Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η χειρότερη εβδομάδα από το 2014!

Ανώμαλη προσγείωση για τον ΓΔ στις 720 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες σχεδόν 20%. Ακόμα υψηλότερες οι «ζημιές» για τις τραπεζικές μετοχές. Με τζίρο 184,8 εκατ. ευρώ το σημερινό «ξεπούλημα» που οδήγησε σε νέα χαμηλά εξαμήνου.

ΧΑ: Η χειρότερη εβδομάδα από το 2014!

Η σημερινή συνεδρίαση ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού διμήνου.

Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική, με εβδομαδιαίες απώλειες 19,34% για τον Γενικό Δείκτη.

Σύμφωνα με την Beta Sec. η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ήταν η χειρότερη από τον Δεκέμβριο του 2014, όταν η τότε Κυβέρνηση ανακοίνωσε την επίσπευση της εκλογής από την Ελληνική Βουλή, του Προέδρου Δημοκρατίας (!)

Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 24,92%.

Ο Φεβρουάριος ακολούθησε τον αρνητικό βηματισμό του Ιανουαρίου, προσθέτοντας δεύτερο συνεχόμενο πτωτικό μήνα, με μηνιαίες απώλειες 20,92% για τον Γενικό Δείκτη και απώλειες 31,58% για τον Τραπεζικό δείκτη.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 21,47%, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 35,02% και η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. υποχωρεί κατά 10,8 δισ. ευρώ (!)

Μετοχή του πρώτου χρηματιστηριακού διμήνου η Κρέκα, με διμηνιαία απόδοση 251,72%.

Από εκεί και πέρα, στο σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί νέα χαμηλά εννεαμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 20/5/2019 (717,21 μονάδες) και το κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη νέα χαμηλά 11μηνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 29/3/2019 (552,2 μονάδες).

Στο χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, μεταξύ άλλων, η στήλη ανέφερε πως “τα πράγματα αναμένονται πολύ χειρότερα κατά την αυριανή συνεδρίαση και λόγω επερχόμενου τριημέρου, αν το βράδυ η Wall Street ολοκληρώσει τις συναλλαγές με βαριές απώλειες” και δυστυχώς η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει και τους πλέον απαισιόδοξους, που αναφέρονται σε επιθετικές ρευστοποιήσεις.

Για μία ακόμα συνεδρίαση, στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25, που να διασώζεται έστω αμετάβλητος, οι πτωτικές μετοχές ήταν, περίπου, 20πλασιες των ανοδικών, ενώ σε πολλές μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης, δεν υπήρχαν αγοραστές μέχρι και το ανώτατο όριο πτώσης, με αποτέλεσμα αυτές να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση αμετάβλητες (!)

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιθετικές ρευστοποιήσεις που συνεχίζονται στο Χ.Α., έχουν φέρει πολλές αποτιμήσεις σε ελκυστικά επίπεδα, όπως και αρκετές μερισματικές αποδόσεις, όμως το κακό είναι ότι οι Διεθνείς Αγορές έχουν τεράστια περιθώρια περαιτέρω διόρθωσης, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το Χ.Α.

Επιθετικές μειώσεις θέσεων και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετους Ελληνικού τίτλου να έχει αναρριχηθεί στο 1,321%.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Ξένων Διαχειριστών, δεν διαφαίνονται περιοχές ανάσχεσης της βίαιης διόρθωσης, για τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, στη χειρότερη εβδομάδα από την εποχή της Lehman Brothers (η χειρότερη εβδομάδα από το 2011 για τον Πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600), ενώ τόσο το NYSE, όσο και τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια έχουν εισέλθει σε φάση διόρθωσης, καταγράφοντας πτώση πολύ πάνω του 10%, από τα πρόσφατα ιστορικά, ή πολυετή τους υψηλά.

Η μία μετά την άλλη, μεγάλες Αμερικανικές Επιχειρήσεις προειδοποιούν για τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στα αποτελέσματά τους, ενώ το κλίμα επιβάρυνε σημαντικά και η έκθεση της Goldman Sachs.

Πιο συγκεκριμένα, “οι Αμερικανικές Εταιρείες δεν αναμένεται να έχουν αύξηση κερδών φέτος, καθώς εξαπλώνεται ο κορωνοϊός”, προειδοποίησε η Goldman Sachs, την ώρα που οι φόβοι για την οικονομική επίπτωση από την επιδημία ενισχύονται.

