Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι προϋποθέσεις για συνέχεια στην αντίδραση

Με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής η συνεδρίαση, με τους επενδυτές να κρατούν μικρό καλάθι, ποντάροντας περισσότερο στην ΕΚΤ. Σε ποια επίπεδα δίνουν ανοδικό σήμα οι τράπεζες. Ποια blue chips μπορούν να «δουν» υψηλότερα επίπεδα.

ΧΑ: Οι προϋποθέσεις για συνέχεια στην αντίδραση

Κέρδη στη Wall, με το βλέμμα στο αργό. Είχε προηγηθεί ανοδική αντίδραση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα και στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. Λελογισμένη κίνηση, κυρίως προεξοφλητική αλλά προσεκτική, καθώς η Ευρώπη δεν συνηθίζει (και) τις αγορές να δρα γρήγορα και δραστικά. Ωστόσο ο DAX αντέδρασε 1,61% στις 10.415 μονάδες, ο CAC 1,25% στις 4.411 και ο ΜΙΒ με 1,94% στις 16.770 μονάδες.

Στη Σύνοδο προσβλέπει και η ελληνική πλευρά, εύλογα όμως κρατά... μικρό καλάθι. Περισσότερο, θα έλεγα, πως προσβλέπει για άμεσες δράσεις στην ΕΚΤ και γι' αυτό χθες επιχειρήθηκε μία αντίδραση με τον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο.

Το τελικό αποτέλεσμα άφησε ικανοποιημένες και τις δύο πλευρές, πωλητές και αγοραστές, κάτι που θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να έχει συνέχεια και σήμερα.

Στο καλό, το κακό και το χειρότερο σενάριο, για τη σημερινή τηλεδιάσκεψη, αναφέρεται από νωρίς η έγκαιρα και έγκυρα ενημερωμένη Αγγελική Παπαμιλτιάδου. Το ΧΑ δεν πολυποντάρει στο τι θα ειπωθεί σήμερα αλλά στις όποιες βάσεις τεθούν για τη συνέχεια. Εχοντας περισσότερο το ενδιαφέρον του στην προοπτική δημιουργίας μίας bad bank, σχέδιο που προωθεί ο Αντρέα Ενρια, υποστηρίζει ο Γιάννης Στουρνάρας (και η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ) και έχει τη σιωπηρή παρότρυνση της Κριστίν Λαγκάρντ. Ηδη η ΕΚΤ προχωρά, αθόρυβα, σε μια κίνηση (υπο)στήριξης του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, ενέργεια που έμμεσα ενισχύει και το ελληνικό.

Θα φανεί, αν όχι σήμερα-αύριο, ενδεχομένως από εβδομάδα, εάν όντως ο τραπεζικός κλάδος θα μπορούσε να «δει» υψηλότερα. Στις 306,84 με υψηλό ημέρας τις 317,79 μονάδες ο ΔΤΡ θα πρέπει να διανύσει πολύ δρόμο, μέχρι τις 389 μονάδες, για να δώσει σήμα αναστροφής σε μηνιαίο.

Είναι εφικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Με τη Citigroup να βλέπει ύφεση 7,8% για την ελληνική οικονομία (πρόσφατα είχε προβλέψει -1,4%, ψιλοπράγματα), ωστόσο, η επίτευξη (ή μη) του στοιχήματος για την οικονομία, το επιχειρείν περνά μέσα (και) από τις τράπεζες. Και από αυτή την άποψη, λ.χ. η Εθνική δεν μπορεί να αποτιμάται όσο η προς πώληση θυγατρική της ασφαλιστική.

Συν τω χρόνω αποδεικνύεται πως αρκετές επιχειρήσεις και από τις τρεις κατηγορίες (μεγάλη, μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση) έχουν τις προϋποθέσεις και την τεχνογνωσία (μετά την πρωτοφανή 10ετή κρίση) όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά σταδιακά να κεφαλαιοποιήσουν την αναβάθμιση του «ελληνικού εμπορικού σήματος», που διεθνώς τείνει να καθιερωθεί σαν ισχυρό virus free trademark.

Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα η ΔΕΗ, προφανώς το 2019 θα είναι αποκαρδιωτικό. Μένει να φανεί όμως εάν ο όμιλος μπορεί να επανέλθει το 2020-21. Η Mytilineos, εν μέσω πανδημίας, κατακτά πρωτιές στις εισαγωγές φυσικού αερίου-LNG, ο ΟΠΑΠ προσβλέπει πως μέχρι τα μέσα Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα Play, ο ΟΤΕ είναι ίσως το καλύτερο -εκτός Γερμανίας- asset της Deutsche Telekom, η Motor Oil θα αντιδράσει άμεσα από την επαναφορά των τιμών. Αλλά και από τις χαμηλότερες κατηγορίες, οι υπερ-πουλημένες εισηγμένες αναδεικνύονται. Η περίπτωση των Πλαστικών Θράκης είναι ενδεικτική, υπάρχουν πολλές σε διάφορους κλάδους και τομείς δραστηριοτήτων.

Το χθεσινό 71/44 ήταν μία ενθαρρυντική ένδειξη πως ναι, υπάρχουν λόγοι να είμαστε λιγότερο απαισιόδοξοι απ' ό,τι τώρα, στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων, μας «δείχνει» το ταμπλό.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v