Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πώς ο τραπεζικός δείκτης εγκλωβίζει τον Γενικό

Πιέσεις στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Κομβικός ο ρόλος των μετοχών των τραπεζών, για να απεγκλωβιστεί η εγχώρια αγορά από το στενό εύρος διακύμανσης. Ποια blue chips σηκώνουν το βάρος της προσπάθειας. Προαπαιτούμενο η αύξηση του τζίρου.

ΧΑ: Πώς ο τραπεζικός δείκτης εγκλωβίζει τον Γενικό

Αγορές χωρίς Νέα Υόρκη δεν γίνονται. Και ΧΑ χωρίς ξένους οδηγεί σε καθίζηση συναλλαγών και ενδιαφέροντος. Washington Day και αργία χθες στη Wall Street και στο χρηματιστήριό μας ο τζίρος περιορίστηκε στα 30 εκατ. ευρώ, σε χαμηλά 4,5 μηνών, σύμφωνα με τη «μέτρηση» του Θανάση Σταυρόπουλου.

Συνεπώς να θεωρήσουμε περισσότερο ως τυπική τη χθεσινή συνεδρίαση ή ως άλλη μία επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας της ευρύτερης περιοχής στήριξης των 900 μονάδων. Μάλλον το δεύτερο, με την προϋπόθεση πως σήμερα ο τζίρος θα φτάσει τα 55-60 και αύριο, με λίγο ΟΤΕ, να ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ.

Να δούμε και σήμερα το βράδυ, πώς αντιδρά η αμερικανική αγορά στις αυξανόμενες ανησυχίες λόγω του κορωνοϊού, στη συνέχεια τις ασιατικές και πιθανότατα αύριο να έχουμε πιο σαφή εικόνα. Κυρίως για τη στάση των ξένων, οι οποίοι απέχουν ή αναμένουν με τους λιγοστούς ενεργούς να ενισχύουν τις θέσεις τους στις τραπεζικές μετοχές. Ενόψει, ενδεχομένως, της άρσης του πλαφόν όσον αφορά στην αγορά ομολόγων ή σε θετική κατάληξη του «σίριαλ» για το zero risk; Σε κάθε περίπτωση, η συσσώρευση στον κλάδο είναι εμφανής με γυμνό μάτι πλέον.

Στις 823,63 ο ΔΤΡ, χαμηλότερα κατά 1%, στις 2.313,70 ο FTSE25 με 0,31% και στις 919,77 με 0,27% ο ΓΔ. Για ακόμη μία συνεδρίαση, ο τραπεζικός είχε απώλειες μεγαλύτερες των blue chips, της υπόλοιπης αγοράς.

Ελληνικά Πετρέλαια, Viohalco, Lamda Development, ΟΠΑΠ με αγοραστές, κράτησαν τον δείκτη, ΟΤΕ, Coca Cola σε επιφυλακή, πιθανότατα ο ΟΤΕ θα δώσει την κίνηση που θέλουν οι long, σήμερα-αύριο.

Στα ανοιχτά μέτωπα SSM-τραπεζιτών αναφέρεται η Αναστασία Παπαϊωάννου, ενόψει των συναντήσεων που θα έχει ο επικεφαλής του Μηχανισμού, αρχές Μαρτίου, στην Αθήνα.

Για τον ΔΤΡ, όσο δεν δίνεται ένδειξη για πειστική υπέρβαση των 850-860 μονάδων, τόσο δεν θα πρέπει να περιμένουμε αντίστοιχη κίνηση του ΓΔ υψηλότερα των 935 μονάδων. Κάτι που φάνηκε χθες, όταν ο ΓΔ «φρέναρε» σε οριακή απόσταση από τις 927, που ήταν η πρώτη/κοντινή αντίσταση και σημείο αναφοράς.

Συνεπώς το βάρος πέφτει, και πάλι, στα blue chips. Στον ΟΤΕ, πιθανότατα, στην Coca Cola, που προετοιμάζεται για νέα υψηλά, στον ΟΠΑΠ που έπιασε άνετα τα 12 ευρώ.

Αλλά και σε δυνάμεις των ΕΛΠΕ -μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις-, Motor Oil, Mytilineos, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α., που «χρωστούν» συνέχιση της ανοδικής τάσης.

Πρώτος στόχος παραμένουν οι 927 μονάδες -για τον ΓΔ-, με άμυνες πέριξ των 915 και ζητούμενη την ενίσχυση των συναλλαγών σε τουλάχιστον 55 plus εκατ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v