Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ισχυρή αντίδραση με... γενική επιστράτευση

Στις 552 μονάδες ο ΓΔ με κέρδη 7,68%. Διψήφια κέρδη για Πειραιώς, ΔΕΗ, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, Lamda και Jumbo. Ποια είναι τα κρίσιμα στοιχεία της συνεδρίασης και ποιο μήνυμα στέλνει ο καθαρός όγκος συναλλαγών.

ΧΑ: Ισχυρή αντίδραση με... γενική επιστράτευση

Απόλυτα αναμενόμενη, η σημερινή ανοδική αντίδραση και λόγω του υπερπουλημένου των μετοχών, καθώς το Ελληνικό Χρηματιστήριο ακολούθησε τον ανοδικό βηματισμό των Διεθνών Αγορών, που ξεκίνησε από την Ασία και δείχνει να επεκτείνεται στην Ευρώπη (DAX +8,72% την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) και στο NYSE, με τον Dow Jones να απειλεί τις 20000 μονάδες.

Η διαφορά της σημερινής “αναπήδησης” είναι ότι οι αγοραστές έδειξαν να ελέγχουν τα πράγματα μέχρι τέλους και έτσι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. δεν εμφάνισαν ενδείξεις κόπωσης και ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές κοντά στα υψηλά ημέρας.

Από την άλλη, δεν μπορεί να επισημανθεί ότι για τέτοια ποσοστιαία μεταβολή του Δείκτη, η καθαρή αξία συναλλαγών έμεινε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Επιλεκτική επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 2,419%.

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των Επαγγελματιών του χώρου, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι η καλοδεχούμενη, σημερινή, “αναπήδηση”, ήταν αποτέλεσμα αντίδρασης των Διεθνών Αγορών, με μία μέρα καθυστέρηση, στην χθεσινή ανακοίνωση της Fed που δεσμεύτηκε για απεριόριστες αγορές Αμερικανικών ομολόγων και άλλων ενυπόθηκων τίτλων, καθώς και για επιπλέον εργαλεία χρηματοδότησης προς τις Επιχειρήσεις, με την ανοδική αντίδραση να ξεκινά σήμερα από την Ασία (απόλυτα ενδεικτικό το σημερινό +7,13% του Nikkei), καθώς οι Ασιατικές Αγορές, χθες, δεν γνώριζαν τις τελευταίες ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Όμως αξίζει υπενθύμισης ότι Ευρώπη και Wall Street γνώριζαν και χθες τις ανακοινώσεις της Federal και ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους στο “βαθύ κόκκινο”, καθώς το πακέτο τόνωσης ύψους $2 τρισ. που προωθεί η Κυβέρνηση Trump για τη στήριξη της Αμερικανικής Οικονομίας δεν πέρασε από τη Γερουσία ούτε τη Δευτέρα, αφού καταψηφίστηκε από τους Δημοκρατικούς (το νομοσχέδιο είχε απορριφθεί και την Κυριακή).

Σύμφωνα με Αναλυτές, θετικό ρόλο στην ψυχολογία των ενεργών Επενδυτών, έπαιξαν τόσο οι δηλώσεις Trump, όσο και η ανοδική αντίδραση του Πετρελαίου, αν και συνεχίστηκαν χωρίς σταματημό τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά και οι ιδιαίτερα αρνητικές εκτιμήσεις από Επενδυτικές Τράπεζες και Ξένους Οίκους.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, παρά την αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ ανέφερε ότι, “στις επόμενες δύο εβδομάδες θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε ολική, ή όχι καραντίνα”. Κατά τον Trump “η καραντίνα κάνει ζημία στην οικονομία και δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό βοηθάει τον περιορισμό του κορωνοιού”.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης, που υποστηρίζει ότι το “υπερπουλημένο” των αποτιμήσεων έφερε τη σημερινή αντίδραση, καθαρά τεχνικού χαρακτήρα και η οποία θα αποδειχθεί ένα ακόμα “σκαλοπάτι”, πριν οι Αγορές κινηθούν προς ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι κινήσεις πανικού των Κεντρικών Τραπεζών να πλημυρίσουν με φρεσκοτυπωμένο χρήμα τις Αγορές, δεν καθησυχάζει, αλλά μάλλον εντείνει τις ανησυχίες της Διεθνούς Επενδυτικής Κοινότητας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η “επόμενη μέρα” θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την Παγκόσμια Οικονομία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, πλην του Σαράντη (+0,29%), κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, η λήξη των συναλλαγών βρήκε όλους τους Δεικτοβαρείς τίτλους με θετική, ημερήσια, μεταβολή, ενώ ακόμα και ο “ευάλωτος” Τραπεζικός κλάδος, κράτησε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών, από αυτά που σημειώθηκαν στα υψηλά ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Alpha Bank (+13,58%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,619 ευρώ (+16,79%), της Εθνικής (+8,82%) μέχρι τα 0,965 ευρώ (+13,53%), της Eurobank (+8,57%) μέχρι τα 0,3648 ευρώ (+15,81%) και της Πειραιώς (+14,33%) μέχρι τα 1,119 ευρώ (+16,20%).

