Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος διχασμός στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση για γερά νεύρα και εναλλαγές προσήμου παρά τον ισχνό τζίρο. Με απώλειες ολοκλήρωσαν την ημέρα Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, ΟΤΕ. Ισχυρά κέρδη για ΔΕΗ και άνοδος για Lamda, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ.

Νέος διχασμός στο Χρηματιστήριο

Παρά το γεγονός ότι για πολλοστή φορά ο τζίρος παρέμεινε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, φαινόμενο που θα πάρει ανησυχητικές διαστάσεις αν διατηρηθεί, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση εμπεριείχε κάποιου είδους “συγκινήσεις”, καθώς οι επιλεκτικές τοποθετήσεις στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, ανέσυραν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. από τα πρωινά χαμηλά και το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, έφθασε να παίζεται μέχρι τέλους.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με έντονα πτωτικές διαθέσεις, καθώς στις κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, από τις δύο ανοδικές συνεδριάσεις που είχαν προηγηθεί, προστέθηκαν ρευστοποιήσεις από το αρνητικό ξεκίνημα των κύριων ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες παραμένουν με αρνητικά πρόσημα και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές και μειώσεις θέσεων στον απόηχο της της νέας άκαρπης συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών και της, εκτός προγράμματος, υποβάθμισης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από την Fitch.

Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε το outlook της ελληνικής οικονομίας σε “σταθερό” από “θετικό”, διατηρώντας, ωστόσο, την αξιολόγηση σε “BB”, λόγω του σημαντικού αντίκτυπου της πανδημίας στην οικονομία. Προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8,1% φέτος και αύξηση 5,1% το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αναμένονται οι αξιολογήσεις από Standard & Poor’s και DBRS, στις 8 Μαϊου αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s, στις 17 Ιουνίου από τον οίκο Scope και στις 24 Ιουλίου από τη Fitch.

Από εκεί και πέρα, όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις ήλθαν να επιβεβαιώσουν όλους όσους υποστηρίζουν ότι το Χ.Α. δεν έχει την απαιτούμενη ρευστότητα, προκειμένου να κινηθεί ανεξάρτητα από την διεθνή χρηματιστηριακή τάση, ενώ, παρά το γεγονός ότι οι αγορές απέφυγαν να καταγράψουν νέα βραχυπρόθεσμα χαμηλά, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι άκρως επιφυλακτική.

Σύμφωνα με τους συγκρατημένα απαισιόδοξους, μέσα σε πέντε εβδομάδες η αμερικανική οικονομία έχασε 26,45 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, όταν στην δεκαετία 2010 - 2020, κατάφερε να δημιουργήσει 22 εκατομμύρια νέες δουλειές. Το ποσοστό ανεργίας πρέπει να κυμαίνεται, σύμφωνα με αναλυτές, κάπου μεταξύ του 15% με 20%, επίπεδα τα οποία έχουν καταγράφει μόνο κατά τη Μεγάλη Ύφεση, μετά το κραχ του 1929, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν θα υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας, που θα έριχνε κυριολεκτικά “στο καναβάτσο” την παγκόσμια οικονομία, ενώ σε νέα ιστορικά χαμηλά κατέρρευσαν χθες οι δείκτες PMI σε ευρωζώνη και ΗΠΑ.

Από την άλλη, το πειραματικό φάρμακο “remdesivir” της Gilead δεν δικαίωσε τις προσδοκίες στη πρώτη κλινική μελέτη, απογοητεύοντας επιστήμονες και επενδυτές.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι στα πρωινά χαμηλά, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται έστω αμετάβλητος, ενώ οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι ξεκίνησαν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο και το διατήρησαν μέχρι τέλους, πλην Πειραιώς που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας αμετάβλητη, παραμένοντας, για πολλοστή συνεδρίαση, το “βαρίδι” της αγοράς και δείχνοντας πόσο “fake” ήταν η χθεσινή ανοδική αντίδραση.

Από την άλλη, συνεχίστηκε κάποιου είδους κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όμως σε αρκετές περιπτώσεις θετικών πρωταγωνιστών, οι συναλλαγές δεν ήταν πειστικές και το “bid” ήταν χαμηλότερα του προηγούμενου κλεισίματος.

Επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών και στην αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 2,287%.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη οριακά αρνητική για τον γενικό δείκτη του Χ.Α., με εβδομαδιαίες απώλειες 0,06%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημείωσε απώλειες 7,5%.

Από την αρχή του χρόνου, ο ΓΔ καταγράφει απώλειες 33,85% και ο ΔΤΡ απώλειες 64,53%.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 312,04 μονάδες (-3,75%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 313,57 (-3,28%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 313,99 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,15%.

Υπενθυμίζεται ότι αν ο εν λόγω δείκτης υποχωρήσει χαμηλότερα των 300 μονάδων, θεωρείται περίπου βέβαιη η δοκιμασία των επόμενων στηρίξεων στις 266 και 250 μονάδες.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου με θετικό πρόσημο τερμάτισαν την συνεδρίαση οι ΔΕΗ (+7,20%), Ελλάκτωρ (+1,96%), Lamda Development (+2,20%), Μυτιληναίος (+0,07%), ΟΠΑΠ (+1,73%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,49%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Jumbo, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι την “μερίδα του λέοντος” από την προσοχή και τις συναλλαγές των traders απέσπασε η μετοχή της ΔΕΗ, μετά τη δημοσίευση μεγάλων ζημιών για τη χρήση 2019, οι οποίες ανήλθαν στα 1,65 δισ. ευρώ.

Ο τίτλος ξεκίνησε με έντονα πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τα 2,39 ευρώ (-4,40%), για να ακολουθήσει αντίδραση έως τα 2,728 ευρώ (+9,12%) και κλείσιμο στα 2,68 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 7,20%.

Στην πλευρά των αγοραστών, οι traders που εκτιμούν ότι η επιχείρηση … δεν μπορεί να πάει χειρότερα και τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση άρχισαν να αποδίδουν.

Η διοίκηση επανέλαβε την εκτίμηση για EBITDA το 2020 περίπου 700 εκατ. ευρώ, με το ερώτημα που τίθεται να είναι αν αυτά τα EBITDA είναι ικανά να αντιστρέψουν την αρνητική τελική γραμμή.

Οι πρόσφατες παροχές στους πελάτες λόγω της πανδημίας που έκανε η ΔΕΗ κοστολογούνται στα 40 εκατ. ευρώ, αλλά θα καλυφθούν και με το παραπάνω από το όφελος των 200 εκατ. ευρώ που αναμένεται λόγω των τιμών των καυσίμων.

Οι απλήρωτοι λογαριασμοί αυξήθηκαν το Μάρτιο αλλά, σύμφωνα με τη διοίκηση, τον Απρίλιο δείχνουν σημάδια επιστροφής στην κανονικότητα.

Από την άλλη και όσοι προχώρησαν στις αρχικές ρευστοποιήσεις, εκτιμούν ότι η κατάσταση δύσκολα θα αλλάξει, επισημαίνοντας πως σε δύο μόλις χρήσεις, οι ζημιές, συνολικά, ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ, με σημαντική απώλεια ιδίων κεφαλαίων από τις διαγραφές περιουσιακών στοιχείων.

Ο καθαρός δανεισμός, παρά τη μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών από τα 746 εκατ. ευρώ στα 646 εκατ. ευρώ, παρέμεινε σταθερός στα 4,7 δισ. ευρώ, ενώ υψηλές αποσβέσεις και υψηλά χρηματοοικονομικά έξοδα, δε αφήνουν περιθώρια για κέρδη στην τελική γραμμή.

