Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο

Σε υψηλότερα επίπεδα περνά ο Γενικός Δείκτης, «σβήνοντας» τις πρωινές απώλειες. Οι επενδυτές αποτιμούν την έκθεση της Fitch αλλά και περιμένουν τις αντίστοιχες από S&P και DBRS για την ελληνική οικονομία. Υποτονικές οι συναλλαγές.

Θετικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο

Με απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και πρώτες πιέσεις στα ομόλογα των κρατών του Νότου. Στον ρυθμό των ευρω-αγορών και το ΧΑ. Εντολές πώλησης σε τραπεζικές και blue chips, με συνέπεια τη διόρθωση προς τις 600 μονάδες. Λελογισμένες οι πρώτες ρευστοποιήσεις, με στηρίξεις από την πλευρά των αγοραστών, σε Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ.

Ο συνδυασμός του πρώτου αρνητικού αποτελέσματος για φάρμακο κατά της Covid-19, της ατελέσφορης χθεσινής τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων ηγετών και της ήπιας πτωτικής εικόνας των futures στη Wall Street επισπεύδουν το πέρασμα από το «ταμείο». Αλλωστε τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με άλλες 4 να απομένουν για την ολοκλήρωση του Απριλίου. Μήνας που σε σημαντικό βαθμό συνέβαλε στο συμμάζεμα μέρους των ακραίων απωλειών του Μαρτίου.

Νωρίτερα στη Φρανκφούρτη ο DAX διόρθωνε στις 10.320 μονάδες, με τη μετοχή της Lufthansa να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες. Σχεδόν 6% χαμηλότερα στα 7,33 ευρώ, απόρροια της παραδοχής για «κρατική στήριξη» 10 δισ., όταν η κεφαλαιοποίησή της δεν ξεπερνά τα 3,56%. Στη φορά του ντόμινο η κατάρρευση της Lufthansa «χτυπά» και την Deutsche Bank, καθώς είναι η δεύτερη με τη μεγαλύτερη σε έκθεση σε δάνεια/χρηματοδότηση του γερμανικού αερομεταφορέα.

Λεπτομέρειες χρήσιμες, θεωρώ, για να έχουμε μία αίσθηση του μεγέθους του προβλήματος και της αναπόφευκτης αλλαγής στάσης του Βερολίνου σε ζητήματα «αμοιβαιοποίησης χρέους».

Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ διορθώνει, λιγότερο από τον DAX, κατά 1,48% στις 16.766 μονάδες, την ώρα που «τσιμπάνε» τα κρατικά ομόλογα. Στο 2,096% το ιταλικό 10ετές, στο 1,194% το πορτογαλικό, στο 1,053% το ισπανικό και με το άνοιγμα της συνεδρίασης στο ΧΑ, το αντίστοιχο ελληνικό στο 2,344%.

Στον απόηχο και της έκτακτης αξιολόγησης από τον οίκο Fitch, η συνεδρίαση ξεκίνησε με πρώτες εντολές πώλησης σε τραπεζικές και blue chips. Εως 3,35% χαμηλότερα στις 313 ο Δείκτης Τραπεζών, στις 1.442 με 1,75% ο FTSE25 και ακριβώς στο όριο των 600 μονάδων ο Γενικός Δείκτης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v