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια δεν έχουν κανένα λόγο ενασχόλησης με τον κλάδο, όσο η Alpha Bank αδυνατεί να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 0,97 ευρώ, η Εθνική υψηλότερα των 1,38 – 1,42 ευρώ, η Eurobank υψηλότερα των 0,444 ευρώ και η Πειραιώς υψηλότερα των 1,50 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 309,25 μονάδες (+15,10%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 296,96 (+10,52%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 297,98 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 10,90%.

Να σημειωθεί ότι για τον εν λόγω δείκτη, το ημερήσιο “stop short” κατέβηκε στις 329 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, από σήμερα η επωνυμία της Eurobank Ergasias A.E., άλλαξε σε Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών, με νέο διακριτικό τίτλο Eurobank Holdings.

Ερχόμενοι στον “καταπράσινο”, μη Τραπεζικό, FTSE25, με διψήφιο ποσοστό ανόδου ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+11,98%), ΔΕΗ (+15,38%), Lamda Development (+12,29%) και Jumbo (+14,99%).

Μένοντας στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+11,98%), τρία “πακέτα” αθροιστικά 7779588 μετοχών πέρασαν μέσω του Χ.Α., όλα στην τιμή των 4,80 ευρώ.

Όπως έγραψε η στήλη “Εκηβόλος”, “Reggeborgh και Γ. Περιστέρης προχωρούν σε έμπρακτη υποστήριξη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Κίνηση που επιβεβαιώνει, μεταξύ άλλων, την εμπιστοσύνη του Ολλανδικού fund και του Επιχειρηματία στο παρόν και στις προοπτικές του. Με συντονισμένες αγορές ‘πακέτων’ αποκτούν το υπόλοιπο ποσοστό που είχε μείνει στα χέρια του ‘York Capital’. Το σύνολο του υπολοίπου αρχικά είχε σχεδιασθεί να αποκτηθεί εξ ολοκλήρου από το fund, πλην όμως, δεδομένης της συγκυρίας, ο Έλληνας βασικός Μέτοχος επέλεξε να προχωρήσει στην κίνηση, αποκτώντας ένα μέρος του.

Ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 3,705 ευρώ, ενώ η πρώτη σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στην ζώνη των 6,00 – 6,52 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που χρειάζονται αυξημένη προσοχή καθώς αρκετοί τίτλοι αναρριχήθηκαν με ελάχιστες συναλλαγές, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικό όγκο πέτυχαν να συνδυάσουν και οι Intralot (+18,03%), Entersoft (+8,18%), Autohellas (+3,90%), MIG (+9%), Cenergy (+5,40%), Profile (+4,65%), Quest (+9,52%), Performance Technologies (+11,43%), Παπουτσάνης (+4,87%), Άβαξ (+10,81%), Κέκροψ (+10,93%), Μουζάκης (+4,35%), Τεχν. Ολυμπιακή (+11,74%), Ιντρακάτ (+7,19%), Τρ. Αττικής (+4,92%), Ιντρακόμ (+6,17%), ΕΛΧΑ (+4,90%), Αλουμύλ (+6,55%) και Ικτίνος (+13,76%).

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες, αν οι “buyers” συνεχίσουν να έχουν το πλεονέκτημα, τα ημερήσια “stop short” κατέβηκαν στις 566 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και στις 1376 μονάδες, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η δήλωση της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του ΔΝΤ, για αρνητικές προοπτικές ανάπτυξης της Παγκόσμιας Οικονομίας το 2020 και ύφεση, ενδεχομένως, χειρότερη από εκείνη του 2008, επισφραγίζει από τα πλέον επίσημα χείλη, τη ζοφερή προοπτική για την Παγκόσμια Οικονομία”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η μεταβλητότητα θα συνεχίσει, έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα για την καταπολέμηση της πανδημίας. Βλέποντας την επόμενη ημέρα, τα τεράστια προγράμματα νομισματικής και δημοσιονομικής στήριξης Κεντρικών Τραπεζών και Κυβερνήσεων, θα βοηθήσουν να επανέλθει η ανάπτυξη, μόλις επιστρέψουμε στην κανονικότητα”, εκτιμά η Merit Sec.

