Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χτύπημα 10% για τον τραπεζικό κλάδο

Υποχώρηση του Γενικού Δείκτη στις 591 μονάδες με αδύναμο κρίκο τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Κόντρα κίνηση για ΟΠΑΠ, Aegean, Viohalko. Πονοκέφαλος για τους επενδυτές το υψηλό volatility. Σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν οι συναλλαγές.

ΧΑ: Χτύπημα 10% για τον τραπεζικό κλάδο

Σε αρνητικό έδαφος συνέχισαν να κινούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της καταβαράθρωσης των τιμών του πετρελαίου, με τους τίτλους των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών (BP, Royal Dutch Shell και Total) να ηγούνται της πτωτικής κίνησης.

Επόμενο ήταν την “νότια” κίνηση των ευρωπαϊκών δεικτών να ακολουθήσει και το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο επέστρεψε σε συναλλαγές, μετά τις αργίες του ορθόδοξου Πάσχα.

Στα κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, οι ασφυκτικές πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, οι λίγες επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε μη τραπεζικά blue chips και σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, μικρή ενίσχυση παρουσίασε ο τζίρος (ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων), ενώ η πρώτη μετά το Πάσχα συνεδρίαση αφαίρεσε από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,9 δισ. ευρώ, καθώς ενεργοποιήθηκαν κινήσεις “stop loss” από χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις, μόλις ο γενικός δείκτης άφησε πίσω του τις 600 μονάδες.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα παραμείνει η ειδησεογραφία αναφορικά με την πορεία των τιμών του πετρελαίου, την πανδημία και οι αναφορές για την άρση των περιορισμών.

Από την άλλη, όλα δείχνουν ότι το τεράστιο volatility που συνεχίζει να χαρακτηρίζει τις αγορές θα έχει και συνέχεια, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και τα τεράστια ανοίγματα που έχουν οι πελάτες - traders στις αγορές παραγώγων.

Αυτές οι ανησυχίες έρχονται να προστεθούν στις εκτιμήσεις για κατακόρυφη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων, για τα οποία οι τράπεζες καλούνται να σχηματίσουν νέες υψηλότερες προβλέψεις και κατ΄ επέκταση να αναζητήσουν νέα κεφάλαια πολλών δισ.

Έτσι δεν είναι λίγοι οι ξένοι οίκοι που συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι οι αγορές δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έχουν “δει” τα χαμηλά για το τρέχον έτος, αν συνυπολογιστεί και η ιστορική “βουτιά” του πετρελαίου, καθώς οι περισσότεροι αποθηκευτικοί χώροι έχουν εξαντληθεί και η παραγωγή δεν θα έχει που να διοχετευθεί.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “ένας από τους λόγους της ιδιαίτερα μεγάλης στρέβλωσης της τιμής του πετρελαίου, είναι η άρνηση των μεγάλων καταναλωτών (πχ ναυλωτών, πλοιοκτητριών, βιομηχανιών κ.λ.π.) να παραλάβουν σε φυσική μορφή τα βαρέλια από τις λήξεις ΣΜΕ Μαϊου (τα οποία διαπραγματεύονται έως ένα μήνα νωρίτερα). Απόρροια των παραπάνω, το ΣΜΕ του Μαϊου μηδένισε (έγραψε αρνητική θεωρητική τιμή λόγω του μοντέλου). Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρηθεί το τεράστιο spread μεταξύ των σειρών, κάτι που αποτυπώνει, εκτός άλλων, αφενός την προ εβδομάδων απόφαση των Σαουδαράβων να μην αναστείλουν την παραγωγή και αφετέρου την πολύ μεγάλη μεταβλητότητα στις χρηματαγορές, λόγω της αδυναμίας εξαγωγής βέβαιων συμπερασμάτων ως τον αντίκτυπο της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα”.

Από την άλλη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι έχει δώσει οδηγία στα υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, να ετοιμάσουν ένα σχέδιο για τη στήριξη της αμερικανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση των σημερινών αρχικών απωλειών στην Wall Street.

