Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με πλεονέκτημα παραμένουν οι short στο Χρηματιστήριο

Οι βαριές σκιές πάνω από τις ευρωπαϊκές αγορές δοκιμάζουν και τις αντοχές της εγχώριας αγοράς. Διχασμός μεταξύ τραπεζών και blue chips, με τις πρώτες να παραμένουν ο «αδύναμος κρίκος», υπό τον φόβο της έξαρσης των NPEs.

Με πλεονέκτημα παραμένουν οι short στο Χρηματιστήριο

Επέμεινε στο «κόκκινο» η Wall Street, υπό το βάρος και των όσων ιστορικού χαρακτήρα διαδραματίζονται στον κλάδο του πετρελαίου. Ακολούθησε προσπάθεια εξισορρόπησης της κατάστασης στις ασιατικές αγορές και πλέον η σειρά έρχεται για τις ευρωπαϊκές, που χθες «γονάτισαν» κυριολεκτικά.

Οι συντριπτικές απώλειες στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, η ανησυχητική εικόνα μετοχών όπως η Daimler, η VW, η Lufthansa, η SAP κ.λπ., αποτυπώνει τις ουσιαστικές δυσκολίες που καλείται να διαχειριστεί η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Ενδεχομένως, και μακάρι να συνέβαινε, το χθεσινό «χαστούκι» για τον DAX να μπορούσε να αμβλύνει την άτεγκτη στάση του Βερολίνου όσον αφορά στις λύσεις «αμοιβαιοποίησης χρέους». Και να προέκυπτε κάτι πιο ουσιαστικό στην αυριανή Σύνοδο παρά τις αποθαρρυντικές προβλέψεις.

«Βουλιάζει» σε χαμηλό 20ετίας το Brent, με την αγορά πετρελαίου, όσο και αν έχει «χρηματιστηριακό» χαρακτήρα να μην παύει να λειτουργεί ως προεξοφλητικός μηχανισμός για όσα αφορούν στην παγκόσμια οικονομία. Και αυτό φαίνεται πως το διαβάζουν μεν στη Νέα Υόρκη αλλά όχι στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες.

Σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον φαίνεται πως οι short έχουν επανέλθει δριμύτεροι, αφού δόθηκε ένα περιθώριο ανοδικής διόρθωσης στους long, για να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του Μαρτίου.

Ωστόσο εάν δεν ληφθούν άμεσα δραστικές αποφάσεις, θα δικαιωθούν πλήρως τόσο ο Γιώργος Παπανικολάου (Με... συγγνώμες δεν θα μείνει στο ευρώ η Ιταλία) όσο και ο Νίκος Δρόσος (Μία χελώνα, που την έλεγαν Ευρώπη).
Γι' αυτό εστιάζουμε, όσον αφορά στις ευρω-αγορές, στον DAX μετά το χθεσινό sell off, με 3,99% στις 10.249,85 μονάδες, με τις 10.168 μονάδες να είναι κύρια στήριξη. Φίλτρο παρακολούθησης από σήμερα μέχρι και Παρασκευή.

Το ΧΑ, μέσα σε αυτή τη γενικευμένη κατάσταση, θα έλεγε κάποιος, πως με εξαίρεση τον τραπεζικό κλάδο τα πήγε, συγκριτικά πάντα, καλύτερα. Στις 591,02 με 2,59% ο ΓΔ, στις 1.417,58 με 2,89% ο FTSE25, αλλά με τον ΔΤΡ με 10,53% στις 303,69 μονάδες.

Στις 45 οι μετοχές με θετικό πρόσημο έναντι 58 με αρνητικό (και 81 χωρίς μεταβολή). Και με 6 από τις 21 μη τραπεζικές με ανοδική αντίδραση. Aegean, Viohalco, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Sarantis. Και με τις μισές από τις 20 του FTMidCap.

Εάν σήμερα επιβεβαιωθούν οι 584 μον. για τον ΓΔ ως στήριξη και φανεί πως αποφεύγεται η δοκιμασία των «νέων χαμηλών» για τον τραπεζικό κλάδο, ενδεχομένως το «κλείσιμο» της εβδομάδας, μεθαύριο Παρασκευή, να μην είναι τόσο αρνητικό όσο μας προϊδέασε η συνεδρίαση της Τρίτης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v