“Η εξάπλωση του κορωνϊού σε όλο τον Πλανήτη είναι σε εξέλιξη, με την αβεβαιότητα, σε σχέση με την υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να είναι υψηλή και γενικευμένη”, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Με όλες τις Κυβερνήσεις πλέον, εσχάτως τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Τουρκία, να λαμβάνουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Ευλόγως, το “lockdown” των Επιχειρήσεων όλου του Πλανήτη, με τις αναγκαίες εξαιρέσεις για τη λειτουργία του Συστήματος Υγείας και των απαραίτητων, για την κάλυψη των βασικών αναγκών του Πληθυσμού, οδηγεί σε δραματική υποχώρηση όλων των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, με τον Economist να έχει πρωτοσέλιδο τον Πλανήτη με την ένδειξη “ΚΛΕΙΣΤΟ”.

Σαν αποτέλεσμα, όλοι οι Επενδυτικοί Οίκοι, JP Morgan, Goldman Sachs, Bofa μιλούν για διψήφιους ρυθμούς υποχώρησης του ΑΕΠ στο 2ο τρίμηνο για τις ΗΠΑ, αλλά και όλες τις Δυτικές Οικονομίες.

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει την ύφεση χειρότερη εκείνης που ακολούθησε τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και τον ΟΟΣΑ “να μη βλέπει σύντομη ομαλοποίηση στις Οικονομίες”.

Για τη Χώρα μας, η ΤτΕ παραμένει αισιόδοξη όταν προβλέπει μηδενική ανάπτυξη για το 2020, ενώ η Morgan Stanley οριοθετεί την ύφεση στο -5,3% με πρόβλεψη για ρυθμό μεγέθυνσης +6,3% το 2021!

Ενόψει των δυσοίωνων εκτιμήσεων, όλες οι Αγορές του Πλανήτη είναι σε ελεύθερη πτώση, με δεδομένη την καταβαράθρωση των εταιρικών μεγεθών μεγάλου αριθμού Επιχειρήσεων.

Η υποχώρηση των διεθνών δεικτών είναι ανάλογη των αντίστοιχων που είχαν συντελεστεί στην κρίση του 1929, του 1973 και του 2007 - 2008.

Αναπόφευκτα, οι αντιδράσεις των Κεντρικών Τραπεζών και των Κυβερνήσεων είναι πλέον καθημερινές: η Federal εξαντλεί τα “πολεμοφόδιά της” ανακοινώνοντας την πρόθεση για απεριόριστες αγορές ομολόγων, ενώ η Κυβέρνηση Trump θα δώσει απευθείας χρήματα στους Πολίτες (helicopter money)!

Η ΕΚΤ ανήγγειλε πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης 750 δισ. ευρώ (Pandemic Emergency Purchase Programme) που περιλαμβάνει και Ελληνικούς τίτλους 12 δισ. ευρώ περίπου, δίνοντας πλέον ισότιμη θέση για τη Χώρα μας. Η Ε.Ε. καταργεί στην πράξη το Σύμφωνο Σταθερότητας με την απόφαση για “ρήτρα διαφυγής”, επιτρέποντας στις Κυβερνήσεις τη διενέργεια δημοσιονομικών δράσεων: επιδόματα σε Εργαζομένους, δάνεια με Κρατική εγγύηση σε πληττόμενες Επιχειρήσεις, κονδύλια για την Υγεία, ενώ εξετάζεται ακόμη και η έκδοση Ευρωομολόγου πανδημίας !

Τα “μπαζούκας” των Κεντρικών Τραπεζών και οι αυξημένες Κρατικές δαπάνες, με αναστολή της δημοσιονομικής πειθαρχίας, είναι στη σωστή κατεύθυνση, ώστε να αποφευχθεί μια δραματική κρίση ρευστότητας: τόσο εξαιτίας της δραματικής επιβράδυνσης των Οικονομιών, όσο και εξαιτίας των δομικών δυσλειτουργιών που χαρακτηρίζουν τις Αγορές, σε καταστάσεις στις οποίες ο φόβος είναι διάχυτος, οδηγώντας σε μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών - ομολόγων – Εμπορευμάτων. Είναι δε σαφές, ότι η επίμονη και συντονισμένη δράση νομισματικών και δημοσιονομικών εργαλείων μπορεί να σταθεροποιήσει τις Αγορές, αποτρέποντας τη συνέχιση της υποτιμητικής υπερβολής, μέχρις ότου θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις από το ιατρικό μέτωπο για τον κορωνοϊό, ώστε να αλλάξει και το αρνητικό κλίμα της Οικονομίας.

