Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις βλέποντας και… κάνοντας στο Χρηματιστήριο

Χωρίς ξεκάθαρη τάση οι εγχώριες μετοχές στις τελευταίες συνεδριάσεις. Στις 922 μονάδες έκλεισε ο ΓΔ που ολοκλήρωσε την εβδομάδα με μικρά κέρδη. Οι προσυμφωνημένες συναλλαγές ανέβασαν τον τζίρο στα 111 εκατ. ευρώ.

Κινήσεις βλέποντας και… κάνοντας στο Χρηματιστήριο

Το “τσούκου – τσούκου μπολ” είναι ποδοσφαιρικό σύστημα ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα και στην Ιταλία (στην Γείτονα λέγεται Catenaccio). Ο σκοπός της Ομάδας που το παίζει, είναι να καταστρέψει ολοσχερώς το παιχνίδι του Αντιπάλου (όπως και τα νεύρα των Θεατών), ούτως ώστε να διατηρηθεί το 0 στην εστία της, ελπίζοντας ότι θα σκοράρει σε κάποια στημένη φάση, ή κάποια αντεπίθεση, συνήθως προς το τέλος της αναμέτρησης.

Αυτό το σύστημα φαίνεται να έχουν υιοθετήσει οι λίγοι, όπως δείχνει η καθαρή αξία συναλλαγών, αγοραστές στο Χ.Α. και με αργές έως κουραστικές κινήσεις, πέτυχαν την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, έστω και αν το ενδιαφέρον για επιμέρους τίτλους διατηρεί την φθίνουσα πορεία του.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, “παρά τα θετικά μάκρο και τα συνεχιζόμενα ιστορικά χαμηλά των αποδόσεων των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, οι ενεργοί Παίκτες στο Χ.Α. δεν δείχνουν να συμμερίζονται την αισιοδοξία και σε συνδυασμό με την αποχή των Ξένων Παικτών, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αδυνατεί να δώσει κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 927 - 930.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω συνεχών εναλλαγών προσήμων, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ συνέχισαν τα θετικά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις για τους Ελληνικούς Κρατικούς δεν παρέλειψαν να υποχωρήσουν σε νέα ιστορικά χαμηλά (στο 0,917% η απόδοση του 10ετους).

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 1,25%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε κέρδη 3,55%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε κέρδη 0,61%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 6%.

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-0,55% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), Εθνική (+1,04%), Eurobank (+1,89%) και Πειραιώς (-0,13% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 826,75 (-0,07%) και 841,34 μονάδων (+1,69%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 835,24 (+0,96%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 831,96 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,56%.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω δείκτης χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 846 μονάδων, για να γυρίσει το ημερήσιο διάγραμμα σε “long”.

Μένοντας στον κλάδο, “πακέτο” 66.904.198 μετοχών, ή του 1,8% της Eurobank πέρασε μέσω του Χ.Α., στην τιμή των 0,7940 ευρώ ανά μετοχή, ενώ το συνολικό ύψος της συναλλαγής ανήλθε στα 53,122 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς έχουν ξεκινήσει, ή προτίθενται να ξεκινήσουν, τους επόμενους μήνες, τιτλοποιήσεις NPEs, αθροιστικής ονομαστικής αξίας άνω των 25 δισ. ευρώ. Αν συνυπολογισθεί και η πώληση εξασφαλισμένων δανείων σε καθυστέρηση ως 6,8 δισ. ευρώ (project ‘Αριάδνη’) από τον Διαχειριστή των υπό εκκαθάριση Τραπεζών, PQH, η προσφορά θα ξεπεράσει, φέτος, τα 31 δισ. ευρώ”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό FTSE25, όπου η τελική εικόνα δείχνει επικράτηση των “πράσινων” τίτλων, έστω και αν, στις περισσότερες των περιπτώσεων, δεν σημειώθηκαν αξιοπρόσεκτες μεταβολές, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Αεροπορία Αιγαίου (-0,93%), Ελ. Πετρέλαια (-0,26%), Motor Oil (-0,42%), Jumbo (-2,09%), TITC (-0,88%) και ΟΤΕ (-0,43%).

