Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει στην... υπεραπόδοση σήμερα το ΧΑ

Σημαντικά μεγαλύτερα τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών. Σε πολύ υψηλά επίπεδα και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών. Τραπεζικές μετοχές, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και Jumbo αποσπούν τα μεγαλύτερα κέρδη.

Επιμένει στην... υπεραπόδοση σήμερα το ΧΑ

Συντηρείται η αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, «κρατά» το σύνολο (σχεδόν) της απόδοσης το ΧΑ. Δεδομένου ότι πρόκειται για ξεκάθαρη ανοδική διόρθωση στη βίαιη υποχώρηση των προηγούμενων συνεδριάσεων, οι κινήσεις (κυρίως) των traders παρότι επιθετικές δεν παρεκκλίνουν των τεχνικών πλαισίων που δικαιολογούνται, σύμφωνα με τη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς.

Επίσης δεδομένο ότι οι τρέχουσες τιμές απέχουν σημαντικά από επίπεδα αλλαγής τάσης, γεγονός που εξηγεί τον ταχύ ρυθμό, την ευρεία μεταβλητότητα, συνακόλουθα τον αυξημένο επενδυτικό κίνδυνο και το ανοιχτό ενδεχόμενο εγκλωβισμών.

Παραμένει ενεργή η τάση για τον DAX στις 12.205 μονάδες (2,95%), παρότι τα futures στη Wall Street έχουν «χαμηλώσει» ως προς το «άνοιγμα» της συνεδρίασης. Από τις 3.057 μονάδες το συμβόλαιο του S&P500, «γυρίζοντας» σε οριακά αρνητικό πρόσημο, νωρίτερα, λίγο πριν τις 15:00.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν πως η συνέχιση της ανοδικής διόρθωσης, σε Ευρώπη, στο ΧΑ, περνά μέσα από τη διακύμανση των βασικών δεικτών στην αγορά της Νέας Υόρκης. Με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, με ανάλογο τζίρο και συντήρηση της τάσης κοντά στα υψηλά ημέρας, όπως αυτά διαμορφώθηκαν στο αρχικό 15λεπτο της συνεδρίασης.

Με τον FTSE25 στις 1.930 μονάδες (5,95%), με τον Γενικό Δείκτη στις 764 (5,98%) και με τον Τραπεζικό στις 627 (9,11%) καταγράφοντας σήμερα την επιθετικότερη διακύμανση, καθώς ήταν ο κλάδος με τις μεγαλύτερες απώλειες σε διαστήματα εβδομάδος, μηνός και από την αρχή του έτους.

Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών επικεντρώνεται σε intraday & trading εντολές, τουλάχιστον όπως αυτό αποτυπώνεται στις τραπεζικές μετοχές και blue chips που υπεραποδίδουν έναντι της αγοράς.

Σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ η μεγαλύτερη αξία συναλλαγών, στις 4 συστημικές τραπεζικές που ακολουθούν και σε μετοχές-σηματωρούς που ανακτούν μέρος των σημαντικών απωλειών που είχαν υποστεί στο διάστημα 21-28 Φεβρουαρίου.

Σε Mytilineos, Motor Oil, Jumbo, ΔΕΗ, Lamda Development, Autohellas, TITANC, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, Aegean κ.α., επαναλαμβάνοντας πως, προσώρας, ανακτάται μέρος της βίαιης διόρθωσης που είχε προηγηθεί.
Ο μεγάλος τζίρος σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και σε άλλες μετοχές-σηματωρούς αποδίδεται μεν σε trading, ωστόσο μέρος του θα πρέπει να αφορά και σε επενδυτικές κινήσεις, πιο μεσοπρόθεσμου ορίζοντα.

Στα 12,95 η μετοχή του ΟΤΕ, στα 10,10 του ΟΠΑΠ, στα 7,31 της Mytilineos, στα 16,14 της Motor Oil, στα 3,286 της ΔEH. Στις 102/23 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, ενθαρρυντική εάν δεν περιοριστεί σε λιγότερο της 4/1 σε «κλείσιμο» συνεδρίασης.

(*) στις 15:05, η αξία των συναλλαγών είχε ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v