Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καπνός έγιναν όλα τα κέρδη του 2019 στο ΧΑ

Η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 45 μηνών χτύπησε την εγχώρια αγορά. Στον Νοέμβριο του 2018 επέτρεψε ο ΓΔ. Μεγαλύτερες απώλειες για Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Εθνική. Μόλις έξι τίτλοι του FTSE 25 έπεσαν με μονοψήφιο ποσοστό.

Καπνός έγιναν όλα τα κέρδη του 2019 στο ΧΑ

Με ανηλεές σφυροκόπημα σε όλα τα assets, από ομόλογα μέχρι Εμπορεύματα, με τους Αναλυτές να αναφέρονται σε “Black Monday”, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, όπου κόντρα στο γενικευμένο “ξεπούλημα” δείχνουν να κινούνται μόνο το Ευρώ και ο Χρυσός. Όμως στην περίπτωση του δεύτερου, δεν μπορούν να αποκλειστούν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, προκειμένου να καλυφθούν σημαντικές απώλειες από άλλα επενδυτικά “στοιχήματα”.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, η αποτυχία του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγικών Χωρών να συμφωνήσει με τη Ρωσία για πιο βαθιές περικοπές παραγωγής Πετρελαίου, οδήγησε τη Σαουδική Αραβία στη μείωση των τιμών, τροφοδοτώντας έναν πόλεμο τιμών, καθώς η έξαρση του κορωνοϊού συνεχίζει να προκαλεί ανησυχίες για τη ζήτηση Αργού.

Από την άλλη, υποβάθμισαν την πρόβλεψή τους για τις τιμές του Πετρελαίου οι Αναλυτές της Goldman Sachs, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Σε συνδυασμό με το Παγκόσμιο σοκ από την εξάπλωση του κορωνοϊού, μειώνουν την πρόβλεψη για το Αργό στα $30/βαρέλι, με πιθανή πτώση των τιμών κοντά στα $20/βαρέλι, το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2020.

Περίπου $21 δισ. “εξαϋλώθηκαν” από τις Αγορές Κρυπτονομισμάτων. Η συνολική αξία των Ψηφιακών Νομισμάτων Παγκοσμίως ήταν $251,5 δισ. το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με το CoinMarketCap.com. Μία μέρα μετά, υποχώρησε στα $230,8 δισ.

Επιθετικές πωλήσεις και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την εντυπωσιακή αύξηση των αποδόσεων. Η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου στο 1,869% (!)

Σύμφωνα με Διεθνείς Διαχειριστές, με τους οποίους επικοινώνησε Εγχώρια ΑΧΕ, “πρόκειται για ντόμινο γενικευμένου πανικού, καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού σε ολοένα και περισσότερες Χώρες, βάζει αναπάντητα ερωτήματα για την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας, με τις Αγορές να σπεύδουν να προεξοφλήσουν τα χειρότερα, αλλά στέλνει στα τάρταρα την επενδυτική ψυχολογία και την διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις μετοχικές Αγορές”.

Και οι πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις και σενάρια είναι, πλέον, στο τραπέζι, ενώ όσο “ηχηρή” και αν μπορεί να αναμένεται η παρέμβαση από πλευράς Κεντρικών Τραπεζών, δύσκολα θα ανατραπεί η βραχυπρόθεσμα πτωτική τάση και θα εξομαλυνθούν οι ανησυχίες των Αγορών.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η στήλη τόνιζε πως “οι βραχύβιες ανοδικές αντιδράσεις μπορεί να ‘αγοράζουν χρόνο’, αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν την βραχυπρόθεσμη τάση και το πιθανότερο είναι οι νέοι εγκλωβισμοί, σε όσους εφαρμόζουν την μέθοδο του ‘buy the dip’, ιδιαίτερα αν συνεχίσει να επιδεινώνεται το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα”.