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε σήμερα η μετοχή της Μυτιληναίος (+0,43%), σε μία προσπάθεια αντίδρασης στην τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 10,33 ευρώ (κλείσιμο 21/1). Τα 9,67 ευρώ είναι κύρια αντίσταση και “stop” στο ημερήσιο “short”, με ενδιάμεση αντίσταση στα 9,30 ευρώ. Στα 9,16 – 9,10 ευρώ, η πρώτη στήριξη.

Συμπλήρωσε 19 συνεδριάσεις με κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ, η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,61%), όμως έχει απομακρυνθεί αισθητά από το πρόσφατα υψηλότερο κλείσιμο των 8,80 ευρώ (28/1). Το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στα 7,98 ευρώ, ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 8,48 και 8,78 – 8,93 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Εταιρείας Νάκας ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,06 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,057 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, “σύμφωνα με κύκλους της Αγοράς, το 5,5% της Μοτοδυναμικής (+7,84%) που ρευστοποιήθηκε από τον βασικότερο Μέτοχό της (Οικογένεια Κυριακόπουλου) χθες, κατευθύνθηκε στα χέρια σειράς Εγχώριων Θεσμικών χαρτοφυλακίων, με στόχο την περαιτέρω διασπορά της μετοχής”. Ο τίτλος έδωσε ανοδική αντίδραση, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Αντίδραση πολύ υψηλών συναλλαγών και αγνώστου διαρκείας για την Frigoglass (+0,89%), έντονη φημολογία για επικείμενες ειδήσεις, αλλά και ιδιαίτερα υψηλή προσφορά στην περιοχή των 2,50 ευρώ, για την Τεχν. Ολυμπιακή, ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε Ιντεάλ (+2,56%), Reds (+1,54%), Fieratex (+11,11%), Αλουμύλ (+1,82%) και Ελγέκα (+9,38%).

Έκτακτη γ.σ. στις 6 Μαρτίου για την Profile (-0,48%) προκειμένου να διανείμει στους Μετόχους της, μέσω επιστροφής κεφαλαίου, χρηματικό ποσό ύψους 0,045 ευρώ ανά μετοχή, “ντουμπλάρισε” τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Κέκροπας (+1,67%), ενώ μετά από “πενταρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, αποφάσισε να δώσει ανοδική αντίδραση η Doppler (+3,64%).

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές η τεχνική εικόνα. Για τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο “stop short” στις 927 μονάδες και η πρώτη στήριξη στην ζώνη 897 – 890 μονάδες. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, οι επόμενες αντιστάσεις στις 950 και 963 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ημερήσιο “stop long” στις 2252 μονάδες και η πρώτη αντίσταση στις 2350 και 2387 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η τεχνική εικόνα, πανομοιότυπη εδώ και καιρό. Οι αντιστάσεις στις 926 - 939 και η στήριξη στις 911 – 900 μονάδες”, επισημαίνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Λόγω των Παγκόσμιων ανησυχιών για την εξάπλωση του κορωνοϊού της Κίνας, περιμένουμε να συνεχιστεί η μεταβλητότητα της Αγοράς”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Eurobank Eq.

“Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό. Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 910 μονάδες και το πρώτο σημείο αντίστασης στις 930 μονάδες. Ο Υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε χθες ότι αυτόν, ή τον επόμενο μήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα άρει την απαγόρευση αυξημένων αγορών ομολόγων από τις Ελληνικές Τράπεζες, που είχε επιβληθεί το 2015. Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις για την Coca Cola HBC ανήλθαν στα €7,03 δισ. (+5,5%) και ο όγκος πωλήσεων ενισχύθηκε κατά 3,3% σε ετήσια βάση. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα €487,5 εκατ. (+9%) και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 522,2 εκατ. (+8,7%). Οι καθαρές ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν στα €442,6 εκατ. (+19,6%). Το ΔΣ θα προτείνει στην γ.σ. των Μετόχων την καταβολή μερίσματος €0,62/μετοχή, αυξημένο κατά 8,8% σε σχέση με το 2018”, αναφέρει η Merit Sec.

