Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπαθεί να αποφύγει το κραχ το ΧΑ

Πάνω από τις 740 μονάδες επανέρχεται ο Γενικός Δείκτης, περιορίζοντας την πρωινή «βουτιά». Σε βαθύ κόκκινο το σύνολο των blue chips, εξαίρεση ΑΔΜΗΕ, Lamda, Fourlis. Μεγαλύτερες απώλειες για ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ.

Προσπαθεί να αποφύγει το κραχ το ΧΑ

Στη χειρότερη εβδομάδα, από την κρίση του 2008, δοκιμάζονται οι αγορές διεθνώς.

Σε ελεύθερη πτώση τα χρηματιστήρια, σε διόρθωση το πετρέλαιο και στροφή του «κεφαλαίου» προς ασφαλέστερες επενδυτικές επιλογές.

Περισσότερα από 5 τρισ. η... εξαέρωση στις αγορές μετοχών στη γρηγορότερη διόρθωση (σε διάστημα εβδομάδος) από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και μόλις λίγες μέρες μετά την καταγραφή διαδοχικών ιστορικά υψηλών με επίκεντρο τη Wall Street.

Στα 7 δισ. η απώλεια χρηματιστηριακής αξίας στο ελληνικό χρηματιστήριο, την ώρα που στο Μιλάνο η διόρθωση είναι μικρότερη απ' ό,τι στην Αθήνα.

Υπαίτια, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, η καταλυτική παρουσία των επιθετικών χαρτοφυλακίων, κυρίως στις τραπεζικές μετοχές και δευτερευόντως σε blue chips.

Επιπρόσθετα στα βήματα των hedge funds έχουν ακολουθήσει αρκετά εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια, καθώς σε 3-4 περιπτώσεις έχουν ενεργοποιηθεί αναγκαστικές πωλήσεις σε ισάριθμα
μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια.

Στις 734 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, διορθώνοντας 17,76% σε διάστημα εβδομάδας και 19,88% από την αρχή του έτους. Μεγαλύτερες οι απώλειες για το ΧΑ σε σχέση με τα περισσότερα χρηματιστήρια της ευρωζώνης, με την αποτίμηση της αγοράς να έχει διορθωθεί προς τα 55 δισ.

Και αν για τη Wall Street, τη Φρανκφούρτη και άλλες αγορές η βίαιη διόρθωση έρχεται να επανατιμολογήσει χρηματιστηριακές αξίες και περιθώρια υπεραπόδοσης από short θέσεις, στο ελληνικό χρηματιστήριο -που δεν είχε ακολουθήσει τα διεθνή-, η έκτασή της αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά στη σύνθεση των ξένων πωλητών και την αδύναμη θέση των εγχώριων.

Κλάδος που δοκιμάζεται σφοδρότερα ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ χαμηλότερα και των 600 μονάδων, «μετρώντας» απώλειες 22,69% σε διάστημα εβδομάδας και 33,26% από την αρχή του έτους.

Σε επίπεδα Μαρτίου 2019 ο κλάδος, δηλαδή χαμηλότερα από αυτά πριν τις ευρωεκλογές (26 Μαΐου), με την αποτίμηση των 4 συστημικών ομίλων να έχει υποστεί μία μείωση σχεδόν 3,5 δισ.

Το 33% της αξίας συναλλαγών, σήμερα, στον τραπεζικό κλάδο, στα σχεδόν 33 εκατ. (στις 14:20), με τη Eurobank πρώτη στη σχετική κατάταξη και τις Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς να ακολουθούν.

Στο 1,307 η Αlpha Βank, κατά 22,90% χαμηλότερα σε διάστημα εβδομάδας και 28,57% σε μηνιαίο. Στα 2,07 ευρώ η Εθνική, στο 0,6005 η Eurobank, στα 2,006 η Πειραιώς.

Σε βαθύ κόκκινο το σύνολο των blue chips, με εξαίρεση των ΑΔΜΗΕ, Lamda Development, Fourlis.

Μεγαλύτερες οι απώλειες για τίτλους των ΕΛΠΕ, AEGEAN, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.

Ρευστοποιήσεις τόσο σε μετοχές που ακόμη σε εύλογο διάστημα αποφέρουν θετική απόδοση λ.χ. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, όσο και σε τίτλους που πλήττονται άμεσα λ.χ. AEGEAN αλλά και σε μετοχές που δεν είχαν ακολουθήσει την ανοδική αντίδραση των μη τραπεζικών.

ΙΑΣΩ και Τεχνική Ολυμπιακή διασώζονται από τον FTMidCap, στις 109 οι μετοχές σε διόρθωση. Για 32 από αυτές οι απώλειες είναι μεγαλύτερες του 5%.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v