Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «θολά σημεία» της αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Επανήλθε στις 628 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με τον τραπεζικό να καταγράφει κέρδη σχεδόν 12%. Τι σηματοδοτεί το κλείσιμο σε απόσταση από τα υψηλά ημέρας και οι μικρότερες συναλλαγές έναντι των ημερών του sell off.

Τα «θολά σημεία» της αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Η μερική ανάκαμψη των τιμών του Πετρελαίου και η αναπήδηση των Ευρωπαϊκών Αγορών, έδωσε αφορμή αντίδρασης και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, σε μια προσπάθεια καλυτέρευσης των αποτιμήσεων, αγνώστου, όμως, διαρκείας.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τόσο οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, όσο και το Χ.Α. σημείωσαν ευδιάκριτη υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ενώ την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο DAX έχει γυρίσει και σε οριακές απώλειες (!)

Από εκεί και πέρα, η κινητοποίηση των Επενδυτών, που έφθασε μέχρι το Χ.Α., “πάτησε” και στις χθεσινές δηλώσεις Τραμπ, σύμφωνα με τις οποίες σήμερα “θα παρουσιαστούν λεπτομερώς μέτρα μεγάλου εύρους, για την ελάφρυνση της Οικονομίας των ΗΠΑ, η οποία είναι αντιμέτωπη με τον αντίκτυπο της επιδημίας του νέου κορωνοϊού”.

Είναι βέβαιο ότι η Αμερικανική Κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά για την επανεκλογή της στην πορεία του NYSE, άρα θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αμβλύνει τις ανησυχίες των Αγορών και αυτό έδειξαν και τα χθεσινά αντανακλαστικά, ύστερα από το χθεσινοβραδινό “ξεπούλημα”, όπου ο Dow Jones έχασε 2013,76 μονάδες, σε μια από τις χειρότερες συνεδριάσεις στην ιστορία του.

Σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, οι Αγορές προεξοφλούν μια νέα Παγκόσμια κρίση, η οποία ξεκίνησε ως υγειονομική και εξελίσσεται σε οικονομική, καλούμενες να αντιμετωπίσουν ένα εκρηκτικό μίγμα αρνητικών ειδήσεων, με περίπου $3 τρισ. να χάνονται μόνον χθες, σε μία μέρα που οι Αναλυτές ονόμασαν “Panic Monday”.

Ανεξάρτητα εκτιμήσεων, το σίγουρο είναι πως οι Αγορές καλούνται να έλθουν αντιμέτωπες με την εκτενέστερη, από πλευράς αριθμού Χωρών, καραντίνα της Ανθρώπινης ιστορίας, που θα πλήξει πολλούς κλάδους της Παγκόσμιας Οικονομίας, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα “λήξει ο συναγερμός”.

Ακόμα χειρότερα τα πράγματα για το Χ.Α., καθώς δεν είναι λίγοι οι Παράγοντες της Αγοράς που φοβούνται ένα πισωγύρισμα στην Οικονομία, με “άγνωστο Χ” και την συνεχόμενη ένταση με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τους ίδιους και παρά την σημερινή αντίδραση, δεν μπορεί να αποκλειστεί η επιστροφή εικόνων ανατροφοδοτούμενης πτώσης στο Χ.Α., ενώ πολλά μεγάλα χαρτοφυλάκια δεν μπορούν να προχωρήσουν σε κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου, καθώς υποχωρούν όλα τα assets, πλην των Αμερικανικών ομολόγων.

Συμπερασματικά, μετά την χθεσινή μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων 45 μηνών και το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σε χαμηλά 16 μηνών, αλλά και του σφυροκοπήματος των αποτιμήσεων που είχε προηγηθεί, απόλυτα αναμενόμενη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή αντίδραση, με το Χ.Α. να ακολουθεί την αντίδραση των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, με διαθέσεις υπεραπόδοσης.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, η πιο επιφυλακτική εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου σημαντικός αριθμός τίτλων αντέδρασε με ελάχιστες συναλλαγές, ενώ ο σημερινός τζίρος ήταν σαφώς χαμηλότερος από το “ξεπούλημα” των προηγούμενων ημερών (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων) και αυτό ίσως είναι αρνητική ένδειξη, που παραπέμπει σε απλή “ανακωχή” πωλήσεων.

