Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ηπιες μεταβολές για τους βασικούς δείκτες

Προσεκτικές κινήσεις από τους επενδυτές, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται με οριακά θετικό πρόσημο παρά τις αρχικές περιορισμένες πιέσεις. Η προσοχή στην «άμυνα» των 930 μονάδων αλλά και στις εξελίξεις στα διεθνή ανοικτά μέτωπα.

ΧΑ: Ηπιες μεταβολές για τους βασικούς δείκτες

Προσεκτικό το ξεκίνημα της συνεδρίασης στις αγορές. Επιφυλακτικές κινήσεις των traders από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Αθήνα. Σε ανοδικό «άνοιγμα» παραπέμπουν τα futures στη Wall Street, με τον
S&P 500 από τις 3.287 μονάδες (0,24%).  Στις ευρωπαϊκές αγορές, πέραν των άλλων, εισέρχεται στη συνεκτίμηση των εξελίξεων η δρομολόγηση του Brexit, με τη διαδικασία να ενεργοποιείται από την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου.

Στα καθ' ημάς, συνεχίζεται η θετική υποδοχή από επενδυτικούς οίκους και Μέσα, η χθεσινή, ομολογουμένως θεαματική υπερκάλυψη της έκδοσης του 15ετούς. Ενθαρρυντικό το ότι «ελληνικό θέμα» σχολιάζεται, συζητείται -εκτός- θετικά. Καλό αυτό και για την αγορά, με τα αποτελέσματα να αποτυπώνονται σταδιακά σε επιχειρηματικό και επενδυτικό επίπεδο.

Ωστόσο, δεδομένης της ρευστότητας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, των άγνωστων παραμέτρων που αφορούν στην Κίνα (εν προκειμένω για την οικονομία της), της αυξημένης μεταβλητότητας, οι traders επιδεικνύουν πολύ προσεκτική συμπεριφορά. Και ορθώς, από τη στιγμή που δεν είναι -ακόμη- γνωστή ούτε η ένταση ούτε η χρονική διάρκεια της τελευταίας κρίσης.

Συνεπώς, και σήμερα συναλλαγές και τζίρος λογικά θα κυμανθούν σε μέτρια επίπεδα, χαμηλότερα των 60 εκατ. Αξία συναλλαγών που δεν αρκεί για την οποιαδήποτε προσπάθεια πειστικής υπέρβασης των 950-955 μονάδων. Αντιθέτως προέχει η άμυνα, η επιβεβαίωση των στηρίξεων και ως εκ τούτου η επικέντρωση σε επιλεγμένες κινήσεις.

Η εικόνα και των τριών βασικών δεικτών, με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας, ενισχύει την ανωτέρω προσέγγισή μας. Στην περιοχή των 945 ο Γενικός Δείκτης, στις 860 ο Τραπεζικός, στις 2.330 ο FTSE25, με μικρό θετικό πρόσημο και χωρίς φιλόδοξες βλέψεις ούτε προς τις 955 αλλά ούτε και χαμηλότερα των 930 μονάδων.

Στον τραπεζικό κλάδο η συγκριτικά μεγαλύτερη αξία συναλλαγών, με ενδιαφέρον στοιχείο το «πλασάρισμα» στην πρώτη 5άδα των μετοχών των Autohellas και Quest. Πέραν των τραπεζικών, τζίρος πραγματοποιείται στους συνήθεις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Mytilineos και σήμερα σε Viohalco.

Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση υπερτερούν, κατά τι, οι πωλητές, με τους αγοραστές να εστιάζουν σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, Lamda Develοpment, Mytilineos, Sarantis, Fourlis, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

Μικρή αντίδραση για τον ΟΠΑΠ στα 11,32 ευρώ, περιορισμένες απώλειες για τον ΟΤΕ στα 13,48, τη Motor Oil στα 20,20, την Jumbo στα 18,65, τη ΔΕΗ στα 4,29 ευρώ.

Από τις μετοχές του FTMidCap ξεχωρίζουν Autohellas με νέα υψηλή τιμή στα 8,12 ευρώ, Quest έως τα 9,50, ΚΕΚΡΟΨ στο 1,904, ΚΡΙ ΚΡΙ στα 5,62 ευρώ.

Στις 39/40 η σχέση ανοδικών/πτωτικών. Μεγαλύτερη αντίδραση για Lykos, ΓΕΒΚΑ, Σπύρου, ΕΛΓΕΚΑ, Reds/Καμπάς κ.α.

Στα 6 εκατ. η αξία των συναλλαγών στις 11:30, με το οριακά αρνητικό «γύρισμα» για Coca Cola και Εθνική να πιέζει τον ΓΔ κατά 0,17% χαμηλότερα στις 931, «δοκιμάζοντας» τις 930 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v