Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι πωλητές πήραν το πάνω χέρι

Είδε και τα δύο πρόσημα ο Γενικός Δείκτης στην αρχή της συνεδρίασης αλλά στη συνέχεια οι πωλητές επικράτησαν κατά κράτος οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες τα blue chips. Καλύτερη σχετικά η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο.

Πτωτικό «γύρισμα» στο ΧΑ, με πωλήσεις σε τραπεζικές μετοχές και blue chips, σταδιακά μετά τις 11:30.
Πλησιάζει πάλι τις 600 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με τις πιέσεις να είναι ιδιαίτερα έντονες στα blue chips. Σχετικά καλύτερη είναι η εικόνα στις τράπεζες.

Το «γύρισμα» από χρηματιστές αποδίδεται στη χθεσινή υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των κύριων ευρωπαϊκών, στη «ρηχότητα» της αγοράς μας, στον εξαιρετικά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα των κινήσεων από την πλευρά των traders, στο αρνητικό arbitrage για τη μετοχή της «βαριάς» Coca Cola μεταξύ Αθηνών - Λονδίνου και στην εν γένει επιφυλακτικότητα για την πραγματική έκταση της επιβάρυνσης, που αναπόφευκτα θα υποστεί η οικονομία μας.

Στα κύρια χρηματιστήρια της Ευρώπης (με απώλειες χθες έναντι αντίδρασης του ΧΑ), η τάση μπορεί να είναι ανοδική αλλά όχι ικανοποιητική, μετά την ισχυρότερη διόρθωση της Δευτέρας-Τρίτης. 

Σε Παρίσι, Βερολίνο προσβλέπουν σε δράσεις που θα υποστηρίξουν νευραλγικούς τομείς όπως λ.χ. οι αερομεταφορές, ο τουρισμός, η μεταποίηση, ενώ για το δοκιμαζόμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα πολλά ακούγονται, ακόμη και μέχρι για αναβολή των stress tests. Το πιθανότερο η Ευρώπη να έχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα μέτρα και τις ενέργειες που θα ακολουθηθούν, σήμερα-κυρίως αύριο. Συνεπώς οι όποιες κινήσεις σε Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο, έχουν πολύ κοντινό ορίζοντα και υψηλότατο βαθμό επικινδυνότητας.

Στο ΧΑ, που φαίνεται να προηγείται κατά μία συνεδρίαση των ευρωπαϊκών, οι συγκριτικά υψηλότερες τιμές που διαμορφώθηκαν στα πρώτα 30'-45' αποδείχθηκαν καλή ευκαιρία για καταγραφή θετικής απόδοσης για όσους είχαν αγοράσει από τα χαμηλά της Δευτέρας, αλλά και για να μην εγκλωβιστούν όσοι ριψοκινδύνευσαν στα υψηλά της Τρίτης.

Αφορμή για το «γύρισμα» η αλλαγή τάσης για τη μετοχή της Coca Cola/HBC στο Λονδίνο. Από το αρχικό συν 1,5% μετά από μία ώρα στο μείον 2.88%, αλλαγή που λειτούργησε επιβαρυντικά για τη μετοχή της CC στο ΧΑ. Εως τα 24,3 ευρώ με απώλειες η βαρύτερη μετοχή του δείκτη (σχεδόν το 1/ 4 της συνολικής στάθμισης).

Τις πωλήσεις και το «γύρισμα» του FTSE25 ακολούθησαν, σχεδόν αντανακλαστικά, εντολές πώλησης σε πλειάδα μετοχών του δείκτη. Περιορισμένες μεν πλην όμως αρκετές -ελλείψει ουσιαστικού αγοραστικού ενδιαφέροντος- ώστε να πιέσουν χαμηλότερα την AEGEAN στα 4,6 ευρώ, τη Viohalco στα 2,11 ευρώ, την ΕΧΑΕ στα 3,26 ευρώ, τα ΕΛΠΕ στα 5,33 ευρώ, την Jumbo στα 14,51 ευρώ, τον ΟΤΕ στα 10,85 ευρώ.

Να σημειωθεί πως στη μετοχή του Οργανισμού οι εντολές πώλησης ενεργοποιήθηκαν σχεδόν αμέσως μετά από αυτές στην Coca Cola, με συνέπεια από τα 11,60 να διορθώσει προς τα 10,85 ευρώ. Δεύτερη βαρύτερη μετοχή, με στάθμιση 13,5% στη διαμόρφωση της διακύμανσης, συνέβαλε στην επιδείνωση κλίματος και τάσης. Με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν πωλήσεις σε περισσότερες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στα 20,8 εκατ. η αξία των συναλλαγών στις 12:35 και στο 1/1 από το αρχικό 2/1 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v