Με αυτά τα δεδομένα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να βιώνει με οξύτερο τρόπο τις διακυμάνσεις των Διεθνών Αγορών και τις συνέπειες του αυξημένου φόβου. Με τον Τραπεζικό κλάδο σε ρόλο οδηγού (αρνητικού συνήθως και κάποτε και θετικού πρωταγωνιστή) να καταγράφει ιστορικά χαμηλές επιδόσεις.

Ωστόσο, με δεδομένη τη μετάθεση των “stress tests” από τις Εποπτικές Αρχές σε μεταγενέστερο χρόνο, θα υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος ώστε να δρομολογηθεί η εφαρμογή του προγράμματος “Ηρακλής” για να μειωθούν τα παλιά ΝPEs, αλλά και να αποφευχθεί η δημιουργία νέων στην παρούσα δυσμενή συγκυρία.

Παραμένουν, επομένως, ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τον κλάδο, επιτρέποντας στους Επενδυτικούς Οίκους να εκδίδουν αναλύσεις με διαφορικό βαθμό αισιοδοξίας για τις μελλοντικές εξελίξεις.

“Έτσι, όλα τα σενάρια παραμένουν, προσώρας, ανοικτά για την κίνηση του ΓΔ, καθώς ο βαθμός ορατότητας συνεχίζει να παραμένει χαμηλός”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτα κέρδη στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακή άνοδος για το Ευρώ.

Προσπαθεί ψηλότερα των $1600 ο Χρυσός, σημαντικά κέρδη για το Ασήμι, προς τα $6600 κινείται το Bitcoin.

Για παγκόσμια έλλειψη ράβδων Χρυσού μιλούν οι traders.

Σύμφωνα με τους FT, “Μικροεπενδυτές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ αγόρασαν μαζικά ράβδους Χρυσού και Αργύρου και Νομίσματα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τα χρήματά τους από την κατάρρευση των τιμών των μετοχών και πολλών Νομισμάτων Παγκοσμίως. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα Χυτήρια Χρυσού στην Ευρώπη δυσκολεύονται να ικανοποιήσουν τη ζήτηση, λόγω της επέκτασης των απαγορεύσεων που επιβάλλουν οι Κυβερνήσεις στις μετακινήσεις και στη λειτουργία Επιχειρήσεων, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας”.

“Η Κυβέρνηση της Ιταλίας τάσσεται υπέρ της πρότασης να επιτραπεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) να χορηγήσει οικονομική υποστήριξη, χωρίς μακροοικονομικά προαπαιτούμενα, στις Οικονομίες της Ευρωζώνης οι οποίες δέχονται βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού”, δήλωσε σήμερα Κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο Reuters.

“Η ανεργία στη Νορβηγία πενταπλασιάστηκε αυτό τον μήνα, καθώς οι Εταιρίες ανακοίνωσαν μαζικές απολύσεις και αναστολή λειτουργίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η καταγεγραμμένη ανεργία αυξήθηκε στο 10,9%, το υψηλότερο επίπεδο από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, από το 5,3% πριν από μία εβδομάδα και το 2,3% στα τέλη Φεβρουαρίου”, σύμφωνα με στοιχεία της Νορβηγικής Υπηρεσίας Απασχόλησης και Πρόνοιας NAV.

Βυθίστηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο. Ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό σημείο των 31,4 μονάδων, από 51,6 τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit. Ο τομέας των Υπηρεσιών κατέρρευσε στις 28,4 μονάδες, από 52,6 τον Φεβρουάριο.

Ο αντίκτυπος της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Οικονομία των ΗΠΑ έγινε ορατός τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit. Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI (Μεταποίηση και Υπηρεσίες) κατέγραψε πτώση 9,1%, τη μεγαλύτερη την τελευταία δεκαετία, βουτώντας στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο των 40,5 μονάδων. Ο δείκτης Υπηρεσιών PMI υποχώρησε 10,3% στις 39,1 μονάδες, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό χαμηλό. Μικρότερη πτώση 1,5% σημείωσε ο μεταποιητικός δείκτης PMI στις 49,2 μονάδες, το οποίο συνιστά χαμηλό δέκα ετών.

Αεροπορικές Εταιρείες από όλο τον Κόσμο, κάλεσαν σήμερα τις Κυβερνήσεις να επισπεύσουν τις διασώσεις στον κλάδο των Αερομεταφορών, ενώ διπλασίασαν την εκτίμησή τους για τα έσοδα που θα χαθούν το 2020 λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, σε πάνω από $250 δισ.

