Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίρροπες δυνάμεις απειλούν το Χρηματιστήριο

Η κινητοποίηση κεντρικών τραπεζών και Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο προβληματισμός για τον αντίκτυπο της επιδημίας στην πραγματική οικονομία. Ανοδικό ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη.

Αντίρροπες δυνάμεις απειλούν το Χρηματιστήριο

Για συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας είναι προετοιμασμένοι και σήμερα, κυρίως οι traders και οι επενδυτές.

Ισχυρή αντίδραση χθες βράδυ στη Wall Street, αλλά από πολύ χαμηλότερα επίπεδα τιμών «έδειχναν» νωρίτερα τα futures. Στις 2.881 μονάδες το «κλείσιμο» του S&P 500 αλλά από 2,16% και τις 2.803 μονάδες, νωρίτερα, τα συμβόλαια του δείκτη. Στις 52,43 μονάδες ο VIX/CBOE, με την έλλειψη ανακοινώσεων στις ΗΠΑ για λήψη μέτρων να ξαναβάφει με κόκκινο τις αγορές. Σημαντικές απώλειες για το χρηματιστήριο του Τόκιο. Στο κόκκινο, ούτως ή άλλως και χθες, οι ευρωπαϊκές αγορές, πολύ δύσκολα θα αποφύγουν ακόμη μία δοκιμασία σήμερα.

Πλέον η προσοχή των ευρωαγορών έχει στραφεί στη Φρανκφούρτη, στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ και στα όσα θα ανακοινώσει η Κριστίν Λαγκάρντ. Αύριο διακυβεύονται πολλά, πάρα πολλά, τόσο για την ίδια την Κεντρική Τράπεζα όσο και για την επικεφαλής της. Θα πείσουν τις αγορές; Μένει να το δούμε, με τις Βρυξέλλες να κάνουν ένα πρώτο βήμα. Ευελιξία στα δημοσιονομικά και ταμείο 25 δισ. για την αντιμετώπιση του ιού. Αρκεί; Προφανώς όχι, γι' αυτό αναμένονται οι δράσεις της ΕΚΤ, καθώς η κρίση «χτυπάει» στην καρδιά του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στο κέντρο της βιομηχανικής παραγωγής και στις γραμμές παραγωγής και χρηματοδότησης/δανεισμού.

Στα καθ' ημάς, ικανοποιητική η αντίδραση, καθώς διευκόλυνε να κλείσουν ανοιχτές θέσεις, να καλυφθούν λογαριασμοί μόχλευσης. Ηταν μία καλή ανάσα αλλά μόνο μία τεχνικής μορφής διόρθωση και τίποτε περισσότερο. Κάτι που το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι ενεργούν στην αγορά αυτή την περίοδο. Πολλά τα θολά σημεία, όπως εύστοχα και αναλυτικά τα αναφέρει στο σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος, θα μας βοηθήσουν σήμερα.

Στις 628,26 ο Γενικός Δείκτης, στις 470,45 ο Τραπεζικός και στις 1.603,02 ο FTSE25. Με την αξία συναλλαγών στα 105,2 εκατ., για ακόμη μία συνεδρίαση σε συγκριτικά υψηλά επίπεδα, γεγονός που παραπέμπει σε ενεργότατη δράση επιθετικών χαρτοφυλακίων. Από τα κύρια χαρακτηριστικά, η αυξημένη μεταβλητότητα, με πολύ σημαντικό μέρος των συναλλαγών να αφορά σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις. Πρακτικά μέρος των αγορών από τα χαμηλά της Δευτέρας ρευστοποιήθηκε στα υψηλά της Τρίτης.

Για σήμερα, πρόβλημα θα είναι -κατ' αρχάς στα πρώτα 15'- η στάση όσων αγόρασαν στα χθεσινά υψηλά και πιθανότατα θα κινδυνεύσουν να εγκλωβιστούν, στην περίπτωση που το ΧΑ παρασυρθεί χαμηλότερα από τις ευρωπαϊκές αγορές.

Γι' αυτό στηρίξεις θα πρέπει να θεωρηθούν οι χθεσινές χαμηλές τιμές και συγκεκριμένα, για τον ΓΔ οι 593,68 μονάδες, για τον FTSE25 οι 1.530,27 και οι 424,51 για τον ΔΤΡ.

Παραθέτουμε διάγραμμα του δείκτη (σε μέτρηση του Δημήτρη Τσάντου), για να έχουμε καλύτερη εικόνα των περιθωρίων, κατ' αρχάς προς χαμηλότερες τιμές και βλέπουμε.

Πιο ευάλωτος παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με τη χθεσινή αντίδραση (11,95%) να δίνει αποδόσεις σε όσους είχαν ενεργήσει τη Δευτέρα, κυρίως όμως να κλείσουν θέσεις σε κάπως καλύτερες τιμές πολλοί εγκλωβισμένοι και κωδικοί μόχλευσης.

Σε φόβους για... ιό στις ρυθμίσεις των δανείων αναφέρθηκε νωρίτερα η Αναστασία Παπαϊωάννου, προσθέτοντας ακόμη έναν λόγο ανησυχίας για την κατάσταση στον κλάδο-κλειδί.

Παράλληλα εξόχως προβληματική η εικόνα των δύο βασικών τραπεζικών δεικτών, MSCI Europe Banks και Stoxx 600 Banks, με άκρως ανησυχητική την εικόνα μετοχών των Deutsche Bank, BNP Paribas, SoGen, αλλά και UniCredit, Caixa Bank, Bankia κ.α., θυμίζοντας πως «τρέχουν» ήδη τα stress tests της ΕΒΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v