Ο τίτλος έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” στα 2,73 ευρώ, ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στα 2,56 και 2,37 – 2,34 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την μετοχή της Lamda Development (+2,20%). Ο τίτλος συνεχίζει να έχει πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 6,25 ευρώ, ενώ οι στηρίξεις εντοπίζονται στα 5,94, 5,50 και 5,28 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, εν ριπή οφθαλμού γίνονται οι συναλλαγές στην Ίντεργουντ (-8,33%), με τις εντολές να στήνονται και να εκτελούνται σε κλάσματα δευτερολέπτου, ενώ ο τίτλος συμπλήρωσε τρεις έντονα καθοδικές συνεδριάσεις και σήμερα διακίνησε όγκο αρκετών μηνών, χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο το “bid” στην ΑΝΕΚ (+20%), εμφάνιση αγοραστών σε AS Company (+6,70%) και Ευρωσυμβούλους (+20%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Πλ. Θράκης (+2,32%), Εβροφάρμα (+3,09%) και Έλαστρον (+1,63%) και τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για Intercontinental (+3,94%), Autohellas (+0,85%), Byte (+7,79%), Reds (+1,05%), Foodlink (+3,87%) και Ίλυδα (+8,03%).

Για τον γενικό δείκτη παραμένει πρώτο ζητούμενο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 628 – 652, ενώ το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στις 588 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, δείχνει δύσκολη η αναμέτρηση με το “οχυρό” των 1545 μονάδων, ενώ το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στις 1413 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η Σύνοδος Κορυφής μετέφερε στο Eurogroup την ευθύνη διαμόρφωσης του Ταμείου Ανάπτυξης, με τη Λαγκάρντ να προειδοποιεί ηχηρά τους ηγέτες για τις επιπτώσεις της αναβλητικότητάς τους. Παράλληλα η Fitch αιφνιδίασε υποβαθμίζοντας το ελληνικό outlook, ενόψει και των αποψινών ετυμηγοριών των S&P και DBRS. Εξελίξεις μάλλον δυσοίωνες για τις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και για το συνδεδεμένο με αυτές ελληνικό χρηματιστήριο”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 598 (ΚΜΟ 20) και αντίστασης οι 620 μονάδες. Τα αποτελέσματα της ΔΕΗ ήταν σύμφωνα με την εκτίμηση της διοίκησης για το 2019, τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών, όσο και στο επίπεδο EBITDA, ενώ η διοίκηση επανέλαβε την πρόβλεψη της για EBITDA ύψους €700 εκατ. το 2020, λόγω της αύξησης του μικτού περιθωρίου κέρδους (χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και CO2). Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν αρνητικές, λόγω της μείωσης των λειτουργικών ταμειακών ροών, εξαιτίας της χαμηλότερης μείωσης απαιτήσεων σε ετήσια βάση (€120 εκατ., από €598 εκατ.), ενώ ο όμιλος εμφάνισε ζημίες ύψους €1,65 δισ., λόγω της απομείωσης περιουσιακών στοιχείων ύψους €2,1 δισ., οι οποίες επιβάρυναν τα κέρδη προ φόρων και οφείλονταν στην ζημιογόνο θέση του λιγνίτη. Ο όμιλος προχώρησε και στην αποτίμηση των παγίων περιουσιακών στοιχείων με βάση την εύλογη αξία, όπως κάνει κάθε πέντε χρόνια, από την οποία προέκυψε υπεραξία ύψους σχεδόν €1,3 δισ., η οποία επηρέασε θετικά απευθείας τα ίδια κεφάλαια. Η υποχώρηση του επαναλαμβανόμενου EBITDA οφείλεται στην μεγαλύτερη δαπάνη για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2, λόγω της πολύ σημαντικής αύξησης της τιμής τους, η οποία σχεδόν διπλασιάστηκε, καθώς επίσης και στην επιβάρυνση του κόστους αγορών ενέργειας από την αύξηση της οριακής τιμής συστήματος. Τα EBITDA ενισχύθηκαν από την επιστροφή €99,3 εκατ. έναντι του πλεονάσματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), από την απομείωση ύψους €243,4 εκατ. της υποχρέωσης για παροχές μετά τη συνταξιοδότηση, καθώς και από την εκκαθάριση ΥΚΩ παρελθόντων ετών συνολικού ύψους €122,6 εκατ.”, σημειώνει η Merit Sec.

“Μετά από ένα ‘περίεργο’ Πάσχα, το χρηματιστήριο προσπαθεί να καταλάβει τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην παγκόσμια αλλά και την Ελληνική οικονομία και οι διακυμάνσεις έχουν αυξηθεί”, αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, βλέπουμε την πανδημία να επηρεάζει περισσότερο τις χώρες που αγνόησαν την σπουδαιότητά της στα πρώτα στάδια και δεν είχαν πολύ δυνατά συστήματα υγείας. Αυτό κάνει την Ελλάδα να ξεχωρίζει θετικά.

