Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο... ναδίρ οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο

Σε στενό εύρος διακύμανσης ο Γενικός Δείκτης, με τον όγκο συναλλαγών στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή του έτους. Μικρά κέρδη στις τράπεζες, rotation στους ημερήσιους πρωταγωνιστές, κινητικότητα στα Mid Caps.

Στο... ναδίρ οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο

Μερική λήξη συναγερμού στις αγορές, προσώρας. Και μέχρι νεωτέρας, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Ανασύνταξη δυνάμεων στην Ευρώπη, σε αναμονή και της FeD στη Νέα Υόρκη και συνεδρίαση πολύ χαμηλών συναλλαγών στο ΧΑ.

Κατά 0,32% υψηλότερα τα futures του S&P500, από τις 3.288, θυμίζοντας πως τα «ιστορικά υψηλά» για τον δείκτη δεν απέχουν παρά ελάχιστα από τις 3.337,50 μονάδες. Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση του VIX/CBOE, στις 15,44 μονάδες, νωρίτερα, από τις 18 plus, τη Δευτέρα.

Υποτονική η συνεδρίαση στο ΧΑ, με τη χαμηλότερη αξία συναλλαγών (σε αυτό το διάστημα, μέχρι τις 14:15) από την αρχή του έτους. Τα μόλις 16 εκατ. παραπέμπουν σε στάση αναμονής (ή και αποχής) των ξένων funds και δη των αμερικανικών. Σημειώνουμε πως χθες στη Wall το GREK/ETF έχασε και άλλο έδαφος, στα 9,79$, με πωλήσεις κυρίως στις τραπεζικές μετοχές του «καλαθιού».

Σε μόλις 5 μονάδες το εύρος διακύμανσης του Γενικού Δείκτη, ενδεικτικό και αυτό της τάσης που διαμορφώνεται σήμερα. Ενθαρρυντικό το ότι στα χαμηλά της αγοράς δοκιμάσθηκαν και επιβεβαιώθηκαν οι 930 μονάδες. Στις 931,60 το χαμηλό λίγο πριν τις 12:00, με τον δείκτη σε σχηματισμό W με υψηλό στις 936,78 μονάδες.

Στην περιοχή των 860 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, επίσης σε στενό εύρος διακύμανσης. Σε χαμηλά επίπεδα η συναλλακτικότητα, ανάλογος ο τζίρος, με τη Eurobank στην πρώτη θέση από τις συστημικές τραπεζικές.

Τι αποκάλυψαν τραπεζίτες και κυβέρνηση στην ΑΧΙΑ αναλύεται σε σχετικό θέμα, με τον κλάδο-κλειδί στο επίκεντρο. Προφανώς λόγω NPLs, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να μας ενημερώνει σχετικά χθες.

Οι άμεσες εξελίξεις στον κλάδο είναι αυτές που θα επηρεάσουν και χρηματιστηριακά τις μετοχές των συστημικών, με εμφανείς τις ενδείξεις διαφοροποίησης μεταξύ τους. Στα 2,979 με αγοραστές η Εθνική, σε μία προσπάθεια επανάκτησης των 3 ευρώ, στο 1,847 η Alpha Bank, στο 0,862 η Eurobank και στα 3,248 η Πειραιώς. Με θετικό πρόσημο και οι τέσσερις και μεγαλύτερη αντίδραση, με 1,25%, η Εθνική.

Βελτιωμένη η εικόνα για τα blue chips, με τον δείκτη στις 2.325 μονάδες, χωρίς ιδιαίτερη διαφοροποίηση σε σχέση με την προηγούμενη αναφορά μας, ωστόσο -πλέον- είναι περισσότερες οι μετοχές με θετικό πρόσημο.

Επίσης διακρίνονται ενδείξεις μετακύλισης θέσεων, κάτι εύλογο σε αυτή τη φάση της αγοράς, όπου ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση.

Αναφέρω, ενδεικτικά, δύο από τις μετοχές-σηματωρούς που συχνά κινούνται βάσει ενός rotation.

Συγκεκριμένα για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Mytilineos, με αρνητικό πρόσημο η πρώτη, στα 8,68 με θετικό η δεύτερη στα 9,825 ευρώ.

Στο σχετικό διάγραμμα, φαίνονται οι σημαντικές τιμές και προς τα άνω και προς χαμηλότερα, για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Mytilineos.

Δεδομένης της εικόνας στα blue chips, το ενδιαφέρον στρέφεται προς τη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία. Θα έλεγα πως σήμερα που οι ξένοι, στην πλειονότητά τους, είναι εκτός, ενεργότερη είναι η συμμετοχή των εγχώριων επενδυτικών σχημάτων. Κάτι που αποτυπώνεται στον αριθμό και στη σύνθεση των μετοχών που αντιδρούν ανοδικά.

Από τον FTMidCap, θεαματική η κίνηση, με 7,87%, της μετοχής της ΚΕΚΡΟΨ, με επαναφορά υψηλότερα των 2 ευρώ. Με συνεχιζόμενες αυξημένες συναλλαγές/τζίρο η Autohellas, ενισχύεται από υψηλό σε υψηλότερο. Νωρίτερα και στα 8,20 ευρώ. Στα 4,20 η Profile, στο 0,386 η Intralot, στο 1,164 ο Ικτίνος.

Για ΚΕΚΡΟΨ, Σπύρου, Lykos, Reds, ΓΕΒΚΑ, Doppler, Βιοσώλ, Byte, Κορδέλου, Ευρωπαϊκή Πίστη, MLS κ.α. η μεγαλύτερη άνοδος. Ενδεικτική της στροφής αρκετών εγχώριων προς μετοχές αυτής της κατηγορίας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v