Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεδρίαση μινιόν με ξεπούλημα… μαμούθ

Μόλις στις 14:45 έγινε εφικτή η έναρξη των συναλλαγών αλλά η μικρότερη χρονική διάρκεια και ο ελάχιστος τζίρος (36 εκατ. ευρώ) δεν απέτρεψε την βίαιη προσγείωση του ΓΔ στις 513 μονάδες. Στο 13,94% η πτώση στον τραπεζικό κλάδο.

ΧΑ: Συνεδρίαση μινιόν με ξεπούλημα… μαμούθ

Δύσκολη για τις Διεθνείς Αγορές, αποδείχθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, παρά τις συνεχιζόμενες παρεμβάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, με το επιφυλακτικό κλίμα να επεκτείνεται και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, διακόπτοντας το ανοδικό διάλειμμα των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, με απώλειες ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση της Δευτέρας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Κόντρα στην αρνητική τάση κινήθηκε ο Nikkei, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές με κέρδη 2,02%.

Ο Hang Seng υποχώρησε 4,86%, ενώ στην Ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες 3,11%.

Μεγάλη πτώση στη Νότια Κορέα, με τον Kospi να υποχωρεί 5,34% και εντυπωσιακή υποχώρηση στην Ινδία με τον δείκτη Sensex να κάνει "βουτιά" 13,31% (!)

Στην Αυστραλία ο ASX 200 υποχώρησε 5,62% στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012, ενώ η Κυβέρνηση στη Νέα Ζηλανδία (-6,35%) ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε “lockdown” εντός των επόμενων δύο ημερών.

Στη Σιγκαπούρη ο Straits Times Index έχασε 7,35%.

Ευνόητο είναι ότι οι πιέσεις μεταφέρθηκαν και στην Ευρώπη, καθώς τα futures στο NYSE, έδειχναν ξεκίνημα των συναλλαγών στο “βαθύ κόκκινο”.

Κάπου εκεί, ανέλαβε νεότερες πρωτοβουλίες η Fed που δεσμεύτηκε για απεριόριστες αγορές Αμερικανικών ομολόγων και άλλων ενυπόθηκων τίτλων, καθώς και για επιπλέον εργαλεία χρηματοδότησης προς τις Επιχειρήσεις.

Η αντίδραση των Ευρωπαϊκών Αγορών ήταν άμεση, αλλά εξαιρετικά βραχύβια.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γερμανικός DAX από το χαμηλό ημέρας των 8480,28 μονάδων, σε λιγότερο από μισή ώρα εκτοξεύτηκε στις 9071,14 μονάδες, όμως πολύ γρήγορα οι εν δυνάμει πωλητές ανέκτησαν τον έλεγχο της τάσης, επιβεβαιώνοντας όλους όσους υποστηρίζουν ότι οι Αγορές … κάτι άλλο περιμένουν να ακούσουν για να επιστρέψουν σε ανοδική φορά.

Η απόδειξη ότι ο ιός τίθεται υπό έλεγχο είναι απαραίτητη, πριν οι ενεργοί Επενδυτές μπορέσουν να επικεντρωθούν, εκ νέου, στα οικονομικά δεδομένα, όπως αυτά θα διαμορφώνονται. Μέχρι τότε, “οι αρκούδες θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν ελεύθερες στις Αγορές”, έστω και με μικρά ανοδικά διαλείμματα και κάθε αρνητική είδηση – εκτίμηση θα έχει πολλαπλάσιο αντίκτυπο σε κλίμα και ψυχολογία.

Σύμφωνα με Διεθνείς Διαχειριστές, “η μεταβλητότητα έχει κατακτήσει τις Αγορές μετοχών, από τότε που ο ιός ξεκίνησε να καταστρέφει την Παγκόσμια Οικονομία, με τις μετοχές στο NYSE να καταγράφουν διακυμάνσεις, που είχαν να εμφανιστούν από τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Οι Επενδυτές έχουν εναποθέσει μέρος των ελπίδων τους για μια, σχετικά, γρήγορη ανάκαμψη, στην ικανότητα του Κογκρέσου να ρίξει μια πλημμύρα μετρητών στο Σύστημα, για να βοηθήσει τους Αμερικανούς Πολίτες και τις Επιχειρήσεις, να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις”.

