Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Μετρημένη» η αντίδραση μετά την κατάρρευση

Υψηλότερα κινούνται οι βασικοί δείκτες της εγχώριας αγοράς, ευθυγραμμισμένοι με τις προσπάθειες των διεθνών αγορών να κινηθούν υψηλότερα μετά το sell off. Οι τραπεζικές μετοχές ηγούνται της κίνησης.

ΧΑ: «Μετρημένη» η αντίδραση μετά την κατάρρευση

Προσπάθεια ανασύνταξης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη χθεσινή, χειρότερη μέρα στην ιστορία τους.
Επιχείρηση αντίδρασης στη Φρανκφούρτη, μετά το χθεσινό πρωτοφανές ξεπούλημα, το βιαιότερο για το γερμανικό χρηματιστήριο από την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Τελευταία συνεδρίαση μίας εβδομάδας που, πέραν πάσης αμφιβολίας, ούτε γρήγορα θα ξεχαστεί ούτε χωρίς ζημιές στο κεντρικό σύστημα θα περάσει. Μένει να φανεί στη συνέχεια πόσο θα επηρεαστούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το επιχειρείν, μέχρι την πραγματική οικονομία, τη μεσαία/μικρή επιχειρηματικότητα, την ίδια την κοινωνία.

Αναμενόμενη, αν όχι επιβεβλημένη, μία αντίδραση μετά τα όσα προηγήθηκαν τις προηγούμενες συνεδριάσεις, μένει να φανεί ωστόσο και από Δευτέρα, πώς θα συνεχίσουν να αποτιμούν την κατάσταση οι αγορές.

Ενδεικτικά για τον DAX, οι εβδομαδιαίες απώλειες είναι 19,99% (με τον δείκτη στις 9.245 μονάδες) ενώ συνολικά σε 30,17% από την αρχή του έτους.

Για τη βραχυπρόθεσμη τάση αρκετά θα κριθούν από τη συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη και από το κατά πόσον η ανοδική διόρθωση θα είναι πειστική. Τουλάχιστον για να μπορούν να πάρουν λίγες «ανάσες» και τα ευρωπαϊκά, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. 

Στο ΧΑ είναι προφανές πως μία αντίδραση λειτουργεί περισσότερο για να μειωθούν ζημιές ή δευτερευόντως να εγγραφούν λίγα βραχυπρόθεσμα κέρδη παρά για τοποθετήσεις βραχυ-μεσοπρόθεσμου ορίζοντα. Τουλάχιστον για όσο η χρονική διάρκεια και η ένταση/έκταση της κρίσης στη χώρα μας παραμένουν άγνωστες παράμετροι.

Στα 5,5 εκατ. η αξία των συναλλαγών (στα πρώτα 15'), στα 10,5 (στις 11:00) σε σταθερό ικανοποιητικό ρυθμό, δίνοντας, κυρίως, ευκαιρίες διαφυγής.

Στις 545 μονάδες ο ΓΔ, με τοπικό υψηλό, αρχικά, στις 555, μετρώντας απώλειες 20,50% σε διάστημα εβδομάδας. Στις 380 μονάδες ο ΔΤΡ με απώλειες 24,60% στην εβδομάδα και με 56% (!) από την αρχή του έτους. Στις 1.352 ο FTSE25, έχοντας υποστεί και αυτός μεγάλες απώλειες, 22,26% στην εβδομάδα. Καθότι ευρύτερο το ξεπούλημα, τραπεζικές μετοχές και blue chips βρέθηκαν στο στόχαστρο επιθετικών πωλήσεων, στις 3 από τις 4 προηγούμενες συνεδριάσεις.

Οπως φάνηκε από την ενδιάμεση ανοδική διόρθωση, ανάλογες κινήσεις διευκολύνουν περισσότερο αυτούς που θέλουν να βγουν παρά όσους ενεργούν ενδοσυνεδριακά/βραχυπρόθεσμα, καθώς κάθε τοπικό υψηλό είναι τελικά χαμηλότερο του προηγούμενου.

Στα 10,13 με υψηλή, στην αρχή, τα 10,26 για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 7,61 με πωλητές και απώλειες για τον ΟΠΑΠ, στο 1,196 με 4,41% η Εθνική, στο 0,405 η Eurobank, στα 5,385 η Mytilineos και στο 1,225 η Πειραιώς, στο 1,905 η ΔΕΗ, στο 0,883 η Alpha Bank, στα 11,95 η ΜΟΗ και στα 12,55 η Jumbo. Οι δύο τελευταίες χαμηλότερα κατά 2,05% και 1,18% αντίστοιχα.

Προφανές πως μετά από μία τόσο ακραία διόρθωση, μία αντίδραση μεγέθους 1,5%-2% δεν μπορεί να θεωρηθεί πειστική, εκτός εάν έρθουν τα κάτω-πάνω μέσα στο Σ.Κ και από Δευτέρα ξεκινήσει μία ισχυρή και πιο πειστική αντίδραση από τη Wall Street.

Στα 13,8 εκατ. η αξία των συναλλαγών, με τον ρυθμό εκτέλεσης εντολών να επιβραδύνεται μετά τις 11:10. Ενδειξη της εύλογης επιφυλακτικότητας και των πωλητών και των αγοραστών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v