Από την άλλη, οι “sellers” στο Χ.Α. συνεχίζουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης, καθώς το πιεστικό κλείσιμο θέσεων λόγω “margin calls”, οι αλλεπάλληλες κινήσεις “stop loss”, καθώς οι τεχνικές στηρίξεις καταρρέουν η μία μετά την άλλη και επειδή δεν βγαίνουν τα απόλυτα βραχυπρόθεσμα “στοιχήματα” στους traders, οι οποίοι αλλάζουν “στρατόπεδο” χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό, διαμορφώνουν εικόνα ανατροφοδοτούμενης πτώσης που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε και πως θα εκτονωθεί, ενώ πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν πως στην πλευρά των πωλητών, έχουν προστεθεί και Εγχώρια Θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Κυρίαρχα στοιχεία που οριοθετούν τις κινήσεις των Επενδυτών είναι ο πανικός και η ανησυχία για την επόμενη ημέρα στην Οικονομία, κάτι που οδηγεί σε επιθετικές πωλήσεις χωρίς διακρίσεις στις επιλογές.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φίλιππου Πανταζή, “συναγερμός έχει σημάνει στην Κυβέρνηση, μετά τις εξελίξεις στον πόλεμο Τουρκίας και Συρίας και τις δηλώσεις Τούρκου Αξιωματούχου στο Reuters ότι η Άγκυρα δεν θα εμποδίζει πλέον τους Σύρους Πρόσφυγες οι οποίοι θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη”.

Χωρίς ιδιαίτερους “κραδασμούς” οι τριμηνιαίες αναδιαρθρώσεις των δεικτών MSCI που έλαβαν χώρα στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Υπενθυμίζεται πως δεν υπήρχαν αλλαγές για τις Ελληνικές μετοχές και στον MSCI Greece Standard, περιλαμβάνονται οι μετοχές των Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Τιτάν και Motor Oil.

Να σημειωθεί ότι στις 17.00 ο τζίρος ήταν 149,8 εκατ., από τα οποία τα 5,8 εκατ. αφορούσαν “πακέτα” και η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον τζίρο στα 183,5 εκατ., από τα οποία τα 6,7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Ξεκινώντας από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, ακόμα μία τελική εικόνα που επιβεβαιώνει την απόλυτη επικράτηση των πωλητών, έστω και αν το σύνολο των εν λόγω μετοχών, έδωσαν μία στοιχειώδη αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank (-5,65%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,236 ευρώ (-9,38%), της Εθνικής (-9,85%) μέχρι τα 1,9825 ευρώ (-10,6%), της Eurobank (-7,82%) μέχρι τα 0,554 ευρώ (-9,77%) και της Πειραιώς (-10,63%) μέχρι τα 1,888 ευρώ (-14,9%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 564,56 μονάδες (-9,56%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 572,31 (-8,32%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 575,15 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 7,86%.

Για τον εν λόγω δείκτη, η επόμενη στήριξη στην ζώνη των 500 – 490 μονάδων και το ημερήσιο “stop short” στις 846 μονάδες.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “ασκήσεις διαχείρισης ενδεχόμενης κρίσης και στην Ελληνική Οικονομία, με έμφαση σε τομείς οι οποίοι ενδέχεται να υποστούν τα πρώτα πλήγματα από την Παγκόσμια επέλαση του κορωνοϊού, έχει αρχίσει να επεξεργάζεται το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης, αντιμετωπίζοντας, όπως διαμηνύεται, με ψυχραιμία τις εξελίξεις”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στον μη Τραπεζικό 25αρη, μοναδικός διασωθείς τίτλος με θετικό πρόσημο, αυτός της Lamda Development (+1%), έστω και αν ενδοσυνεδριακά έφθασε να καταγράφει απώλειες 6,29%.

Τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, θα ήθελαν ένα κλείσιμο υψηλότερα των 7,77 ευρώ, για να σκεφθούν πιθανή επανεπιβίβαση.

Ελάχιστα τα άξια θετικής αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου η Κρέκα (+20%) συμπλήρωσε έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις για την Paperpack (+8,82%), αντίδραση μετά το χθεσινό -7,6% για την Τεχν. Ολυμπιακή (+2,60%), δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την ΑΝΕΚ (+20%), με “ανοιχτές” εντολές αγορών η Κορδέλλου (+4,46%), επιστροφή αγοραστών στην Centric (+1,67%), αντίδραση μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Λούλη (+2,26%) και μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές για την Unibios (+5,20%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, το Χρηματιστήριο Αθηνών αποφάσισε την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Entersoft.

