Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποια είναι τα ζητούμενα για το κλείσιμο του μήνα

Οι κινήσεις των επενδυτών μετά την αντίδραση της αγοράς και οι προσπάθειες για κάτι παραπάνω στη σημερινή και την αυριανή συνεδρίαση. Η προσοχή και στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών. Ηπιες μεταβολές στο ξεκίνημα.

ΧΑ: Ποια είναι τα ζητούμενα για το κλείσιμο του μήνα

Προτελευταία συνεδρίαση Απριλίου, στη διάρκεια του οποίου ανακτήθηκε μεγαλύτερο ή μικρότερο μέρος των ακραίων απωλειών Μαρτίου. Νωρίτερα τα futures του S&P500 από τις 2.889 μονάδες (0,76%), στις 33,57 μονάδες ο VIX και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να ξεκινούν με μεικτές εντολές. Λίγο πάνω ο DAX στις 10.803, λίγο χαμηλότερα ο ΜΙΒ 17.621 μον. (εκ νέου αύξηση κρουσμάτων και θανάτων στην Ιταλία). Στα 14.07$ ανακάμπτει το αργό WTI, στα 23,30$ το Brent.

Σε εξέλιξη η διαδικασία επαναφοράς, αποτυπώνοντας την παράλληλη προσπάθεια επανεκκίνησης που επιχειρείται διεθνώς. Με προβλήματα, ωστόσο, όπως δείχνουν τελευταία η περίπτωση της Γερμανίας ή της Ιταλίας, παράμετρος που θα πρέπει να συνεκτιμάται σοβαρά στη δύσκολη συνέχεια.

Τελευταίες συνεδριάσεις εν μέσω συντονισμένων δράσεων των σημαντικότερων Κεντρικών Τραπεζών, από ΗΠΑ, σε Ιαπωνία και Ευρώπη, σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη. Με την ΕΚΤ στο επίκεντρο, σήμερα-αύριο.
Στο «πράσινο» οι αγορές στην Ασία, ωστόσο στη Wall ανακόπηκε το 4ήμερο ανοδικό σερί, αλλά με τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να έχουν προλάβει να αντιδράσουν.

Στον ρυθμό τους συγχρονίσθηκε το ΧΑ, με αποτέλεσμα την αντίδραση του ΓΔ στις 634,96 (1,41%), με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, τον ΔΤΡ στις 349,95 (5,12%) και τον FTSE25 στις 1.539,34 (2,25%).

Ανοδική κίνηση και για τις 4 συστημικές τραπεζικές αλλά και περαιτέρω ανάκτηση απωλειών για blue chips όπως Coca Cola, Motor Oil, TITC, Jumbo, Viohalco, ενώ ΟΤΕ και ΟΠΑΠ διαμορφώθηκαν επίσης με αγοραστές στα 11,84 και 8,04 ευρώ αντίστοιχα.

Αφορμής δοθείσης συνεχίστηκε η μόχλευση σε ένα σημαντικό μέρος της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, με ικανοποιητικό απολογισμό, καθώς για 57 μετοχές σημειώθηκε θετικό πρόσημο έναντι 51 με αρνητικό.

Ζητούμενο, για σήμερα-αύριο, η επιβεβαίωση των στηρίξεων και ει δυνατόν ένα «κλείσιμο» για τον ΓΔ υψηλότερα των 625-630 μονάδων. Με κλάδο-κλειδί τον τραπεζικό και με προϋπόθεση πως θα επιβεβαιωθούν οι 335 μονάδες.

Σε επιχειρηματικό/επενδυτικό επίπεδο: σε εξέλιξη το deal Alumil-τραπεζών, νέα αναβολή για την Intralot στην Ουάσιγκτον, διανομή μερίσματος από την Ευρωπαϊκή Πίστη, διαπραγματεύσεις πιστωτριών τραπεζών-United Group για τη Forthnet.

Και σταδιακά στροφή του ενδιαφέροντος προς ομίλους, εισηγμένες που μη κάνοντας χρήση του... παραθύρου των αρχών, προχωρούν από την προσεχή εβδομάδα σε ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων πρώτου τριμήνου 2020. Και προς αυτή την κατεύθυνση χρήζει αναφοράς το ότι ισχυροί όμιλοι όπως Coca Cola, Mytilineos, Motor Oil κ.α. θα παρουσιάσουν μία πρώτη ενδεικτική εικόνα της κατάστασης (καθώς περιλαμβάνει στοιχεία Μαρτίου) στις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v