“Η δραστική υποχώρηση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων, διαμορφώνει προϋποθέσεις για γρηγορότερες εξελίξεις στη διαδικασία της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Οικονομίας, από τους Οίκους πιστοληπτικής ικανότητας. Σενάριο που δεν μπορεί να αγνοηθεί από τους Επενδυτές, παραμερίζοντας άλλους ‘μαύρους κύκνους’ που αποτρέπουν, μέχρι τώρα, μια ανοδική κίνηση”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Συσσωρευτικά συνεχίζει να κινείται ο ΓΔ, αλλά και οι διεθνείς δείκτες. Αυτό επιβεβαιώνει ότι δεν έχουμε ακόμα αφήσει πίσω μας τις ανησυχίες, σχετικά με την επίπτωση του ιού στην Παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Δεδομένου ότι οι αποτιμήσεις είναι πλέον απαιτητικές, συνεχίζουμε να τηρούμε στάση αναμονής στην παρούσα φάση. Για σήμερα, μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκαν ΑΕΠ και ΔΤΚ στην Ευρωζώνη, βιομηχανική παραγωγή και λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ και πληθωρισμός στην Ελλάδα”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

“Μακράν το καλύτερο γράφημα για τον FTSEM, με το ‘stop’ στις 1244 μονάδες. Διάσπαση του 1300 μας δίνει κίνηση προς τις 1350 μονάδες”, επισημαίνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Το γεγονός ότι δεν σπάσαμε καθοδικά τις 900 μονάδες, ήταν το θετικό της βδομάδας που πέρασε” σύμφωνα με την άποψη του Κώστα Φέγγου.

Σε μια βδομάδα που τα Ελληνικά επιτόκια έπεσαν κάτω από το 1%, που η Κυβέρνηση ανακοινώνει μεγαλόπνοα επενδυτικά σχέδια και στρατηγικές συμμαχίες και που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, το Χρηματιστήριο συνέχισε να ακολουθεί τη νωχελική του πορεία.

Την ίδια ώρα τα Ξένα μεγάλα Χρηματιστήρια “κάνουν πάρτι”, σε νέα ιστορικά υψηλά.

Αυτά τα επίπεδα κάνουν τα Διεθνή Χρηματιστήρια να προκαλούν δέος στους Αναλυτές και κάθε τόσο έχουμε προβλέψεις πως θα έρθει κατάρρευση, ή κατ’ ελάχιστον μεγάλη διόρθωση.

Είναι σαν να βλέπαμε το Ελληνικό Χρηματιστήριο να κινείται σε επίπεδα πάνω από 6300 μονάδες (ιστορικό υψηλό του 1999), αντί για τις 920 μονάδες που βρίσκεται σήμερα.

Δυστυχώς όμως και η σύγκριση του πρόσφατου παρελθόντος, δείχνει την καχεξία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Όταν εξελέγη η νέα Κυβέρνηση πέρυσι τον Ιούλιο, ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 899 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι το τελευταίο εξάμηνο έχει δώσει μια μέση απόδοση της τάξης του 3% και έχει ανέβει στις 920, περίπου, μονάδες.

Αντίστοιχα ο Dow την προηγουμένη των Ελληνικών εκλογών, ήταν στις 26.922,12 και το τελευταίο εξάμηνο έχει δώσει απόδοση της τάξης του 9,20% κατακτώντας συνέχεια υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον Γερμανικό DAX που ήταν στις 12.568,53 μονάδες και σήμερα είναι στα ιστορικά υψηλά των 13.745, περίπου, μονάδων με απόδοση της τάξης του 9,30%.