Εν τω μεταξύ, οι πιθανότητες του απαισιόδοξου σεναρίου αυξάνονται σημαντικά, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο και ενώ οι επενδυτές θα έχουν πάρει μία “γεύση” από την υποβάθμιση της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών και θα έχουν ακούσει τις πρώτες υποβαθμίσεις των χωρών από τους οίκους αξιολόγησης, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις υπερδανεισμένες εταιρείες και χώρες, που δυσκολευόντουσαν, σε σαφώς καλύτερες συνθήκες, να εξυπηρετήσουν το χρέος τους.

Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της BofA, ότι “οι θεσμικοί επενδυτές διατηρούν, πλέον, τις υψηλότερες θέσεις σε μετρητά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001”.

Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, ότι σήμερα πιέστηκαν και assets που θεωρούνται “παραδοσιακά επενδυτικά καταφύγια”, όπως χρυσός και ασήμι, πιθανότατα λόγω μαζικής εκκαθάρισης όλων των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, κίνηση που είχε συμβεί και τον Μάρτιο, πριν ο χρυσός καταγράψει νέα πολυετή υψηλά.

Σταθεροποιητικά τα μηνύματα από την αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετους στο 2,27%.

Για την περίπτωση του ελληνικού χρηματιστηρίου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει ο “αδύναμος κρίκος” και η τάση θα συνεχίσει να εξαρτάται από τις διαθέσεις των μη τραπεζικών blue chips, ενώ σύμφωνα με την Beta Sec. “οι 650 μονάδες εξακολουθούν να παραμένουν πρώτος στόχος, οι οποίες, μάλλον, θα έρθουν σε δεύτερο χρόνο. Αντίθετα, υποχώρηση με κλείσιμο χαμηλότερα των 580 μονάδων, θα επιβαρύνει σημαντικά το κλίμα”.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά.

Για τους επιμέρους τραπεζικούς τίτλους και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, η μετοχή της Alpha Bank (-11,76%) παραμένει σε ημερήσιο “long” με “stop” στα 0,591 ευρώ και της Εθνικής (-9,40%) με “stop” στα 1,005 ευρώ, ενώ σε ημερήσιο “short” έχουν γυρίσει Eurobank (-10,03%) και Πειραιώς (-10,83%), με “stop” στα 0,426 και 1,424 ευρώ, αντίστοιχα.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, που συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, ενώ βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 304,34 μονάδες (-10,34%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 307 (-9,56%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 303,69 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 10,53%.

Το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 15 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 24/3 (297,98 μονάδες).

Αν ο εν λόγω δείκτης χάσει το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 300 μονάδων, δύσκολα δεν θα μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 266 και 250 μονάδες.

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) προβλέπει για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα η Τράπεζα της Ελλάδος, ως αποτέλεσμα της πανδημίας της Covid-19 και των μέτρων περιορισμού της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτE εκτιμά ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE ratio) θα αυξηθεί μεταξύ 4% με 11%, διαμορφούμενος στα επίπεδα του 44% με 51%. Αυτό σημαίνει αύξηση των προβληματικών δανείων, μεταξύ 6,4 με 18,1 δισ. ευρώ, βάσει της υπόθεσης ότι το υπόλοιπο των προ προβλέψεων δανείων, διαμορφώθηκε στο τέλος του περασμένου έτους μεταξύ 160 με 165 δισ. ευρώ”.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΑΡΑΙΓ (+6,55%), ΒΙΟ (+4,75%), ΕΥΔΑΠ (+2,12%), ΟΛΠ (+0,48%), ΟΠΑΠ (+5,34%), ΣΑΡ (+1,82%) και αμετάβλητη η μετοχή της ΦΡΛΚ.

