Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό εισαγόμενων πιέσεων το ΧΑ

Στη ζώνη των 940 μονάδων υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με το κλίμα να επιδεινώνεται διεθνώς λόγω κοροναϊού. Υποχωρούν τράπεζες και blue chips, θετικές εξαιρέσεις Σαράντης και ΟΛΠ από τον FT 25. Ελεγχόμενη η προσφορά.

Σε κλοιό εισαγόμενων πιέσεων το ΧΑ

Σε «βαθύ κόκκινο» οι ευρωπαϊκές αγορές, με σημαντική επιβάρυνση βασικοί δείκτες στη Wall Street. Από τις πρώτες κιόλας εντολές σε Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.λπ. φάνηκαν οι διαθέσεις των traders. Ρευστοποιήσεις, πιέσεις και χαμηλότερες τιμές, με ενδεικτικό το μείον 1,45% του DAX στις 13.390 μονάδες. Στο μείον τα futures του S&P 500 (3.265 μον), εκτίναξη του VIX/CBOE (17,05 μον.), με τις αναταράξεις εκτός να περνούν στο εσωτερικό.

Με καθοδικό χάσμα το «άνοιγμα» και των 3 βασικών δεικτών, με τον Γενικό Δείκτη στις 937 μονάδες (-1,15%), τον Δείκτη Τραπεζών στις 871 (-1,38%) και τον FTSE 25 στις 2.341 μονάδες, με απώλειες 1,04%. Ελεγχόμενη η προσφορά, στα 3,8 εκατ. ευρώ στο αρχικό ημίωρο της συνεδρίασης, ένδειξη ενθαρρυντική με την προϋπόθεση πως ανάλογη θα είναι η συνέχεια και η όποια προσφορά θα απορροφάται σε τιμές υψηλότερες των επιπέδων στήριξης.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως δεδομένης της ρευστότητας/αβεβαιότητας που διαμορφώνεται στις αγορές, ειδικά οι traders θα πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή, κάτι που έχει αναφερθεί από το προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Το 30% της μέτριας αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με συγκριτικά ικανοποιητικά μερίδια σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Autohellas, ΕΛΠΕ, Mytilineos, MIG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α., αλλά όπως σημειώναμε στην αρχή, η προσφορά είχε την ανάλογη ζήτηση σε λογικά χαμηλότερες τιμές. Βέβαια μένει να φανούν οι αντοχές των traders στο ΧΑ, ανάλογα με την έκταση και τον χρονισμό της διόρθωσης στη Νέα Υόρκη.

Από τον τραπεζικό κλάδο, στην Alpha Bank μικρό πλεονέκτημα έχουν οι αγοραστές, σε αντίθεση με Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, όπου επικρατούν οι πωλητές.

Στο 1,86 ευρώ η μετοχή της Αlpha Βank, με «όπλο» την επικείμενη έκδοση Tier II, αμέσως μετά την έξοδο στις αγορές του ΟΔΔΗΧ. Στα 3,001 η Εθνική, στο 0,892 η Eurobank και στα 3,288 η Πειραιώς.

Από τα blue chips, με απώλειες 0,65% στα 13,68 ο τίτλος του ΟΤΕ, με αυξημένες συναλλαγές και ένα πακέτο για 50.000 στα 13,70 (αξία 685.000 ευρώ). Στα 11,68 ο ΟΠΑΠ, στα 4,282 η ΔΕΗ, στα 32,70 ευρώ η Coca Cola (στο επίκεντρο και λόγω Brexit), στα 8,35 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 10,04 η μετοχή της Mytilineos και στα 8,84 ευρώ η Aegean.

Σε αρνητικό έδαφος, με οριακή διόρθωση η Αlpha Βank στις 11:00, με αποτέλεσμα οι αγοραστές να περιορίζονται σε Motor Oil (20,32), Sarantis (9,16) και ΟΛΠ (22,80 ευρώ).

Το διορθωτικό κλίμα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση εύλογα επηρεάζει και τη μεσαία-χαμηλότερη, τάση που αποτυπώνεται στη σχέση ανοδικών/πτωτικών. Στις 23 έναντι 55 και με 103 χωρίς μεταβολή, με τους βραχυπρόθεσμους σε αναμονή. Ενδεχόμενη αλλαγή της βραχυπρόθεσμα διορθωτικής τάσης στις διεθνείς αγορές, στη Wall Street, θα επανέφερε και το ΧΑ στη μεσοπρόθεσμα ανοδική φορά του.

Μέχρι τότε, όμως, ζητούμενη είναι η άμυνα, συνακόλουθα η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων.

Από τον FTMid Cap, με θετικό πρόσημο οι μετοχές των AVAX (σε διαπραγμάτευση, από σήμερα, τα δικαιώματα συμμετοχής στην αμκ), ΕΛΤΟΝ, IntraKat, Quest κ.α., επιβεβαιώνοντας τη long τάση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v