Οι περισσότεροι Επαγγελματίες του χώρου παραμένουν επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι τα μέτωπα που προβλημάτισαν την Εγχώρια Αγορά και έφεραν την συντριβή των αποτιμήσεων, κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, παραμένουν ανοιχτά και δεν μπορεί να αποκλειστεί επιστροφή των ρευστοποιήσεων, αν σε αυτό συνηγορήσει το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Από την άλλη και όσον αφορά τα deals που περιμένει η Εγχώρια Αγορά, μάλλον θα χρειαστεί αυξημένη υπομονή, καθώς δεν υπάρχει Επιχειρηματίας που θα επιχειρούσε να βγάλει μία είδηση, η οποία είχε αυξημένες πιθανότητες να “καεί”, μέσα σε ένα τόσο τοξικό περιβάλλον (!)

Επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 1,619%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, όμως το τελικό κλείσιμο τις βρήκε σημαντικά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank (+13,81%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,119 ευρώ (+23,65%), της Εθνικής (+11,20%) μέχρι τα 1,6375 ευρώ (+15,32%), της Eurobank (+13,42%) μέχρι τα 0,537 ευρώ (+21,82%) και της Πειραιώς (+3,73%) μέχρι τα 1,659 ευρώ (+14,73%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 500,12 μονάδες (+19,01%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 469,18 (+11,64%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 470,45 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 11,95%.

Για τον εν λόγω δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, μία πρώτη θετική ένδειξη θα είναι το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 483 – 500, προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις κίνησης προς τις 551 μονάδες. Το αισιόδοξο σενάριο δείχνει να εξαντλείται στην περιοχή των 575 – 580 μονάδων. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, ύστατη στήριξη πριν το γενικευμένο “sell off”, οι 378 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “σε θρίλερ εξελίσσεται και ο δεύτερος διαγωνισμός πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα, καθώς στο εξαρχής περιορισμένο ενδιαφέρον (απουσία στρατηγικών αγοραστών) προστέθηκε η αποστροφή ανάληψης ρίσκου, που πυροδότησε στα ενδιαφερόμενα Επενδυτικά Κεφάλαια η επέλαση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, που έχουν διασταυρωθεί από κύκλους της Εθνικής, η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του, τουλάχιστον, 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής… κρέμεται από μια κλωστή. Και αυτό διότι κατατέθηκε μία μόνο δεσμευτική προσφορά από τη CVC Capital Partners, που κρίνεται, όμως, χαμηλή σε σχέση με τις συντηρητικές προσδοκίες της Τράπεζας”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, η γενική κινητοποίηση των αγοραστών είχε σαν αποτέλεσμα μόνο οι τίτλοι των ΕΕΕ (-2,53%) και ΟΤΕ (+1,33%) να αλλάξουν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήλθαν σε επαφή με το “κόκκινο”, ενώ με διψήφιο ποσοστό ανόδου ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Viohalco (+10,05%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+15%), ΔΕΗ (+10%), ΕΧΑΕ (+13,33%), Lamda Development (+15,58%), Motor Oil (+11,02%) και Σαράντης (+15,43%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Εισαγωγών & Λειτουργίας Αγορών της 18/2/2020, κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, και κατόπιν της άρσης της αναστολής διαπραγμάτευσης, οι μετοχές της εταιρείας Entersoft (-5,71%) μεταφέρθηκαν στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής θα είναι ελεύθερο. Αρχική Τιμή: €7,0000.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Σήμερα, οι Ελληνικές μετοχές έλαβαν κατεύθυνση από τις Διεθνείς Αγορές, οι οποίες ανέκαμψαν περιμένοντας πιθανά μέτρα τόνωσης στις ΗΠΑ, όπως μειώσεις φόρου μισθοδοσίας, για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο της επιδημίας του κορωνοϊού”, επισημαίνει η Eurobank Eq.

“Μία τεχνική αντίδραση ήταν δικαιολογημένη σήμερα με κάθε τρόπο, καθώς το Χ.Α. βρέθηκε σε υπερπουλημένα επίπεδα”, τονίζει η Beta Sec.

“Οι σωρευτικές απώλειες του ΓΔ ανήλθαν σε 37,7% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Η μακροπρόθεσμη τάση είναι ξεκάθαρα καθοδική. Πρώτο σημείο στήριξης οι 560 - 550 μονάδες. Μοναδικός καταλύτης αυτή την εβδομάδα είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη. Η Eurobank θα ανακοινώσει επίσης τα αποτελέσματα 4ου τριμήνου και το επιχειρηματικό σχέδιο 2020 - 2022 την Πέμπτη”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Merit Sec.