Ανεξάρτητα τελικής εικόνας και σε σημαντικό κομμάτι των συναλλαγών, μοναδικός δεικτοβαρής τίτλος που έδειχνε να το “παλεύει” ήταν αυτός της ΕΕΕ (-0,87%), όμως μετά το μέσον της συνεδρίασης οι πωλητές πήραν τον έλεγχο της τάσης. Για την μετοχή, δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια πλαγιοανοδικής αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά των 16,99 ευρώ (κλείσιμο 18/3). Ο τίτλος έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 21,50 ευρώ και με επόμενη αντίσταση στα 23,28 ευρώ.

Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου έφερε σημαντικές πιέσεις στον τίτλο της Motor Oil (-6,28%), που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 12,73 ευρώ (-9,20%). Στα 10,88 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 14,89 ευρώ η πρώτη σημαντική αντίσταση.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ανοδική αντίδραση για την Τεχν. Ολυμπιακή (+5,99%), καθώς η τρέχουσα αποτίμηση της εισηγμένης είναι χαμηλότερη από τα μετρητά που θα μπουν στα ταμεία της, με τους traders να προσδοκούν επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους, κάτι που μένει να φανεί.

Ικανοποιητικές κρίνουν τις τρεις δεσμευτικές προσφορές για τη Forthnet (+10,91%) οι πιστώτριες τράπεζές της, καθώς προβλέπουν μικρότερο “κούρεμα” απαιτήσεων, σε σχέση με αυτό που προέβλεπε η παρ’ ολίγον συμφωνία με την Alter Ego. Την Μ. Παρασκευή οι τράπεζες δέχθηκαν, μέσω της Nomura, τρεις δεσμευτικές προσφορές από το σχήμα BC Partners - United Group, την Duet Private Equity και τον όμιλο Antenna. Η αξιολόγησή τους, προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 10 ημερών, ώστε να επιλεγεί ο επενδυτής, με τον οποίο θα εισέλθουν οι τράπεζες σε “περίοδο αποκλειστικότητας”.

Ο τίτλος έχει πραγματοποιήσει αξιοσημείωτη κίνηση από τα πρόσφατα χαμηλά των 0,186 ευρώ (κλείσιμο 6/4).

Από εκεί και πέρα, ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε Μινέρβα (-23,65%), ΑΝΕΚ (-18,92%), Τρ. Αττικής (-7,25%) και Ιντερτέκ (-2,40%), επέστρεψαν οι αγοραστές στην BriQ (+1,82%), ενώ από τις 2/4 έχουν να “δουν” αρνητικό κλείσιμο τα Πλ. Κρήτης (+2,99%), πάντα με ελάχιστες συναλλαγές.

Άνοιξαν βηματισμό οι αγοραστές στα Πλ. Θράκης (+7,91%), υπάρχουν πωλητές αλλά όχι αγοραστές στην Optronics (0%), “ισχυρά χέρια” απορρόφησαν την προσφορά στην Cenergy (+2,35% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Ιντρακάτ (+1,47%) και Κέκροπας (+8,93%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Frigoglass (+1,49%), ενώ, μάλλον, σε υψηλότερα επίπεδα θα ανοίξει η προσφορά στην ΣΙΔΜΑ (+19,55%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον γενικό δείκτη, αν χαθεί η στήριξη της ζώνης 600 – 590, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 580, 550 και 531 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αποτελεί παρελθόν η πρώτη στήριξη στις 1435 μονάδες και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 1409, 1333, 1315 και 1290 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Ασυνήθιστες εποχές, αδιανόητες διακυμάνσεις, πρωτοφανείς τιμές. Η εγχώρια αγορά κινήθηκε χαμηλότερα, με τους επενδυτές να παρακολουθούν από κοντά τις ξένες αγορές”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Είναι γνωστό ότι σε περιόδους πανικού δημιουργούνται ευκαιρίες, που πολλές φορές οι επενδυτές αντιλαμβάνονται σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο”, υπενθυμίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Αυτό μπορεί κανείς εύκολα να το επιβεβαιώσει και μετά την πρόσφατη πτώση στις χρηματαγορές, απόρροια βεβαίως της πανδημίας και των φόβων που αυτή προκάλεσε.

