Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Stock picking και αναζήτηση τάσης

Στο πλαίσιο που διαμορφώνει η ανησυχία για τον κοροναϊό αλλά και η μεγάλη επιτυχία της έκδοσης του 15ετούς ομολόγου κινείται η χρηματιστηριακή αγορά. Οι κρίσιμες ζώνες άμυνας, οι συναλλαγές και οι επιλογές των αγοραστών.

ΧΑ: Stock picking και αναζήτηση τάσης

Επάνοδος αγοραστών στη Wall, «ανάσες» για τους όπου γης long. Παρά τις διεθνείς ανησυχίες λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού, στη Νέα Υόρκη ήταν η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων που έβγαλε μπροστά τους αγοραστές, με αποτέλεσμα την επανάκαμψη του S&P 500 με 1,07% στις 3.278 μονάδες.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ εξελίχθηκε μία αρκετά ενδιαφέρουσα συνεδρίαση, με πωλητές και αγοραστές να πραγματοποιούν προσεκτικές συναλλαγές, να επιχειρούν την εξισορρόπηση αντίρροπων τάσεων, που απέφερε «κλεισίματα» κοντά σε κρίσιμες τεχνικές περιοχές.

Περιορισμένης έκτασης οι πωλήσεις, ελεγχόμενες, συγκρατημένες όμως και οι αγορές, που για ακόμη μία συνεδρίαση επικεντρώθηκαν σε επιλεγμένες εισηγμένες/μετοχές της μεγάλης αλλά και χαμηλότερων κατηγοριών.

Στις 933,43 ο ΓΔ, στις 2.323,68 ο FTSE25 και στις 856,28 ο ΔΤΡ. Με την αξία των συναλλαγών λίγο πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ.

Αδιαμφισβήτητα γεγονός της ημέρας ήταν η θεαματική, απ' όλες τις απόψεις, έκδοση του 15ετούς κρατικού ομολόγου, με πολύ σημαντικό ποιοτικό στοιχείο την καταλυτική συμμετοχή μακροπρόθεσμων επενδυτών, όπως ανέφερε η Ελενα Λάσκαρη.

Κοινή εκτίμηση, πως η «διπλή αναβάθμιση» από τον οίκο Fitch, το βράδυ της Παρασκευής, η έκδοση της Τρίτης αποτελούν ενδείξεις πως οι αγορές θεωρούν την ελληνική οικονομία ουσιαστικά σε «επενδυτική βαθμίδα». Αξιολόγηση που θα επιμείνω ότι με προϋποθέσεις θα μπορούσε να γίνει μέχρι το τέλος του 2020.

Προφανώς και τα αποτελέσματα θα αποτυπώνονται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς θα ανοίγει ο δρόμος για εκδόσεις εταιρικών ομολόγων των ισχυρών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές, των μικρότερων εταιρειών στην εγχώρια. Φθηνότερο χρήμα για τις εισηγμένες, περισσότερες επενδύσεις, αύξηση παραγωγής, θέσεων εργασίας, μία αλληλουχία θετικών εξελίξεων που σταδιακά θα έχουν και επενδυτικό αποτέλεσμα.

Στη βραχυπρόθεσμη, και πάλι, προσέγγιση της αγοράς, με τον τραπεζικό κλάδο να υστερεί έναντι της αγοράς.

Ο Ηρακλής δεν είναι game changer, σύμφωνα με τον οίκο S&P, σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης. Και αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που λειτουργούν ανασταλτικά για τον κλάδο-κλειδί. Θα επαναλάβω δε, την πάγια θέση έμπειρων επαγγελματιών πως «... χωρίς τράπεζες, δύσκολα θα επιτευχθεί πειστική αντίδραση προς τις 1.000 μονάδες...».

Προσώρας, συνεχίζεται το stock picking, με αξιοσημείωτη πορεία συγκεκριμένων εισηγμένων/μετοχών.

Στο διάγραμμα του FTSE25 (σε μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη) φαίνεται πως κοντινή στήριξη είναι στις 2.307 και αντίσταση στις 2.333 μονάδες.

Σε αυτό το εύρος υπολογίζεται η διακύμανση του δείκτη, με πιθανότερο ενδεχόμενο για σήμερα την αντίδρασή του πέραν της άνω τιμής, με τη συνδρομή των blue chips και των τραπεζικών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v