Μπροστά μας έχουμε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, που δεν είναι πάντα το καλύτερο για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Η Αγορά περιμένει την υλοποίηση των ανακοινωμένων επενδύσεων, ενώ περιμένει και τα μέτρα για την περεταίρω θεσμική θωράκιση του Χρηματιστηρίου που έχουν από καιρό εξαγγελθεί.

“Φυσικά η κρίσιμη παράμετρος παραμένει η επίλυση των ‘κόκκινων’ δανείων των Τραπεζών και ο τρόπος που θα υλοποιηθούν οι πλειστηριασμοί, αλλά και η αναδιάρθρωση του προσωπικού των Τραπεζών”, σημειώνει ο πρόεδρος της Prelium Investment Services.

“Με την έκδοση του ομολόγου της Τράπεζας Πειραιώς (διάρκεια 10 ετών, με κόστος 5,5%), έκλεισε ο πρώτος κύκλος των κεφαλαιακών δράσεων που είχαν προγραμματιστεί από τις Εισηγμένες, από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς. Σε αυτές τις πρώτες 45 ημερολογιακές ημέρες του 2020, αντλήθηκαν από τις Ξένες Αγορές 1,33 δισ. ευρώ, τα οποία κατευθύνθηκαν προς τις Ελληνικές Επιχειρήσεις και άλλα 2,5 δισ. ευρώ με την έκδοση της Ελληνικής 15ετιας” επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της επιτυχίας, πέρυσι όλη την χρονιά είχαν αντλήσει οι Επιχειρήσεις από το εξωτερικό 3,42 δισ. ευρώ.

Η ευνοϊκή συγκυρία επιτοκίων έχει παίξει το ρόλο της, καθώς με την Ελληνική δεκαετία κάτω από το 1%, οι καμπύλες των επιτοκίων έχουν υποχωρήσει σε όλες τις κλάσεις των ομολόγων, με αποτέλεσμα το Ελληνικό ρίσκο να αποκτήσει εκ νέου ένα σημαντικό πλήθος από πιστούς ακόλουθους.

Η επόμενη ομολογιακή έκδοση αναμένεται στις αρχές Μαρτίου με το εταιρικό ομόλογο των 350 εκατ. ευρώ της Lamda Development, το οποίο θα έχει την ιδιαιτερότητα της συμμετοχής Ξένων Επενδυτών αφού ο σκόπελος των Omnibus Accounts ξεπεράστηκε.

Το χαμηλό κουπόνι δανεισμού και η πρόσβαση στις Αγορές, είναι μια νέα πραγματικότητα για τις Ελληνικές Επιχειρήσεις, αφού, πλέον, η διάθεση είναι τέτοια που αφορά μεγαλύτερο πλήθος Επιχειρήσεων.

Το χαμηλότερο κουπόνι βελτιώνει τις τακτικές χρηματοοικονομικές εκροές, αυξάνει τα καθαρά περιθώρια κερδοφορίας, ενώ η πρόσβαση στις Αγορές διευκολύνει την επίτευξη επενδυτικών πλάνων.

Οι νέες δυνατότητες δημιουργούν καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού, ειδικά σε όσες Εταιρείες έχουν απέναντί τους Επιχειρήσεις του εξωτερικού, που έχουν ευνοϊκότερο κόστος δανεισμού, λόγω της υψηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης της Χώρας προέλευσής τους.

Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού ανοίγει την πόρτα σε πλάνα με χαμηλότερο εσωτερικό βαθμό απόδοσης, διευρύνοντας έτσι την γκάμα των δυνατοτήτων των Επιχειρήσεων.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε ανεπιτυχώς, για δεύτερη φορά μέσα σε 15 ημέρες, να διασπάσει την στήριξη των 900 μονάδων, ωστόσο τα ανοδικά αντανακλαστικά λειτούργησαν εκ νέου, δίνοντας μια μετριοπαθή αντίδραση που προς το παρόν έχει διανύσει μια μικρή απόσταση 22 μονάδων.