Τέτοιες καταστάσεις ωθούν τους επενδυτές να λειτουργούν καταρχήν με το συναίσθημα, αφήνοντας πολλές φορές τα λογικά σενάρια στην άκρη, ώστε να παρατηρείται και η κατακόρυφη αύξηση της αβεβαιότητας και της μεταβλητότητας. Επί παραδείγματι, ενώ σχολιάζαμε προ διμήνου ότι οι τόσο χαμηλές αποτιμήσεις εταιρειών και ομολόγων δεν οφείλονταν μόνο στην επερχόμενη μείωση των πωλήσεων και των ΑΕΠ, αλλά κυρίως προήλθαν από την στρέβλωση των τιμών στα ταμπλό, τελικά λίγοι ήταν αυτοί που κατάφεραν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να αποκομίσουν από αυτήν τη χρονική συγκυρία τις ανάλογες αποδόσεις.

Στατιστικά, τέτοιες συγκυρίες εμφανίζονται μια φορά στα 4-5 χρόνια και χαρακτηρίζονται τόσο από το αιφνίδιο, όσο και το έντονο, καθώς κανείς δεν πρόκειται να προειδοποιήσει με σοβαρά επιχειρήματα, πριν να είναι αργά.

Εξ ου και πάντα επιμένουμε σε ορθή διαχείριση του κεφαλαίου, κοιτώντας όχι μόνο τις ομαλές περιόδους αλλά και κρίσεις και φυσικά όχι μόνο την απόδοση, αλλά και τον εκάστοτε κίνδυνο.

Το πρόβλημα που συνεχίζει προσώρας να υφίσταται είναι παγκόσμιο και πιθανότατα υφεσιακό. Το χειρότερο είναι ότι ακόμα δεν μπορεί να μετρηθεί, τόσο ποσοτικά (πόσο θα επηρεάσει την οικονομία και τα μεγέθη της) όσο και ποιοτικά (πώς θα επηρεάσει άλλες μεταβλητές, περισσότερο μακροπρόθεσμες). Τίποτα δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά το αύριο, αλλά με μια πρώτη ματιά, οι αγορές αρχίζουν σιγά - σιγά να απορροφούν τη στρέβλωση, καθώς μεγάλες κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις αντέδρασαν σωστά και άμεσα, για την άμβλυνση των απωλειών.

Με τους μακροοικονομικούς παράγοντες να έχουν ήδη πειραχτεί, η τεχνική ανάλυση ίσως δράσει επικουρικά, ώστε να δείξει μια πιο αντικειμενική και μακρινή εικόνα, χωρίς ωστόσο να επαναπαυόμαστε με απλά “σήματα” αγοραπωλησίας, χωρίς συγκεκριμένη στρατηγική και σφιχτούς κανόνες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν κάποιος δουλέψει με την λογική και με στρατηγική, θα βγει κερδισμένος.

Αρκετές εταιρείες έχουν ανακοινώσει, ή και ξεκινήσει αγορές ιδίων μετοχών, γεγονός που βοηθάει τις αποτιμήσεις. Ακόμα και μέσα στην κρίση βλέπουμε ότι κάνουν την εμφάνιση τους κάποια εκκολαπτόμενα deals του προηγούμενου διαστήματος (π.χ. Πόρτο Καρράς) δείχνοντας ότι ο φόβος σταδιακά υποχωρεί. Μέρα με μέρα έχουμε νέα δεδομένα σε σχέση με τον ιό, γεγονός που πιθανότατα μάς κάνει να αισιοδοξούμε. Ο μόνος οδηγός μας με θετικά μηνύματα είναι τα νέα από την Κίνα και την Κορέα, που ήδη έχουν επιστρέψει σε μία κανονικότητα, με την έξαρση να είναι ελεγχόμενη.

