Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μοιρασμένη» η άνοδος στο Χρηματιστήριο

Πέριξ των 945 μονάδων ενισχύεται ο Γενικός Δείκτης, με καθολική ανοδική κίνηση για τράπεζες και blue chips. Μικρές απώλειες για Eurobank, ξεχωρίζουν ανοδικά Lamda, Viohalco, Aegean, ΕΛΠΕ. Εν αναμονή της Fitch οι επενδυτές.

«Μοιρασμένη» η άνοδος στο Χρηματιστήριο

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στην οικονομία της Γερμανίας, ανοδικό «άνοιγμα» δείχνουν τα futures στη Wall Street, με την προσοχή στα οικονομικά αποτελέσματα.

Και στο ΧΑ, traders και επενδυτές συγχρονίζονται με τις ξένες αγορές, προχωρώντας σε μετρημένες κινήσεις σε τραπεζικές, blue chips αλλά και επιλεγμένα χαρτιά της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Για το ΧΑ, η προσοχή εστιάζεται στη βαθμολόγηση του οίκου Fitch και την επικείμενη νέα «έξοδο» της χώρας στις αγορές.

Πέριξ των 945 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με την εικόνα των προηγούμενων εβδομάδων (συγκεκριμένα 15 συνεδριάσεων) να παραπέμπει σε συναλλαγές τακτικής, ενόψει της δοκιμασίας στην ευρύτερη περιοχή των 950 μονάδων. Ζητούμενο, για να είναι πειστική οποιαδήποτε κίνηση υψηλότερα, η αύξηση συναλλαγών και τζίρου, ένδειξη πως το ενδιαφέρον διαχέεται σε περισσότερες μετοχές και οι τοποθετήσεις υποστηρίζονται από ισχυρότερα κεφάλαια.

Σε τραπεζικές μετοχές και blue chips, η κινητικότητα, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 882 και τον FTSE25 στις 2.360 μονάδες.

Με το 15% του τζίρου στις τραπεζικές, το 28% σε ΟΤΕ και το 21% σε ΟΠΑΠ, είναι προφανής η εικόνα της συνεδρίασης. Μάλιστα από τη στιγμή που τα 7 από τα 33 εκατ. συναλλαγών έχουν πραγματοποιηθεί μέσω πακέτων στους τίτλους των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ με αμφότερους με θετικό πρόσημο, ενισχύεται η εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων πως στην αγορά «ζυμώνονται» για τις 950 και πλέον μονάδες.

Ενθαρρυντικές ενδείξεις που διευκολύνουν και όσους εγχώριους κύκλους δραστηριοποιούνται στις χαμηλότερες κατηγορίες, πέραν του FTSE25. Ενδεικτική η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 68/45 και για αρκετές μετοχές η απόδοση αισθητά μεγαλύτερη από αυτήν της αγοράς.

Με θετικό πρόσημο οι 3 από τις 4 τραπεζικές, με τη Eurobank λίγο χαμηλότερα στο 0,909 ευρώ. Στα 13,79 o OTE, στα 11,74 ευρώ ο ΟΠΑΠ, (υπο)στηρίζοντας την ανοδική προσπάθεια.

Στα 32,95 η Coca Cola, με χαρακτηριστική ευκολία σε αυτά τα υψηλά επίπεδα τιμών, στα 10,12 η Mytilineos, στα 8,29 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο 1,93 ευρώ η ΕΛΛΑΚΤΩΡ (μετά και τη χθεσινή υπερκάλυψη του νέου ομολογιακού), στα 4,22 η ΔΕΗ (που φαίνεται να ολοκληρώνεται η συσσώρευση), στα 9,02 η AEGEAN (πολύ κοντά στο υψηλό, 9,05, της Τετάρτης).

Από τον FTMidCap (στις 1.285 μονάδες), μεγαλύτερη μεταβλητότητα για την AVAX (τη Δευτέρα μπαίνουν τα δικαιώματα), στα νέα υψηλά, 8,96, η Quest, πολύ κοντά στα δικά της (των 5,78) η ΚΡΙ ΚΡΙ, στο 1,75 η Ιντρακάτ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v