“Με την χθεσινή συνεδρίαση εξανεμίστηκαν κέρδη 3τιας στον ΓΔ, ο οποίος έχασε και την περιοχή των 600 μονάδων. Ωστόσο, παρόλο που οι προβλέψεις για ένα τοπικό πυθμένα παραμένουν επισφαλείς, οι αποτιμήσεις προσφέρουν πλέον ένα περιθώριο ασφαλείας, για ένα χειρότερο σενάριο για την Οικονομία. Βέβαια όχι για το χείριστο. Η ορατότητα παραμένει χαμηλή, αλλά στα τρέχοντα επίπεδα εξετάζουμε ξεκάθαρα ενίσχυση των θέσεών μας, ειδικότερα σε περισσότερους αμυντικούς τίτλους εξ αντικειμένου. Η μεταβλητότητα θα είναι σταθερά αυξημένη”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Μέχρι τη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνέχιζε να καταγράφει αρνητικές επιδόσεις οδηγώντας τον ΓΔ στο -35,3% από την αρχή του έτους και τον Τραπεζικό δείκτη αισθητά πάνω από το -50%, καταγράφοντας έτσι τις μεγαλύτερες απώλειες από όλες τις Αγορές του Κόσμου”, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Με τις εξελίξεις να προκαλούν τους Αναλυτές να τις ερμηνεύσουν και ταυτόχρονα να αποφανθούν αν είναι και δικαιολογημένες.

Έτσι λοιπόν, η εξάπλωση του κορωνοϊού διεθνώς, εδραιώνει την πεποίθηση ότι η επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας πού έχει ήδη περιλάβει το 1ο τρίμηνο, αναμένεται να περιλάβει και το 2ο τρίμηνο. Απομένει να ανακοινωθούν οι στατιστικές επιδόσεις, ώστε να δούμε αν είναι και αρνητικές, καθώς ο χαρακτηρισμός της ύφεσης απαιτεί δύο συνεχόμενα αρνητικά τρίμηνα. Στην Ελλάδα αναμένεται να πληγεί ο Τουρισμός, οι εξαγωγικοί τομείς αλλά και όσοι κλάδοι συνδέονται με την εγχώρια κατανάλωση, με την εξαίρεση των βασικών ειδών. Επιπλέον, οι αναιμικές επιδόσεις για το ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο (μόλις +1,9%, με τις ακαθάριστες επενδύσεις να είναι μόλις το 11% του ΑΕΠ) καταδεικνύουν ότι η Ελληνική Οικονομία δεν έχει πετύχει μέχρι το τέλος του 2019 να επιταχύνει την ανάπτυξή της, εξέλιξη ανησυχητική για το πολλαπλά δυσκολότερο 2020.

Επιπλέον, οι απροσδόκητες εξελίξεις περί την τιμή του Πετρελαίου, σε συνέχεια των μονομερών πρωτοβουλιών της Σαουδικής Αραβίας, συνέβαλαν στην αναταραχή των Αγορών με δεδομένο το υψηλό ειδικό βάρος των Πετρελαϊκών Εταιρειών που πλήττονται.

Θα ευεργετήσει ωστόσο Οικονομίες όπως η Ελληνική, που διαθέτει το 25% της αξίας των εισαγωγών της για τα Πετρελαιοειδή.

Ενόψει των παραπάνω εξελίξεων και λαμβάνοντας υπόψη τους φόβους για νέες γενιές μη εξυπηρετούμενων δανείων για τα χαρτοφυλάκια των Τραπεζών, στο βαθμό που δεν υπάρξουν άμεσες κινήσεις παροχής προς τις πληττόμενες Επιχειρήσεις, το συνεχιζόμενο κρεσέντο πωλήσεων μεγάλων χαρτοφυλακίων εξωτερικού είναι εξηγήσιμο. Ιδιαίτερα ενόψει της αβεβαιότητας σε σχέση με το χρόνο που θα απαιτηθεί για την επιβράδυνση των παρενεργειών του κορωνοϊού, που πιθανολογείται ότι θα ανασταλούν με τη θερμοκρασιακή αναστροφή του Καλοκαιριού.

Ωστόσο, οι παθογένειες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (ακραία μεταβλητότητα στις τιμές λόγω ρηχότητας, υψηλός βαθμός συμμετοχής κεφαλαίων με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, με τα “margin call” να οδηγούν συχνά - πυκνά σε βίαιες ρευστοποιήσεις), είναι αυτές που παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών για το σύνολο των Δεικτοβαρών τίτλων.

