Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Με «μοχλό» τις τραπεζικές μετοχές, επανέρχεται πάνω από τις 550 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Σε θετικό έδαφος ο τραπεζικός δείκτης αλλά και ΟΤΕ, ΔΕΗ. Βαρίδι οι πιέσεις στον τίτλο της Coca Cola, απώλειες για Viohalco.

Προσεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε πτωτικό «άνοιγμα» παραπέμπουν τα futures στη Wall Street, διόρθωσης συνέχεια για το πετρέλαιο και η μία μετά την άλλη ανακοινώνονται οι επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα, στην πραγματική οικονομία.

«Χαλάει η συμφωνία του αιώνα...;» στον κλάδο της αυτοκίνησης, με τον όμιλο PSA να ανακοινώνει την αναστολή συγχώνευσης με την FCA λόγω κορωνοϊού.

Και στο ΧΑ, η ημέρα ξεκίνησε με πωλήσεις από την προσυνεδρίαση, με βαρύ το κλίμα και λόγω της είδησης της αναστολής λειτουργίας του τομέα χάλυβα, του ομίλου Viohalco. Ενδεικτικό το ότι οι πρώτες εντολές αφορούσαν στις μετοχές των Viohalco και Cenergy, ενεργοποιημένες από αρκετά χαμηλότερες τιμές, που στα πρώτα 10' δόθηκαν ακόμη χαμηλότερα.

Από τις 549,50 το «άνοιγμα» για τον Γενικό Δείκτη, με τη συνέχεια να διορθώνει έως τις 539,84, για να ανακάμψει λίγο με τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου.

Ωστόσο, εδώ και μισή ώρα ενεργοποιήθηκαν long σε τραπεζικές μετοχές, με τον ΔΤΡ να περνά σε θετικό πρόσημο. Ακολουθώντας τον ΟΤΕ και σταδιακά συγκεκριμένα blue chips, όπως Jumbo, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στα 3,9 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με μέτρια ροή/ρυθμό εκτέλεσης εντολών, ένδειξη πως πωλητές και αγοραστές επιχειρούν να διαχειριστούν την κατάσταση.

Προσεκτικές οι κινήσεις αμφοτέρων, σταθερά σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών αλλά με λελογισμένες ενέργειες, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να ανακτά μέρος των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών (από το μείον 2% στο μείον 1,35%, λίγο μετά τις 11:00), ο Δείκτης Τραπεζών στην περιοχή των 330 και ο FTSE25 να επανέρχεται πάνω από τις 1.300 μονάδες.

Συγκριτικά αυξημένος τζίρος σε μετοχές των Eurobank, Alpha Bank, OTE, Εθνική και ΟΠΑΠ. Με πωλητές στον ΟΠΑΠ, με αγοραστές στον ΟΤΕ.

Ακολουθούν ΔΕΗ, Mytilineos, Jumbo, Coca Cola και Πειραιώς, με ΔΕΗ και Jumbo να αντιδρούν ανοδικά στα 2,206 και 12,28 ευρώ αντίστοιχα.

Με πωλήσεις στα 17,55 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, απόρροια των συνεχιζόμενων ρευστοποιήσεων/πιέσεων στην εισηγμένη στο Λονδίνο, CC/HBC. Στις 5.420 με απώλειες 1,85% νωρίτερα ο δείκτης FTSE100.

Αντιθέτως η «ανάσα» για τη μετοχή της Deutsche Telekom στη Φρανκφούρτη επηρεάζει -σε κάποιο βαθμό- και τον τίτλο του ΟΤΕ. Στα 11,777 ευρώ με 0,64%, μία από τις λιγοστές του DAX με θετικό πρόσημο, στα 11,27 με 1,97% ο ΟΤΕ με σταθερές αγορές, μετά τις 10:45. Αυξημένης βαρύτητας ο τίτλος του Οργανισμού διαμορφώνει μέρος της τάσης.

Με πωλητές στον ΟΠΑΠ, ενόψει και της ανακοίνωσης (την Τετάρτη) των οικονομικών μεγεθών 2019 και της ενημέρωσης των επενδυτών (την Πέμπτη). Πάντως χρηματιστηριακές έχουν χαμηλώσει την τιμή-στόχο, με ενδεικτική την πρόσφατη ανάλυση της χρηματιστηριακής της Optima Bank.

Στις 11:05 η ενεργοποίηση εντολών αγοράς, από τα αρχικά χαμηλά, σε τραπεζικές μετοχές, συνέβαλε στη μερική βελτίωση του κλίματος και αναστροφή της τάσης.

Στο 1,134 με 4,35% η Εθνική, στο 1,214 με 1,25% η Πειραιώς, αγορές και σε Αlpha Βank, Eurobank.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v