Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια ανάκαμψης στις αγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στις ΗΠΑ, ελπίζοντας πως θα ανακοινωθεί νέο πακέτο οικονομικών μέτρων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Ο S&P 500 έχασε 8,28 τρισ. δολάρια σε 18 μέρες.

Προσπάθεια ανάκαμψης στις αγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Προσπάθεια αντίδρασης στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους δείκτες να εμφανίζουν μεικτά πρόσημα, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν πως οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν νέα μέτρα για στήριξη της οικονομίας, μετά τη νέα «βουτιά» χθες της Wall Street, την προειδοποίηση Τραμπ για ύφεση, αλλά και το "whatever it takes" της Ευρώπης για άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας του κορωνοϊού. 

Η Αυστραλία κάνει ράλι -μετά το χθεσινό -9,5%-, σε θετικό έδαφος κινείται το Χονγκ Κονγκ (+0,1), ενώ παραμένουν αρνητικά τα πρόσημα σε Κίνα (-0,8%) και Νότια Κορέα (-2,6%). Την ίδια ώρα, τα futures της Wall Street καταγράφουν άνοδο μεγαλύτερη του 3,5%.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με στοιχεία που μεταδίδει το Reuters, χθες εξαερώθηκαν περίπου 2,69 τρισ. δολάρια από τον S&P 500, με τον δείκτη αναφοράς να έχει χάσει τις τελευταίες δεκαοκτώ ημέρες 8,28 τρισ. δολάρια. 

Όπως μετέδωσαν τα αμερικανικά ΜΜΕ, ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ πίεσαν τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να εγκρίνουν νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και να περάσουν πακέτο οικονομικών μέτρων, εν μέσω ανησυχιών πως ο κορωνοϊός θα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ύφεση.

Οι επενδυτές ανησυχούν πως η εξάπλωση του ιού, που έχει ήδη «βάλει λουκέτο» σε μεγάλα τμήματα των οικονομιών των ΗΠΑ και της Ευρώπης, θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση. Τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η Fed δεν φάνηκε να τους πείθουν, ωστόσο οι πληροφορίες για τις πιέσεις που ασκεί τώρα ο Λευκός Οίκος έδωσαν τροφή για εικασίες πως οι ΗΠΑ βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στη λήψη των μέτρων τόνωσης εκείνων που θέλουν να δουν οι επενδυτές, ανέφεραν traders από το Τόκιο στους Financial Times. Υπάρχει, εξάλλου, ανησυχία πως μπορεί να έχουν τελειώσει όλα τα «πυρομαχικά» των κεντρικών τραπεζών και πως ίσως είναι απαραίτητη η λήψη πιο δρακόντειων μέτρων για τον περιορισμό της κίνησης ατόμων, προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία.

Πληροφορίες που αναφέρουν πως αργότερα σήμερα είναι πιθανόν οι υπουργοί Οικονομικών των G7 να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη πυροδότησαν νέες εικασίες περί συντονισμένης δημοσιονομικής αντίδρασης.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην ανακοίνωση αργότερα σήμερα των στοιχείων για το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία, αλλά και των λιανικών πωλήσεων και της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ.

Πτωτικά κινείται η τιμή του χρυσού, καθώς ορισμένοι επενδυτές συνεχίζουν να ρευστοποιούν ό,τι έχουν, προκειμένου να μπορέσουν να διατηρήσουν τα χρήματά τους σε ρευστό.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v