Την ίδια ώρα αρκετές Εισηγμένες, ενεργοποιούν αποφάσεις, ή προχωρούν σε αγορές ιδίων μετοχών, αλλά αυτό, προς το παρόν, δεν δείχνει να έχει αποτέλεσμα στο χρηματιστηριακό ταμπλώ, καθώς “πρώτα τελειώνουν τα λεφτά και μετά τελειώνουν τα χαρτιά”.

Όμως και οι επιθετικοί πωλητές έχουν τα δικά τους δικαιολογητικά, καθώς όταν υπάρχει τέτοια ανησυχία για την Δημόσια Υγεία, ποιος θα κάτσει να ασχοληθεί επισταμένως με τις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις στο Χ.Α.;

Από την άλλη, όλο και περισσότεροι Αναλυτές δεν μπορούν να αποκλείσουν κάποιας μορφής “shut down” τόσο εντός, όσο και εκτός των τειχών.

Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα “τοξικό” περιβάλλον, διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Και σήμερα στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται με θετικό πρόσημο, ενώ περισσότερες από 80 μετοχές κατέγραφαν διψήφιο ποσοστό πτώσης, εικόνα που ελάχιστα διαφοροποιήθηκε προς το τέλος.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 45 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 24/6/2016 (-13,42%).

Για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, η σημερινή πτώση είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 45 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 24/6/2016 (-29,68%), που ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά το δημοψήφισμα για το “Brexit”.

Από την άλλη, το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη παραπέμπει σε χαμηλά 16 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 20/11/2018 (593,05 μονάδες).

Το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη σηματοδοτεί χαμηλά 13 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 14/2/2019 (416,49 μονάδες).

Η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 5,6 δισ. ευρώ, ενώ από την αρχή του χρόνου, η κεφαλαιοποίηση υποχωρεί κατά 18,3 δισ. ευρώ.

Αν συνυπολογιστεί ότι όλο το 2019 η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 16,4 δισ. ευρώ, το σημερινό κλείσιμο σηματοδοτεί την απώλεια του συνόλου των κερδών του παρελθόντος έτους και μάλιστα εντόκως (!)

Με Α.Μ.Ε.Μ. (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) ξεκίνησαν τις συναλλαγές οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, οι οποίες κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ το “κουδούνι” της λήξης τις βρήκε σχετικά ψηλότερα από το χαμηλό ημέρας.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank (-15,58%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,8635 ευρώ (-19,45%), της Εθνικής (-20,34%) μέχρι τα 1,345 (-24,54%), της Eurobank (-15,15%) μέχρι τα 0,41 ευρώ (-21,08%) και της Πειραιώς (-18,86%) μέχρι τα 1,254 ευρώ (-29,63%).

Μόνιμα σε “κόκκινο φόντο” κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 404,99 μονάδες (-19,97%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 421,05 (-16,79%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 420,25 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 16,95%.

Για τον εν λόγω δείκτη, το τελευταίο “οχυρό” εντοπίζεται στην ζώνη 400 – 373, ενώ το ημερήσιο “stop short” έχει κατέβει στις 658 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η BlackRock αύξησε την καθαρή αρνητική της θέση στην Alpha Bank από 1,01%, σε 1,10%.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου δεν υπάρχει διασωθείς τίτλος, αξίζει υποσημείωσης ότι ενεργοποιήθηκαν συνεχόμενα Α.Μ.Ε.Μ. τόσο στην έναρξη της συνεδρίασης, όσο και μετά τις 16.30, όταν ξεκίνησαν στο “βαθύ κόκκινο” οι συναλλαγές στην Wall Street και ανακοινώθηκαν 11 νέα κρούσματα στην Χώρα.

Η λήξη των συναλλαγών, βρήκε μόνο τους ΕΕΕ (-8,91%), Jumbo (-3%), Fourli (-3,67%), ΟΛΠ (-8,72%), ΟΤΕ (-5,38%) και Σαράντη (-7,95%) να αποφεύγουν το διψήφιο ποσοστό απωλειών.