Επόμενες στηρίξεις στις 718 και 677 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και στις 1750, 1650 και 1550 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τα ημερήσια “stop short” στις 927 και 2328 μονάδες, αντίστοιχα.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Ένας μήνας και μάλιστα ‘κουτσός’, ήταν αρκετός να πάρει πίσω 10 μήνες ανόδου. Οι 818 μονάδες είναι μεγάλη μας αντίσταση στην παρούσα στο μηναίο, με την ζώνη του 683 - 672 να είναι επόμενη στήριξη”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Η μακροπρόθεσμη τάση είναι πλέον καθοδική (<ΚΜΟ 200). Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 700 μονάδες. Αδύναμα τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ, λόγω της πτώσης των περιθωρίων Διύλισης και της προγραμματισμένης διακοπής λειτουργίας του Διυλιστηρίου Ελευσίνας διάρκειας 5 εβδομάδων για την τριετή συντήρησή του. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά €83 εκατ. και διαμορφώθηκε στα €1,5 δισ. Το Διοικητικό Συμβούλιο, πρότεινε προς τη γ.σ. τη διανομή τελικού μερίσματος ύψους €0,25 ανά μετοχή, διαμορφώνοντας το συνολικό προτεινόμενο μέρισμα για το 2019 στα €0,50 ανά μετοχή”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Ένα μαχαίρι πέφτει’. Οι βίαιες πωλήσεις στις Ξένες Αγορές συνεχίζονται. Η Εγχώρια Αγορά, βραχυπρόθεσμα, είναι σε εξαιρετικά υπερπουλημένα επίπεδα και οι αποτιμήσεις δείχνουν αρκετά φθηνές, αλλά όχι συντετριμμένες”, τονίζει η Beta Sec.

“Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος έγινε μετά από ‘sell off’ τίτλων στη Wall Street και με τα’ margin calls’ να απειλούν για ανάλογες ενέργειες και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Επιπλέον, η αργία της Καθαρής Δευτέρας πιθανόν να οδήγησε σε ακόμη περισσότερες ρευστοποιήσεις, από όσους δεν επιθυμούν να αναλάβουν τον επενδυτικό κίνδυνο μιας ακόμη πιθανής αδύναμης συνεδρίασης για τις Διεθνείς Αγορές. Το rebalancing συνέβαλε σε πρόσθετες συναλλαγές στις δημοπρασίες, με αυξημένη μεταβλητότητα”, αναφέρει στις δικές της επισημάνσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Σημάδια πανικού στις Μετοχικές Αγορές στο εσωτερικό και εξωτερικό, όπου εξανεμίστηκαν κέρδη μηνών. Οι εκτιμήσεις σχετικά με τον πιθανό πυθμένα του ΓΔ είναι αρκετά επισφαλείς, αν οι εξελίξεις δεν σηματοδοτήσουν την ανακοπή της βίαιης πτώσης. Δεν αποκλείουμε παρεμβάσεις από Κεντρικές Τράπεζες προς στήριξη των μετοχικών δεικτών, αλλά είναι αβέβαιο πως θα βοηθήσουν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και κατ' επέκταση στην οικονομική δραστηριότητα των Επιχειρήσεων, αν η επιμείνει η επιθετική μετάδοση του ιού”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Την περασμένη βδομάδα σημείωνα πως το Χρηματιστήριο ετοιμάζεται για μεγάλη κίνηση είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω”, υπενθυμίζει ο Κώστας Φέγγος.

Οι λόγοι για πτωτική κίνηση ήταν τα υψηλά επίπεδα τιμών που κινούνταν τα Ξένα Χρηματιστήρια και η γεωπολιτική ένταση στην Περιοχή μας, λόγω της στάσης της Τουρκίας, αλλά και των επιπλοκών που έχει δημιουργήσει το Μεταναστευτικό.

Στους λόγους για κίνηση προς τα πάνω έβρισκα την πορεία των επιτοκίων και τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τη δημιουργία κλίματος φιλικού στις επενδύσεις.

Με αφορμή τον κορωνοϊό, τα Ξένα Χρηματιστήρια κατέρρευσαν.

Στην Ελλάδα η πραγματικότητα υπερίσχυσε των εξαγγελιών και η κατάρρευση ήταν πολύ πιο θεαματική.

Το δραματικό για τα Ξένα Χρηματιστήρια, είναι η ένταση της πτώσης.

