Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα blue chips «σηκώνουν» τον Γενικό Δείκτη

Σταθεροποιητική κίνηση για τους δείκτες στο Χρηματιστήριο, με την άνοδο σε «βαριά χαρτιά» να... κρύβει την πτώση των τραπεζικών μετοχών. Πρωταγωνιστής η ΔΕΗ με άλμα 7,5%, αξιόλογα κέρδη για Coca Cola, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

ΧΑ: Τα blue chips «σηκώνουν» τον Γενικό Δείκτη

Περιορίζονται οι απώλειες στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κυρίως λόγω του «γυρίσματος» των futures στη Wall Street.

Πρώτο το ΧΑ από τα χρηματιστήρια ήταν αυτό που πέρασε σε θετικό έδαφος, δεύτερο του Μιλάνου, την ώρα που παράλληλη ήταν η μείωση του επιτοκίου των κρατικών τίτλων.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX παραμένει σε αρνητικό έδαφος αλλά έχοντας μειώσει αισθητά τις αρχικές απώλειες, που είχαν φτάσει έως το 2%. Ωστόσο συνεχίζεται το sell off στη Lufthansa και το «χτύπημα» στην Deutsche Bank.

Στα καθ' ημάς, ενθαρρυντική η αντιθετική εικόνα και τάση, άλλη μία επιβεβαίωση όσων θεωρούν ότι 3-4 funds μπορούν να «χειραγωγήσουν» μία «ρηχή» αγορά όπως η δική μας.

Από το αρχικό μάζεμα της περιορισμένης προσφοράς, οριακά χαμηλότερα των 600 μονάδων, οι traders αρχικά σε 2-3 χαρτιά, σταδιακά σε περισσότερα, έδειξαν πως μπορούν να διαμορφώσουν τάση. Ετσι η από την αρχή καλή εικόνα των Motor Oil, ΔΕΗ και ακόμη λίγων μετοχών διευρύνθηκε στη συνέχεια, με αποτέλεσμα ο ΓΔ να περάσει θετικά και έως τις 617 μονάδες.

Με τη συνδρομή αγοραστών και σε τίτλους των Coca Cola, Lamda Development, Aegean, Mytilineos, για να προστεθούν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα κ.α. Ετσι ο FTSE25 από τις 1.440 αντέδρασε έως και 42 μονάδες υψηλότερα, επιβεβαιώνοντας την τεχνικότητά του, όσο συντηρείται πάνω από τις 1.460 μονάδες. Ομοίως για τον ΓΔ υψηλότερα των 607 μονάδων.

Κατά γενική εκτίμηση, η θετική διαφορά έρχεται από τη ΔΕΗ, μία μέρα μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2019. Συνολικά τα μεγέθη ήταν αποκαρδιωτικά αλλά με το τελευταίο τρίμηνο να αφήνει υποσχέσεις βελτίωσης. Προφανώς οι traders αγοραστές, σήμερα, σε μεγάλο ποσοστό ξένα funds εστιάζουν στο Q4/19 και την προοπτική της βελτίωσης της κατάστασης. Στοίχημα εν μέρει ριψοκίνδυνο αλλά στη μείωση της κεφαλαιοποίησης της ΔΕΗ στα 580 εκατ., η εκτίμηση είναι πως η ζημιά έχει αποτιμηθεί. Γι' αυτό και υποστηρίζαμε χθες, ότι πιο λογική θα ήταν μία αποτίμηση στα 700 εκατ.

Στα 2,686 με 7,66% και τον μεγαλύτερο τζίρο η μετοχή της ΔΕΗ, με περιθώριο για υψηλότερα, όπως δείχνει το διάγραμμά της.

Από τις μετοχές του δείκτη, με αγοραστές η Motor Oil, σταθερά από την αρχή της συνεδρίασης, ο Mytilineos, η Coca Cola, ενώ ΟΤΕ και ΟΠΑΠ αντιδρούν στα 11,82 και 7,935 ευρώ αντίστοιχα.

Με απώλειες ο τραπεζικός κλάδος, μικρότερες για την Alpha Bankστο 0,62 και Πειραιώς στο 1,15 ευρώ.
Στην περιοχή των 316,43 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών.

Αισθητά βελτιωμένη η εικόνα της ευρύτερης αγοράς, με σχεδόν ισοπαλία ανοδικών (51) έναντι πτωτικών (52).
Επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση πως εάν βελτιωνόταν λίγο η τάση για τις μετοχές του FTSE25, θα ενισχυόταν η μόχλευση σε τίτλους του FTMidCap και χαμηλότερων κατηγοριών.

Ετσι, με μεγαλύτερο ποσοστό μεταβολής διαμορφώνονταν μετοχές των Byte, Ιλυδα, Μινέρβα, Yalco, Intrakom, Εβροφάρμα, Πλαστικά Θράκης, AsCo, Quest κ.α.

Στις 14:50 η αξία των συναλλαγών ήταν στα 25 εκατ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v