Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο έλεος επιθετικών πωλήσεων το Χρηματιστήριο

Στη ζώνη των 620 μονάδων, με απώλειες άνω του 9% ο Γενικός Δείκτης. Διψήφια πτώση για τράπεζες και blue chips, σε ΔΕΗ και Πειραιώς η μεγαλύτερη «βουτιά». Συνεχής η ενεργοποίηση του Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας.

Στο έλεος επιθετικών πωλήσεων το Χρηματιστήριο

Εικόνα μαζικού ξεπουλήματος στις αγορές μετοχών, μεγάλη διόρθωση στις τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, η «καρδιά» του προβλήματος έγκειται στις προειδοποιήσεις όλο και περισσότερων οίκων για ύφεση στην Ευρώπη, δραματική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Pimco, Moody's «βλέπουν» δυσοίωνη τη συνέχεια, την ώρα που ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στην Ευρώπη διορθώνει στο χαμηλό 7 ετών.

Προφανώς όλα αυτά, που θα επηρεάσουν πιεστικά το επιχειρείν, την πραγματική οικονομία, θα απαιτήσουν τον χρόνο τους για να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση.

Βραχυπρόθεσμα συνεχίζεται το «τσουνάμι» ρευστοποιήσεων στις αγορές μετοχών, με τον DAX να διορθώνει 5,72%, τον CAC 6,25%, τον ΙΒΕΧ 5,75%, τον ΜΙΒ στο 8,56%. Πιέσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων, που δεν περιορίζονται σε αυτές της ευρω-περιφέρειας, καθώς πλήττουν μέχρι χωρών όπως λ.χ. της Γαλλίας.

Στο ΧΑ, οι επιθετικές πωλήσεις συνεχίζονται, με τις εντολές σε διψήφια ποσοστά να έχουν δοθεί από τη διάρκεια της προσυνεδρίασης. Με συνεχή ενεργοποίηση Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας, όποτε διαπιστώνεται ακραία διαφορά μεταξύ πωλητή-αγοραστή. Στις ΑΜΕΜ αποδίδεται -εν μέρει- η διατήρηση των συναλλαγών/τζίρου σε επίπεδα που, σύμφωνα με χρηματιστές, δεν αποδίδουν την πραγματική προσφορά που είναι προγραμματισμένη από hedge funds, θεσμικούς διαχειριστές και ισχυρούς επενδυτικούς κύκλους.

Στο 9,28% η διόρθωση για τον Γενικό Δείκτη, που νωρίτερα έφτασε μέχρι τις 592,34 μονάδες, που αντιστοιχούν σε επίπεδα Νοεμβρίου 2018.

Στο -11,51% ο Τραπεζικός Δείκτης, υποχωρώντας κατά 22,34% σε διάστημα εβδομάδας και, πλέον, 50% από την αρχή του έτους. Σε τιμές Φεβρουαρίου 2019 για τον κλάδο, που σε διάστημα μηνός «μετρά» απώλειες σχεδόν 3 δισ. -σε όρους χρηματιστηριακής αξίας.

Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ ο μεγαλύτερος τζίρος σε διόρθωση των δύο μετοχών, κατά 7,57% και 8,38% αντίστοιχα. Στις τιμές των 10,99 και 8,805 ευρώ.

Με διψήφιο ποσοστό η Alpha Bank στο 0,9455 ευρώ, η Εθνική στο 1,55, η Πειραιώς στο 1,49 ευρώ.

Μεγαλύτερες οι απώλειες 16,39% για την Πειραιώς, που αποτιμάται στα 650 εκατ.

Ασφυκτική η πίεση των πωλητών σε τίτλους των Mytilineos (11,64%), Τέρνα Ενεργειακή (10,45%), AEGEAN (11,79%), αλλά την ισχυρότερη πίεση δέχεται η ΔΕΗ. Στα 2,212 χωρίς τάση, διορθώνοντας 16,29%.

Λίγο μετά τις 13:00, η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 50,8 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v