Σύμφωνα με τους ίδιους, “τα νούμερα που αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη και θα αφορούν τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, δεν αποκλείεται να αποτελέσουν ένα μεγάλο αρνητικό ρεκόρ”.

Ουδέτερα τα σημερινά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 2,461%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η χρηματιστηριακή εβδομάδα ξεκίνησε με τεχνικά προβλήματα.

Γύρω στις 12.20 άρχισαν να μπαίνουν κάποιες λίγες εντολές προσυνεδρίασης, όμως στις 12.22 το σύστημα κατέρρευσε εκ νέου.

Ανακοινώσεις και μέσω του Z–Trade, ότι η συνεδρίαση θα ξεκινούσε στις 14.30 για το Χ.Π.Α. και στις 14.45 για την spot Αγορά δεν επιβεβαιώθηκαν και τελικά οι συναλλαγές ξεκίνησαν για την Υποκείμενη στις 14.50, με τον μηχανισμό του Α.Μ.Ε.Μ. να ενεργοποιείται για όλες τις μετοχές του FTSE25, πλην των Jumbo (-12,35%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-8,57%), ΟΛΠ (-8,45%) και Σαράντη (-7,03%). Οι δύο τελευταίοι τίτλοι άργησαν χαρακτηριστικά να πραγματοποιήσουν συναλλαγές.

Εννοείται ότι αρνητικό διεθνές κλίμα και εγχώρια τεχνικά προβλήματα, επιβάρυναν έτι περαιτέρω την εύθραυστη ψυχολογία των ενεργών Παικτών στο Χ.Α., ενώ η σημερινή συνεδρίαση παρατάθηκε κατά μία ώρα, λόγω της πολύωρης καθυστέρησης.

Σύμφωνα με Αναλυτές, “το όποιο ενδιαφέρον θα παραμείνει επικεντρωμένο στα αποτελέσματα χρήσης 2019 που ανακοινώνονται από τις Εταιρείες και πολύ περισσότερο στις εκτιμήσεις των Διοικήσεων για την τρέχουσα χρήση και τις πιθανές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό”.

Ξεκινώντας και σήμερα την περιήγηση από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank (-16,07%), Εθνική (-14,69%) και Eurobank (-13,79%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο τίτλος της Πειραιώς (-7,40%).

Η μετοχή της Πειραιώς, ήταν η πρώτη από το σύνολο των τίτλων του FTSE25, που γύρισε σε θετικό πρόσημο, ακολουθούμενη από την Αεροπορία Αιγαίου (+3,90%) και τον ΟΤΕ (-3,23%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τίτλος της ΠΕΙΡ ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας. Μέχρι τα 1,50 ευρώ, η μετοχή ενδείκνυται μόνο για ριψοκίνδυνους traders, ενώ στα 1,298 ευρώ έχει κατέβει το ημερήσιο “stop short”.

Εννοείται ότι όλοι οι παραπάνω τίτλοι, πλην ΑΡΑΙΓ, επέστρεψαν σε αρνητικό πρόσημο, μόλις σημειώθηκε νεότερη επιδείνωση στο διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 266,18 μονάδες (-14,74%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 267,73 (-14,25%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 268,69 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 13,94% και σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Ο εν λόγω δείκτης έχει την πρώτη αντίσταση στην ζώνη 363 – 372, ενώ το ημερήσιο “stop short” παραμένει στις 500 μονάδες. Χάθηκε η στήριξη στις 273 μονάδες και αν χαθεί και η αμέσως επόμενη στις 250, θα “κοκκινίσουν τα κάγκελα”.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στην πορεία των ρυθμισμένων δανείων, τα οποία στο τέλος του 2019 ανερχόταν σε 24,6 δισ. ευρώ, αποτελώντας το 36,2% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), εστιάζεται το ενδιαφέρον Τραπεζών και Αγοράς, καθώς από την πορεία τους, κατά τους επόμενους μήνες, θα κριθεί το πλάνο μείωσης των NPEs από τους ισολογισμούς των Τραπεζών”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “με δύο ταχύτητες θα κινηθούν τα μέτρα στήριξης των Δανειοληπτών (Εργαζομένων σε Επιχειρήσεις που έκλεισαν, Εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας θα ανασταλεί από την εν λειτουργία Εταιρεία για ένα μήνα, Αυτοαπασχολούμενους, Ελεύθερους Επαγγελματίες, Ατομικές Εταιρείες), τα οποία ετοιμάζουν οι Τράπεζες με αιχμή τα δάνεια των Φυσικών Προσώπων”.

