Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανάσες μετά τα χτυπήματα για τις τραπεζικές μετοχές

Οι τράπεζες ηγούνται της προσπάθειας να καλυφθούν κάποιες από τις σημαντικές απώλειες των τελευταίων ημερών. Βοηθά το ελαφρά ανοδικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές. Υποτονικές παραμένουν οι συναλλαγές, όπως δείχνουν οι όγκοι.

ΧΑ: Ανάσες μετά τα χτυπήματα για τις τραπεζικές μετοχές

Επιφυλακτική προσπάθεια αντίδρασης στις ευρωπαϊκές αγορές, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στη διακύμανση των δεικτών όσο και στη μέτρια αξία συναλλαγών. Με την προσοχή στραμμένη σε Wall Street και Σύνοδο Κορυφής, στη Φρανκφούρτη ο DAX διαμορφώνεται κατά 1,15% υψηλότερα στις 10.359 μονάδες και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ με ανάλογο ποσοστό στις 16.620 μονάδες. Στο 2,197% το 10ετές.

Στη Νέα Υόρκη τα futures του S&P500 από 1,08% και τις 2.760 μονάδες, στις 44,46 χαμηλότερα ο VIX.
Στην Ευρώπη, με περιορισμένες τις προσδοκίες για λήψη αποφάσεων στην αυριανή τηλεδιάσκεψη, οι βραχυπρόθεσμοι έχουν κάθε λόγο να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους. Με πιθανότερο ενδεχόμενο αύριο να υπάρξει μία «εκδήλωση προθέσεων», δηλαδή στον αναβλητικό/βραδύ ρυθμό που κινείται ζητούμενη θα είναι η διασφάλιση, τουλάχιστον, των τρεχόντων επιπέδων. Θα δούμε.

Σε ανάλογο ρυθμό και στο ΧΑ, με κύριο χαρακτηριστικό τον χαμηλό τζίρο, πολύ λιγότερο απ' ό,τι στη χθεσινή διορθωτική συνεδρίαση αλλά μακράν και από τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας. Ενδεικτικό το ότι στην πρώτη ώρα είχαν γίνει εντολές συνολικής αξίας μόλις 5 εκατ. ευρώ. Με το συγκριτικά μεγαλύτερο μέρος στις τραπεζικές μετοχές, δηλαδή εκεί όπου επικεντρώνεται η προσπάθεια για αντίδραση από την πλευρά των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός με το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής μεταβολής, σε μία προσπάθεια να μαζευτούν οι διψήφιες απώλειες της χθεσινής ημέρας. Οι 4 μετοχές, μετά τη νέα «βουτιά», είναι κυρίως αυτές που σε intraday κινήσεις μπορεί να αποφέρουν απόδοση μεγαλύτερη από αυτή των blue chips.

Στην περιοχή των 310 μονάδων ο ΔΤΡ, με την Alpha Bank στο 0,61 ευρώ (1,67%), την Εθνική στο 1,093 (3,31%), τη Eurobank στο 0,34 (3,03%)και την Πειραιώς, με 0,89% στο 1,13 ευρώ. Προφανώς οι όποιες κινήσεις στις μετοχές του κλάδου είναι αυστηρά short term και με «σφικτά» stop losses.

Στις 1.433 μονάδες ο FTSE25, με ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Mytilineos, Motor Oil, Jumbo, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development, TITANC, Coca Cola να πραγματοποιούν ικανοποιητικές συναλλαγές. Και με ενθαρρυντική ένδειξη πως από τις εν λόγω μετοχές, μόνο σε ΟΠΑΠ και Jumbo έχουν μικρό προβάδισμα οι πωλητές. Στα 7,185 και 12,99 ευρώ αντίστοιχα.

Στα συν της μέχρι τώρα συνεδρίασης, η συντήρηση της long (εβδομαδιαία) τάσης για τις μετοχές των Viohalco (2,305 ευρώ), TITANC (11,32), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (0,95), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (5,70 ευρώ), η κίνηση του ΟΤΕ προς τα 11,60 (διευκολύνει και το 1,62% στα 12,425 της D.Telekom), της Coca Cola (και λόγω CC/HBC) στα 21,79 ευρώ.
Επίσης ενθαρρυντική η εικόνα μέρους της αγοράς, σε συνέχεια της χθεσινής διαφοροποίησης αρκετών μετοχών από τη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Στις 11:40, η σχέση ανοδικών/πτωτικών ήταν στις 54/17, με 114 χωρίς μεταβολή.

Κινητικότητα στα επιμέρους, λ.χ, σε ΚΕΚΡΟΨ, Ιντρακόμ, Πλαστικά Θράκης, Κυριακούλης, IntraKat, Alumil, ElvalHalcor κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v