Το θετικό για την χώρα μας είναι ότι είναι νο1 προορισμός στην Ευρώπη, εφόσον φυσικά απέλθει το καθεστώς της καραντίνας, χωρίς καν να αναφερθούμε στον εσωτερικό τουρισμό, που θα βοηθήσει τον κλάδο ως ένα βαθμό. Σίγουρα είναι νωρίς για να εξάγουμε συμπεράσματα, παρόλα αυτά όλοι μας πρέπει να είμαστε με την αισιόδοξη πλευρά.

Κλείνοντας, να πούμε ότι η κυβέρνηση τόλμησε με επιτυχία να βγάλει νέο 7ετες ομόλογο, γεγονός που δείχνει ότι η εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή μας είναι μεγάλη και από το εγχώριο, αλλά κυρίως από το ξένο επενδυτικό κοινό. Επίσης, να σχολιάσουμε ότι οι παρεμβάσεις της, τόσο σε ταχύτητα όσο και σε ποιότητα, αποδείχθηκαν καίριες και σωτήριες, ειδικά σε μια χώρα σαν τη δική μας με τα ενδογενή χαρακτηριστικά του λαού της.

“Μπροστά της έχει να πάρει την μεγαλύτερη απόφαση, που έχει να κάνει με τον χειρισμό του ξένου τουρισμού το καλοκαίρι”, εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Η τετραήμερη αργία του ελληνικού χρηματιστηρίου, λόγω του Πάσχα, διέκοψε μερικώς το συγχρονισμό του με τις διεθνείς αγορές”, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, το Χ.Α. παρέκαμψε την ευφορία των αγορών που υπήρξε τη Μ. Παρασκευή, με την προσδοκία ότι αμερικανικό φαρμακευτικό σκεύασμα με ελπιδοφόρα αποτελέσματα για τον κορωνοϊό είναι πιθανό να διατεθεί στο εγγύς μέλλον.

Στη συνέχεια ωστόσο, οι δυσμενείς εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου, που οδήγησαν στη διαμόρφωση αρνητικής (!) τιμής στα συμβόλαια του Μαΐου, προκάλεσαν εύλογη αναταραχή στις αγορές, καθώς εδραιώνεται το ενδεχόμενο ισχυρής και παρατεταμένης ύφεσης σε όλες τις δυτικές οικονομίες.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται στη σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης 23/4, με την Ευρώπη να παραμένει χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα: εκείνο των Βορείων που περιλαμβάνει τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και την Αυστρία και εκείνο των Νοτίων με κύριους εκπροσώπους την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Η απόφαση για το Ταμείο ανάκαμψης πρέπει να λάβει ουσιαστικό περιεχόμενο, με τον πρόεδρο Μακρόν να συνεχίζει να επιμένει για την έκδοση ομολόγου ειδικού σκοπού (κορωνομολόγου) και τη Μέρκελ να το απορρίπτει.

Παραμένει επομένως ισχυρό το ενδεχόμενο για ακραίες εξελίξεις σε σχέση με τη συνοχή της Ε.Ε., που ωστόσο συνηθίζει να μεταφέρει τη συζήτηση των θεμάτων της σε επόμενες συνόδους, μέχρις ότου διαφανεί ο “λευκός καπνός” με τη μορφή κάποιου συμβιβασμού.

Παράλληλα, η επενδυτική κοινότητα αναμένει την ετυμηγορία δύο οίκων πιστοληπτικής ικανότητας (S&P και DBRS) για την ελληνική οικονομία την Παρασκευή 24/4. Είναι σαφές ότι μετά την επέλευση της πανδημίας, η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας μετατίθεται για το απώτερο μέλλον και επομένως η μη υποβάθμιση θα είναι μια ικανοποιητική εξέλιξη, με δεδομένες τις εκτιμήσεις για ετήσια ύφεση που κατά το ΔΝΤ θα φτάσει το 10%, ενώ θα συνεκτιμηθεί η επιτυχής έξοδος στις αγορές με την έκδοση 7ετους ομολόγου με επιτόκιο 2,013%.