Ιδιαίτερα αρνητική η εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετικό πρόσημο διασώθηκε, μόνο η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+3,9%).

Με διψήφιο ποσοστό απωλειών, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Jumbo (-12,35%), Viohalco (-14,47%), Fourlis (-12,15%), Ελλάκτωρ (-12,84%) και ΔΕΗ (-13,02%).

Να σημειωθεί ότι μέσω των τελικών δημοπρασιών, τόσο οι βασικοί δείκτες, όσο και δέκα τίτλοι του FTSE25, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές στα χαμηλά ημέρας (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου), ενώ η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 2,8 δισ.

Από την αρχή του χρόνου, οι απώλειες φθάνουν στα 24,8 δισ.

Υπό πίεση η μετοχή της ΔΕΗ (-13,02%), που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,91 ευρώ (-13,96%), για να ανακάμψει οριακά στην συνέχεια.

Αιτία και η ανακοίνωση της Επιχείρησης, σύμφωνα με την οποία από τις 26 Μαρτίου 2020 και για το επόμενο τρίμηνο, η ΔEΗ προσφέρει:

Δωρεάν πάγιο για όλους τους Πελάτες χαμηλής τάσης.

Έκπτωση 8% στους ευάλωτους Πελάτες κατηγορίας Β’ & Γ’ (Ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, Άτομα σε μηχανική υποστήριξη, που δεν εντάσσονται στο ΚΟΤ). Οι ευάλωτοι Πελάτες - Δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου συνεχίζουν να τιμολογούνται με τα ειδικά προνομιακά τιμολόγια και μεγάλες εκπτώσεις.

€5 έκπτωση για όλους τους Πελάτες e-bill, παλαιούς και νέους.

Έκπτωση 8% για Νοικοκυριά και Επιχειρήσεις χαμηλής τάσης, με κατανάλωση πάνω από 2.000 KWh.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long” με “stop” στα 1,453 ευρώ, ενώ χάθηκε η πρώτη στήριξη στα 2,00 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, οι μοναδικοί τίτλοι που κατόρθωσαν να συνδυάσουν αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, ήταν της Ιντρακόμ (+0,13% και πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις), Λύκος (+2,20% και τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις) και Foodlink (+2,41%, δύο ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τρεις).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της Ικτίνος ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το ποσό €0,02 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,019 ανά μετοχή).

Επίσης από σήμερα ξεκίνησε ο υπολογισμός των δεικτών “FTSE/X.A. Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης”, “ATHEX Select Plus” και “ATHEX Select”, με τιμή εκκίνησης 2.000 μονάδες.

Τεχνικά, η επόμενη στήριξη για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζεται στις 500 και 473 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (που έχασε και τις 1250 μονάδες), στις 1200 και 1135 μονάδες. Τα ημερήσια “stop short” κατέβηκαν στις 566 και 1376 μονάδες, αντίστοιχα.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 500 μονάδες και δεύτερο οι 450. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενέκρινε την διάσπαση της Τράπεζας Eurobank Ergasias Ανώνυμης Εταιρείας δι' απόσχισης κλάδου, με σύσταση νέας Εταιρείας - Πιστωτικού Ιδρύματος με την επωνυμία Τράπεζα Eurobank Α.Ε. Τα αποτελέσματα της Μοτοδυναμικής ενισχύθηκαν από την επέκταση στην Αγορά ενοικίασης αυτοκίνητων, μέσω της εξαγοράς του 80,5% της ‘Λάϊον Ρένταλ Α.Ε.’ Μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων. Στα θετικά στοιχεία, ο κύκλος εργασιών (+€34 εκατ.) και τα EBITDA (+€9 εκατ.) σημείωσαν μεγάλη αύξηση και η Εταιρεία γύρισε σε κερδοφορία. Στα αρνητικά στοιχεία, η παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών που ήταν αρνητική, λόγω των αρνητικών λειτουργικών ταμειακών ροών, με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός να αυξηθεί κατά €11 εκατ.”, σημειώνει η Merit Sec.

“Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να είναι ‘αδύναμος κρίκος’. Αρκετοί τίτλοι, ειδικά όσοι δεν σχετίζονται ιδιαίτερα με την κρίση, αντέδρασαν σημαντικά από τα πρόσφατα χαμηλά, με κάποιους να δίνουν και ημερήσιο αγοραστικό σήμα” επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η πτωτική τάση είναι ακόμα κραταιά και είναι νωρίς για να εξαγάγουμε συμπεράσματα. Το να ακολουθήσουμε τα σήματα μας στο excel είναι ότι καλύτερο, αν θέλουμε να κερδίσουμε την Αγορά. Το volatility θα συνεχίσει να είναι μεγάλο, μιας και ακόμα έχουμε πρόθυμους πωλητές, ειδικά όταν υπάρχουν γρήγορα κέρδη.

Οι Κεντρικές Τράπεζες προσπαθούν να κάνουν την διαφορά και το πιο σημαντικό γεγονός είναι ότι η Ελλάδα μπήκε για πρώτη φορά στο “QE” βάζοντας “ζώνη ασφαλείας” και στην Οικονομία.

Το αν τα 750 δισ. είναι αρκετά για να ανακόψουν την ύφεση στην Ευρώπη θα φανεί στο μέλλον, παρόλα αυτά όλα δείχνουν ότι θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην καταρρεύσει το σύστημα.

Καλώς, ή κακώς τα νέα σε σχέση με τον ιό οδηγούν στην παρούσα τις Αγορές και όσες προσπάθειες και αν έχουν γίνει έχουν πέσει στο κενό.

“Το επόμενο διάστημα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή χωρίς βιαστικές αγορές, σε αντίθεση με τις πωλήσεις στις υπερβολές. Χωρίς στρατηγική ένα χαρτοφυλάκιο είναι αδύνατον να κερδίσει, ενώ ακόμα και ένα ωριαίο γράφημα μπορεί να προσφέρει σημαντικά κέρδη”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επιστρέφοντας στις Διεθνείς Αγορές, αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν μαζευτεί, σχετικά, οι απώλειες από τα χαμηλά ημέρας.

Πιέζεται το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ.

Απειλεί τα $1560 ο Χρυσός, κέρδη για το Ασήμι, πάνω από τα $6300 το Bitcoin.

“Τα μέτρα που υιοθέτησε η ΕΚΤ, σε αντίδραση στην έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον κορωνοϊό είναι επαρκή και αποτελεσματικά, αλλά η Τράπεζα είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα εάν χρειαστεί”, δήλωσε ο Ινιάτσο Βίσκο, μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “La Stampa”.

Έκκληση απευθύνουν κορυφαίοι Γερμανοί Οικονομολόγοι για την έκδοση Ευρωπαϊκού ομολόγου “κρίσης”, ύψους ενός τρισ. ευρώ, με άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, υπό τον τίτλο: “Η Ευρώπη πρέπει τώρα να μείνει οικονομικά ενωμένη”.

Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, υποστήριξε ότι “οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι είναι κοντά σε συμφωνία, για την έγκριση του πακέτου τόνωσης της Οικονομίας από το Κογκρέσο”.

“Η Παγκόσμια Οικονομία θα κάνει χρόνια να ανακάμψει από την πανδημία του κορωνοϊού”, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανχελ Γκουρία.

Μιλώντας στο BBC, ο κ. Γκουρία είπε ότι “το οικονομικό σοκ από τον κορωνοϊό είναι ήδη μεγαλύτερο, από αυτό της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008”.

