Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζονται οι πιέσεις στο ΧΑ

Κάτω από τις 940 μονάδες διορθώνει ο Γενικός Δείκτης, με εντεινόμενες απώλειες σε τράπεζες και blue chips. Ισχυρότερες οι πιέσεις για Πειραιώς, καλύτερη εικόνα στα «μεσαία». Τα σινιάλα από τον όγκο συναλλαγών και το «άνοιγμα» στη Νέα Υόρκη.

Συνεχίζονται οι πιέσεις στο ΧΑ

Εντείνονται οι ανησυχίες λόγω του κοροναϊού, διευρύνονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Κατά 2,24% στις 13.267 μονάδες η διόρθωση για τον DAX στη Φρανκφούρτη, δυσοίωνα τα μηνύματα και από τη Νέα Υόρκη. Στο 1,37% χαμηλότερα και από τις 3.247 μονάδες τα futures του S&P500, νέα άνοδος πάνω από τις 18 μονάδες για τον VIX/CBOE.

Δεδομένου ότι ο λεγόμενος «δείκτης φόβου» δεν είναι διαγνωστικός αλλά αποδίδει την τάση σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η συνεδρίαση στη Wall Street αναμένεται με έκδηλο ενδιαφέρον. Και με αφορμή την αναφορά στην αγορά της Νέας Υόρκης, να διορθώσω πως η Caterpillar θα ανακοινώσει τα οικονομικά μεγέθη 2019 την Παρασκευή (31/1) και όχι σήμερα 27 Ιανουαρίου (όπως αναγραφόταν στο ημερολόγιο του Bloomberg, μέχρι τελευταία).

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ οι traders δεν είχαν και πολλά περιθώρια επιλογών, με τη διόρθωση σε Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.α. να έχει στρώσει το έδαφος για τους short.

Με καθοδικό χάσμα ξεκίνησε η συνεδρίαση, με ελεγχόμενη την προσφορά και τις απώλειες, τουλάχιστον μέχρι τις 11:15, για να επιβαρυνθεί το κλίμα με το που «γύρισε» αρνητικά η Alpha Bank στον τραπεζικό κλάδο και έγιναν πιεστικότεροι οι πωλητές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Coca Cola. Ειδικότερα για την τελευταία, προσοχή πρέπει να δοθεί και ενόψει 31ης Ιανουαρίου, οπότε ενεργοποιείται η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Διαδικασία που θα εκτυλιχθεί σε ορίζοντα 2ετίας.

Για τον ΓΔ, η διόρθωση ξεκίνησε από τις 945 για να φτάσει έως και 15 μονάδες χαμηλότερα, στις 930 μονάδες, που θεωρούνται περιοχή στήριξης. Τεχνική λεπτομέρεια που εξηγεί την ενεργοποίηση εντολών αγοράς.
Στην περιοχή των 2.330 ο FTSE25, με μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται για τον τραπεζικό κλάδο. Με 1,88% χαμηλότερα, στις 865 μονάδες.

Ωστόσο τόσο οι συναλλαγές σε μετοχές του δείκτη όσο η εικόνα στα ομόλογα παραπέμπουν σε μάλλον ψύχραιμη αντίδραση και περιορισμένης έκτασης προσφορά. Προσώρας. Και αυτό γιατί, όπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί παράγοντες, πολλά θα εξαρτηθούν από την ανταπόκριση της Wall Street.

Από τον τραπεζικό κλάδο, η Alpha Bank ήταν η μόνη με αντιστάσεις, στην αρχή της συνεδρίασης. Το «γύρισμά» της σηματοδότησε την εντατικοποίηση των πωλήσεων σε Εθνική, Eurobank και Πειραιώς.

Στο 1,84 η Αlpha Βank, στα 2,98 η Εθνική, στο 0,886 η Eurobank και στα 3,218 ευρώ η Πειραιώς. Μεγαλύτερη αξία συναλλαγών, στα 2,2 εκατ. (*), ωστόσο σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ έχουν γίνει οι υψηλότεροι τζίροι. Με αρκετά πακέτα, κυρίως στον τίτλο του ΟΤΕ. Στα 11,64 η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 13,69% του ΟΤΕ. Στα 4,22 η ΔΕΗ και στα 32,69 η Coca Cola.

Από τις μετοχές του δείκτη, συγκριτικά μικρότερες απώλειες για Motor Oil, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, ενώ εξαίρεση του διορθωτικού κανόνα είναι ο ΟΛΠ, στα 22,85 ευρώ.

Στη μεσαία κατηγορία, κάπως καλύτερη η κατάσταση. Με αγοραστές σε AVAX, Quest και ΙΝΤΕΡΚΟ, χωρίς μεταβολή η IntraKat.

(*) στις 14:05

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v