Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που «δίνουν» τάση

Με το βλέμμα στις συντονισμένες προσπάθειες για λήξη του συναγερμού στις αγορές οι επενδυτές. Το χάσμα τραπεζών - blue chips και τα σενάρια για το κλείσιμο μήνα. Ο φιλόδοξος στόχος για τον FT 25 και οι κρίσιμες στηρίξεις.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που «δίνουν» τάση

Τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, μήνα που οι long θα θυμούνται θετικά μετά το καταστροφικό πρώτο τρίμηνο και το γενικευμένο ξεπούλημα του Μαρτίου.

Κρίσιμη εβδομάδα, καθώς την Τετάρτη θα ανακοινωθούν τα πρώτα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ -πρώτου τριμήνου-, την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ, την ώρα που οι Κεντρικές Τράπεζες των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας είναι σε διαδικασία επαφών, προκειμένου να ενεργοποιήσουν ακόμη πιο επιθετικές πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ήδη, ο συναγερμός εκτιμώ πως ξεπερνά το μέγεθος και την αντοχή αντιστάσεων της Γερμανίας (και των συν αυτώ). Θα αποτελέσει ο Μάιος τον μήνα διεθνών προσπαθειών συγχρονισμένων με τις αγορές πετρελαίου και πρώτων υλών; Το πιθανότερο. Σε αυτή την περίπτωση, όλες αυτές οι εξελίξεις θα προεξοφληθούν, αποτιμηθούν και χρηματιστηριακά. Συνεκτιμώντας το κλίμα, το αποτέλεσμα της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων σε Ευρώπη, ΗΠΑ και αλλού.

Στα καθ' ημάς, επιχειρήσαμε στο χθεσινό σχόλιό μας να εκτιμήσουμε τις κινήσεις των traders πριν το κλείσιμο του μήνα.

Ηδη οι βασικοί δείκτες είναι σε απόκλιση, καθώς ο ΓΔ στις 606,41 μονάδες, ο FTSE25 στις 1.454,69 αντιδρούν με 10,09% και 9,76% αντίστοιχα έναντι απωλειών 6,53% του ΔΤΡ, που διαμορφώνεται στις 313,99 μονάδες.

Ούτως ή άλλως «ρηχή» η αγορά μας, με μέτρια αξία συναλλαγών -στα 50 εκατ. ο μέσος ημερήσιος τζίρος- και επικεντρωμένος -κυρίως- στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις σε μετοχές που μπορούν να δώσουν αποδόσεις.

Κυρίως Coca Cola και δευτερευόντως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ διαμορφώνουν τάση στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, διευκολύνοντας έτσι την προσπάθεια επανάκτησης μέρους των απωλειών του Μαρτίου. Από 30% έως 50% η ανοδική διόρθωση των blue chips από τα χαμηλά του Μαρτίου (18/3) θα μπορούσε να έχει συνέχεια για μετοχές που είτε είναι σε discount έναντι άλλων είτε «τρέχουν» επιχειρηματικές κινήσεις, ανακοίνωση αποτελεσμάτων, συνεργασιών κ.λπ., ικανών να (υπο)στηρίξουν μία κίνηση του 25άρη προς τον φιλόδοξο στόχο των 1.530 μονάδων. Για τον δείκτη, στήριξη είναι στις 1.435 και χαμηλότερα στις 1.413 μονάδες.

Αρκετά θα εξαρτηθούν από την πορεία του τραπεζικού κλάδου και το πώς θα αποτιμήσει η αγορά τη βαθμολόγηση του ελληνικού outlook από τους Fitch και Standard & Poor's-DBRS. Σημαντική μερίδα αναλυτών είδε ως υποστηρικτική τη στάση των οίκων, κυρίως του Fitch. Μένει να το δούμε σε λίγη ώρα.

Ανοδικά τα ασιατικά χρηματιστήρια, με την προσοχή και στην BoJ, θεαματική η αποκλιμάκωση του δείκτη VIX στις 35,93 μονάδες και από τις 2.844 (0,35%) υψηλότερα τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη.

Από ένα ενδεικτικό «καλάθι» μετοχών, με long τάση διαμορφώνονται οι: Alpha Bank, OTE, Lamda Development, Aegean, Viohalco, ETE, Sarantis, EXAE, αλλά και Quest, Entersoft, ΚΡΙ ΚΡΙ. Για τον τραπεζικό κλάδο, «κλειδί» θεωρείται η Eurobank και από τα βαριά χαρτιά του δείκτη, η ΔΕΗ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v