Φυσικά αντίστοιχα φαινόμενα είχαμε δύο φορές μέσα στο 2018 και στη συνέχεια η κατάσταση σταθεροποιήθηκε και τα Ξένα Χρηματιστήρια γρήγορα οδηγήθηκαν σε νέα υψηλά.

Για ιστορικούς λόγους αναφέρω ότι τότε οι πτώσεις έγιναν τον Φεβρουάριο και μετά τον Δεκέμβριο του 2018 και κάθε μία δεν ξεπέρασε το 12% στο μεγαλύτερο εύρος της. Σήμερα η πτώση ξεπερνά το 14% ενδοσυνεδριακά για Αμερική και Γερμανία.

Τι είναι λοιπόν αυτό που διαφοροποιεί την Ελληνική Αγορά και η πτώση έχει ξεπεράσει ενδοσυνεδριακά το 24%.

Πιστεύω πως είναι η πλήρης ανυπαρξία Εσωτερικής Αγοράς. Δεν είναι τυχαίο πως η συμμετοχή των Ξένων στην κατοχή μετοχών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ξεπερνά το 70% και το ποσοστό συνεχώς αυξάνεται.

Είναι προφανές πως απαιτούνται αλλαγές, που θα ενδυναμώσουν την Εσωτερική Αγορά.

Φυσικά η προσέλκυση Ξένων κεφαλαίων είναι επίσης σημαντική.

Τα μέτρα που χρειάζονται έχουν συζητηθεί πολλές φορές, πρέπει όμως η Κυβέρνηση και οι Θεσμοί της Χώρας να ξεχάσουν το “βρώμικο ‘99” και να καταλάβουν τη χρησιμότητα του Χρηματιστηρίου.

Στην παρούσα συγκυρία πρέπει η Ελληνική Οικονομία να απορροφήσει τις συνέπειες της πτώσης, τις πιθανές επιπτώσεις του κορωνοϊού στον Τουρισμό, αλλά και τα προβλήματα στο Μεταναστευτικό και την Τουρκία.

Δεν μπορούμε να συζητάμε για στηρίξεις και αντιστάσεις, αφού η όποια λύση θα έρθει από το εξωτερικό.

Όπως ήδη ανέφερα, οι πτώσεις τους ξένους δείκτες δεν είναι πρωτοφανείς και έχουν συμβεί ξανά στο πρόσφατο παρελθόν.

“Για το Αμερικανικό Χρηματιστήριο, επίπεδο πανικού θεωρείται μια πτώση από τα υψηλά που θα ξεπερνά το 20%. Ας ελπίσουμε αυτό να μην συμβεί και το γεγονός ότι το 2020 είναι εκλογικό έτος, να λειτουργήσει θετικά στην πορεία των τιμών”, επισημαίνει ο πρόεδρος της Prelium Investment Services.

“Το σφυροκόπημα των αποτιμήσεων συνεχίστηκε με εντονότερο ρυθμό, την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου”, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Αιτία και αφορμή η εξάπλωση του κορωνοϊού, με τα πρώτα κρούσματα να καταγράφονται πλέον και στην Ελλάδα. Η αδυναμία ποσοτικοποίησης των επιπτώσεων στην οικονομική δραστηριότητα και η έλλειψη ορατότητας αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα εξομάλυνσης της ταχύτητας διάδοσης της επιδημίας, εξηγούν το γιατί οι Αγορές έχουν επιστρέψει σε μια έντονα τοξική καθοδική πορεία.

Τα θεμελιώδη και οι επιμέρους προοπτικές των Εταιρειών δεν υπάρχουν στο πλάνο, υπάρχουν μόνο τιμές και πανικόβλητοι πωλητές. Η πτωτική εικόνα της Αγοράς είναι καθολική, η προσφορά δεν κάνει διακρίσεις σε άμεσα Εμπλεκόμενους και μη και αυτό φαίνεται και από το τζίρο των τελευταίων συνεδριάσεων, ο οποίος παραμένει σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Όμως η συγκυρία που διανύουμε έχει μια ιδιαιτερότητα, σε σχέση με τις πρόσφατες προηγούμενες καθοδικές φάσεις των Αγορών.

Οι επιπτώσεις αναφέρονται σε μια ανάσχεση της οικονομικής δραστηριότητας και όχι σε ένα δομικό πρόβλημα, δεν διανύουμε μια κατάσταση τυπικής ύφεσης που ήρθε για να μείνει και θα χρειαστεί δημοσιονομικά μέτρα, ή παρεμβάσεις των Κεντρικών Τραπεζών.

