Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδικό ξέσπασμα με οδηγό τις τράπεζες

Η δυναμική ανάκαμψη της αμερικανικής αγοράς έδωσε ώθηση στους αγοραστές στο χρηματιστήριο. Διψήφια κέρδη για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Οι κινήσεις των hedge funds και η μεταβλητότητα.

ΧΑ: Ανοδικό ξέσπασμα με οδηγό τις τράπεζες

Δυναμικό άλμα στη Wall Street, στοιχήματα για αντίδραση μετά τη χειρότερη εβδομάδα, η ισχυρότερη ανοδική διόρθωση από το 2009. Αυτά χθες βράδυ στην «αγορά των αγορών» και σήμερα η Σοφοκλέους πήρε το «μήνυμα» με ένα δυναμικό ξεκίνημα.

Διψήφια άνοδος για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και κέρδη 6,3% για τον Γενικό Δείκτη.

Οπως μεταδίδαμε στο προχρηματιστηριακό σχόλιο:

Υπάρχουν προσδοκίες για άμεσες ουσιαστικές ενέργειες, με εμπροσθοφυλακή τη FΕD, προεξόφληση επιθετικότερης πολιτικής σε θέματα λ.χ. των επιτοκίων και αποτέλεσμα, το 4,58% του S&P500 στις 3.089,60 μονάδες. Οι 3.018 και 3.058 μονάδες είχαν δοθεί (στον Εκηβόλο της Κυριακής) ως οι κοντινότερες αντιστάσεις που θα έπρεπε να κερδηθούν, προκειμένου να έχει τύχη η κίνηση ανοδικής διόρθωσης. Κατ' αρχάς ενθαρρυντική ένδειξη η χθεσινή εικόνα της Νέας Υόρκης, καθώς επιβεβαιώνει πως, αν μη τι άλλο, λειτουργεί ως αγορά, η αγορά οδηγός των αγορών παγκοσμίως.

Είχε προηγηθεί διστακτικά, πολύ διστακτικά η Ευρώπη, με την αντίδραση στις πρώτες 2-4 ώρες της συνεδρίασης να εξανεμίζεται, να επανενεργοποιούνται οι πωλητές, να ξαναγυρίζουν αρνητικά οι δείκτες. Γιατί η τόσο μεγάλη διαφορά ευρωπαϊκών αγορών - Wall Street; Μα, η Ευρώπη δεν έχει ενιαία αρχή, το Βερολίνο δεν είναι στη δυνατή θέση που είταν επί Σόιμπλε, γιατί η Λαγκάρρντ δεν είναι Ντράγκι, εντέλει επειδή η ευρωοικονομία πλήττεται πολλαπλάσια από αυτή των ΗΠΑ.

Παρ' όλα αυτά, Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μαδρίτη πρέπει να ακολουθήσουν, σήμερα, τη Νέα Υόρκη, μένει να δούμε πώς θα κινηθεί το Μιλάνο (κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες, στις 21.655 ο ΜΙΒ) και πώς θα διαμορφωθούν ισοτιμίες, ομόλογα.

Συν τω χρόνω, η ΕΚΤ, έστω και μετά τον αρχικό της αιφνιδιασμό, δείχνει να συνέρχεται, με πιθανότερο το ενδεχόμενο να ακολουθήσει (ή μήπως συρθεί από την ΚΤ των ΗΠΑ;).

Εάν βγάλουν αντίδραση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, θα βγάλει και το ΧΑ. Αρκετά από τα hedge funds που ήταν επιθετικά πωλητές την Παρασκευή 21 και Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου έχουν ρευστό να κινηθούν επιθετικά αγοραστές. Προσοχή χρειάζονται τα επίπεδα, χάσματα στην προσπάθεια αντίδρασης της Τρίτης. Ζητούμενη η στάση όσων ξεπουλούσαν Τετάρτη-Παρασκευή σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες από αυτές των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων.

Οι αυξημένοι τζίροι της τελευταίας εβδομάδας (κατά 120% υψηλότεροι της αμέσως προηγούμενης) αφορούσαν σε πωλήσεις-αγορές, συνεπώς το ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι με τους αγοραστές στα χαμηλά της Πέμπτης-Τετάρτης.

Προεξοφλούνται ευρεία μεταβλητότητα, προσπάθεια κάλυψης τεχνικών χασμάτων (πτωτικών). Ενδεικτικά για τον FTSE25, στις 1.823,29 μονάδες, οι κοντινότερες αντιστάσεις είναι στις 1.965 και υψηλότερα στις 2.000 μονάδες.

Προσοχή χρειάζονται τα πρώτα 5'-15' της συνεδρίασης, η διαμόρφωση των «υψηλών αρχής», η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων/ημερήσιων στηρίξεων, εάν στη συνέχεια -μετά τα πρώτα 30'- ενεργοποιηθούν οι πρώτες πωλήσεις.

Προσοχή θέλει το αυξημένο volatility, συνεκτιμώντας τη σύνθεση πωλητών-αγοραστών στο διάστημα 21-28 Φεβρουαρίου, κυρίως όμως τη βεβαιότητα πως αναφερόμαστε σε ανοδική διόρθωση και μόνο.

Κλάδος με τις σωρευτικά μεγαλύτερες απώλειες ο τραπεζικός, μετοχές με την ενεργότερη παρουσία (και) hedge funds οι Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς. Στα υπόψη η διαφοροποίηση μεταξύ των blue chips, καθώς άλλα διόρθωσαν δραματικά και άλλα άντεξαν συγκριτικά.

Αμεση και συνεχής θα είναι η παρακολούθηση της συνεδρίασης. Με σχόλια και αναρτήσεις, από τη στήλη και τον Εκη.

Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v