Η γρήγορη αντίδραση ενδυνάμωσε το σύστημα υγείας της χώρας με Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με πειραματισμό σε θεραπείες και με την απόκτηση εμπειρίας από μέρους των επαγγελματιών υγείας. Έτσι η χαλάρωση των μέτρων θα μας βρει πολύ πιο δυνατούς, να χειριστούμε τους ασθενείς.

Στην οικονομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι εμφανής η ύπαρξη πλεονάζουσας ρευστότητας, καθώς τα ποσά που ακούγονται για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι εξωπραγματικά. Είναι όμως και εμφανής η ανυπαρξία αμοιβαιοποίησης του προβλήματος, καθώς οι έχοντες πιέζουν τους μη έχοντες να δανειστούν τη ρευστότητα και οι μη έχοντες αντιδρούν, αντιλαμβανόμενοι τι σημαίνει αυτό. Ιδιαίτερα μετά από πάνω από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και με την εμπειρία που είχαν όλοι από την αντιμετώπιση της Ελλάδας. Ευτυχώς τώρα οι στρατιωτικά δυνατοί συστρατεύονται με την Ελλάδα.

Η πανδημία βοήθησε την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να μειώσει τις άσκοπες μετακινήσεις για γραφειοκρατικά θέματα, να αδειοδοτήσει γρήγορα επιχειρήσεις για να αλλάξουν παραγωγή και να κάνει βήματα για τη μείωση της γραφειοκρατίας. Όμως περισσότεροι εργαζόμενοι εξαρτώνται σήμερα από τον κρατικό κορβανά λόγω επιδοτήσεων και ο ιδιωτικός τομέας θα έχει προβλήματα να φτάσει την προηγούμενη (κατά πολλούς μικρή) δυναμικότητά του, σε μια περίοδο που προσπαθούσαμε να αποδείξουμε τη χρησιμότητα του ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη.

Χρηματιστηριακά, οι 580 μονάδες του γενικού δείκτη φαίνεται να έχουν δημιουργήσει κάποια στήριξη, αλλά η ασταθής κατάσταση που επικρατεί στις τραπεζικές μετοχές, κάνει την κατάσταση πολύ επισφαλή.

Αντίσταση έχει δημιουργηθεί στις 630 μονάδες, αλλά πολύ εύκολα θα οδηγηθούμε σε σημαντικά ψηλότερα επίπεδα αν φτιάξει λίγο η κατάσταση.

Οι τράπεζες θα χειριστούν την ρευστότητα που θα δοθεί στο σύστημα (εφόσον βρεθεί ρευστότητα), αλλά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα τις επηρεάσουν αρνητικά. Επίσης είναι σημαντικός ο τρόπος που θα επιλεγεί για να περάσει ρευστότητα στις τράπεζες, ώστε αυτή να μοιραστεί στην οικονομία.

Είναι θετικό ότι τζίρος έχει μεταφερθεί και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, αλλά οι κινήσεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις κινήσεις ξένων παικτών και των διεθνών αγορών.

Σε αυτό το κλίμα ευνοούνται οι γρήγορες κινήσεις, πάντα με “stop loss” και “take profit” για να μειωθεί το ρίσκο και αυτό φαίνεται να συντηρεί το τζίρο σε σχετικά αξιοπρεπή επίπεδα.

“Από την άλλη ευνοείται και το κτίσιμο θέσεων σε κλάδους και εταιρείες που αναμένεται να επηρεαστούν λιγότερο, ή και να ωφεληθούν από την κρίση και έτσι βλέπουμε αντίστοιχες κινήσεις σε αρκετές εισηγμένες”, επισημαίνει ο πρόεδρος της Prelium Investment Services.