Κόλαφος για την ανάπτυξη στην Περιοχή της Ευρωζώνης είναι τελευταία εκτίμηση της Goldman Sachs, η οποία προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα κινηθεί 9% χαμηλότερα, έναντι ανόδου 1% που προέβλεπε προγενέστερα η Αμερικανική Τράπεζα.

Η UBS παραθέτει τρία σενάρια για την πορεία της πανδημίας και των Αγορών.

“Οι στρατηγικές απομόνωσης καταστρέφουν την Οικονομία”, αναφέρει η UBS, και προβλέπει ότι στο δυσμενές σενάριο, ο Αμερικανικός δείκτης S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει από τις 1950, έως τις 1650 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστέφοντας στα δικά μας, η JP Morgan διατηρεί τη σύσταση υπεραπόδοσης (“overweight”) για τις Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική, ενώ για τη Eurobank η σύσταση παραμένει ουδέτερη (“neutral”).

Για την Alpha Βank, η τιμή - στόχος είναι 2,50 ευρώ, για την Εθνική είναι τα 3,80 ευρώ και για την Πειραιώς η τιμή - στόχος είναι τα 4,2 ευρώ. Τέλος, για τη Eurobank, η τιμή - στόχος είναι το 1,00 ευρώ.

“Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει ‘sell-off’ στις Αγορές, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να έχει καταγράψει τη μεγαλύτερή πτώση στην Περιοχή από τις αρχές του έτους”, επισημαίνει η Wood.

Τα δύο πιθανά σενάρια που αναλύει η Wood είναι α) μία παρατεταμένη κρίση με καθυστέρηση στην ομαλότητα και βαθιά ύφεση το 2020 και αργή ανάκαμψη το 2021 και β) μια βραχυπρόθεσμη κρίση, με τα μέτρα περιορισμού να χαλαρώνουν σταδιακά το Μάιο, με την ανάκαμψη να είναι ορατή από νωρίς το 2021.

Μία δεσμευτική προσφορά για την αγορά των δανείων της MIG έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια της η Τράπεζα Πειραιώς, χωρίς να είναι σαφές αν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης. Με δεδομένο ότι η διαγωνιστική διαδικασία “έτρεξε” εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, το αρχικό ενδιαφέρον περιορίστηκε. Υπό το παραπάνω πρίσμα, είναι πιθανόν ακόμη και η κατατεθείσα προσφορά να ενσωματώνει πρόνοιες, ως προς τις ανατροπές, που επιφέρει στην οικονομική δραστηριότητα του Ομίλου MIG η πανδημία.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 557,99 μονάδες (+8,76%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 556,38 (+8,41%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 552,45 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 7,68%.

Ο τζίρος στα 102,2 εκατ., όμως από αυτά τα 44,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΣΑΡ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΑΛΦΑ, ΕΥΔΑΠ), ενώ ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Όπως προαναφέρθηκε το σύνολο των μετοχών του FTSE25, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, ενώ δεν υπήρξε Δεικτοβαρής τίτλος που να κλείσει στο υψηλό, ή στο χαμηλό ημέρας.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 101 ανοδικές μετοχές, έναντι 17 πτωτικών, ενώ 18 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 10%.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού με επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, που συνοδεύτηκε από αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.767 συμβόλαια).

Στα 2.811 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 2.828 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.718, 1.500 για τον Απρίλιο και 218 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.325) κινήθηκε μεταξύ 1.278 και 1.345,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (35.272 Τέρνα Ενεργειακή), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.651), Alpha Bank (6.018), Πειραιώς (1.939), ΔΕΗ (584), Ελλάκτωρα (310), Μυτιληναίο (329), MIG (360), ΑΔΜΗΕ (298), Εθνική (3.861), Viohalco (234), ΓΕΚ (714), ΕΕΕ (325), ΕΧΑΕ (137), ΟΠΑΠ (164), ΟΤΕ (153), Lamda Development (197).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 26.921, MIG 37.039, Alpha Bank 17.845, Εθνική 17.035.

Έκλεισε μικρή “short” θέση στην Πειραιώς.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                             Name of Issuer                  NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.602.288 τεμ., (από 39.476.686 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.920.052 τεμ. (21.663.552), ΔΕΗ 6.245.282 τεμ. (6.285.282), Eurobank 60.628.021 τεμ. (60.328.021), ΟΠΑΠ 1.291.944 τεμ. (1.293.494), Εθνική 10.014.479 (10.014.479), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v