Με την κίνηση αυτή ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στον κινητό μέσο των 30 και 50 ημερών, οι οποίοι έχουν διαμορφώσει ένα σφιχτό εύρος διακύμανσης.

Η ως τώρα διαγραμματική συμπεριφορά της Αγοράς παραπέμπει σε συσσώρευση, καθώς η πτωτική δυναμική έχει ανασχεθεί και οι μεγάλες ενδοσυνεδριακές διορθώσεις μαζεύονται σχετικά εύκολα στο τέλος κάθε συνεδρίασης. Συμπερασματικά, η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εξομαλύνει περαιτέρω τις διακυμάνσεις και να κρατήσει την απόσταση ασφαλείας από τα κομβικά σημεία αντιστροφής της τάσης.

Οι τζίροι αν και ενισχύθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, δεν ευνοούν την ανάπτυξη μιας ισχυρής ανοδικής δυναμικής και επομένως η γνωστή πλάγια κίνηση θα είναι ένα από κύρια χαρακτηριστικά του βήματος της Αγοράς.

Την Δευτέρα θα εισαχθούν οι νέες μετοχές που προέκυψαν από την Α.Μ.Κ. της Άβαξ.

Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένο Eurogroup, χωρίς η Ελλάδα να βρίσκεται στην ατζέντα των θεμάτων.

Το πρωί της Τετάρτης ο ΟΤΕ θα ανακοινώσει αποτελέσματα δ’ τριμήνου και μέρισμα χρήσης, πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Στην τηλεδιάσκεψη που θα ακολουθήσει το απόγευμα, το θέμα που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον θα είναι το ενδεχόμενο πώλησης της Ρουμανικής συμμετοχής, που ήδη φαίνεται ότι καθυστερεί, ενώ την επόμενη ημέρα (Πέμπτη 20/2) η Εταιρεία έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση, με θέμα την ακύρωση των ίδιων μετοχών (9,8 εκατ. τεμάχια) και την έναρξη νέου προγράμματος επαναγοράς μετοχών.

“Την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων επί δεικτών για το μήνα Φεβρουάριο, ενώ λήγει η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ΔΕΠΑ Υποδομών”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στο NYSE.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, επιτόπιος βηματισμός για το Ευρώ.

Προσπαθούν για ψηλότερα Χρυσός και Ασήμι, πάνω από τα $10250 το Bitcoin.

Η S&P προειδοποίησε την Κίνα ότι η αξιολόγηση, ή το outlook της πιστοληπτικής της ικανότητας μπορεί να υποβαθμιστούν, αν το Πεκίνο επιχειρήσει να αντισταθμίσει τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού με μεγάλη αύξηση των δαπανών.

Στάσιμη παρέμεινε η Γερμανική Οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2019 σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% το διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου, μετά την επέκταση κατά 0,6% τους προηγούμενους τρεις μήνες. Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει τριμηνιαία ανάπτυξη κατά 0,1% και ετήσια κατά 0,4%, σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.

Κατά 0,1% ενισχύθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης σε τριμηνιαία βάση, τους τελευταίους τρεις μήνες της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με τους Financial Times, “ήταν ο πιο αργός ρυθμός από το 2013”, ενώ ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των Οικονομολόγων. Σε ετήσια βάση, η Οικονομία στις 19 Χώρες του Ευρώ, αναπτύχθηκε κατά 0,9%.

“Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προειδοποιήσουν τους Ομολόγους του στη G20, την επόμενη εβδομάδα, ότι πρέπει να είναι έτοιμοι για μεγαλύτερη Παγκόσμια επιβράδυνση και ότι η Υφήλιος πρέπει να ετοιμάζεται για αρνητικές ειδήσεις” σύμφωνα με έγγραφο της Ε.Ε. που έχει δει το Reuters.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο σκαρφάλωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν ανήλθε στις 100,9 μονάδες, από 99,8 τον Ιανουάριο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 99,5 μονάδες.