“Από το 2008 που ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα, εκατοντάδες επιχειρήσεις πτώχευσαν, με πολλούς επιχειρηματίες να ‘πετάνε πετσέτα”, υπενθυμίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Τα λάθη πολλά και κυρίως πολιτικά, από όλες τις κυβερνήσεις, με πολλούς να υπομένουν και να επιμένουν να πάνε κόντρα στο καιρό. Το 2015 ήταν το τελικό κτύπημα, που ουσιαστικά πέταξε εκτός αρκετούς που άντεχαν ακόμα. Από το 2017 η οικονομία άρχισε και πάλι να ισορροπεί, δίνοντας τον “αέρα” σε κάποιους που “είχαν ακόμα ψυχή” να ξεκινήσουν και πάλι να επιχειρούν. Άλλοι στο real estate, άλλοι στον τουρισμό, άλλοι στην ενέργεια, ή και στο σύνολο της βεντάλιας του επιχειρείν.

Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι ότι προερχόταν από μία μεγάλη και μακρόχρονη ύφεση και μία νέα παγκόσμια κρίση θα μπορούσε εύκολα να την γονατίσει.

Έτσι λοιπόν, πάνω που ξεκίνησε ο γύρος του “ζεστάματος των μηχανών” ήρθε μία νέα παγκόσμια κρίση να ανακόψει την όποια φόρα είχαμε πάρει. Πάνω εκεί η ψυχολογία και η αισιοδοξία απότομα αλλάζουν και αισθανόμαστε ότι ξεκινάμε από την αρχή και μάλιστα με χειρότερους οιωνούς. Από την άλλη και επειδή το θέμα είναι πολύ σύνθετο Ευρώπη και Αμερική προσπαθούν “εν κινήσει να επισκευάσουν το πρόβλημα”, μιας και ξέρουν ότι δύσκολα, αν μείνει, θα μπορέσουν να κερδίσουν πίσω το χαμένο έδαφος. Οι αποφάσεις πρέπει να είναι γρήγορες και παράλληλα πολύ δύσκολες, μιας και έχουν να κάνουν και με την υγεία.

Στην δικιά μας περίπτωση, το κράτος αντέδρασε άψογα σε σχέση με την κρίση στην υγεία, παρόλα αυτά θα πρέπει να αντιδράσει και σωστά σε σχέση με την οικονομία, αν θέλει “εν κινήσει να διορθώσει το πρόβλημα”, μιας και η ύφεση μας κτυπάει ακόμα μία φορά την πόρτα, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα.

Το εγχείρημα είναι δύσκολο, παρόλα αυτά το έχουμε ανάγκη, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε και αυτήν την φουρτούνα. Το θετικό είναι ότι πλέον είμαστε κάτω από την σκέπη της ΕΚΤ, αν και αυτό δεν είναι αρκετό, μιας και ο δρόμος που πρέπει να καλύψουμε είναι μεγάλος και χρειάζεται σχέδιο και πράξεις.

“Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουμε την δυνατότητα να το κάνουμε και να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας, αρκεί ο ‘λογαριασμός’ να πληρωθεί από όλους και να αισθανθούμε ότι έχουμε κυβέρνηση - σύμμαχο που θα διορθώσει τα, γνωστά, κακώς κείμενα του παρελθόντος”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Με το βλέμμα στραμμένο στον προγραμματισμό για την σταδιακή λήξη των περιοριστικών μέτρων, η επενδυτική κοινότητα δείχνει σταδιακά να αποκτά ανοδική αυτοπεποίθηση” σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Παρά τα ακραία και μοναδικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στην αρχή της εβδομάδας στην διαπραγμάτευση των τιμών του αργού πετρελαίου, η εγχώρια αγορά κινήθηκε ψυχραιμότερα και με περισσότερο επιλεκτικό ενδιαφέρον.

Η μικρή πρόοδος που συντελέστηκε στην επίτευξη συμφωνίας για την επίσπευση της οικονομικής βοήθειας μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών, βελτίωσε κάπως την κατάσταση στις αγορές μετοχών και ομολόγων, περιορίζοντας τα ακραία φαινόμενα μεταβλητότητας.

Σε καλό δρόμο φαίνεται ότι κινούνται και τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και η προετοιμασία των επιχειρήσεων να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του κλεισίματος της οικονομίας. Προς το παρόν οι ρυθμοί μείωσης τζίρου, ή απωλειών σε λειτουργικά αποτελέσματα, μπορούν να θεωρηθούν ότι είναι διαχειρίσιμοι. Το βασικό ζητούμενο είναι και παραμένει η καλοκαιρινή περίοδος και ο βαθμός μείωσης της τουριστικής κίνησης.