Με το ενδεχόμενο να συντρέχουν συνθήκες υποτιμητικής υπερβολής, καθώς σύντομα θα επισημανθούν μετοχές με αποτιμήσεις που προσεγγίζουν τα εταιρικά τους διαθέσιμα, μετοχές με ιδιαίτερα υψηλές μερισματικές αποδόσεις κοκ, ενώ η Ελλάκτωρ οργάνωσε conference call για να καθησυχάσει την Επενδυτική Κοινότητα, σε συνέχεια ακραίας διακύμανσης της τιμής της μετοχής! “Έτσι, παρά το αχαρτογράφητο των συνθηκών του διεθνούς περιβάλλοντος, που κρατάει σε ομηρία τόσο την Ελληνική Οικονομία, όσο και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, είναι πιθανό να διαμορφώνονται σοβαρές επενδυτικές ευκαιρίες στα παρόντα επίπεδα τιμών, για όσους διαθέτουν την υπομονή να διακρατήσουν μεσομακροπρόσθεσμα επιλεγμένους μετοχικούς τίτλους από το Χ.Α.”, εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Γύρισαν στο “κόκκινο” Ευρώπη και Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, κατοχυρώνονται κέρδη στο Ευρώ.

Υποχωρούν χαμηλότερα Χρυσός και Ασήμι, προς τα $7840 κινείται το Bitcoin.

“Η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας σχεδιάζει να δαπανήσει 430,8 δισ. γεν ($4,1 δισ.) μέσω ενός δευτέρου πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Παράλληλα, η Κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει δημοσιονομικά μέτρα συνολικά 1,6 τρισ. γεν, για να στηρίξει την εταιρική χρηματοδότηση στο πλαίσιο του πακέτου αυτού”, σύμφωνα με δυο Κυβερνητικές πηγές με άμεση γνώση του θέματος, που μίλησαν στο Reuters.

“Η κρίση του κορωνοϊού θα προκαλέσει ύφεση στη Γερμανία”, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo της Γερμανίας, μιλώντας στον Ραδιοτηλεοπτικό Σταθμό SWR. Όπως δήλωσε ο Οικονομολόγος Clemens Fuest, βλέπει τον Κόσμο να βρίσκεται στο χείλος μιας οικονομικής κρίσης και υπάρχουν παραλληλισμοί με το 2008, όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση.

“Μέτρα ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ θα εγκρίνει η Ιταλική Κυβέρνηση, προκειμένου να αντισταθμίσει την επίπτωση της επιδημίας του κορωνοϊού”, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο Υπουργός Βιομηχανίας. Μιλώντας στο Radio Capital, ο Stefano Patuanelli είπε πως “τα μέτρα πιθανότατα θα προκαλέσουν αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού προς το 3% του ΑΕΠ φέτος”.

Κατά 0,1% αυξήθηκε το ΑΕΠ στις 19 Χώρες του Ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, όπως επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Κατά 0,3% αυξήθηκε η απασχόληση στην Ευρωζώνη το τέταρτο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με την Eurostat, η οποία επιβεβαίωσε την προκαταρκτική εκτίμησή της.

Συρρίκνωση της Γερμανικής Οικονομίας φέτος, για πρώτη φορά από την Παγκόσμια οικονομική κρίση το 2009, αναμένει Επικεφαλής Οικονομολόγος της Deutsche Bank, υπογραμμίζοντας την επίπτωση της επιδημίας του κορωνοϊού. O Stefan Schneider δήλωσε στο Reuters ότι αναμένει πως το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 0,2% το 2020, μετά την ανάπτυξη 0,6% της περσινής χρονιάς.

“Η Κομισιόν έχει προτείνει την προσωρινή άρση του κανονισμού που προβλέπει ότι αν οι αεροπορικές εταιρείες δεν εκτελούν το 80% των προγραμματισμένων πτήσεων χάνουν δικαιώματα σε χρονοθυρίδες, με στόχο να στηρίξει τις αεροπορικές εταιρείες που έχουν πληγεί από την επιδημία του κορωνοϊού”, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Η Παγκόσμια Αεροπορική Βιομηχανία έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας της φέτος, περίπου $70 δισ.”, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

“Η επιδημία του κορωνοϊού θα έχει αρνητική επίπτωση στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες, καθώς θα επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα, ιδιαίτερα κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους”, σύμφωνα με έκθεση της Moody’s.

