμπύλη, χαμηλότερα ακόμα και από τα Ιταλικά. Η αναμονή για επικείμενη έκδοση 15ετους διαρκείας, αλλά και η πρόσθετη έκδοση 50 εκατ. € του Ελλάκτωρα, εκτιμούμε ότι διατηρούν το θετικό κλίμα που υπάρχει στην Αγορά Ελληνικού Κρατικού χρέους.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με πρωταγωνιστές 3 Τράπεζες (ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ,ΑΛΦΑ) που συγκέντρωσαν το 38% των συναλλαγών μείωσε σημαντικά τους όγκους του. Η αρνητική σχέση ανοδικών (48) - καθοδικών (71) τίτλων, θεωρείται φυσιολογική μετά το ανοδικό σερί των τελευταίων ημερών, επιβεβαιώνοντας άλλη μια φορά ότι το Χ.Α. δεν μπορεί να αποδεσμευτεί πλήρως από το διεθνές περιβάλλον.

Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 938 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 927, 907, 900 & 862 μονάδες. Όσο διακρατούνται τα επίπεδα των 930 παραμένουν οι υψηλότεροι στόχοι στα επίπεδα των 945 & 970 μονάδων.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 η κοντινή στήριξη εντοπίζεται στις 2338 μονάδες. Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2322, 2300 & 2282 μονάδες. Ημερήσια διάσπαση των 2360 μονάδων, οδηγεί στον επόμενο επιθυμητό τεχνικό στόχο 2385 μονάδων, με την προϋπόθεση ότι θα κρατηθεί απαραβίαστη σε κλείσιμο, η σημαντική στήριξη των 2322 μονάδων.

Συμπερασματικά η σημερινή πτωτική εικόνα με τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών θεωρείται απολύτως φυσιολογική, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη εξελισσόμενη ανοδική κίνηση της Αγοράς, αλλά & τις διεθνείς ανησυχίες για όλους τους “μαύρους κύκνους” που όσο προσχωρούμε προς το τέλος τριμήνου, πιθανόν να σχηματίσουν “σμήνος”..

“Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια, ακολουθώντας την ανοδική τάση. Διατηρούμε όμως σε επιφυλακή τα αντανακλαστικά μας & τις stop-loss στρατηγικές μας, προσπαθώντας να προστατεύσουμε τα κεκτημένα”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Σημαντικές πιέσεις στο Πετρέλαιο, σαφώς μικρότερες στο Ευρώ.

Κέρδη για τον Χρυσό, οριακές μεταβολές για το Ασήμι, προς τα $8300 υποχωρεί το Bitcoin.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι εξαγωγές της Ιαπωνίας τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Οι εξαγωγές διολίσθησαν κατά 6,3% τον περασμένο μήνα, καταγράφοντας απώλειες για 13ο συνεχόμενο μήνα.

Η πτώση των εξαγωγών ήταν μεγαλύτερη από την πρόβλεψη για 5,2%, αλλά η εικόνα ήταν καλύτερη από την αρνητική κίνηση ύψους 7,9%, που είχε σημειώσει τον Νοέμβριο.

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

“Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παραμείνουν στα σημερινά, ή και χαμηλότερα επίπεδα μέχρι οι προοπτικές του πληθωρισμού να συγκλίνουν σημαντικά προς τον στόχο για πληθωρισμό λίγο κάτω από 2%”, τόνισε η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Η ίδια υπογράμμισε ότι οι καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστούν για όσο διάστημα είναι αναγκαίο.

Όσον αφορά τα στοιχεία για την κατάσταση της Οικονομίας, η κα. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι δείχνουν πως υπάρχει μια σταθεροποίηση της κατάστασης.

Αυξήθηκε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για επιδόματα ανεργίας την τελευταία εβδομάδα. Οι νέες αιτήσεις ενισχύθηκαν κατά 6.000, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 211.000 τις επτά μέρες που ολοκληρώθηκαν στις 18 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν ότι θα φτάσουν στις 215.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στην έναρξη διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας “ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ”, η οποία θα δημιουργηθεί μετά την μερική διάσπαση του κλάδου των Υποδομών της ΔΕΠΑ ΑΕ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου), προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ.

Το ΤΑΙΠΕΔ και τα EΛΠΕ έχουν προχωρήσει στη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι ο προτιμητέος Επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει και τις μετοχές που κατέχουν τα ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, αποκτώντας έτσι το σύνολο (100%) των μετοχών της Εταιρείας.

Σήμερα Μέτοχοι της ΔΕΠΑ είναι το ΤΑΙΠΕΔ και τα Ελληνικά Πετρέλαια, με ποσοστά 65% και 35% αντίστοιχα.

Η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: φάση προεπιλογής (Α’ Φάση) και φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών (Β’ Φάση).

Οι ενδιαφερόμενοι Επενδυτές καλούνται να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι τις 6 Μαρτίου 2020.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 936,19 μονάδες (-0,71%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 938,9 (-0,43%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 939,17 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,40%.

Ο τζίρος στα 47,2 εκατ., από τα οποία τα 2,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΥΤΙΛ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Eurobank και ΕΕΕ και στο χαμηλό οι Ελλάκτωρ και Ελ. Πετρέλαια.

Ελεγχόμενη διόρθωση δείχνει η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές, έναντι 71 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση νέα οριακής υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα στο συμβόλαιο του δείκτη και να παρουσιάζουν μικρή υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.104 συμβόλαια).

Στα 10.476 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.430 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 452, 437 για τον Φεβρουάριο και 15 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.351,5) κινήθηκε μεταξύ 2.338 και 2.352,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (805), Alpha Bank (2.109), Πειραιώς (707), ΔΕΗ (1.074), Ελλάκτωρα (824), Μυτιληναίο (521), MIG (1.197), Ιντρακόμ (107), Εθνική (2.476), ΑΔΜΗΕ (256), ΟΠΑΠ (286), Jumbo (152), ΓΕΚ (127), Viohalco (115).

Έκλεισε “short” θέση στον ΟΠΑΠ.

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 49.501, Alpha Bank 44.943, MIG 88.696, Εθνική 44.427, ΔΕΗ 14.196, Ελλάκτωρα 27.764, Μυτιληναίο 14.134, Πειραιώς 33.213.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                              Name of Issuer                NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,27%

2020-01-17

 

 

 

 

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.884.285 τεμ., (από 42.884.285 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.427.666 τεμ. (20.427.666), ΔΕΗ 6.097.753 τεμ. (6.097.753), Eurobank 61.160.811 τεμ. (62.037.939), ΟΠΑΠ 1.369.607 τεμ. (1.369.607), Εθνική 12.706.967 (16.281.673) MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v