Τίποτα το άξιο αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου μόνο οι Lavipharm (+1,60%) και Mevaco (+5%) κατόρθωσαν να “επιπλεύσουν”, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, ενώ 84 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 10% (!)

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, έπαυσε η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών του δικαιώματος (ΑΒΕΔ) της Audiovisual, συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 11/3/2020.

Δεν έχει σταματημό η επιδείνωση της τεχνικής εικόνα για τους βασικούς δείκτες, με την εικόνα να επιδεινώνεται δραματικά αν σημειωθεί κλείσιμο χαμηλότερα των 591 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και χαμηλότερα των 1500 μονάδων, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τα ημερήσια “stop short” για τον Γενικό Δείκτη στις 776 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 1965 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Λόγω της μεγάλης πτώση των τιμών του Πετρελαίου, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στον ΟΠΕΚ, οι Παγκόσμιες Αγορές υποχωρούν σημαντικά. Περιμένουμε η Εγχώρια Αγορά να παραμείνει υπό μεγάλη πίεση”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Eurobank Eq.

“Το Πετρέλαιο ‘γκρεμίζεται’, ενώ υπό ασφυκτική πίεση βρίσκονται οι Διεθνείς Αγορές. ‘Δεν έχουμε άλλες ερωτήσεις, κύριε πρόεδρε”, τονίζει με έμφαση η Beta Sec.

“Πολύ δύσκολη η σημερινή ημέρα, καθώς η τιμή του Πετρελαίου βρέθηκε να υποχωρεί έως 30%, ενώ αρνητική είναι η εικόνα στα Διεθνή Χρηματιστήρια. Η μακροπρόθεσμη τάση είναι ξεκάθαρα καθοδική. Πρώτο σημείο στήριξης οι 600 - 590 μονάδες. Μοναδικός καταλύτης αυτή την εβδομάδα είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη. Η Eurobank θα ανακοινώσει επίσης τα αποτελέσματα 4ου τριμήνου και το επιχειρηματικό σχέδιο 2020-2022 την Πέμπτη”, αναφέρει η Merit Sec.

“Με δεδομένη την προσώρας μη λήψη ακραίων μέτρων περιορισμού των δραστηριοτήτων στη Χώρα μας, λόγω του κορωνοϊού, η υποτιμητική υπερβολή που έχει συντελεστεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο το τελευταίο 15ημερο είναι εμφανής. Σήμερα το απόγευμα η Διοίκηση της Ελλάκτωρ έχει προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη, ενώ την Τρίτη εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι μετοχές της Entersoft και την Πέμπτη η Eurobank ανακοινώνει τα ετήσια αποτελέσματά της”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι μισές πλέον Χώρες του Κόσμου παρουσιάζουν κρούσματα, με τις Κυβερνήσεις να αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων. Παράλληλα, οι Αγορές κυριαρχούνται από ακραία μεταβλητότητα, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα γύρω από τις πραγματικές αποτιμήσεις των Εισηγμένων. Δυσδιάκριτος παραμένει ο πιθανός πυθμένας του ΓΔ”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Τα ‘margin calls’ οδηγούν την τάση και ακόμα δεν έχουμε ένα θετικό σήμα σε ωριαίο”, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η εν εξελίξει πτώση είναι από τις πιο γρήγορες στην ιστορία της Αγοράς. Δύο εβδομάδες ήταν αρκετές να πάρουν πίσω 48 εβδομάδες ανοδικής κίνησης.

Μπορεί να μην έχουμε εικόνα για την ζημιά που μπορεί να κάνει στην Οικονομία ο ιός και παράλληλα τα γεωπολιτικά να προβληματίζουν, παρόλα αυτά η Αγορά υπερβάλει σε μεγάλο βαθμό.

Τουρισμός και Μεταφορές σίγουρα έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα και μένει να δούμε αν αρχίζουν να επηρεάζονται και υπόλοιποι κλάδοι. Σίγουρα θα υπάρξουν παρεμβάσεις εκ μέρους της Ευρώπης για τόνωση των Επιχειρήσεων. Πιο σημαντικό παρόλα αυτά, είναι να αρχίζει να υποχωρεί η εξάπλωση του ιού.