“Οι Χρηματαγορές πρέπει να μείνουν ανοικτές, διότι αυτό είναι ζωτικής σημασίας ώστε να λειτουργήσει σωστά η Οικονομία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού”, δήλωσε ο Steven Maijoor, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA).

“Η ανεργία στις ΗΠΑ θα μπορούσε να εκτιναχθεί από το 3%, στο 30% τους επόμενους μήνες, καθώς ο Πλανήτης προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού. Εάν φτάσει στο ποσοστό αυτό, η ανεργία θα είναι υψηλότερη απ' ό,τι ήταν στη μεγάλη ύφεση και τρεις φορές υψηλότερη απ' ό,τι στην ύφεση του 2007 - 2009”, προειδοποίησε ο διοικητής της Fed του Saint Louis, James Bullard, μιλώντας στο Bloomberg.

Ο κ. Bullard είπε επίσης πως αναμένει μια πρωτοφανή πτώση του ΑΕΠ κατά 50% το β' τρίμηνο.

Οι Οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένουν ότι η Παγκόσμια Οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση φέτος λόγω του κορωνοϊού, η οποία μπορεί να είναι βαθύτερη από αυτήν που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, το 2008.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ιδιαίτερα απαισιόδοξη είναι η Morgan Stanley για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρωζώνη φέτος, αφού προβλέπει πάνω από 5% ύφεση για φέτος. Ειδικά για την Ελλάδα, η εκτίμησή της για τη φετινή ύφεση είναι της τάξεως του 5,3%. Για τον πληθωρισμό, προβλέπει να μειώνεται εκ νέου στο 0% και το δημοσιονομικό έλλειμμα να κινείται στο -1,3%.

Η Αμερικανική Τράπεζα εκτιμά ότι αυτό το σοκ στην Οικονομία δεν θα έχει άλλη αρνητική επίδραση και το 2021 η ανάπτυξη θα είναι 6,3%, επίδοση που θα υπερκαλύψει τη φετινή πτώση. Το 2021 ο πληθωρισμός θα επανέλθει σε θετικό 0,3%. Το Δημόσιο χρέος από το 189,3% του ΑΕΠ, θα μειωθεί και πάλι στο 174,3% το 2021.

Αξιολόγηση “CCC+” θέτει η Fitch στο μακροπρόθεσμο αξιόχρεο (IDR) της “νέας Eurobank”, ενώ αξιολογεί με “C” το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελληνικής Τράπεζας, μετά την έγκριση της διάσπασης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 515,33 μονάδες (-7,17%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 516,25 (-7%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα χαμηλά και πιο συγκεκριμένα στις 513,07 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 7,58%.

Ο τζίρος στα 35,8 εκατ., από τα οποία τα 1,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΦΡΛΚ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Viohalco, Jumbo, TITC, Fourlis, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και Σαράντης.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 16 ανοδικές μετοχές, έναντι 89 πτωτικών, ενώ 21 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 10%.

----ΧΠΑ

Έντονα πτωτικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ το τεχνικό πρόβλημα μείωσε σημαντικότατα τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.132 συμβόλαια).

Στα 2.828 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 2.837 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 489, 489 για τον Απρίλιο, 0 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.230) κινήθηκε μεταξύ 1.226 και 1.315 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (33.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.433), Alpha Bank (3.356), Πειραιώς (667), ΔΕΗ (476), Ελλάκτωρα (364), Μυτιληναίο (140), MIG (500), ΑΔΜΗΕ (257), Εθνική (3.193), Viohalco (190), ΓΕΚ (126).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 26.549, MIG 36.995, Alpha Bank 18.631, Εθνική 18.023.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                               Name of Issuer                    NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.476.686 τεμ., (από 39.476.686 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 21.663.552 τεμ. (20.991.552), ΔΕΗ 6.285.282 τεμ. (6.285.282), Eurobank 60.328.021 τεμ. (62.228.021), ΟΠΑΠ 1.293.494 τεμ. (1.293.494), Εθνική 10.014.479 (10.014.479), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v