Από την άλλη πλευρά, η αναμενόμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών (μέχρι +11 π.μ. βλέπει η ΤτΕ), δημιουργεί κινητικότητα σε σχέση με τη σύσταση μιας πανευρωπαϊκής (ή επιμέρους εθνικών) “bad banks”, όπως εισηγείται η Κριστίν Λαγκάρντ και υποστηρίζει και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας στους F.T.

Με αυτά τα δεδομένα, η διάσπαση των 600 μονάδων για το Γ.Δ. ήταν αναμενόμενη, καθώς η απόσυρση των λίγων αισιόδοξων επενδυτών που είχαν απομείνει έδωσε και πάλι την υπεροπλία στους πωλητές. Οι τεχνικοί αναλυτές συνομολογούν ότι οι 580 μονάδες συνιστούν κρίσιμο επίπεδο στήριξης, όπου θα χρειαστεί να επανέλθουν τα αντανακλαστικά των αγοραστών.

“Το σενάριο αυτό μπορεί να υποστηριχθεί, αν συντελεστεί η δρομολόγηση της επανόδου στην κανονικότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες, οπότε ο ΓΔ θα ατενίσει και πάλι ανοδική κατεύθυνση, στοχεύοντας την περιοχή των 650 μονάδων”, εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες ασιατικές αγορές.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street.

Νέες απώλειες για το πετρέλαιο, πλάγια κίνηση από το ευρώ.

Ελεγχόμενες πιέσεις στον χρυσό, σαφώς μεγαλύτερες για το ασήμι.

Στάση πληρωμών κήρυξε η αεροπορική εταιρεία Virgin Australia, ελλείψει μετρητών και έγινε η πρώτη μεγάλη αεροπορική εταιρεία η οποία καταρρέει εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημία.

Η Hin Leong Trading, μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες εμπορίας πετρελαίου της Σιγκαπούρης, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης για προστασία από τους πιστωτές της.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονταν στη Βρετανία αυξήθηκε με πιο χαμηλό ρυθμό τον Μάρτιο, από ότι τον Φεβρουάριο. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,8% τον Μάρτιο, μετά την άνοδο κατά 1,1% του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα από ότι συνήθως.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δώσει στις τράπεζες επαρκή χρόνο για να επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, αφού λήξει η κρίση του κορωνοϊού”, δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα “El Confidencial” ο επικεφαλής επόπτης της ΕΚΤ, Andrea Enria.

Βελτιώθηκε το κλίμα μεταξύ των Γερμανών επενδυτών τον Απρίλιο. Η μηνιαία έρευνα του ινστιτούτου ερευνών ZEW σε επενδυτές, έδειξε ότι το κλίμα ενισχύθηκε στις 28,2 μονάδες, μετά τη βουτιά στο -49,5 τον Μάρτιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πιο μικρή βελτίωση, στις -42,3 μονάδες.

Ξεχωριστός δείκτης που μετράει τη θεώρηση των επενδυτών για τις τρέχουσες συνθήκες υποχώρησε στις -91,5 μονάδες, από -43,1 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η πτώση θα είναι μικρότερη, στις -77,5.

Δέκα τραπεζικοί όμιλοι της Δυτικής Ευρώπης υποβαθμίστηκαν από τη Fitch Ratings. Στις υποβαθμισμένες τράπεζες περιλαμβάνονται οι: Cooperative Bank, Close Brothers και Metro Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Commerzbank στη Γερμανία, η Swebank στη Σουηδία, η Gruppo Bancario Iccrea στην Ιταλία, η Credit Europe Bank στην Ολλανδία, καθώς και τραπεζικοί όμιλοι στην Κύπρο, την Ισπανία και το Λουξεμβούργο.

Υπό το τρέχον Global Economic Outlook της Fitch, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 1,9% το 2020, ενώ της ευρωζώνης θα κινηθεί 4,2% χαμηλότερα, πριν ανακάμψει το 2021.