Η μετάθεση της ζήτησης κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον, θα καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί στο φετινό α’ εξάμηνο, επομένως ο χρόνος, επί του παρόντος, είναι η κρίσιμη παράμετρος που καθορίζει το βαθμό πίεσης των Αγορών.

Σε πιο τοπικό επίπεδο, το σπιράλ πωλήσεων έχει και αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική, η οποία βγαίνει είτε με ρευστοποιήσεις μοχλευμένων θέσεων, είτε στην λογική των επανατοποθετήσεων σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Για τους Επενδυτές που βλέπουν το Χρηματιστήριο σε μια λογική αποτιμήσεων και όχι τάσης, τα επίπεδα διαπραγμάτευσης έχουν νόημα τοποθετήσεων, όχι απλά για μια γρήγορη κίνηση εξομάλυνσης τιμών, αλλά σε ορίζοντα μακροπρόθεσμο με πολύ ικανοποιητική αμοιβή ρίσκου.

Σε μια τόσο κόντρα κίνηση απαιτείται ένα “άλμα πίστης”, ώστε να ξεπεραστεί ο θόρυβος που διαχέεται σε όλα τα μέσα και έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε διάθεση και ψυχολογία.

Ακόμα και αν η Αγορά διολισθήσει χαμηλότερα, τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται δεν συνιστούν πολυετή ανοδικά υψηλά, ή εξαντλούν κάθε ανοδικό περιθώριο. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι διατυπώνουμε βεβαιότητα για το τέλος της πτώσης, οι τιμές συνιστούν επίπεδα ευκαιρίας στο συντριπτικό εύρος της Αγοράς και δικαιολογούν επενδυτικό ενδιαφέρον και όπως έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν, η εκτόνωση αυτών των τάσεων ουδέποτε συμβαδίζει με την επικαιρότητα, έχει ένα πιο ιδιότροπο χρονισμό αντίδρασης.

Η έντονη και γρήγορη πτώση έχει οδηγήσει στην εμφάνιση ενός σπάνιου τεχνικού φαινομένου, που θα πρέπει να αξιολογηθεί πιο μακροπρόθεσμα. Ο ημερήσιος MACD βρίσκεται σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, μια κατάσταση που συναντάται τον Ιούλιο του 2016 μετά την ανακοίνωση του “Brexit” και την απότομη πτώση που ακολούθησε και στις 9 Φεβρουαρίου της ίδια χρονιάς όταν σημειώθηκαν τα πολυετή χαμηλά της Αγοράς (>31 χρόνια) στις 420 μονάδες.

Μια τόσο σφοδρή υποτιμητική εικόνα δεν μένει ποτέ αναπάντητη χωρίς αντίδραση και είναι πλέον θέμα λίγων συνεδριάσεων εκδήλωσης κάποιας ανοδικής διόρθωσης. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το φαινόμενο αυτό συνιστά μακροχρόνιους πυθμένες, όταν συνδυάζεται με σφοδρές υποτιμήσεις και ανοδικές αποκλίσεις από τους άλλους ταλαντωτές.

Η αντίδραση προς ώρας έχει στόχο τις 860 μονάδες, όπου εκεί η Αγορά θα αναμετρηθεί με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, τον οποίο έχει πλέον διασπάσει καθοδικά από την περασμένη Δευτέρα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε όλες τις χρονικές περιόδους πουλημένος, θέτοντας το τέλος του “Bull market” το οποίο ξεκίνησε τεχνικά, πριν ακριβώς από ένα χρόνο.

Η διαγραμματική συγκυρία προβλέπεται συναρπαστική, καθώς η επόμενη ημέρα τέτοιων εξάρσεων συνοδεύεται από μεταβλητότητα και από τις δύο πλευρές, σενάριο το οποίο θα έχει τον πρώτο λόγο για το κοντινό χρονικό διάστημα.

Με την δημόσια προσφορά μετοχών της Entersoft (3 – 5 Μαρτίου) ανοίγει η οικονομική αυλαία της ερχόμενης εβδομάδας. Η Εταιρεία πραγματοποιεί αύξηση κεφαλαίου με δημόσια προσφορά, για την μετάταξή της στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., από την Εναλλακτική Αγορά και η είναι η πρώτη δημόσια εγγραφή μετά το Καλοκαίρι του 2018.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

“Την ερχόμενη Πέμπτη, η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει στις 12.00 το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, με επιφυλακτικές διαθέσεις κινείται και η Wall Street.

