Κίνηση πάνω από τις 620 μον. στο ΧΑ

Ισχυρά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη, σε ευθυγράμμιση και με τη θετική τάση στην Ευρώπη, με τον τραπεζικό κλάδο να υπεραποδίδει. Ανοδος άνω του 4% για Coca Cola, με «αέρα» από Λονδίνο. Κινητικότητα στα «μεσαία».

Κίνηση πάνω από τις 620 μον. στο ΧΑ

Ισχυρά ανοδικό το ξεκίνημα της συνεδρίασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στον ρυθμό των ασιατικών και των futures στη Wall Street. Απόρροια των αποφάσεων της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, της πεποίθησης για νέα δραστικά μέτρα από την Κ.Τ. των ΗΠΑ αλλά και της προεξόφλησης των στοιχείων του ΑΕΠ, πρώτου τριμήνου. Από την ευρωπαϊκή πλευρά, ευτυχώς που η ΕΚΤ συνειδητοποίησε έγκαιρα τη σοβαρότητα της κατάστασης, με την Κριστίν Λαγκάρντ να ακολουθεί στα βήματα του Μάριο Ντράγκι.

Παράλληλα οι αγορές επιχειρείται να συγχρονισθούν με τη σταδιακή έξοδο από το περιοριστικό περιβάλλον, να επανεκκινηθεί -σταδιακά- η οικονομία. Με ισχυρή αντίδραση ο DAX στις 10.565 μονάδες, ο CAC στις 4.475 και ο ΜΙΒ στις 17.235 μονάδες. Στις 36,25 μονάδες ο δείκτης VIX, από 0,63% υψηλότερα και τις 2.847 μονάδες τα συμβόλαια του S&P500 στη Wall Street.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, το κλίμα στο ΧΑ ήταν ανάλογο από την προσυνεδρίαση. Εντολές από την πλευρά των αγοραστών, από υψηλότερες τιμές και στις 4 συστημικές τραπεζικές και στην πλειονότητα των blue chips. Με προϋποθέσεις μόχλευσης και ένα σημαντικό μέρος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που ούτως ή άλλως υπεραποδίδει εδώ και μέρες.

Από τις πρώτες κιόλας εντολές φάνηκε πως τη διαφορά -τουλάχιστον- από το άνοιγμα θα την έκανε η Coca Cola, με «αέρα» αγοραστών και λόγω CC/HBC στο Λονδίνο. Με 4,63% και άνετη επαναφορά πάνω από τα 23 ευρώ, διευκόλυνε τις κινήσεις των long. Με 3% ο δείκτης προς τις 1.500 μονάδες, συνακόλουθα ο ΓΔ με 2,55% υψηλότερα των 620 μονάδων. Με ισχυρή ώθηση και από τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ κατά 5,65% στις 332 μονάδες.

Με μέτριες συναλλαγές, στοχευμένες ωστόσο σε τίτλους των ΟΠΑΠ, Εθνικής, Alpha Bank, ΔΕΗ, Eurobank και Autohellas, Jumbo, Mytilineos, Motor Oil κ.α., σε μία συνολικότερη προσπάθεια τραπεζικών και blue chips για καλύτερα επίπεδα τιμών.

Στο προσυνεδριακό σχόλιο εστιάζαμε σε δύο παραμέτρους, στην τραπεζική αντίδραση/συνδρομή προκειμένου να ωθηθεί υψηλότερα η αγορά (σε επίπεδο δεικτών) και στην επαναφορά των blue chips, που έχουν επανακτήσει το 30% έως 50% των ακραίων απωλειών του Μαρτίου.

Διαδικασία επαναφοράς, προς το «κλείσιμο» του Απριλίου, μήνα παραδοσιακά φιλικού για τους long, με funds και διαχειριστές να βελτιώνουν τις θέσεις των χαρτοφυλακίων τους.

Ευρύτερη η κίνηση στο ΧΑ, με μόλις 4 μετοχές στο μείον και 57 στο συν. Χωρίς μεταβολή για 121 μετοχές.

Στο 0,646 με 6,77% η Αlpha Βank, στο 1,88 με 6,58% τα Πλαστικά Θράκης, στο 0,0697 με 6,50% η MIG, στα 8 με 5,32% η Quest κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v