Ελεύθερη πτώση κατέγραψαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τη National Association of Realtors, οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν κατά 8,5%, στο εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 5,27 εκατ. τον περασμένο μήνα. Η NAR εκτιμά ότι η πτώση μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη τον Απρίλιο.

“Σχεδόν 60 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ είναι σε κίνδυνο λόγω της πανδημίας”, προειδοποιεί η McKinsey. Στην ΕΕ η ανεργία μπορεί να εκτιναχθεί από το 6% στο 11% και να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για χρόνια αν δεν ελεγχθεί η Covid-19.

Στις ΗΠΑ το χτύπημα είναι ήδη ορατό με περίπου 22 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν υποβάλει αίτημα για επίδομα ανεργίας από τις 14 Μαρτίου έως σήμερα. Ο αριθμός αντιπροσωπεύει το 13,5% της εργατικής δύναμης στη χώρα. Η ανεργία που βρέθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 3,5% τον Φεβρουάριο, αναμένεται να πιάσει διψήφιο ποσοστό τον Απρίλιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ΟΠΑΠ κατά μια βαθμίδα σε “Β+”, προχώρησε ο οίκος Standard and Poor's, θέτοντας και αρνητικό outlook σε έκθεσή του. Ο οίκος αναμένει σημαντική μείωση στα καθαρά κέρδη και τις ταμειακές ροές το 2020, λόγω του προσωρινού κλεισίματος των πρακτορείων.

Σε αύξηση του ποσοστού του στην SMGC, που διαχειρίζεται τις δραστηριότητες της Stoiximan σε Ελλάδα και Κύπρο, ώστε να φτάσει το 84,49% προχωρά ο ΟΠΑΠ. Παράλληλα ο όμιλος θα διατηρήσει τη συμμετοχή 36,75% στην TCB που ελέγχει τις υπηρεσίες διαδικτυακών τυχερών παιγνίων της Stoiximan σε Πορτογαλία, Ρουμανία και Γερμανία υπό την επωνυμία “Betano”.

Το συνολικό καθαρό τίμημα για όλες τις παραπάνω συναλλαγές, το οποίο προγραμματίζεται να καταβληθεί κατά τη διάρκεια του 2020, ανέρχεται στο ποσό των 163,4 εκατ. ευρώ, επιπλέον του αναλογούντος ποσού των καθαρών ταμειακών διαθεσίμων.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 588,94 μονάδες (-2,94%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 593,28 (-2,22%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 591,02 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,59%.

Ο τζίρος στα 66,4 εκατ., από τα οποία τα 0,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ και ΜΠΕΛΑ απέσπασαν το 67% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Σαράντης και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Eurobank, TITC και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής αλλά κακή η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές, έναντι 63 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Πτωτική αποδείχθηκε η πρώτη συνεδρίαση, μετά τις αργίες του Πάσχα και στην αγορά παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σημαντικότατα στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν αισθητή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.999 συμβόλαια).

Στα 3.432 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 2.883 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 795, 793 για τον Μάιο και 2 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.412) κινήθηκε μεταξύ 1.411,5 και 1.452,25 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.131), Alpha Bank (5.967), Πειραιώς (2.280), ΔΕΗ (364), Ελλάκτωρα (1.214), Μυτιληναίο (140), Εθνική (4.242), ΓΕΚ (175), Τρ. Αττικής (100), ΟΠΑΠ (487), Jumbo (110), MIG (119), Viohalco (127).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 43.707, MIG 41.821, Alpha Bank 27.139, Εθνική 20.259.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

              Position Holder                               Name of Issuer            NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.733.661 τεμ., (από 39.733.661 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.564.226 τεμ. (20.613.426), ΔΕΗ 6.317.159 τεμ. (6.317.159), Eurobank 60.833.302 τεμ. (60.833.302), ΟΠΑΠ 1.317.113 τεμ. (1.317.113), Εθνική 9.940.540 (9.945.540), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v