Ποσό - ρεκόρ προσέλκυσαν τα funds σταθερού εισοδήματος την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, καθώς η έξαρση του κορωνοϊού εντείνει τους φόβους για Παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

“Τα Αμοιβαία Κεφάλαια Σταθερού Εισοδήματος και τα ETFs έλαβαν $23,6 δισ., καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία εισροή από το 2001”, σύμφωνα με το EPFR Global.

Οι εισροές σε Αμερικανικά fund ομολόγων αντιπροσωπεύουν τα $15,4 δισ., από το παραπάνω σύνολο.

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, “η έξαρση του κορωνοϊού θα μπορούσε να αφαιρέσει ένα ετήσιο ποσοστό 2% από την αύξηση του Παγκόσμιου ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, με οδηγό την πιο αδύναμη ανάπτυξη στην Κίνα, τις πιο χαμηλές δαπάνες των Κινέζων Τουριστών και τις πιο αδύναμες Κινεζικές εισαγωγές Προϊόντων”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, “μετά από ένα θετικό τελείωμα το 2019, η Διοίκηση της Coca Cola HBC επιβεβαίωσε την πεποίθηση της πως θα εμφανίσει φέτος αύξηση των πωλήσεων (σε ουδέτερη συναλλαγματική ισοτιμία) 5% - 6%, καθώς και περιθώριο EBIT τουλάχιστον 11,2%”, γράφει η JP Morgan, η οποία δίνει τιμή – στόχο 2.900 πένες για την μετοχή της Εταιρείας με αξιολόγηση “overweight”, ενώ κάνει λόγο για “ισχυρή εκτέλεση σε όλο το χαρτοφυλάκιο και τις Αγορές της Cοca Cοla HBC, με τη Διοίκηση να έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τα επόμενα πέντε χρόνια”.

“Ως προς τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, αυτές παραμένουν στην ατζέντα”, σημειώνει η JP Morgan.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 918,66 (-0,17%) και 924,95 μονάδων (+0,51%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 923,36 (+0,34%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, τερμάτισε την συνεδρίαση στις 922,3 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,22%.

Ο τζίρος στα 110,7 εκατ., από τα οποία τα 62,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΕΧΑΕ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 78% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο τίτλος της ΜΥΤΙΛ και με το θετικό οι ΜΠΕΛΑ και ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Πειραιώς και Αεροπορία Αιγαίου.

Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα, από 67 ανοδικές μετοχές, έναντι 44 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αισθητή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.579 συμβόλαια).

Στα 8.907 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.038 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.163, 1.689 για τον Φεβρουάριο και 474 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.323) κινήθηκε μεταξύ 2.314,5 και 2.332 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.300 ΕΕΕ, 10.500 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.662), Alpha Bank (3.612), Πειραιώς (751), ΔΕΗ (233), Ελλάκτωρα (1.316), Μυτιληναίο (330), MIG (1.378), ΑΔΜΗΕ (1.535), Εθνική (2.933), Lamda Development (170), ΟΠΑΠ (102).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 73.432, Alpha Bank 45.330, MIG 84.974, Εθνική 33.391, ΔΕΗ 13.875, Ελλάκτωρα 22.055, Μυτιληναίο 15.203, Πειραιώς 27.459.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                     Name of Issuer                NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,62%

2020-02-11

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,55%

2020-01-22

 

 

 

 

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.299.285 τεμ., (από 42.299.285 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 16.966.966 τεμ. (16.966.966), ΔΕΗ 2.915.249 τεμ. (2.915.249), Eurobank 53.138.593 τεμ. (57.615.654), ΟΠΑΠ 1.291.607 τεμ. (1.291.607), Εθνική 11.208.381 (11.208.381), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v