Ο γενικός δείκτης διατήρησε τα κεκτημένα και χωρίς να δημιουργήσει ανησυχία διόρθωσε ως τις 588 μονάδες, επίπεδο στο οποίο συμπλήρωσε 40 μονάδες υποχώρησης από τα πρόσφατα υψηλά του. Η μείωση των συναλλαγών αποτελεί ικανοποιητική εξέλιξη, υποδηλώνοντας εξάντληση των επιθετικών πωλητών, ενώ η ανάκτηση των επιπέδων διαπραγμάτευσης πάνω από τις 600 μονάδες, έχει προοπτική να δει αισθητά υψηλότερες τιμές έως την περιοχή κάλυψης του καθοδικού χάσματος των 680 μονάδων.

Οι ταλαντωτές βρίσκονται στην απόλυτη ουδετερότητα υποστηρίζοντας το ανοδικό σενάριο, ενώ ο εκθετικός κινητός μέσος των 30 ημερών βρίσκεται ακριβώς στο κλείσιμο της Παρασκευής, έτοιμος να δώσει ένα δυνατό αγοραστικό σήμα μετά τις 17 Δεκεμβρίου του 2019.

Η αλλαγή τάσης ενδεχομένως να δώσει περισσότερο θάρρος σε βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια, καθώς θα είναι η δεύτερη σοβαρή τεχνική ένδειξη μεσοπρόθεσμης ανόδου, μετά το αγοραστικό σήμα του MACD στα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Αν και οι τζίροι δεν έχουν την ζωηράδα που θα υποστήριζε την ανέλιξη των τιμών, το σενάριο μιας μετριοπαθούς συνέχισης προς τις 630 μονάδες θεωρείται το επικρατέστερο, για την ερχόμενη εβδομάδα.

Τελειώνει ο Απρίλιος ο οποίος φαίνεται ότι θα δικαιώσει την φήμη του ως μήνας που είθισται να κλείνει θετικός, αφού υπάρχει προς το παρόν αρκετή απόσταση ασφαλείας από τις 558 μονάδες που ήταν το επίπεδο αφετηρίας του μήνα.

Και η επόμενη εβδομάδα παραμένει “λειψή” σε χρηματιστηριακές συνεδριάσεις, αφού την Παρασκευή τα χρηματιστήρια θα είναι κλειστά λόγω του εορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Το μεγάλο νούμερο το οποίο περιμένουν οι αγορές έρχεται την προσεχή Τετάρτη και αφορά τα πρώτα στοιχεία για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου στις ΗΠΑ, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών κινούνται στο -4,1%.

Την ίδια ημέρα η Παπουτσάνης θα διαπραγματεύεται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 3 λεπτών ανά μετοχή, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή έχει προγραμματισμένη την τακτική γ.σ. η οποία εκτός από τις συνήθεις εγκρίσεις, έχει και θέμα αγοράς ιδίων μετοχών.

“Τέλος, χωρίς να είναι ακόμα ορισμένη η ημέρα και η ώρα την ερχόμενη εβδομάδα είναι πιθανή η ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων από Intralot, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ” σημειώνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα στους πωλητές, δίνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες ασιατικές αγορές.

Αρνητικά τα πρόσημα στην Ευρώπη και μικτές οι διαθέσεις στην Wall Street.

Οριακά κέρδη για το ευρώ και για το πετρέλαιο.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε χρυσό και ασήμι, πέριξ των $7500 κινείται το Bitcoin.

Η Lufthansa κατέγραψε κατά το α' τρίμηνο του έτους ζημιές ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ενώ αναμένει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες το β' τρίμηνο. Επιπλέον, η εταιρΕία θεωρεί, πλέον, ότι δεν μπορεί να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες με περαιτέρω άντληση πόρων από την αγορά. Βρίσκεται ήδη σε εντατικές συνομιλίες με τις κυβερνήσεις των χωρών που συνδέονται με τις εταιρείες του ομίλου της, Γερμανία, Αυστρία για την Austrian, Ελβετία για την Swiss, Βέλγιο για την Brussels, προκειμένου να εξασφαλίσει κρατική στήριξη και όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, αναμένει να λάβει την επόμενη εβδομάδα πακέτο στήριξης ύψους 10 δισ. ευρώ.

