Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιταχύνουν οι αγοραστές στο ΧΑ

Προς τις 610 μονάδες o Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να διατηρούνται σε τροχιά αντίδρασης. Διστακτικές κινήσεις ενόψει Συνόδου Κορυφής για τους επενδυτές. Κέρδη για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Παραμένουν υποτονικές οι συναλλαγές.

Επιταχύνουν οι αγοραστές στο ΧΑ

Επιφυλακτικές οι κινήσεις traders και επενδυτών, από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα.

Σε αναμονή της Συνόδου Κορυφής, στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και της ενδεχόμενης περαιτέρω αντίδρασης στις αγορές πετρελαίου και στη Wall Street. 

Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται εδώ και σχεδόν μία ώρα στην Ευρώπη, οι κινήσεις των επενδυτών στη Φρανκφούρτη, με αποτέλεσμα τη διακύμανση του DAX αρχικά λίγο υψηλότερα και στη συνέχεια με ήπια διόρθωση προς τις 10.345 μονάδες. Σχετική σταθερότητα και στις αγορές κρατικών τίτλων, ενώ τα futures του S&P500 παραπέμπουν σε «άνοιγμα» από 0,32% χαμηλότερα, από τις 2.780 μονάδες.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ, από το ξεκίνημα της συνεδρίασης έγινε εμφανής η πρόθεση για συντήρηση του όποιου ισχνού momentum πήγε να δημιουργηθεί χθες, για τον τραπεζικό κλάδο. Πράγματι η επαναφορά του ΔΤΡ πάνω από τις 310 μονάδες, με 1,40%, είχε ως αντίκτυπο την ενεργοποίηση λιγοστών εντολών αγοράς σε αρκετά μη τραπεζικά χαρτιά. Με αποτέλεσμα, την κίνηση του FTSE25 προς τις 1.440 μονάδες, συνακόλουθα του ΓΔ προς τις 600, με βοήθειες και από Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ αλλά και άλλες μετοχές, όπως λ.χ. Autohellas, Aegean, TITC, Viohalco κ.α.

Σταδιακά οι αγοραστές αναθάρρησαν με αποτέλεσμα πλέον ο Γενικός Δείκτης να βλέπει τις 610 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που λόγω της ακραίας υποτίμησής του, από την αρχή του έτους, «κρύβει» περιθώρια μεγαλύτερης -δυνητικής- διόρθωσης, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι), ανάλογα με τη στάση διορατικών παικτών, οι οποίοι «βλέπουν» μικρή βελτίωση των αποτιμήσεων.

Ενδεικτικά η Εθνική στο 1,115 με 3,15% και αποτίμηση να περνά το όριο του 1 δισ. Ανάλογες κινήσεις σε Alpha Bank στο 0,615 (2,15%), σε Eurobank και Πειραιώς.

Εάν μπορούσε να δημιουργηθεί βάση για τον ΔΤΡ στην περιοχή των 310 μονάδων, θα διευκολύνονταν οι κινήσεις traders και επενδυτών με θέσεις σε τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Aegean, TITC, Viohalco, Mytilineos, Motor Oil κ.α., που δικαιούνται βελτίωσης.

Στις 49/22 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, αλλά και με 111 χωρίς μεταβολή.

Ενθαρρυντική ένδειξη η διάθεση για συντήρηση της μόχλευσης σε μετοχές της μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Πρακτικά σε εισηγμένες με περιορισμένη έως μηδενική έκθεση σε ξένα funds (και εγχώριους διαχειριστές), περιορισμένο free float και υπαρκτά (ή όχι) micro-stories να «τρέχουν».

Μεγαλύτερη απόδοση για μετοχές των Πλαστικών Θράκης, Εβροφάρμα, Audiovisual, Attica Bank, Quest κ.α. 
Στα 4,5 εκατ. η αξία των συναλλαγών, στις 11:15.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v