“Χτύπημα 30 δισ. ευρώ στα κέρδη των Ευρωπαϊκών Τραπεζών από τον κορωνοϊό, τα επόμενα τρία χρόνια. Οι Τράπεζες αντιμετωπίζουν επίσης την προοπτική να δουν τα περιθώριά τους να συμπιέζονται, από περικοπές στα ήδη χαμηλά επιτόκια, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του ιού” εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

“Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα πρέπει να είναι Ηγέτης, όχι ένας πολύ αργός Ακόλουθος, όπως και έχει υπάρξει. Η αξιολύπητη, αργοκίνητη Fed, υπό την Ηγεσία του Jay Powell, που αύξησε τα επιτόκια πολύ γρήγορα και τα μείωσε πολύ αργά, πρέπει να μειώσει τα επιτόκια στα επίπεδα των Ανταγωνιστών Κρατών μας. Έχουν σήμερα πλεονέκτημα δύο μονάδων, με ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια για το Νόμισμα. Επίσης, δώστε κίνητρα”, σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., νέα τιμή - στόχο στα 20,8, από 19,6 ευρώ για τη μετοχή της Jumbo δίνει η Euroxx Sec. σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τη σύσταση “overweight”. Η Χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι μετά τη διόρθωση ο τίτλος είναι πιο ελκυστικός, ενώ αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 1% - 5% ως το 2022, προσθέτοντας ότι έχει ιστορικό υπεραπόδοσης έναντι του guidance που δίνει. Εκτιμά ότι η Εταιρεία θα διανείμει μέρισμα 0,67 ευρώ για τη φετινή χρήση και 0,71 ευρώ το 2021.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Fourlis στα 8,11, από 7,57 ευρώ δίνει η Beta Sec. σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "overweight". Η Χρηματιστηριακή προβλέπει ότι για το 2019, η Εταιρεία θα εμφανίσει άνοδο των πωλήσεων κατά 4,3% στα 467,8 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη να διαμορφώνονται στα 17 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 19,2% σε ετήσια βάση. Η Εισηγμένη ανακοινώνει αποτελέσματα στις 17 Μαρτίου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 645,06 μονάδες (+8,77%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 628,25 (+5,93%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 628,25 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 5,93%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 105,3 εκατ., από τα οποία τα 3,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΒΙΟ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ), ενώ ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Motor Oil.

Τεχνικά και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, ακόμα και αν τελειώσει σύντομα ο εφιάλτης του κορωνοϊού, το αισιόδοξο σενάριο για τον Γενικό Δείκτη στην ζώνη 738 – 800, από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων. Αν οι “buyers” κάνουν την υπέρβαση, ο Δείκτης μπορεί να κινηθεί προς την ζώνη 895 – 900.

Σε περίπτωση επιστροφής των πιέσεων, θα είναι θέμα χρόνου να δοκιμαστεί η ζώνη 520 – 500, με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 576 -560 και 550 – 534 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το πλέον αισιόδοξο, βραχυπρόθεσμο, σενάριο, εξαντλείται στην περιοχή των 1870 μονάδων. Θεωρητικά ισχυροποιημένη η στήριξη στις 1400 – 1350 μονάδες.

Επιστροφή αγοραστών στα Παράγωγα

Αλλαγή σκηνικού με επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται στο συμβόλαιο του δείκτη και να παρουσιάζουν ευδιάκριτη υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (51.506 συμβόλαια).

Στα 6.978 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.067 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.132, 2.916 για τον Μάρτιο και 216 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.581) κινήθηκε μεταξύ 1.560 και 1.645 μονάδων.

Είχε πλουραλισμό ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.132 ΓΕΚ, 42.600 Alpha Bank, 15.000 ΟΤΕ, 42.305 Μυτιληναίος, 5.900 Viohalco, 7.773 Jumbo, 11.000 ΟΠΑΠ, 58.100 Πειραιώς, 11.100 Εθνική, 12.368 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.427), Alpha Bank (11.462), Πειραιώς (5.702), ΔΕΗ (2.495), Ελλάκτωρα (1.960), Μυτιληναίο (1.018), MIG (2.813), ΑΔΜΗΕ (806), Εθνική (10.373), ΟΠΑΠ (404), ΟΤΕ (162), Cenergy (1.081), Lamda Development (462), Viohalco (366), ΓΕΚ (2.178), ΕΧΑΕ (187), ΕΥΔΑΠ (144), Τέρνα Ενεργειακή (374), Intralot (296), Ιντρακόμ (338).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 29.372, Alpha Bank 16.286, MIG 47.430, Εθνική 14.864, Ελλάκτωρα 10.402, Πειραιώς 11.124.

Ας σημειωθούν τα 170 δικαιώματα πώλησης για την ΔΕΗ, λήξεως Απριλίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,00 ευρώ και τα 200 δικαιώματα πώλησης για την Πειραιώς, τα 70 λήξεως Μαρτίου με τιμή εξάσκησης τα 1,90 ευρώ και τα άλλα 130 λήξεως Απριλίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,40 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,60%

 

2020-02-21

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

 

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v