Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικές κινήσεις στο ΧΑ

Στη ζώνη των 935-940 μονάδων παραμένει ο Γενικός Δείκτης, με τις τράπεζες σε θετικό έδαφος μετά και τα θετικά σινιάλα από τη δημοπρασία του 15ετούς. Ξεχωρίζουν ανοδικά Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα. Πιέσεις για ΟΤΕ, Jumbo.

Σταθεροποιητικές κινήσεις στο ΧΑ

Συντηρείται η προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης, με traders και επενδυτές να επιχειρούν να αναστρέψουν τη διορθωτική τάση των τελευταίων συνεδριάσεων.

Προς αυτή την κατεύθυνση και ενισχυτικά αυτών των ενεργειών λειτουργούν τα μηνύματα που έρχονται από την αγορά της Νέας Υόρκης, καθώς τα futures του S&P500 παρέπεμπαν σε αντίδραση 0,54% από τις 3.257 μονάδες και ο δείκτης VIX/CBOE παραμένει μεν πάνω από τις 17 μονάδες αλλά με επιβραδυνόμενη περαιτέρω επιβάρυνση. Προφανώς βραχυπρόθεσμα, αρκετά θα εξαρτηθούν από την εικόνα που θα παρουσιάσει σήμερα η Wall Street, τη στάση των traders, τη διαμόρφωση των τελικών τιμών.

Επίσης προφανές πως από τη διάρκεια της έντασης και των συνεπειών θα κριθούν πολλά στη συνέχεια, στο προσεχές διάστημα. Αναπόφευκτη η εκ νέου ενίσχυση της μεταβλητότητας, συνακόλουθα της απαιτούμενης προσοχής που χρειάζεται να δείχνουν κυρίως όσοι ενεργούν σε στενά χρονικά όρια.

Προσώρας, οι χαμηλές τιμές ημέρας θεωρούνται βραχυπρόθεσμες στηρίξεις για αύριο, η μέτρια αξία συναλλαγών ως ενθαρρυντική ένδειξη και στοιχείο ψυχραιμίας από την πλευρά των πωλητών και ενίσχυση της εκτίμησης πως short και long επιδιώκουν τον έλεγχο της κατάστασης.

Στις 938,54 με χαμηλό ημέρας στις 930,91 μονάδες ο ΓΔ, στις 2.339,90 με χαμηλό στις 2.319,82 ο FTSE25 και στις 872 ο ΔΤΡ έχοντας ανακάμψει, περί τις 20 μονάδες, από τα χαμηλά ημέρας.

Μέτριες οι συναλλαγές, ο τζίρος με το μεγαλύτερο ποσοστό να πραγματοποιείται για τις τραπεζικές μετοχές, ενώ συγκριτικά ικανοποιητικό γίνεται σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil και Jumbo, Mytilineos, Autohellas, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development κ.α.

Από τις τραπεζικές, σε Alpha Bank και Πειραιώς οι αγοραστές φθάνουν στα 1,865 και 3,294 ευρώ αντίστοιχα.

Στα 2,998 η Εθνική, στο 0,88 ευρώ η Eurobank. Η θεαματική υπερκάλυψη της έκδοσης του 15ετούς ομολόγου συμβάλλει στη βελτίωση του κλίματος. Στα συν, για τον κλάδο, προστίθενται και οι συντονισμένες προσπάθειες Υπ.Οικ., ΤτΕ και ΟΔΔΗΧ για την έκδοση ομολόγων ειδικού σκοπού, προκειμένου να διευκολυνθεί η χρήση του σχεδίου Ηρακλής από τις συστημικές τράπεζες.

Τη βελτίωση του κλίματος ακολουθούν όσοι ενεργούν σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Ισχυρές αγορές στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα και νέα υψηλά, στα 8,93 ευρώ, ανεβάζοντας τη χρημ. αξία σε περισσότερα από 900 εκατ. Εμφανής, πλέον, ο στόχος του ορίου του 1 δισ. ευρώ.

Στα 32,94 από τα 32,63 η Coca Cola, συμβάλλοντας στην αναστροφή της τάσης. Με αγοραστές σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Sarantis, Lamda Development, Fourlis, ΕΥΔΑΠ.

Ούτως ή άλλως, ζητούμενα για σήμερα ήταν η εκδήλωση μίας ενθαρρυντικής ένδειξης από τη Wall Street, η ανάσχεση της διόρθωσης στην Ευρώπη και η επιβεβαίωση των στηρίξεων για τους βασικούς δείκτες στο ΧΑ.

Στις 51/54 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με την Autohellas να ακολουθεί τη ΓΕΚ Τέρνα, στην καταγραφή νέου υψηλού, με αγοραστές σε Profile, Quest, Attica Bank, ΙΑΣΩ, ΚΡΙ ΚΡΙ, Intralot από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Και μεγαλύτερη άνοδο για τίτλους των Optronics, Space, Byte, Alpha Trust κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v