Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκρεμίζεται το ελληνικό χρηματιστήριο

Εικόνα κατάρρευσης στο ελληνικό χρηματιστήριο, με απώλειες που υπερβαίνουν αυτές των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών. Βουτιά του Γενικού Δείκτη στις 720 μονάδες. Σε όλο το ταμπλό «χτυπούν» οι πωλητές καθώς υποχωρούν blue chips και τράπεζες.

Γκρεμίζεται το ελληνικό χρηματιστήριο

Χωρίς ενδείξεις για τη διαμόρφωση περιοχών ανάσχεσης της βίαιης διόρθωσης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Με τον Φεβρουάριο να κλείνει χρηματιστηριακά σήμερα, με τεράστιες μηνιαίες απώλειες 10,81% και με υποχώρηση 9,25% από την αρχή του έτους, με βάση την τιμή των 11.925 μονάδων, πριν λίγο.

Ομοβροντία πωλήσεων «χτυπά» από την αρχή και το ελληνικό χρηματιστήριο, που ούτως ή άλλως είχε αδύναμη συμπεριφορά όλο τον μήνα, ακόμη και όταν στις διεθνείς αγορές καταγράφονταν διαδοχικά ιστορικά ή πολυετή υψηλά.

Στο ΧΑ, οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο, σχεδόν στο σύνολο του μηνός, με τις πρόσφατες εσπευσμένες ρευστοποιήσεις να έχουν ενεργοποιηθεί από τη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής.

Με επιθετικές πωλήσεις το ξεκίνημα, με σταθερά ευάλωτο τον τραπεζικό κλάδο αλλά και ισχυρές πιέσεις στην πλειονότητα των blue chips, ο ΓΔ έφτασε να διορθώνει 4,50%, με τζίρο σχεδόν 5 εκατ. στα πρώτα 5' της συνεδρίασης.

Τελευταία συνεδρίαση ενός μήνα που βρίσκει τον τραπεζικό κλάδο σε μία από τις χειρότερές του διορθώσεις, χάνοντας 30% σε διάστημα μηνός, με συνέπεια η αποτίμηση των 4 συστημικών ομίλων να περιορίζεται σχεδόν στα 7 δισ. ευρώ.

Εσπευσμένο, αναγκαστικό κλείσιμο θέσεων μόχλευσης, υποχρεωτικές πωλήσεις για κωδικούς που έχουν υπερβεί τα όρια των stop losses και μία πρώτη προσπάθεια ανασύνταξης λίγο μετά τις 10:50.

Με τον ΓΔ στις 720 μονάδες, με απώλειες άνω του 6%, τον ΔΤΡ στις 578 (-7,29%), τον FTSE25 στις 1.847 (-5,24%) και τον FTMidCap να διορθώνει 5,86% στις 975 μονάδες.

Ενδεικτικό το ότι με τη συμπλήρωση μισής ώρας, ο τζίρος ήταν στα 16,9 εκατ. ενώ η σχέση ανοδικών/πτωτικών συντριπτικά στο 5/85, δηλαδή στη χειρότερη για το πρώτο 2μηνο.

Η σύνθεση των πωλητών ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως το sell off των hedge funds ακολουθούν και εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Δείγμα πως τα μετοχικά Α/Κ εσωτερικού έχουν τη μεγαλύτερη διόρθωση (εύλογα), έναντι των ομολογιακών αλλά (κυρίως αυτό) τις μεγαλύτερες, αναλογικά, εκροές σε διάστημα εβδομάδας.

Σε ΟΠΑΠ και Jumbo ο μεγαλύτερος τζίρος σε διόρθωση 4,75% στα 10,02 και 3,75% στα 14,1 ευρώ αντίστοιχα.

Συμπληρώνεται η 5άδα με Eurobank στο 0,55 (-9%), Mytilineos στα 6,85 (-6,8%) και ΟΤΕ στα 12,74 (-2%).

Με σημαντικές απώλειες και αυξημένες συναλλαγές/πιέσεις για Εθνική (-8,8%), Πειραιώς (-12%), Alpha Bank (-9%), ΔΕΗ (-12%) κ.λπ., με το ταμπλό σε βαθύ κόκκινο.

Πρακτικά μένει να φανεί εάν η αργία της Δευτέρας θα μπορούσε να λειτουργήσει καταπραϋντικά (εάν δινόταν ανάλογο μήνυμα από τη Wall Street, τις ξένες αγορές), την ώρα που πηγές της ΤτΕ εκτιμούσαν πως ακόμη είναι νωρίς για να αποτιμηθεί η επίπτωση της κρίσης και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας να παραδέχεται ότι η οικονομία είναι μπροστά σε μία δύσκολη κατάσταση.

Να συνεκτιμηθεί πως τη Δευτέρα το Πεκίνο ανακοινώνει τα αποτελέσματα για τη μεταποίηση της Κίνας με στοιχεία Φεβρουαρίου, κάτι που αναμένεται με πρόδηλο ενδιαφέρον από τις αγορές.

Το sell off στις μετοχές παγκοσμίως, που προκάλεσε την τελευταία εβδομάδα η ραγδαία εξάπλωση του κινεζικού ιού, οδήγησε τα διεθνή χρηματιστήρια στη χειρότερη εβδομάδα από το 2008 και στην «εξαϋλωση» 5 τρισ. δολαρίων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v