Πτώση 5,8% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ήταν η χειρότερη κίνηση που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο ερευνών Ifo, το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία σημείωσε δραματική βουτιά - ρεκόρ. Υποχώρησε στις 74,3 μονάδες τον Απρίλιο, από 85,9 τον Μάρτιο, έναντι πρόβλεψης για πτώση στις 80,0 μονάδες.

Από την άλλη, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται φέτος να παρουσιάσει μείωση 8%, η σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ να αγγίξει το 10,4% και η σχέση δημόσιου χρέους - AΕΠ το 155,7%.

“Ο κορωνοϊός είναι πιθανότατα το πιο ακριβό γεγονός στην ιστορία του ασφαλιστικού κλάδου”, σημείωσε ο επικεφαλής της Lloyd’s στο Λονδίνο John Neal, καθώς επισκιάζει άλλες μεγάλες καταστροφές όπως ο τυφώνας Κατρίνα το 2005 και οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Πρόσθεσε ότι “οι πληρωμές σε πελάτες θα ξεπεράσουν τα $50 δισ. που δόθηκαν για τον τυφώνα Κατρίνα. Οι πιθανότητες της αγοράς να μην καταγράψει ζημιές το 2020 είναι μηδενικές”.

Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ, βούτηξαν 14,4% τον Μάρτιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν πτώση 12,8%.

“Οι αμερικανικές τράπεζες περιορίζουν τον δανεισμό προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δημιουργώντας ανησυχίες ότι η Wall Street μπορεί να περιχαρακώνεται στην εγχώρια αγορά σε ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό της κρίσης του 2008”. Τραπεζίτες, σύμβουλοι και στελέχη δήλωσαν στους Financial Times ότι “οι αμερικανικές τράπεζες έχουν γίνει πιο επιφυλακτικές, στην αναδοχή διμερών και κοινοπρακτικών δανείων σε μεγάλους εταιρικούς πελάτες στην Ευρώπη, τις τελευταίες εβδομάδες”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, την Τετάρτη 29 Απριλίου 2020 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.000 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 30 Οκτωβρίου 2020, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ.

Από εκεί και πέρα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 599,34 (-1,82%) και 615,28 μονάδων (+0,79%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 608,5 (-0,32%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 606,41 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,67%.

Ο τζίρος στα 45,8 εκατ., από τα οποία τα 0,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΡΛΚ), ενώ ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΕΤΕ απέσπασαν το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Πειραιώς και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Αεροπορία Αιγαίου και ΟΤΕ.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές, έναντι 53 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα των επτά ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ελεγχόμενων πιέσεων, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας στην αγορά παραγώγων, ενώ, παρά την σημαντική μεταβλητότητα, οι συναλλαγές υποχώρησαν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.417 συμβόλαια).

Στα 3.634 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.604 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 486, 486 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.464) κινήθηκε μεταξύ 1.439 και 1.479 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.325), Alpha Bank (2.441), Πειραιώς (615), ΔΕΗ (1.304), Ελλάκτωρα (375), Εθνική (2.702), ΓΕΚ (233), Cenergy (100), ΟΠΑΠ (575), Jumbo (234), Τρ. Αττικής (425), Μυτιληναίο (320), ΟΤΕ (195).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 44.382, MIG 42.004, Alpha Bank 28.518, Εθνική 20.591, Ελλάκτωρα 10.079.

Έκλεισαν μικρές “long” θέσεις σε ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΟΠΑΠ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                               Name of Issuer                    NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.633.661 τεμ., (από 39.633.661 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 19.502.858 τεμ. (19.764.226), ΔΕΗ 6.151.093 τεμ. (6.293.054), Eurobank 61.051.782 τεμ. (61.013.302), ΟΠΑΠ 1.305.112 τεμ. (1.305.112), Εθνική 9.822.988 (9.822.988), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v