Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσα αντισώματα έχει το Χρηματιστήριο έναντι των πωλήσεων

Στη δίνη της κρίσης που προκαλεί το ξέσπασμα του κοροναϊού βρέθηκε η εγχώρια αγορά παρά τις θετικές ειδήσεις στο εσωτερικό μέτωπο. Οι σχετικά περιορισμένες χθεσινές απώλειες και οι ζώνες άμυνας για τον Γενικό Δείκτη.

Πόσα αντισώματα έχει το Χρηματιστήριο έναντι των πωλήσεων

Ιός ρευστοποιήσεων και μεγάλες απώλειες στις διεθνείς αγορές. Σε υψηλά έξι ετών ο χρυσός και οι δείκτες... φόβου σε επίπεδα που παραπέμπουν σε θεαματική υποχώρηση της διάθεσης για έκθεση στις χρηματιστηριακές αγορές.

Στις 3.244 ο S&P 500, με απώλειες 1,53% και την ουσία των εντεινόμενων ανησυχιών να αποτυπώνεται στην προειδοποίηση του επικεφαλής της Global Markets Research στο FTSE Russell, πως «... η Κίνα είναι ο κινητήριος μοχλός της διεθνούς ανάπτυξης, οπότε ο ιός δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από χειρότερο μέρος...».

Από αυτή τη δίνη των απωλειών διεθνώς στις αγορές μετοχών δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο το ελληνικό χρηματιστήριο, με traders και επενδυτές να επιδεικνύουν συγκριτικά μεγαλύτερη ψυχραιμία, απ' ό,τι οι ομόλογοί τους σε Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.ά.

Στις 936,25 με διόρθωση 1,31% ο Γενικός Δείκτης, στις 2.333,69 με 1,33% ο FTSE25, με την αξία των συναλλαγών στα 45,42 εκατ. Διόρθωση 2,74% στις 13.204,77 μονάδες ο DAX, με ένα μικρό sell off, που μόνο άμεση ανάσχεση των πωλήσεων δεν προοιωνίζεται.

Ωστόσο η χθεσινή, συγκριτικά καλύτερη εικόνα του ΧΑ σε σχέση με την πλειονότητα των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων ουδόλως πρέπει να μας ξεγελά και καθησυχάζει. Τουναντίον απαιτείται ακόμη περισσότερη ψυχραιμία σε αυτές τις συνεδριάσεις, μέχρις ότου δώσει σήμα η Νέα Υόρκη.

Κατ' αρχάς για σήμερα, αυτό που προέχει είναι η ισχυροποίηση των αμυνών μας σε όλο το εύρος τιμών προς τις 905 μονάδες για τον ΓΔ, με τον τραπεζικό κλάδο να έχει την ασθενέστερη συμπεριφορά. Μεγαλύτερες οι απώλειες, 2,44% για τον ΔΤΡ στις 863,75 μονάδες, με τη Eurobank να έχει απώλειες μεγαλύτερες από την Πειραιώς.

Σε αυτή τη συγκυρία, η Αθήνα επιλέγει να «βγει» στις αγορές με μία μέτρια έκδοση, απλά και μόνο για να «μετρήσει» τις δυνάμεις της, περνώντας παράλληλα το μήνυμά της προς τους ξένους παίκτες. Προφανώς το ποσό της έκδοσης θα πρέπει εκ προοιμίου να έχει καλυφθεί από τους primary dealers και funds.

Ζητούμενο για την ελληνική αγορά, η όσο το δυνατόν συντομότερης διάρκειας διόρθωση εκτός, καθώς οι εντός προϋποθέσεις είναι ενθαρρυντικές.

Ζητούμενο η αντίδραση της Wall Street, μέσω μίας διαχείρισης και ρύθμισης της κρίσης, κάτι που έχει δυνάμεις να κάνει η «αγορά των αγορών». Μόνο που θα χρειαστεί να κάνει τον κύκλο της η διόρθωση, κάτι που άλλωστε δικαιολογούσε (αν όχι χρειαζόταν) η Νέα Υόρκη, μετά τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά.

Μετοχές contrarian, όπως ήταν χθες οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και μάλιστα σε νέα υψηλά 8,54 ευρώ, Motor Oilστα 20,40 ευρώ ή Quest, AVAX, IntraKat από τη μεσαία κατηγορία, θα υπάρξουν και σήμερα.

Ωστόσο αυτό που προέχει, είναι η καλύτερη δυνατή οργάνωση των αμυνών μας.

Υ.Γ. Στον χθεσινό Εκηβόλο, στην ανάρτησή μας για τον S&P 500, νομίζω πως ήμασταν σαφέστατοι.
Για τον «δείκτη των δεικτών» ισχύουν, μέχρι νεωτέρας, οι τεχνικές περιοχές στήριξης που αναφέρονταν.
Αυτά προσώρας και βλέπουμε στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v