Νέες πιέσεις για το Πετρέλαιο, οριακά θετικό το Ευρώ.

Επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Χρυσό και Ασήμι, προς τα $8650 υποχωρεί το Bitcoin.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένει να λάβει κάποια μέτρα αναφορικά με τον κορωνοϊό στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου τον Μάρτιο, αλλά μπορεί και πάλι να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση”. Αυτά δήλωσε σήμερα σε Δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λιθουανίας Βίτας Βασιλιάουσκας, που είναι επίσης Μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.

Κατά 1,7% ενισχύθηκαν οι τιμές καταναλωτή σε ετήσια βάση, στη Γερμανία, τον Φεβρουάριο – εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη Ευρωζώνη- σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα αυξηθούν κατά 1,6%. Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,6%, έναντι πρόβλεψης για 0,4%.

“Ο κορωνοϊός δείχνει να είναι ένα προσωρινό ‘σοκ’ για την Οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά η Ευρωζώνη είναι ανθεκτική και έχει τα μέσα για να αντιδράσει”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Πρόσθεσε ότι τα Κράτη Μέλη του Μπλοκ πρέπει να είναι προετοιμασμένα να δράσουν με έναν συντονισμένο τρόπο, αν η επίπτωση γίνει πιο μακροχρόνια.

H αντίληψη των Αμερικανών για την κατάσταση της Αμερικανικής Οικονομίας βελτιώθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σκαρφάλωσε στις 101 μονάδες αυτόν τον μήνα, έναντι 99,8 στο τέλος Ιανουαρίου. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, ανέμεναν άνοδο του δείκτη στις 100,8 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, το ΔΣ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ αποφάσισε, μεταξύ άλλων, την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ποσού έως €500.000.00 και τη διάθεση του μέσω δημόσιας προσφοράς στο Επενδυτικό Κοινό. Οι ειδικότεροι όροι ομολογιακού δανείου και της δημόσιας προσφοράς θα περιληφθούν στο πρόγραμμα κοινού ομολογιακού δανείου και στο ενημερωτικό δελτίο που θα εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα τεθούν στη διάθεση του Επενδυτικού Κοινού.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 718,51 μονάδες (-6,55%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 723,09 (-5,95%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 720,35 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 6,31%.

Ο τζίρος στα 183,5 εκατ., από τα οποία τα 6,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΧΑΕ, ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ), ενώ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και TITC.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 18 ανοδικές μετοχές, έναντι 115 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με διψήφιο ποσοστό απωλειών.

----ΧΠΑ

Με σημαντική πτώση, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν νεότερη αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (82.176 συμβόλαια).

Στα 8.996 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.734 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.372, 4.961 για τον Μάρτιο και 411 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.820) κινήθηκε μεταξύ 1.816,5 και 1.935 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (14.000 Ελ. Πετρέλαια, 55.625 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (16.471), Alpha Bank (10.325), Πειραιώς (7.424), ΔΕΗ (3.614), Ελλάκτωρα (3.727), Μυτιληναίο (2.991), MIG (8.015), ΑΔΜΗΕ (4.413), Εθνική (12.889), ΟΠΑΠ (902), ΟΤΕ (1.354), Cenergy (869), Jumbo (275), Intralot (290), Lamda Development (819), Viohalco (1.539), Τέρνα Ενεργειακή (376), Motor Oil (682), Ιντρακόμ (542), ΟΛΠ (116), ΓΕΚ (656), ΕΧΑΕ (721), Ελ. Πετρέλαια (765), Τρ. Αττικής (1.628), ΕΥΔΑΠ (268), TITC (101), ΕΕΕ (107).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 58.224, Alpha Bank 24.511, MIG 64.825, Εθνική 27.013, ΔΕΗ 12.656, Ελλάκτωρα 18.841, Μυτιληναίο 13.430, Πειραιώς 20.157.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                              Name of Issuer                 NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,60%

 

2020-02-21

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.650.859 τεμ., (από 38.665.890 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.677.872 τεμ. (21.005.452), ΔΕΗ 5.383.575 τεμ. (5.383.575), Eurobank 33.446.982 τεμ. (33.378.844), ΟΠΑΠ 1.291.607 τεμ. (1.291.607), Εθνική 9.025.220 (9.025.220), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v