Μεσοπρόθεσμα σίγουρα η Αγορά μας έχει προβληματίσει και θα χρειαστεί χρόνος για να δούμε με πιο ήρεμη ματιά την συνέχεια.

Το Χ.Α., στην παρούσα φάση, προεξοφλεί τα χειρότερα, όπως συνηθίζει να το κάνει, έχοντας χάσει ήδη τα κέρδη σχεδόν μίας ολόκληρης χρονιάς μέσα σε δύο εβδομάδες. “Από και αυτό και μόνο καταλαβαίνουμε το μέγεθος της στρέβλωσης, που σύντομά θα μειωθεί”, εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ιδιαίτερα αρνητική η εικόνα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα των συναλλαγών στο NYSE.

Πλησιάζουν το 20% οι απώλειες για το Πετρέλαιο, ανοδικά κινείται το Ευρώ.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Χρυσό και Ασήμι, προς τα $7700 γκρεμίζεται το Bitcoin.

Οι εξαγωγές της Κίνας σημείωσαν απότομη πτώση τους δύο πρώτους μήνες του έτους, λόγω του κορωνοϊού. Όπως μετέδωσε το AFP, οι Κινεζικές εξαγωγές υποχώρησαν 17,2%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2019, κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Οι εισαγωγές κινήθηκαν 4% χαμηλότερα. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν ότι οι εξαγωγές θα διολισθήσουν κατά 16,2% και οι εισαγωγές κατά 16,1%.

Οι Ευρωπαϊκές Αεροπορικές Εταιρείες προειδοποίησαν ότι τα χειρότερα έπονται, σε ότι αφορά την οικονομική ζημιά στον κλάδο από τη γρήγορη εξάπλωση του ιού Covid-19. Ζήτησαν επίσης τη χαλάρωση των κανονισμών των Αεροδρομίων, βάσει των οποίων οι Αεροπορικές Εταιρείες μπορεί να χάσουν κερδοφόρες χρονοθυρίδες προσγείωσης και απογείωσης, εάν ακυρώσουν πτήσεις για παρατεταμένο διάστημα.

“Μόλις που θα αναπτυχθεί η Γαλλική Οικονομία αυτό το τρίμηνο, καθώς δέχεται χτύπημα από την έξαρση του κορωνοϊού και στις Βιομηχανίες της και στον κλάδο των Υπηρεσιών”, σύμφωνα με την Τράπεζα της Γαλλίας.

Η Γαλλική Οικονομία, με βάση τη μηνιαία μέτρηση της Τράπεζας της Γαλλίας, αναμένεται να γλιτώσει την ύφεση, με ανάπτυξη μόλις 0,1% αυτό το τρίμηνο. Έναν μήνα πριν, η Κεντρική Τράπεζα ανέμενε ανάπτυξη 0,3%.

Στο πιο χαμηλό σημείο από τον Απρίλιο του 2013 υποχώρησε η διάθεση των Επενδυτών στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού ενισχύει την προοπτική παρατεταμένης περιόδου οικονομικής αδυναμίας.

Ο δείκτης Sentix διολισθαίνει στο -17,1 τον Μάρτιο, από 5,2% τον Φεβρουάριο. Οικονομολόγοι του Reuters ανέμεναν μικρότερη πτώση, στο -11,1.

Δεκάδες δισεκατομμύρια Δολάρια ρίχνει η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) στις Αγορές σήμερα, σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στην έλλειψη ρευστότητας από το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα. Όπως μετέδωσε ο Guardian, η Fed έχει αυξήσει τα overnight repos από $100 δισ., σε $150δισ.

Μία πράξη repos επιτρέπει σε μία Τράπεζα να έχει πρόσβαση σε Δολάρια, με αντάλλαγμα εξασφαλίσεις υψηλής ποιότητας, όπως Αμερικανικά Κρατικά ομόλογα και ενυπόθηκα χρεόγραφα.

Σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων του για την ανάπτυξη της Παγκόσμιας Οικονομίας φέτος, προχώρησε ο Οίκος Moody's, επισημαίνοντας ότι ο κορωνοϊός θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη σε πολλές Χώρες στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Στο βασικό σενάριό του, μίας σημαντικής παγκόσμιας αποδιάρθρωσης, ο Οίκος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% για το σύνολο των Οικονομιών της “G-20” το 2020, έναντι 2,4% που προέβλεπε πριν από τρεις εβδομάδες (16 Φεβρουαρίου), ενώ για την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 0,7% και 1,5%, έναντι 1,2% και 1,7%, αντίστοιχα.

“Την πιθανότητα τεχνικής ύφεσης κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς αντιμετωπίζουν Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού επιβραδύνει τη ζήτηση και την προσφορά και οδηγεί τους Επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια. Τα χειρότερα για την Οικονομία θα έρθουν τους επόμενους μήνες. Αναμένεται τουλάχιστον άλλες 50 μονάδες βάσης μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, με πιθανότητα επιστροφής στο μηδέν και νέες αγορές assets” σύμφωνα με την Pimco.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας σε “Caa2”, από “Caa1” υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Intralot η Moody's, διατηρώντας, μάλιστα, αρνητικό outlook.

Η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση της Moody's ότι η συνεχιζόμενη επιδείνωση στην κερδοφορία της Εταιρείας το 2019 αυξάνει τις πιθανότητες “ανταλλαγής υπό πίεση” και ζημιών, για τους Επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί στα ομόλογα της Ιntralot.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 592,34 μονάδες (-13,49%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 594,49 (-13,10%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 593,07 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 13,3%.

Ο τζίρος στα 138,7 εκατ., από τα οποία τα 5,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ), ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 63% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν υπάρχει τίτλος που να ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Σαράντης και στο χαμηλό οι Viohalco, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 6 ανοδικές μετοχές, έναντι 128 πτωτικών, ενώ 104 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες του 7%.

----ΧΠΑ

Έντονα πτωτικά, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στο συμβόλαιο του δείκτη και να παρουσιάζουν ευδιάκριτη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (77.584 συμβόλαια).

Στα 7.067 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.044 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.959, 1.922 για τον Μάρτιο και 37 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.548) κινήθηκε μεταξύ 1.500 και 1.607 μονάδων.

Είχε πλουραλισμό ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 MIG, 7.000 Alpha Bank, 15.700 ΟΤΕ, 104.000 Μυτιληναίος, 20.000 Viohalco, 5.000 ΕΧΑΕ, 10.500 ΟΠΑΠ, 420.395 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (14.836), Alpha Bank (12.058), Πειραιώς (12.039), ΔΕΗ (2.401), Ελλάκτωρα (1.674), Μυτιληναίο (2.946), MIG (8.346), ΑΔΜΗΕ (946), Εθνική (14.099), ΟΠΑΠ (336), ΟΤΕ (911), Cenergy (914), Lamda Development (255), Viohalco (542), ΓΕΚ (1.687), ΕΧΑΕ (342), Τρ. Αττικής (658), Jumbo (107), Ελ. Πετρέλαια (267), Τέρνα Ενεργειακή (1.275), Intralot (267), Ιντρακόμ (217), Motor Oil (227).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 36.978, Alpha Bank 22.411, MIG 54.211, Εθνική 18.180, Ελλάκτωρα 11.559, Μυτιληναίο 10.532, Πειραιώς 14.432.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

     Position Holder                                     Name of Issuer              NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,60%

 

2020-02-21

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.914.332 τεμ., (από 38.828.859 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 18.502.436 τεμ. (20.562.843), ΔΕΗ 6.098.566 τεμ. (6.098.566), Eurobank 40.709.421 τεμ. (35.787.949), ΟΠΑΠ 1.291.891 τεμ. (1.291.607), Εθνική 9.070.214 (9.039.278), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v